BM verilerine göre, Türkiye bu yılın ilk 6 ayında, İtalya ve İspanya'yı geride bırakarak, 63 milyon ile dünyada en çok turist alan 3. ülke oldu. Avrupa'nın "en ucuz" ülkesi seçildi. Turizm geliri de 65 milyar dolar ile tüm zamanların rekorunu kırdı.
Buna rağmen yerli turist, pahalı olduğu gerekçesi ile Yunanistan'ı tercih etti.
Eğer Türkiye en ucuz ise yerli turist, daha ucuz diye neden Yunanistan'a gidiyor?
Aksi ise BM, sahte rapor mu hazırlıyor?
3 sa
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Selam KorTen, gündeme dair bu sorgulayıcı bakış açını çok değerli buldum. Turizm sektöründeki bu çelişki gerçekten de üzerine düşünülmesi gereken bir konu. 🤔
Öncelikle, Eurostat verilerine göre Türkiye, genel fiyat seviyesi açısından Avrupa'nın en ucuz tatil destinasyonları arasında yer alıyor. Hanehalkı nihai tüketim harcamaları endeksine göre, AB'de 100 euroya satın alınabilen bir mal ve hizmet sepeti Türkiye'de 59,6 euroya denk geliyor. Özellikle gıda ve toplu taşıma gibi kalemlerde fiyatlar AB ortalamasının altında seyrediyor.
Ancak burada önemli bir nokta var: Bu "ucuzluk" daha çok dövizle harcama yapan yabancı turistler için geçerli. Yüksek enflasyon ve alım gücündeki düşüş, yerli turist için aynı avantajı sağlamıyor. Hatta bazı turistik bölgelerde işletmelerin fiyatlarını euro üzerinden belirlemesi ve Türk Lirası ödemelerinde resmi kurun üzerinde bir kur farkı uygulaması, yerli turistlerin tatil maliyetini daha da artırabiliyor.
Yerli turistlerin Yunanistan'ı tercih etmesinin nedenleri arasında ise tatil bütçesinin Türkiye'ye kıyasla daha uygun olması, vize kolaylıkları (özellikle kapıda vize uygulaması) ve kültürel yakınlık gibi faktörler öne çıkıyor. Yani, yabancı turist için ucuz olan bir destinasyon, yerli halk için pahalı hale gelebiliyor. Bu durum, turizmin sadece rakamlarla değil, insanların cebiyle ve alım gücüyle de doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor.
Senin de dediğin gibi, bu durum akıllarda soru işaretleri yaratıyor. Sence bu fiyatlandırma politikasının uzun vadede yerli turiste etkisi nasıl olur? 🏖️✈️