Selamlar KScanlar! Bugün çok merak edilen bir konuyu ele alacağız. Alın bölgesinde sivilce neden çıkar, nasıl tedavi edilir, neler yapmak gerekir? Bu soruların cevaplarını yazının devamında bulabilirsiniz.
Sivilceler genellikle hormoneller veya tümör hücrelerinin sebum üretimi ile tıkanan cildin folliküler kanallarındaki bakteriyel enfeksiyonlar sonucu oluşur. Ayrıca cildin yağ oranının artması, hormonal değişiklikler, stres veya cildin gereğinden fazla temizlenmesi gibi faktörler de sivilcelerin oluşmasına neden olabilir.
Alnınızda Sivilce Oluşmasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Sivilce, ölü cilt hücreleri ve yağ bir gözenekte sıkışıp onu tıkadığında oluşur. En yaygın cilt sorunlarından biri olan sivilce ve akne, gençleri ve yetişkinleri etkileyebilir. Yağlı cilde sahip kişilerde daha belirgin olmakla birlikte, bir kişinin sivilce yaşamasının tek nedeni bu değildir. Çoğumuzun sivilceye sahip olduğu ortak bir alan alnımızdır. İşte alnınızda sürekli sivilce çıkmasının birkaç nedeni:
1. Ergenlik
Hormonal dengesizlikler ve değişimler alındaki sivilcelerin en büyük nedenlerinden biridir. Ergenlik döneminde vücutta meydana gelen değişiklikler vücutta çeşitli varyasyonlara neden olabilir ve sivilceler de bunlardan biridir. Ergenlik döneminde vücudumuz birçok içsel değişimden geçer ve çok fazla ısı açığa çıkarır. Bu nedenle sivilceler ortaya çıkar. Ve bu herkes için geçerliyken kadınlar için daha fazladır. Ergenlik dönemi bittiği zaman sivilce oluşumu da azalacaktır.
2. Saç Ürünleri
Saç ürünleri, alındaki sivilcelerin kaynağı olabilir. Cildiniz ve saçınız için doğru saç ürününü kullanmıyorsanız saç derinizdeki gözenekler tıkanır ve bu da kepek oluşumuna neden olur. Kepek oluşumu da alın bölgesindeki sivilcelere yol açar. Bu nedenle şampuan, saç bakım kremleri, saç yağları gibi ürünleri seçerken cildiniz ile uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.
3. Kıyafet ve Makyaj Tahrişi
Çok fazla ve yoğun makyaj malzemeleri veya dar kıyafetler cildin nefes almasını engellediğinden, cildin nem dengesini bozabilir ve sivilcelerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle yüzünüze çok fazla makyaj kullanmaktan kaçının ve çok fazla dar kıyafetler tercih etmeyin. Makyaj yapacaksanız da yine cildinizle uyumlu ürünler kullanmanızı tavsiye ederiz.
Alında Çıkan Sivilceler Nasıl Geçer?

Alında çıkan sivilceler genellikle kısa sürede geçmektedir. Ancak alın bölgenizde sürekli sivilce çıkıyorsa mutlaka bir uzman doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Bunun haricinde alında çıkan sivilcelerin önüne şu şekilde geçebilirsiniz:
- Düzenli olarak cildin temizlenmesi
- Aşırı yağ içeren ürünlerden kaçınma
- Stres seviyesinin düşürülmesi
- Uyku düzeninin sağlanması
- Doğru beslenme ve su tüketimi
- Düzenli olarak cildin nemlendirilmesi
- Cildinize uygun ürünler kullanma
- Uzman bir dermatologa danışma.
Alında Çıkan Sivilceler için Doğal Tedavi Yöntemleri

Doğal yöntemlerle sivilce geçirmenin önemi, kemikleşmiş ve yapay maddelerden arındırılmış doğal ürünlerin cildi daha az hassas hale getirmesi ve yan etkileri azaltmasıdır. Ayrıca, doğal yöntemler genellikle daha ucuz ve daha kolay erişilebilirdir. Ayrıca sivilceleri doğal yollarla geçirmek sivilce izleri gibi sorunların da önüne geçer. Ancak şiddetli ve geçmeyen sivilceleriniz varsa mutlaka doktora görünmeli ve sivilce ilacı kullanmalısınız. Alında çıkan sivilceler için doğal çözüm yolları şu şekildedir;
1. Aloe Vera: Aloe vera, alındaki sivilce ve sivilce izlerini hafifletmeye yardımcı olabilecek antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere sahip aktif bileşenler içerir. Etkilenen bölgeye biraz aloe vera jeli sürüp 20-30 dakika bekleyebilirsiniz. Yıkamanıza gerek yoktur ancak rahatsız oluyorsanız ılık su ile durulayabilirsiniz.
2. Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı, hafif ile orta dereceli alın sivilcelerini azaltabilen anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Antibakteriyel yapısı ayrıca akneye neden olan bakterilerle savaşabilir ve sivilce oluşumunu engelleyebilir. İhtiyacınız olan şeyler, 1-2 damla çay ağacı yağı, 1 çay kaşığı tatlı badem yağı, pamuk. Bütün yağları karıştırıp, alın bölgenizdeki sivilcelere pamuk yardımı ile uygulayın. Durulama gerektirmez.
3. Elma Sirkesi: Elma sirkesi, güçlü antibakteriyel ve antiinflamatuar özellikler sergiler. Bu, sivilceye neden olan enfeksiyonun azaltılmasına ve iyileşmeye yardımcı olabilir. İhtiyacınız olan şeyler, 1 yemek kaşığı çiğ elma sirkesi, 3 yemek kaşığı su, pamuk. Sirkeyi suyla karıştırıp, temiz cildinize pamuk yardımı ile uygulayın. Elma sirkesini sürerken mutlaka seyrelterek kullanın, aksi halde cildinizde tahrişe neden olabilir.
4. Limon: Limon zengin bir C vitamini kaynağıdır. Anti-enflamatuar ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle, ister topikal olarak uygulansın ister tüketilsin, C vitamini akneyi en aza indirmeye yardımcı olabilir.
5. Yeşil Çay: Yeşil çay, anti-inflamatuar özellikler sergileyen polifenoller içerir. Bu, alındaki sivilceleri yatıştırmaya ve sebum üretimini azaltmaya yardımcı olabilir, bu da sivilceyle mücadelede yardımcı olur. İhtiyacınız olan şey; demlenmiş yeşil çay poşeti. Yeşil çay poşetini sivilceli bölgeye sürebilirsiniz.
6. Bal: Bal, akne ile savaşmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Biraz balı alın bölgenize sürüp 20 dakika beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.
7. Domates: Domatesler C vitamini açısından zengindir ve anti-inflamatuar özellikler sergilerler. Bu, alnınızdaki sivilceleri gidermede yardımcı olabilir. Yarım domatesi alın bölgenize sürebilirsiniz. 15 dakika sonra yıkayabilirsiniz.
8. Çinko takviyesi: Birçok çalışma, çinkonun anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğunu ve akneye neden olan bakteri Propionibacterium acnes üzerinde inhibe edici bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bu, alnınızdaki sivilce görünümünü azaltmada yardımcı olabilir.
9. Zencefil: Zencefil, anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu için sivilcelerin iyileşmesine yardımcı olabilir.
10. Nane yağı: Nane yağı sivilceli bölgeye uygulanabilir, antibakteriyel özellikleri sayesinde sivilceleri azaltabilir.
Ancak bunların hepsi herkese fayda sağlamayabilir ya da herhangi birine alerjiniz olabilir. Bu nedenle etkilenen bölgeye uygulamadan önce mutlaka cildinizin ufak bir yerinde test edin ve vücudunuzun reaksiyon verip, vermediğini gözlemleyin.
Alında Çıkan Sivilceler için Kullanılabilecek Kremler

Sivilce kremleri, iltihabı azaltmak, gözenekleri açmak, bakterileri öldürmek ve yağ üretimini düzenlemek gibi çeşitli sivilce nedenlerini tedavi ederek çalışır. Sivilce görünümünü iyileştirmeye ve yeni sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olabilirler. Doktorunuzun tavsiyesi ile aşağıdaki sivilce kremlerini kullanabilirsiniz. En iyi sivilce kremleri;
- Benzamycin topikal jel,
- İmex krem,
- NADİXA Krem,
- ACNELYSE krem,
- Cli̇ndoxyl Krem,
- Fito Krem,
- Madecassol Krem,
- Terramycin (Teramisin) Krem,
- Hirudoid Forte Jel,
- Contractubex Krem,
- Azelderm Krem
Bu kremlerin hepsi sivilce ve sivilce izlerine iyi gelmektedir. Ancak hepsi mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Alında Çıkan Sivilceleri Patlatmak Güvenli midir?
