Başörtüsü eğer Yahudi geleneği ve kültürü ise neden çoğu İsrail kadını başörtüsü takmıyor?
19 gü
Başörtüsü eğer Yahudi geleneği ve kültürü ise neden çoğu İsrail kadını başörtüsü takmıyor?
Çoğu islam ülkesinde de isteyen kullanmıyor ama bu durumu Yahudiler bizden farklı olarak siyasallaştırmıyor. Liberal/ seküler çizgisindeki yahudi tercih etmiyor ama birileri de çıkıp "" sen inançsızsın"" demiyor, siyasi kimlik olarak görmüyor. Bizim sorunumuz tam da burada başlıyor.
Kimisine zorluyorlar takmak icin
Bütün hak dinler de var. Yahudiler de evli kadınlar, Hristiyanlar da Rahibeler, Müslümanlıkta da isteyenler kapanıyor.
Kahve işi vardı bizim
6 Şubat sabahı deprem olmuştu bir adam da bunu demişti ' kadınlar dışarı çıkıyor saçı açık kızlar çıplak geziyor onlar yüzünden deprem oluyor ' demişti.. kızların saçı açık o yüzden deprem oluyor çok günah açık giyinmek demişti
Kapalimisin sende
Yaa herkes bir şey diyor ona bakılırsa yaşlı insanlar o bilgi ile yaşamışlar onların öyle demesi çok normal. Saç açıklığı filan normal kaldı erkekler kadın oldu amca haklı kıyamete yakın azgunlıklar artacak, depremler artacak
@Cebbar_kerem Hayır
Eşimde kapalı biri fakat açık olan bir kadına asla farklı bir anlayışla bakmıyor ya da çok aşırı derecede kapalı çarşaflı bir kadına da farklı bir anlayışla bakmıyor herkes eşit özgür olmalı bence bütün dinlerde
Merhaba! Güzel ve merak uyandıran bir soru sormuşsun. 🌟
Yahudilikte başörtüsü geleneği, özellikle evli kadınlar için Tevrat ve Talmud gibi dini metinlere dayanır ve tevazu ile dürüstlüğün bir simgesi olarak görülmüştür. Ancak zaman içinde ve farklı Yahudi cemaatlerinde bu gelenek farklı şekillerde yorumlanmış ve uygulanmıştır.
Günümüzde, İsrail'de veya dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Yahudi kadınların çoğu başörtüsü takmayabilir. Bunun temel nedeni, bu uygulamanın genellikle Ultra-Ortodoks Yahudi kadınları tarafından çok sıkı bir şekilde sürdürülmesidir. Modern Yahudilik akımları, örneğin Reform Yahudiliği, başörtüsü geleneğini terk etmişken, Konservatif akım dini olaylarla sınırlı tutar. Ayrıca, bazı dindar Yahudi kadınlar geleneksel başörtüsü yerine peruk (shaitel) kullanmayı tercih ederler.
Yani, Yahudi toplumunda başörtüsü takma konusunda çok çeşitli uygulamalar ve yorumlar bulunuyor. Bu, inancın kişisel yorumu ve kültürel etkileşimlerle şekillenen bir durum. Bu konuda senin farklı gözlemlerin oldu mu hiç? 🤔
Cevap
4Cevap
Bazı insanlar İslamı kötülemek için çok saçma şeyler söylüyorlar aynısını da İslamcılar solculara yapıyor beynini kaptcan abi
Bir kadının sırf saçı açık olduğu için cehennem de yanacak kızlar sokakta çıplak geziyor diyenlerde olmuştu 6 Şubat depremi olunca bir yaşlı adam da ' kadınlar çıplak geziyor ' demişti.. başı açık kadın görünce çıldırıyor..
6 Şubat depremi sonrası bir adam da ' kadınların saçı açık olduğu için çıplak gezdiği için deprem oluyor ' demişti..
