Ego, her insanda bir nebzede olsa bulunur. Ancak bazı kişilerde hastalık derecesinde ortaya çıkarak psikolojik bir sorun halini alır. “Benlik” anlamına gelen egonun kontrolden çıkıp kişinin hem kendine hem de çevresine zarar verecek duruma gelerek egoizme dönüşmesi, o kişiyi egoist bir insan yapar. Sürekli “ben bilirim, ben yaparım, bence vb.” sözcükleri çok fazla kullanıyorsa egosunun kontrolünü yapamıyor demektir. Bu durumda aşağılık kompleksi devreye girerek kendini ispatlama çabaları ve kendini herkesten üstün görme eğilimleri baş gösterir. İşte bunlar bir insandaki egonun ne derecede olduğunun başlıca belirtileridir. Latinceden gelen bir kavram olan ego, “ben, benlik” gibi anlamlara gelir. Kişinin var olan özsaygısının veya özgüveninin bir göstergesi olarak da ifade edebiliriz. Kişinin benlik duygusu, doğuştan gelen bir özelliktir. Her insanın önce kendi mutluluğunu, kendi iyiliğini ve kendisinin isteklerinin olmasını istemesi aslında normal olarak kabul edilebilir. Ancak burada ki önemli nokta bunu dengelemektir. Sürekli benmerkezci tavırlar sergilemek yerine çoğulcu düşüncelerle de hareket edilmelidir. Bu denge bozulduğunda özgüven patlaması yaşanır ve artık insan egoist tavırlar sergilemeye başlar. Bir de bunun tam tersi bir durum söz konusudur. Kendi ihtiyaçlarını sürekli erteleyen, arka plana atan, kendini yetersiz gören ve “ben beceremem, ben yapamam” gibi düşüncelere kapılan kişilerde de “özgüven eksikliği” denilen psikolojik bir rahatsızlığın olduğunu söyleyebiliriz. Ego, dengede tutulduğu zaman kimseye zarar vermez. Ancak “ben” duygusunun her şeyin önüne geçmesi sizi egoist bir insana dönüştürebilir. Ego, önce size daha sonra da çevrenizdeki kişilere tamiri imkânsız zararlar verebilir. Bu nedenle bu duygu kontrol altına almak ve yenmek için tedbirler almaya başlamalısınız. Eğer tek aşınıza egonuzu aşamayacağınız düşünüyorsanız, o zaman uzman bir psikolog veya kişisel gelişim uzmanının desteğine başvurabilirsiniz.
Egosunu yenmek isteyenler için uygulama aşağıdaki gibidir: İlk olarak “ben” ile başlan cümleler kurmaktan kaçınarak kibrinizi yenmeye çalışmalı ve nefsinizi terbiye ederek alçakgönüllü bir insan olmalısınız. Herkesin eşit olduğunu ve aynı ölçüde değerli olduğunu düşünmelisiniz. Size verilen tavsiyelere ve eleştirilere açık olmalısınız. Böylece başkalarının fikirlerini de önemsemiş olur ve kendinizi dev aynasında görmekten kurtulursunuz. Sahip olduğunuz maddi varlıklarınızla övünmekten vazgeçerek manevi unsurlarla mutlu olmaya çalışmalısınız. Kendinizi üstüne görmekten ve böbürlenmekten vazgeçmelisiniz. Olur olmaz her şeye söylenmekten vazgeçmelisiniz. Ve en önemlisi sevgiyle yaşamayı ve çevrenizdeki her şeye sevgi gözüyle bakarak hayata barışık yaşamayı tercih etmelisiniz.
Ego:Latince bir kelime ben, bencillik anlamında bir kelime, günümüzde yaşlı erkekler dediğimiz kesim hayat görüşü geniş, bilgi dağarcığı oldukça dolu kesimdir, Genç hanımlara gelince genel anlamda yazıyorum genç erkeklerden daha çabuk ergenlikten çıkıp olgunlaştıkları için sorudaki her iki kesimden bunum dışında kalıyor (bence) egoist kesim daha çok 16&25 yaş arası hala ergenlikten çıkıp çıkmama konusunda kararsız kalan soğan cücüğü gen erkeklerdir
Ya bu cok karmaşık bi ollay sonucta kişiler ve karakterler deyişkenlik gosteriliyor soyle ele alirsak cirkin bi insan amaliyatla guzellestirilirse insanlarin ona ollan tavri deyiscektir bu kacilnilmaz ister istemez o kisi farkinda olmadan o da deyiscektir bu insanin kanunda var ortama uyum saglamak ama en onemli size sizden baska deyerli insan olmasin cunku kendinizin kiymetini billin onemli ollan bu bence
Her ikiside egoisttir, Ama Yakışıklı erkekler daha çok egoisttir güzel kızların egosu yakışıklı erkeklerin egosunun yanında sönük kalıyor, eriyip bitiyorlar 😎 Not:Bende egoiste ego tatmin etmeyi seviyorum yoksa sempatik iyi insanlara saygı gösteririm.
Yakışıklıyım ama egolu değilim bence kızlar ya ama bunu cins olarak belirleyemessin ki bu kişilik meselesi bu çok güzel kızlarda var ve hiç egosu yok yani bence bu kişilik le alakalı ama hani sanki bi tık kızlarda daha fazla gibi
Karakterle alakalı ama genel olarak güzel kadınlar egoist. Kadınlardan çok güzelim lafları duydum ama erkeklerden çok yakışıklıyım lafını pek duymadım.
Bence egoistlik insanın karakteriyle alakalı tiple alakası olduğunu düşünmüyorum. Baktığın zaman tipsizide oluyor yakışıklısı da , güzel kız da da oluyor çirkin de de.
Kızların çoğu güzel olmasa da egoisttir. Her şeyi senden bekler, sana güvenmez ona güvenmeni ister, sana ilgi göstermez, ilgi bekler. Hep onlar için bir şey yapmak zorundaymışız gibi sürekli sürekli beklerler.
Hem yakışıklılığına hem de güzelliğine güvenen iki cins de egoisttir iticidir hatta tek meziyeti güzelliği ve yakışıklılığıysa bomboş bir balondur bir gün sönecek olan.
Yakışıklı olmasa dahi öyleymiş gibi davranılan erkekler 😅 aynı durum kızlar içinde geçerli. Gerçek yakışıklı ve güzel olam kızlarda pek ego görmedim şimdiye dek.
Bende bu durumu anlamıyorum bende çevremdeki kızlarda erkeklerde olsun beni hep karizmatik bulur ama ne zaman bir kızla konuşmak istesem bana güvenen yok jdndkdm