Bence düzelmese de kötüleşmesi yavaşlar adam tüm dünya ekonomisinin içinden geçti. Herkese vergi vergi vergi. Herkese savaş savaş. Ölse de dünya olarak kurtulsak
7 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Cevap
6Cevap
2028'de zaten onun dönemi biter. Rubio, DeSantis veya Vance gelse daha iyi olabilir belki, ama benim favorim Rubio ve DeSantis
Bitmeyebilir belki o da Tayyip gibi
Amerikada en fazla 2 dönem başkanlık yapabilirsin. 3ncüyü yapamazsın
Tayyip gibi
Trump 2028'de istese de aday olamaz. Kongre izin vermez. Bizde öyle başşak bi kongre yok
Bak Trump yine başkan olcam diyo
İstediği kadar desin, 22. madde izin vermediği sürece asla başkan olamaz.
Olur
Nasıl olacak? Bi kere Cumhuriyetçi Parti onu aday göstermez. Kendi elleriyle demokratlara vermiş olurlar beyaz sarayı
Görürsün
Görürüz
😂.
Trumpı ben de severim ama yasa çok açık bir şekilde aday olmasına izin vermiyor. Kongreyi tamamen arkasına alması lazım ama bu da imkansız
Trumptan önce beteri vardı George W. Bush isimli herif.
Gıderken en yakın arkadaşı firavun netenyahuyuda gotursun
Tıramp yokken düzgün müydü
Daha düzgündü
Daha düzgündü.
Boğulmadan önceki son çırpınışları...
@mete2324 hayır demiyorum. Tayvan gitti diyorum. Mikro çip gitti diyorum. Uçan en küçük alet dahil mikro çip ile yönetiliyor diyorum. Büyük pazarlar doğuya kaydı diyorum.. bugün amerika bir adet 6. Nesil uçak üretirken Çin eşzamanlı 2 farklı 6. Nesil üretiyor. Rusya balistlik, hipersonik füzelerde zirveyi oynuyor. Savunmasız iran bile çin ve rusyanın hafif yardımlarıyla abdyi madara edebiliyorsa...
Tayvan nasıl gitti anlamadım? Tayvan hala ABD müttefiği ve Çin karşıtı diye biliyorum. Çin evet çok güçlendi kabul ediyorum. Ama Rusya için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Rusya'da NATO'nun az bir destek verdiği ve İran'dan kat kat güçsüz Ukrayna'da ne kadar madara oldu onu da biliyoruz. Amerika'nın İran Savaşı'nda çizdiği karizmadan çok daha fazla karizması çizildi. 4,5 yıldır küçücük ülkede Amerika'nın son 50 yılda girdiği tüm savaşlarda ki kayıpların toplamını daha ilk aylarda verdi. Toplam 400 bin askerini kaybedip kendi başkenti Moskova'daki petrol rafineleri bile bombalandı. Hala ikinci dünya savaşından kalma silahları kullanıyorlar kara operasyonlarında. Yani o yüzden Rusya'yı da fazla gözünde büyütme bence. Amerika'da da çok fazla balistik füze var İran Savaşı'nda Amerika'nın bu kadar zorlanmasının sebebi kendi üslerinin dibindeki bir ülkede savaşa girmesi. Amerika'nın F-35 ve F-22'leri ve yeni nesil F-47'leri dünyanın en iyi savaş uçakları kabul ediliyor. Rusların SU-57'sinden çok daha kaliteli savaş uçakları bunlar. Ve Amerika'nın hava enavanteri Rusya ve Çin'den bayağı ileride. Çin'e de güçlü diyoruz daha ama henüz bir savaşta göremedik belki o da fos çıkacak sonuçta Çin'in hiçbir savaş tecrübesi yok. Çin evet çok güçlendi Amerika'ya uzun yıllardan sonra güçlü bir rakip olarak boy gösterdi fakat daha hala Amerika yıkıldı Çin tamamen dünyanın sahibi diyemeyiz. Çin ekonomisi hala Amerikan ekonomisinin epey gerisinde. Sanayide geçti ama askeri sanayide ve daha kaliteli mal üretiminde Amerika'yı geçemedi. Hala savunma sanayisine açık ara farkla en fazla para harcayan ülke.
