Mesela bir dönem 0 beden olmak güzel kabul edilirken, başka bir dönem balık etli olmak güzel kabul ediliyor. Veya eskiden çillerinden kurtulmak için yüzüne sürmedik şey bırakmayan insanların yerini şu an makyaj ile kendine çil yapanlar alıyor. Cildin beyaz kalması için gün yüzü görmeyenler varken bir zaman sonra bronzlaşmak için solaryum bulunuyor.
Ama bunun değişme nedeni nedir sizce? İnsanlar gerçekten gözüne güzel geleni mi beğeniyor, yoksa güzellik algısına uyan mı gözüne güzel görünüyor?
Trend yüzünden işte. 10 yıl önce erkekler saçlarının yan kısımlarını uzatıp orta kısmı havaya dikince çok elit gözüküyordu. O dönemlerde oldukça popüler olan bu saç stili, artık günümüzde alay konusu. Özellikle futbolcu ve sanatçıların stilleri doğrudan halk üzerine tesir gösteriyor. ''Sanatçı toplumun aynasıdır'' derler ama toplum da sanatçının aynasıdır bir nevi. Afrika'da bazı ülkelerde şişman, etine dolgun olmak avantajdır ve orada şişman kadınlar daha çabuk evleniyorlar. Çoğunluk magazin ve modadan kaynaklı. Mankenlerin hepsi zayıf ve bu da bir güzellik algısı oluşturmuş.
Güzellik göreceli kavram derler ama bazen gerçekten görmek gerekiyor. Ben güzelliği sadece tiple tanımlayamıyorum. Bunun giyimi, diksiyonu, davranışları, bakişıyla bir bütün olarak nitelendiriyorum. Bir kadının yüzü çok güzel olsa bile kaba konuşması ya da paspal olması bana aşırı itici geliyor ve güzel bulamıyorum. Güzellik algımda öyle fazla değişmedi ama yaş büyüdükçe daha oluru var olan kişileri güzel buluyorum.
Bu algıları yöneten ve değiştiren maalesef sosyal medya. Popüler kültür güzellik algısını farklı savundukça sosyal medyada bu çağa ayak uyduruyor. Çoğu insanında güzellik yönünde kendi fikirleri olmadan sürü psikolojisi ile düşünceleri kabul ettiriliyor. Her kültürün kendine ait güzellik anlayışı da bu yüzden var. Sonuçta bu kadın İranda güzellik sembolü haline gelmiş Prenses Quajar 13 erkeğin aşkından intihar etmesine sebep olmuş.🙂
Popüler kültür kavramı etkisi , gücü ve çevresi çok olan kadinlar daha çok dikkat çeker. Ardından diğer kadınlar ona benzemeye çalışır. Yani değişen güzellik algısı bu yüzden değişme uğrayabilyor... Günümüzde örnek verecek olursakda aynı şekilde devam eden bir süreç var. Dizilerde , filmlerde genelde zayıf , iyi fizikli , küçük sivir burun , büyük ağızlı kadınlar ön planda tutuluyor.. Bu yüzden zaten cerrahi yöntemlerde popüler oldu insanlar akın akın modifiye ediyor kendini. Sadece o da değil kuaföre gidip saçımı falan ünlü gini kes diyen ya da şu kıyafeti Hürrem Sultan giymişti bende alacam diyen büsürü kadın var. Yasık ://
Aslında güzellik ile simetri arasındaki doğru bir orantı vardır. Ne kadar simetrik isen o kadar çekici, sağlıklı ve güzel oluyorsun kabaca. Doğa tarafından kodlanan ve yüzyıllar boyu süregelen algı budur.
Güzellik algısı kişinin istek ve arzularına göre değişir. Gözüme güzel gelmeyeni beğenmem ve flört dahi etmem. Çünkü dış görünüşe bakmam diyenlerin hiç biri, dışarıda kağıt toplayan kadın ve erkekler ile birliktelik kurmuyor değil mi? Önce dış görünüş önemlidir.
Şu moda ve güzellik algısı kadar boş bir şey yok, insna kendisi olabilmeli ve güzellik algısına ya da modadan bağımsız olabilmeli. Mesela zayıf kadın güzeldir algısı var ama ben şişmanlardan hoşlanırım ve kimsenin benim hakkında düşündüğü umrumda değil ve kimseyede söylemedim.
ünlü bi modacı çıkıp bakın bu çok güzeldir güzellik eşiği budur der, ve insanlar onun bahsettiği kadar güzel olmak için değişir ve değişir. bilgili insanların güzellik algısının normal insanlara bulaştığı bir dönemdeyiz :/
bu din ve eğitimde de öyle ") hiçbir zaman kabullenemediğim bi durum. kiloluyum ve sivilceliyim diye resmen iç güzelliğimi görmüyorlar sen düşün :D bu arada gerçekten güzel bi soru sormuşunn
Popülarite ve medyanın seçimleri güzellik algısına yön veriyor. Mesela V. Secret büyük beden model kullanmaya karar vermişti bi ara bunu gören duyan insanların büyük bedene karşı algısı değişiyor çünkü büyük markalar büyük medya kuruluşları bunu yönlendiriyor bu yüzden güzellik algıları değişiyor.
Bu dönemde sebebin sosyal medya olduğunu düşünüyorum, sosyal medya yokken televizyonlar, televizyon yokken de kulaktan dolma bilgilerledir heralde. Kilolu olan zengindir falan gibi
Benim bile zaman içinde değişiyor bu durum. Çok beyaz tenliyim mesela bu durum hep hoşuma gitmişti son zamanlarda artık nefret ettim yaz gelsin pişmiş tavuk gibi gezicem güneşlenmekten 🤪🤪🤪
Canı sıkılan moda uyduruyor boş işler bence ya özgüven eksikliği gibi. Doğal halleriyle mutlu olmalı insanlar , dış görünüşün modası ve güzellik ölçüsü olmamali
Hepsinin odak noktası kapitalist sistem. Moda da öyle değil mi? Bir dönem dar paça moda oluyor herkes dolapları dolduruyor. Bu kez bol paça moda oluyor haydi tekrar alışveriş yap. Hepsi sistemin oyunu.
Herkesin fikir dünyası ve albenisi farklı, aslında güzellik kavramı kişiler bazında değil o kişilerin etrafındaki kişiler tarafından oluşturulan bir kavramdır. Yani her birimiz başkalarının gözündeki kadarız.
güzellik aldım sadece kalpten ibarettir. bir kadın dünyanın en taş güzeli bile olsa arkdandan onspu diye laf getiriyorsa güzellik kalsın bence. ama diğer tarafta sıradan bir güzeliği olan kalbi güzel bir kadınla ömrümü gecirmeyi tercih ederim
Biri çıkıp ortaya bir laf atıyor, diğer herkeste onun peşinden gidiyor. Güzellik göreceli bir kavram, sürekli algı yaptıklarından insanlarla dalga geçiyorlar.
Sürü psikolojisi tamamen. Medyada birinde görüp tüm halkın da bunun peşinden gitmesi. İkon olan kişiler çuval giyse moda deniyor özentilik vs başka bişi değil
Bir çok nedeni vardır elbette ama bana göre en önemli neden sosyal medyadır. Sosyal medyadan görülen bir fotoğrafa göre insanlar kendilerini değiştirmeye ve çevrelerinden ilgi görmeye çalışırlar.
Dedikodu zaman değişimi her şey etkiliyor biri çıkıyor ünlü oluyor herkes hurra ben de onun gibi olmak istiyom falan filan bir tane de değil dolu şey var.