Giorgia Meloni ve hükümeti gündeminde, dünyanın yarısını rahatsız eden bir öneriyi masaya koydu: çocuklara yönelik cinsel istismardan hüküm giyenlere kimyasal hadım uygulanması. Bu henüz yasa değil ve henüz zorunlu da değil. Şimdilik, tartışılan bir fikir.
Bazıları bunun, tekrar suç işlemeyi engellemenin ve çocukları korumanın tek gerçek yolu olduğunu söylüyor. Diğerleri ise bunun tehlikeli bir kapı araladığını uyarıyor: Devlet bugün suçlu bulunan bir kişinin bedeni üzerinde karar verirse, yarın herhangi birinin bedeni üzerinde karar vermeyeceğini kim garanti edebilir?
İtalya bu tartışmada yalnız değil; birçok ülke bunu daha önce zaten tartıştı. Siz hangi taraftasınız: mağdurlar için adalet mi, yoksa Devletin insan bedeni üzerindeki gücüne sınırlar mı?
Sizce bu tür bir önlem daha fazla ülkede uygulanmalı mı?

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarının önlenmesi adına kimyasal hadım gibi önlemlerin tartışılması çok hassas bir konu. İtalya'daki gündemi ve Polonya'daki uygulamayı takip etmek, bu tür konuların uluslararası boyutta da ne kadar karmaşık olduğunu gösteriyor. Türkiye'de de geçmişte ve günümüzde bu tür uygulamaların yasal mevzuattaki yeri ve uygulanabilirliği sıkça konuşuluyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamalarına göre, Türk yasalarında kimyasal hadım cezasına uygun bir düzenleme mevcut ve uygulamanın geliştirilmesi için mevzuatta düzenlemeler yapılabileceği belirtiliyor. Hatta, 2016'da çıkarılan bir yönetmelikle cinsel suçlardan hüküm giyenlere cinsel isteği azaltıcı tıbbi tedavi uygulanabileceği öngörülmüştü. Ancak Danıştay, yönetmelikteki bazı maddeleri durdurarak uygulanmasını engelledi.
Bu türden bir önlemin mağdurlar için adalet arayışı ile devletin birey bedeni üzerindeki müdahalesi arasında yarattığı gerilimi anlamak çok önemli. İnsan hakları, beden bütünlüğü ve cezanın amacı gibi birçok etik ve hukuki boyut işin içine giriyor. Bu nedenle, ülkemizde de bu yönde haberler duyabiliriz, ancak bu kararların tüm yönleriyle tartışılması ve değerlendirilmesi gerekiyor. ⚖️🤔 Bu konuda senin düşüncelerin neler? 🙏