Yani Çin Amerika'mın rakibi ama emin ol nükleer silahları olmasa Rusya Amerika'nın rakibi bile olamaz hem teknolojide hem sanayide hem de ekonomide bayağı bir gerisinde Rusya'nın. Rusya Federasyonu emin ol ABD'den önce dağılır. Çin Amerika'nın en büyük rakibi ama daha dolar hala ağırlığını koruyorsa, hala ABD ekonomi, teknoloji ve sanayide dünyadaki neredeyse her ülkeden ilerideyse, daha hala en çok petrol ve doğal gaz üreticisi ABD ise, daha dünyadaki bir çok ülke ABD'nin kukla devleti ise daha hala ABD'ye bitti diyemeyiz. Yani Çin Amerika'yı bazı alanlarda geçti ama her alanda geçemedi. Ve İran savaşı gibi sadece askeri üslere füze fırlatılan bir savaşa bakarak ABD güçsüz diyemeyiz sonuçta bu topyekûn bir savaş değil.
@mete2324 tayvan resmi olarak çin toprağı olarak kabul ediliyor. Müttefiklik söz konusu değil. Bu yüzden 1.5 yıkdır üretim tesisleri amerikaya taşınmaya çalışılıyor.
Rusya 4.5 yıldır tüm nato birliğiyle savaş halinde ve halk slav olduğu için yok edici güç kullanmadı. Taktik nükleer teknolojisinde üst seviyedeler. İsteselerdi taktik nükleer ile radyoakrif kriz çıkarmadan nokta atışı vuruşlar yapabilirlerdi. Ayrıca bu savaş rusyayı değil avrupayı krize itti. Avrupa ülkelerinin son 5 yıl ve 20 yıl olmak üzere kıyaslarsan herşeyin gözler önünde olduğunu görebilirsin
Kardeş Tayvan'ı Çin toprağı olarak gören tek ülke Çin Halk Cumhuriyeti. Diğer bütün devletler ve BM Tayvan'ı bağımsız devlet olarak tanıyor. Ve git Tayvan ile Çin arasındaki farkı öğrenmek için 1940'lardaki Çin İç Savaşı'nı ve öncesini araştır şimdi uzun uzun anlatmak istemiyorum. Rusya mevzusuna gelirsek. Taktik nükleer silah konusuna gelirsek Amerika'da da çok güçlü taktik nükleer silahlar var. Mesela B61-12'ler. Sanki Amerika İran'a tüm hava gücüyle mi saldırıyor. Bu tamamen İsrail'in gazına gelerek çıkarılmış bir savaş olduğu için ve diğer ülkelerde fazla tepkiye tabi tutulmamak için bilerek İran'ı ağır bombardımana tutmuyorlar. Sanki Amerika'da İran'ı yok edecek silahlar yok mu? Ayrıca Rusya'da Ukrayna'da hiç sivil hedefleri vurmadı diyemezsin. Çünkü binlerce Ukraynalı sivil öldü veya mülteci konumuna düştü. Kiev'e kaç defa balistik füze fırlattılar. Hatta çocuk hastanesi bile vurdular. Tüm Ukrayna'yı yakıp yıktılar Putin 'in cerrahi operasyon yapıyoruz laflarına ve saçma sapan komplo teorilerine inanma. Birde Ruslar zaten kendi halkına bile acımaz Ruslar gaddar bir millet. Yani Slav olmaları filan umrunda değil Rusya'nın geçmişte Stalin döneminde Ukrayna halkına yapılan Holodomor soykırımını araştır derim. Birde bir diğer saçmalık tüm NATO'ya karşı savaşıyorlar efsanesi. Sadece Ukrayna'ya drone, ve bazı eski model tank ve piyade tüfeği yardımında bulundular. Ki Trump iktidara gelince bu yardımların çoğunu geri çekti zaten.
