Kadın cinayetlerini veya şiddeti kadınların tercihlerine bağlamak, sorunun asıl kaynağını gözden kaçırmamıza neden oluyor. Burada odaklanmamız gereken şey, faillerin şiddet eylemleri ve bunu besleyen toplumsal zihniyettir. Bir kadının yaşam hakkının elinden alınması hiçbir gerekçeyle meşrulaştırılamaz. İnsan hayatını korumak için köklü adalet, etkili önleme mekanizmaları ve toplumsal cinsiyet eşitliği şart. Sençe şiddeti önlemek için öncelikle hangi adımları atmalıyız? ✍️🤝
Niye hep kadına suç atıyorsunuz peki? Kız ölmüş ama onu öldüreni hedef göstermek yerine vefat etmiş birini hedef gösteriyorsunuz? Erkek dediğin gülmez, elini masaya vurur tarzında yetiştirilmiş ve böyle konuşan kaç erkek var haberin yok mu? Kaldı ki bu kadınlara da aşılanıyor. İnsanları resmen toksik biri olmaya özendiren konuşmalar, sözde erkeklik timsali olan saçma sapan karakterleri her diziye koyanlara da biraz ses etseniz mi acaba? Hani bunlar da örnek oluyor ya insanlara? Bunları savunan ve bir kızın hayatını karartmış erkekleri de her ortamdan dışlayarak başlasanız herkes zaten neyin yanlış olduğunu görür. Ama sizin gibiler çözüm aramakla hiç ilgilenmiyor. Nereden biliyorsun belki bu çocuğun doğuştan psikopat olmadığını? Kimse müneccim değil.
Kimse cinayeti meşrulaştırmıyor kimse ölen kızı suçlamıyor. Katil zaten bir cani onun cezasını çekmesi gerektiği konusunda hepimiz hemfikiriz. Ama sen olayın nedenine ve çözümüne odaklanmak yerine ucuz bir duygu sömürüsüne kaçıyorsun. Benim dediğim şey çok basit. Toplumsal talep arzı yaratır. Bu ülkede eline silah alıp poz veren racon kesen şiddeti karizma sanan tiplere sosyal medyada sokakta veya ilişkilerde prim verildiği sürece bu tipler türemeye devam eder. Dizi sektörünün bunu pompalamasını eleştiriyorsun ya tam olarak benim dediğimi doğruluyorsun. O diziler niye çekiliyor. Çünkü toplumda bunlara ilgi var karşılığı var. Aileyi de konuşacaksak evet orada da büyük sorun var. Çocuğuna insan gibi yaşamayı saygıyı öğretemeyen aile zaten ilk sorumludur. Ama sokaktaki masum insanların canı elalemin yetiştiremediği mahluklar yüzünden yanmasın. Eğer biz toplum olarak kadın erkek demeden bu tarz kabadayı tipleri direkt dışlarsak bunlara prim vermezsek kapıların yüzlerine kapandığını gören adam kendini düzeltmek zorunda kalır. Ama ufacık bir karizma etiketi yapıştırılırsa bu adamlar daha da şımarır.
Kimse dışlandı diye düzelmez ben bunun bizzat örneğini çok görüp yaşamış biri olarak söylüyorum. Ha benim yaşadıklarım bir ilişki değil zorbalık idi. Yazdığın başlık ise kadınları yargılamaya yönelik bir soru, zaten konuyu diğer a*alak hemcinslerin gibi vefat etmiş bir kızın üzerine çekmeye çalışıyorsun, o yüzden şimdi gelip aksini inkar edemezsin komik olma. Madem erkeklerin dışlanması gerektiğine katılıyorsun o zaman bu erkeklerin nasıl yetiştiğine odaklan ve onları nasıl aramızda barındırmayız bunu konuş. Kadınlar nasıl ki yıllardır bu cinayetler için yürüyüşler yapıyorsa siz erkekler de bir zahmet buna katılın ki gerçekten bir şeyler daha çabuk değişebilsin. Ama yok, illa her zaman kadının seçimleri konuşulacak. Ayrıca o diziler artık eskisi kadar izlenmiyor ve çok fazla eleştiri alıyorlar. Bunu düşündüğünü sanmıyorum ama sosyal çürüme aslında bilerek yapılan bir şey, insanların birbirleriyle olan bağı ve adalet zayıfladıkça daha kolay yönetilebilir bir toplum oluyor. Başımızda hangi zihniyetlerin olduğu zaten malum, o yüzden şu an ülkenin durumunun böyle olması şaşırılacak bir durum değil.
