hormonal bir şey değil en azından ben de öyle benim de yüz tütlerim var düzenli alıyorum bu konu hakkımda dokturumla konuştum hormon testi yapıldı herhangi bir problem çıkmadı bence tamamen genetik olan bir şey
Vücudumuzun pek çok bölgesi gibi yüzümüz de tüylerle kaplıdır. Yüzde tüylenme iki cinsiyette de var olan, doğal ve genetik bir durumdur. Bu tüylerin kısa veya uzun, sarı veya koyu olmasını belirleyen faktör yine genetik ve hormonlardır. Erkeklik hormonu yüz tüylerini daha belirgin ve sert hale getirir. Kadınlarda da az miktarda erkeklik hormonu vardır ve bu da yüzdeki tüyleri etkiler.
Yüzde tüylenmenin sebebi ve çözümü
Tek kaşlı model
Yüzdeki tüylenme ergenliğin başlamasıyla salgılanan androjen hormonların işidir. Bu cinsiyet hormonlarının vücut ve yüzdeki tüylenmeyi etkilemesinde genetik ve çevresel faktörler rol oynar. Hormon takviyesi, çeşitli ilaçlar ve hatta hormon takviyeli gıdalar bile bu konuda önemli rol oynar. Bazen ergenlikte ortaya çıkmayan yüz tüyleri yetişkinlikte oluşur. Bunun da sebebi yine hormonal değişimlerdir. Kadınlarda hamilelik, polikistik over sendromu gibi vücut kistleri yüz tüylenmesi konusunda etkili olabilir.
Yüz tüylerinin çözümü
Eğer yüzünüzde aniden daha önce olmayan sert, uzun, koyu renkli tüyler belirdiyse bunun sebebinin muhtemelen hormonal değişimdir. Genellikle normal olsa da aşırı tüylenme varsa bir jinekolog veya endokrinoloji uzmanına görünerek hormon testi yaptırabilir ve gerekirse ilaç tedavisi görebilirsiniz. Daha sonra bu tüylerden kurtulmak için kalıcı epilasyona başlayabilirsiniz. Lazer veya iğneli kalıcı epilasyon bu tüylerden tamamen ve sonsuza dek kurtulmak isteyenler için tek çözüm. Şekersiz ağda veya iple geçici olarak da bu tüylerden kurtulabilirsiniz.