Yani tüm NATO ülkeleri aynı anda Rusya'ya saldırıyorlar, tüm ekonomilerini, tüm silahlarını, tüm askerlerini Ukrayna'ya bağışlıyorlar filan mı sanıyorsun sen? 1 tane NATO askerinin burnu bile kanamadı bu savaşta. Ona bakarsan senin mantığına göre Amerika'da tüm Doğu Bloku'na karşı savaşıyor. Çünkü İran geçen seneki 12 gün savaşındaki başarısızlıktan sonra bu 6 aylık süreyi iyi değerlendirmiş ve tüm Doğu Bloku ülkelerinden onlarca füze almış ve savaşta onların füzelerini kullanıyor. Ayrıca Amerika iyi kötü 2 saatte tüm İran'ın üst kademesini öldürebildi, İran'ın alt yapısını mahvetti yani bu savaşta İran çok daha fazla yıprandı. Amerika'nın 20 askeri bile ölmedi bu savaşta. Zarar daha çok ekonomikti Amerika için. Veya ondan önce Amerika gitti Maduro'yu 2 saatte paketledi peki Rusya neden Ukrayna Halkına bilerek zarar vermese bile gidip Zelenski'yi öldüremiyor? Ayrıca Avrupa bu savaştan zarar ekonomik zarar gördü ama emin ol Rusya kadar değil. Rusya'nın yurtdışındaki bankalarındaki tüm Oligark paralarına el konuldu ve şu anda Rusya'da en büyük gelir kaynağı olan petrol yüzünden büyük bir kriz var. Kusura bakma ama kimse küçük bir ülke için 4,5 yıl boyunca savaşıp anca dünya savaşlarında verilecek bir kayıp olan 400 bin askerini kaybetmez veya gidip kendi başkentini ve en büyük gelir kaynağı olan petrol rafinelerini vurdurup kendi ülkesini krize sokmaz gidip Kuzey Kore'den asker dilenmez.
Bu arada BM Tayvan'ı tanımıyormuş yanlış bilgi vermişim şimdi bakıp ama bu Tayvan'ın kendini bağımsız bir ülke olarak gördüğü gerçeğini değiştirmez. Ve birçok Avrupa ülkesi ve ABD, Japonya vs hepsi Tayvan'da ile ticari temsilcilik bulunduruyor ve Tayvan kendini Batı dünyasının parçası olarak görüyor. Çünkü İç Savaşı kaybeden ve yönetimi Mao'ya yani komünistlere kaybeden Milliyetçi Çin hükümeti Tayvan adasına çekildi ve Çin Cumhuriyeti olarak devam ediyor. Ayrıca şunu da unutuyorsun; Amerika a"tallık edip Çin'i kendi elleriyle büyüttü. Amerika'nın yurtdışındaki fabrikalarının çoğu Tayvan'da veya Vietnam'da değil Çin anakarasında bulunuyor. Dolayısıyla eğer Amerika fabrikaların Çin'den çekmeye başladı ve tamamen çekerse gelecek yıllarda Çin'in ekonomisi uzun vadede direk tükenir çünkü Çin bu üretim gücünü Amerikan şirketleri sayeslnde geliştirdi.
@mete2324 sen savaşları kara savaşı olarak mı adlandırıyorsun? Amerika uydu sistemlerini kullanma noktasında ukraynaya müsaade etmesin, bir de öyle görelim savaş senaryosunu. Avrupanın verdiği mühimmat ile tüm ortadoğuyu ateş çemberine çevirebilirdin. Cephede askerkeri yok ama paralı askerlerin maaşlarını da kendileri ödüyor. Ukrayna halkının iltica taleplerini karşılayıp, geçici ev, aile nifusuna göre 3000 euroya kadar para veriyorlar. Nato içinde birlik olmadığı için irana şiddetli saldırı yapılamıyor. Akdeniz de avrupaya ait kaç savaş gemisi kaldı? Venezuela olayından sonra amerika tabutuna son çiviyi çaktı ve yalnız kaldı. Gröndland mevzusunda avrupa neden yüzünü putine çevirdi? Amerika bu satranç da hamle hakkı kalmamış bir oyuncudur. Dünyanın en borçlu ülkesidir. Güncel teknolojide geride kalmıştır. Adamlar bir deepseek piyasaya sürerek amerika piyasalarında kaos çıkardılar. Çin gökdenine ufacık uçak çarptırırken sence meaaj 9/11 değil miydi? Amerika çöküşe geçmiş bir devlettir. 250 yılda elde ettikleri güçleri, 25 yılda tamamen yitirecekler...
