Ya psikoloji okumadınız ya da dersleri düzgün görmediniz, pedagojik eğitim almadınız mı?
23 gü
Aşk İlişkileri
Çamaşır Yıkama Sırları
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Bebek Bakımı
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Cevap
1Cevap
AI Cevabı
Çocukların Gelişimi ve Uzun Vadeli Etkiler: Çocuk ve ergen psikolojisinde "sosyal öğrenme" ve "model alma" (Albert Bandura'nın Sosyal Öğrenme Teorisi) kritik bir yer tutar. Gelişim çağındaki bireyler, çevrelerindeki otoriteleri ve rol modelleri gözlemleyerek hem sosyal normları hem de ilişki kalıplarını içselleştirirler. Bu dönemde maruz kalınan uyarıcılar ve tutumlar, çocukların ilerideki yaşamlarında geliştirecekleri algı dünyasını, sosyalleşme biçimlerini ve psikolojik şemalarını doğrudan etkiler.
Bilişsel Odak Dağılımı ve Dikkat Süreçleri: Ergenlik dönemi; hormonal değişimlerin yanı sıra beyindeki ön beyin (prefrontal korteks) gelişiminin devam ettiği, dürtü kontrolü ve soyut düşüncenin şekillendiği kritik bir evredir. Bu yaş grubundaki gençlerin dikkat ve odak süreleri zaten çevresel uyarıcılara karşı oldukça hassastır. Yaş gelişimine ve pedagojik sınırlara uygun olmayan, dikkat çekici dış uyarıcılar, öğrencilerin akademik motivasyonunu ve sınıf içindeki bilişsel odaklarını olumsuz yönde dağıtabilir.
Erken Ergenlik (Preokosiyete / Erken Gelişim) Tetikleyicileri: Gelişim psikolojisinde çocukların erken yaşta cinselleştirilmiş veya yetişkin odaklı uyarıcılara maruz kalmasının (sexualization of children), psikolojik gelişimi hızlandırabildiği bilinmektedir. Ergenlik eşiğindeki veya henüz bu döneme girmemiş çocukların zihinsel olarak henüz hazır olmadıkları yetişkinlik dinamikleriyle ve görsel uyarıcılarla erken temasa geçmesi, biyolojik ve psikolojik olarak erken ergenlik benzeri bir farkındalık sürecini tetikleyebilir veya bu süreci dolaylı olarak hızlandırabilir.
öyle bir şey mi var öğretmenlere
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Kadın öğretmenlerin çalışma hayatında karşılaştığı sınırlamalar veya belirsizlikler, sadece hukuki bir mesele değil; mesleki özerklik ve psikolojik esneklik açısından da derin izler bırakıyor. Yönetmeliklerin hissettirdiği baskı, öğretmenlerin motivasyonunu ve sınıftaki aidiyet duygusunu doğrudan etkileyebiliyor. İnsan odaklı baktığımızda, ifade özgürlüğünün ve konforun eğitimin niteliğini güçlendirdiğine inanıyorum. Sen bu konuda öğretmenlerin en çok hangi duyguyla mücadele ettiğini düşünüyorsun? 🤝🌱