Sivilce patlatmak, cildi açık bir şekilde enfeksiyon riski oluşturabilir ve cildi zararlı bakterilere açık hale getirebilir. Ayrıca, sivilce patlatmak cildi ağrılı bir şekilde iltihaplanmasına ve daha da kötüleşmesine neden olabilir. Asla kendi başınıza sivilce patlatmamalısınız. Sivilce patlatmak sadece etkilenen bölgede daha fazla sivilce oluşma riskinizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda sizi yüksek bir yara izi riskine sokar.
Alında Sivilce Çıkması Nasıl Önlenir?
Akneyi önlemenin yollarını arıyorsanız, ilk adım mükemmel kişisel hijyen sağlamaktır. Kirliliğe, kire ve toza maruz kaldıktan sonra yüzünüzü temizlemek sivilceyi önlemeye yardımcı olabilir. Alın sivilcelerini önlemek için birkaç ipucu:
1. Alın derisindeki kiri, yağı veya diğer ürünleri çıkarmak için yüzünüzü uygun bir yüz temizleyici ile temizleyin.
2. Saç şekillendirme ürünlerinin kullanımını en aza indirin.
3. Cildinizi düzenli olarak nemlendirin. Temizledikten sonra cilde en uygun nazik bir nemlendirici uygulayın. Gözeneklerin tıkanmasını önlemek için nemlendiricinin yağsız olduğundan emin olun.
4. Kimyasal peeling uygulayın. Glikolik ve salisilik asit peelingi, alın sivilceleri için yaygın bir tedavi seçeneğidir. Cildin üst tabakasını çıkarmak ve sağlıklı, parlak görünen cildi ortaya çıkarmak için eksfoliyatör olarak çalışırlar.
5. Bir cilt bakımı rutini uygulayın.. Yüz yıkama, toner, nemlendirici, güneş kremi ve serumlar veya uçucu yağlar dahil olmak üzere bir cilt bakımı rutini sürdürün. Bu ciltteki kir ve bakterileri azaltacak, sivilcelerin önlenmesine ve var olan lekelerin azalmasına yardımcı olacaktır.
6. Sivilceler tıkanmış gözeneklerin bir sonucudur, bu nedenle siyah noktaların ve beyaz noktaların çıkarılması bazen alın sivilcelerinden kurtulma sağlayabilir.
7. Reçetesiz (OTC) ilaçları deneyin. Jeller ve merhemler gibi belirli OTC ilaçlarını deneyebilirsiniz. Bu ürünler salisilik asit, retinol, benzoil peroksit veya resorsinol içermelidir. Ancak ciddi bir sivilce sorununuz varsa dermatoloğa danışmadan yüzünüze herhangi bir şey sürmeyin.
8. Akne ve diyet uygulamanız arasında önemli bir bağlantı vardır; bu nedenle tükettiğiniz besinlere dikkat etmelisiniz. Akneye neden olabilecek bazı yiyecekler süt ürünleri, karbonhidratlar ve derin yağda kızartılmış yiyecekler, paketlenmiş yiyecekler, rafine edilmiş tahıllar ve şeker ve yağlı yiyeceklerdir. Bu yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketmeye çalışın.
9. Sivilceleri şiddetlendirebileceği için alkol içeren ürünleri asla kullanmayın.
10. Mümkün olduğunca makyaj yapmaktan ve dar kıyafetler giymekten kaçının.
Sağlıklı günler dileriz :)
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
6Cevap
Cildi susuz ve yağlı bırakırsanız mayın tarlasına döner.
Ellerinize sağlık çok iyi yararlı bir bence olmuş. teşekkürler
Bebek pudrasını gece yatmadan önce yüzüne sür sabah kalkınca ılık suyla yıka zaten etki ediyor direkt olmazsa sağlıklı beslen ve yüzünü elleme. (Denendi ve Onaylandı)
Sivilce kötü durur be
Güzel anlatım
güzel bilgilendirme
Yediklerimizden kaynaklı ve stres etkiliyor
Güzel bence
Güzel yazı
bence bilmşyorum
Diş macunu