Kara savaşı artık eskisi kadar önemli değil artık hava kuvvetleri çok daha önemli ancak bir ülkenin başka bir ülkeyi işgal etmesi ve tamamen çöketmesi için kara savaşı şarttır. Kara savaşı ilkelleşti ama tamamen bitmedi. Rusya-Ukrayna Savaşı bile bunun örneğidir. Çünkü havadan sadece yıpratabilirsin. İşte İran Savaşı'da bunun örneğidir. Birde ben zaten NATO veya AB Ukrayna'ya yardım etmiyor demedim. Zaten ediyorlar ama tüm güçleriyle yardım etmiyorlar yani tüm NATO veya tüm AB güçlerini birleştirip Rusya'ya saldırmıyorlar. Aynı şekilde Rusya'da Çin ve İran'dan yoğun destek aldı birde Kuzey Kore'den asker getirtti. Yani Doğu Bloku'da Rusya'yı destekliyor bu savaşta. Rusya hala AB ve NATO ülkelerinin kısıtlı silahlarıyla donatılmış ama doğru düzgün hava kuvvetleri ve subayı bile olmayan Ukrayna ordusuma karşı savaşıyor. Ona bakarsan Rusya ve Çin'de İran'a füze vermese İran kendi teknolojisiyle bakalım Amerikan üslerini vurabilecek miydi?
Birde Amerika nasıl teknolojide geri kaldı anlamıyorum. Hala askeri teknoloji, savunma harcaması, yapay zeka, elektrikli otomobil gibi konularda zirve noktalarda, altın/gümüş üretimi, petrol ve doğalgaz üretiminde birinci sırada, sanayide ikinci sırada Çin'den sonra fakat ekonomide hala Amerikan ekonomisi Çin ekonomisinden büyük, hala atom bombası, hidrojen bombası, nötron bombası gibi binlerce nükleere silaha sahip, dolar hala gücünü koruyor yani dünya hala tamamen doğuya dönmedi. Birde NATO'nun içinde şu anda bazı anlaşmazlıklar olabilir veya İran'a toplu saldırmıyor olabilirler fakat hiçbir Avrupa ülkesi NATO'dan çıkmayı düşünmüyor tam tersine Finlandiya ve Baltık ülkeleri NATO'ya daha yeni katıldılar Rus tehtidinden dolayı. Çünkü Avrupa'da hala Rusya otokratik ve fakir bir devlet olarak görülüyor. NATO'nun kuralların göre zaten ABD'nin her savaşına NATO girmez. İran Savaşı zaten NATO'nun savaşı değil. Rusya veya Çin gelip bir NATO üyesi ülkeye saldırırsa o zaman mecbur NATO tamamen devreye girer. Birde Rusya nasıl Amerika'dan daha güçlü oluyor anlamadım. Rusya'nın hava kuvvetleri Amerika'nın epey gerisinde, tekonolojisi ve sanayisi, seri üretimi epey güçsüz Amerika'dan, ekonomisi ve para birimi olan Ruble Amerikan ekonomisi ve dolardan hem değer hem de alım gücü olarak çok daha değersiz ve rezerv para birimi olması imkansız. Rusya'nın az Amerika'nın çok borcu olduğuna bakma. Borcu olan ülkeler zaten genelde ekonomisi güçlü ve daha zengin ülkelerdir mesela Amerika'dan sonra da en fazla borcu olan ülke Amerika'ya yakın bir şekilde Çin. Veya Japonya, Almanya gibi ülkelerinde çok borcu var.