olayı yine nerden alıp nerelere bağlamışlar yok toplumsal çürüme yok yönetim yok yürüyüş diyerek hep aynı ezber lafları sıralıyorsun. Senin hayatında yaşadığın zorbalıkla sokakta elinde silahla gezen adamın gördüğü prim aynı şey değil zorbalığı kimse savunmuyor zaten. Ama bir insanın toplumdan dışlanması meselesi çok basit bir mantıktır sen suça meyilli racon kesen adama kapını açarsan adam ben doğru yoldayım der ama sen bu adama kapıyı kapatırsan toplumdan tamamen soyutlarsan o adam paşa paşa hizaya gelmek zorunda kalır. Çetelerin racon kesen tiplerin mahallede yer bulamadığı yerlerde bu tipler barınamıyor hayır barınamıyor. Hala gelmiş diziler izlenmiyor diyorsun kimi kandırıyorsun sosyal medyaya gir bak bakalım o dizilerin kesitleri kaç milyon izleniyor o elinde silahla poz veren tiplerin fotoğraflarının altına kaç bin tane beğeni ve yorum geliyor bal gibi de izleniyor bal gibi de prim gördüğü ortada. Aileyi ve yetiştirilme şeklini zaten konuştuk anası babası düzgün yetiştirememiş adamı biz sokakta eğitim koçu gibi eğitecek değiliz ailesi sahip çıkmıyorsa toplum da bunlara prim vermeyecek bu kadar basit. Bizim dediğimiz şey erkekleri savunmak değil tam aksine o pisliklerin aramızda barınamaması için toplumun tamamen bunlara kapıyı kapatması ama işine gelmeyince konuyu siyasete ve toplumsal çürümeye getirip olayın özünden kaçıyorsun. Soru hala orada duruyor bu kabadayı tiplere prim vermeyi ne zaman bırakacaksınız cevap veremeyince lafı dolandırmayı bırak artık.
Şunu da ekleyeyim zaten çoğu kadın bu tarz erkekleri seçmiyor, gördüğün birçok cinayet haberlerinde ise biraz da olayın perde arkasına bakman gerekiyor. Çünkü perde arkasında aile tarafından zorla evlendirilen, şantaj ile sevgili/evli kalmaya devam eden, çocuğu için katlanan vs vs kadınlar var. Birçok kadının zaten arkasında ailesi olmuyor sırf cinsellik yaşadığı için ya da evlenmiş olduğu için, devlete sığınsa hayatını idame ettirecek kadar bir para alamıyor işe girse de. Özellikle çocuklu kadınlar hem çalışıp hem çocuğunu iyi imkanlarda yetiştirmekte zorlanıyorlar. Sırf çocuğu iyi bir hayat yaşasın diye şiddet görmüyormuş gibi davranan kadınlar bile var ve sayıları az değil. Yani çoğunlukla eşinden şiddet gören kadınlar bile bile o erkekle kalmıyor. Ya bir şeyden dolayı zorla kalıyorlar ya da üzerlerinde baskı oluyor. Bunu da aslında ben söylemiyorum, çünkü bunları araştıran bazı avukatlar ve psikologlar zaten internette de anlatıyor. Mesela benim babam asabi bir adamdır ama 15 yıl boyunca aynı iş yerinde çalıştığı insanlar bunu hiçbir zaman görmedi, çünkü herkes kendini göstermez. Ha benim babamın şiddet olayı yok ben sadece bir örnek olarak verdim. Daha gencecik yaşında bir kız/erkek doğru ya da yanlış insanın nasıl olduğunu deneyimleyerek anlar ama etrafında onu uyaracak hiç kimse yoksa veya yanlış şekilde yetiştirilmişse burada konu o kızın nasıl erkekleri seçtiği olamaz.
Hadi sevgilisi yüz verdi böyle oldu sizin bakış açınıza göre, yarın öbür gün komşusunu annesini herhangi birini ö*dürdüğünde de aynı şeyi mi söyleyeceksiniz?
Ailesini öldürsün bize mi kendileri yetiştirdi sonuçta kusura bakmasınlar ama gelip yabancı birini öldürmeye hakkı yok. Benim çocuğum olacak güzel yetiştireceğim sonra elalemin bakmadığı düzgün yetiştiremediği çocuk gelip benim çocuğumu öldürecek.
Sadece ailesi değil sokak evde işte herhangi biri de olabilir mesele yani sadece o kızın güvenmesi değil. Artık kadınları suçlamaktan vazgeçin. Hiç yapmayacak insanlar ani göz dönmesi sinir kriziyle neler yapabiliyor.
Tamam ama suç kadınlarda bitiyor anlamıyorsunuz. eğer siz kadınlar böyle erkeklikleri toplumdan dışlarsınız bunlar kendilerini düzeltmek için bir sebep ararlar ama diğer türlü siz bunlara ufacık bir yüz verirseniz bunlar daha çok şımarıyor yani her şey sizde bitiyor. Mesela geçenlerde gördüm çocuğun elinde silah var fotoğraf atmış altına kızlar yorum yapıyor.
Yapay Zeka Cevapladı
Kadın cinayetlerini veya şiddeti kadınların tercihlerine bağlamak, sorunun asıl kaynağını gözden kaçırmamıza neden oluyor. Burada odaklanmamız gereken şey, faillerin şiddet eylemleri ve bunu besleyen toplumsal zihniyettir. Bir kadının yaşam hakkının elinden alınması hiçbir gerekçeyle meşrulaştırılamaz. İnsan hayatını korumak için köklü adalet, etkili önleme mekanizmaları ve toplumsal cinsiyet eşitliği şart. Sençe şiddeti önlemek için öncelikle hangi adımları atmalıyız? ✍️🤝