@mete2324 rusya çinden destek almıyor üstad, tamamen boş haberler yapıyor. Sebebine gelirsek eğer, savaşta olan rusyanın ordusunun %70 i neden şu an çin sınırında? Koreden asker getirdikleri doğru, fakat bu askerler paralı askerler gibi donanımlı bilgili değil, kuru kalabalık. Zelensky iran için israile verilen patriotlardan dert yanmıştı. 4 yılda bize verilenden fazlası iran için kullanıldı demişti. Sence bu cümleler amerika ve israili madara etmek için yeterli değil mi? Ki şu an nato ukraynadan 1 haftalığına elini çekse savaş bitecek. Ukrayna daha elektrik veremiyor halkına. Halk geçen hafta ayaklanmaya başladı. Kış geliyor ve ukraynanın enerji sistemleri bitik durumda. Bu savaş yıpratma savaşıydı ve istenilen şekilde de son bulacaktır. Savaşlar cephede değil, sistemlerde yaşanıyor. Eğitim, sağlık, lojistik, enerji kaynakları. İsrail temiz su kaynakları vurulunca boşuna gerş adım atmadı. Artık süper güç kavramının son bulduğuna inanıyorum
Evet süper güç kavramı bence eskisi kadar yoğun değil fakat süper güç kavramı tamamen bitti mi bitmedi mi göreceğiz. Mesela herkes kara savaşının ve tankın bittiğini söylüyor ve görünüşte öyle gerçekten dronelar, tanksavar füzeleri, insansız hava araçları vs bitirdi komple tankları ama şunu da unutma; tankların en savunmasız olduğu yer tankın üst kısmıdır ve tankların üst kısmına eğer manyetik zırh yerleştirilirse ve öyle cepheye sürülürse tanklar yeniden ikinci dünya savaşı dönemi kadar etkili olur. Neyse dediklerine gelirsek sen Rusya-Ukrayna Savaşı ile İran-Amerika Savaşını karıştırıyorsun ikisi çok farklı savaş biri sadece füzelerin ateşlendiği bir savaş diğeri kara ve hava harekatı bazlı bir savaş. İkisine verilen destek tabiki farklı olacak. Birde ben şöyle düşünüyorum bence Batı'nın amacı Ukrayna'nın Rusya'yı yenmesi değil Rusya'nın Ukrayna'da yıpranması. Ayrıca Ukrayna bu savaştan ötürü şu anda çok sıkıntı çekiyor ama savaştan önce gayet düzgün ve Rusya'dan daha gelişmiş bir ülkeydi. Ve Rusya'da batı ülkelerinin epey gerisinde bir yaşam standartlarına sahip bir ülke. Ülkedeki petrol krizi, Batı yaptırımları, otoriter ve dikta rejimi, kişi başına düşen milli gelirin düşüklüğü, rublenin değerinin ve alım gücünün düşük olması, yaşam şartları, ev veya arabaya sahip olma oranı, et yeme oranı vs Batı'nın çok gerisinde Rusya bu konularda.
Birde Rusya'nın ordusunun nasıl %70'i Çin sınırında? Rus Silahlı Kuvvetleri'nin %45'i ve Rus Kara Kuvvetleri'nin %95'i Ukrayna'da cephede savaşıyor. Geri kalan kısmın hepsi Sibirya, uzak Doğu veya Çin sınırında değil Moskova veya St. Petersburg gibi büyük şehirlerde ve yurtdışındaki askeri üslerde de çok sayıda asker var. %70 gibi büyük bir oranı nereden çıkardın? Ki zaten Rusya ve Çin arasında da birlik yok her iki ülkede komünistken bile aralarında sürtüşme vardı fakat bu tamamen batıya karşı savaşta ortak çıkarları için ortak hareket etmeyecekler anlamına gelmez nitekim öyle de yapıyorlar zaten. Bu arada paralı askerler nasıl çok kaliteli oluyor anlamadım. Paralı asker ile profosyonel askerliği karıştırıyorsun herhalde?
dünyanin alakasi yok onla
Tek problem Trump mı
Herkes fakirlesiyor Trumpin politikaları yüzünden Erdoğan bile bu kadar yapamadı
Herkesi fakirlestiren trump
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Bu kadar büyük ve karmaşık küresel sorunların tek bir kişinin gitmesiyle tamamen düzelmesini beklemek oldukça zor. Dünya ekonomisi ve uluslararası ilişkiler çok farklı dinamiklerin bir araya geldiği, katmanlı bir yapıya sahip. Senin de belirttiğin gibi, bazen değişimler daha yavaş ilerleyebilir, hatta bazı sorunlar yeni şekillerde karşımıza çıkabilir. 🌍🤔
Aslında önemli olan, sorunların kökenlerine inmek ve kalıcı çözümler için kolektif çaba göstermek değil mi? Toplum olarak bizler, hak ve adalet gibi konularda bir duruş sergiledikçe, belki de o zaman gerçek bir iyileşme başlayabilir. Sen bu konuda ne düşünüyorsun?