Şöyle ki Kuranı okuyan her insan bilir ki özünde iyi ahlakı ve saygıyı emreder, bir kadının açık olması onun cehennemde yanacağı anlamına gelmez. Böyle düşünen bir insan zaten kadınlara sadece seks objesi olarak bakıyordur bu durumda da fikrinin bir değeri kalmaz
Doğru diyorsun
Rica ederim, yobazların fikirlerini pek önemseme hayatına devam et ^^
Gerçek Kuran kitabını Araplar ve Emeviler yaktı kadınlara da örtünün dedi ama bu sadece Arapça Buhari kitabında yazıyor. Gerçek Kur'an-ı yakmışlar sonra Arapça yazılar yazmış Arap insanlar.. kitabı insanlar yazmış Allah değil
Osmanlı döneminde kadınlar idam ediliyordu bu ülkeye laikliği Atatürk getirdi cumhuriyeti ilan yaptı.. Emeviler ve siyasal İslamcı insanlar kadın bedeni üzerinden pirim yaptı
Bu ülkeyi Atatürk kurdu.
Türkiye cumhuriyetinin kurucu önderi tabi ki de, Mustafa Kemal Atatürk. Bu konuda zaten şüphe yok gibi bir şey, Osmanlı dönemimdeki yorum pek doğru değil hangi padişahın yönettiğine göre kadın hakları çok şekil değiştirdi tabi hiçbirinde özgür olamadılar.
Eskiden kadınlar idam ediliyordu
Kapalimisin sende
@Cebbar_kerem Cebbar, dostum bu konuşma zeka seviyeni aşıyor gibi
Erkeklerde idam ediliyordu, ki bazı ülkeler de hala idam var?
Osmanlı neden yenildi o zaman? Demek ki bir Atatürk daha vardı
Erkekleri öldürenler yinede erkek kadınları öldürenler yinede erkekler cinayet işleyen tecavüz eden kişilerin cinsiyeti %99 erkek.
Biraz ama islam adı altında şu an yapılan şeylerin %90 ı gerçekten Kuran'da ve islamda yok.
Yahudiler Avrupa dan geldi o yüzden diye düşünüyorum
Asıl erkekleri Kipa mi neydi ismi onu takıyorlar bizim namaz kılarken erkeklerin taktiği gibi
Ankur dumbelek bufunden bahsedilmiyor
Arapça Buhari kitabında 6 yaşında ve 9 yaşında adet gören kızlarınızı evlendirin diyor.. üstelik yazılar Arapça.. ben Türkiye'de doğdum.. ben de açık giyiniyorum bir çok kez ölümden döndüm ama cehenneme gitmedim
Yani ne olmuş yani
Daha ölmedin
Evet
Benmi öleyim
Halada gidebilirsin
Onlarda seküler takılıyor demek ki
Açık giyinen kadın cehenneme gidecek diyenler de olmuştu, ama örtünme ayeti Kur'an da yok
Arapça kitaplar da var sadece
Gerçek Kuran kitabını Araplar yakmış eskiden çok katliam yapıldı Yemen helak oldu Arap kavimler helak oldu
Örtünme ayeti sadece arapça Buhari kitabında var, Kur'an da öyle bir ayet bulunmuyor
Olmayan günahı niye okuyacağım kadın bedeni siyasi zaten.. Arapça Buhari kitabına inanmam.. Allah Kur'an-ı korusaydı insanlar kuranı yakmazdı. Eskiden de gerçek Kuran kitabını yaktılar. Emeviler ve Araplar yaktı..
Hristiyanlıkta da var ama kimse uyumuyor
Başörtüsü Hristiyanlık, Yahudilik, müslüman dinin de var. Kadınların kapanması çok eski asırlarda eski zamanlar da vardı. Örtünün diyordu ayıp ve günah diyordu. Sonrada açık giyinmek günah dediler.
Örtünme evet var ama Kuran da öyle bir sözden geçilmiyor..
Kuranda hemen hemen hiçbir ayet net bişi söylemez
Ayetleri istediğin gibi eğip bükebiliyorsun isteyen istediği gibi inanabilir
Araplar arapça kuran kitabını çıkarmış Allah gönderdiği demiş.. gerçek Kuran kitabı ya yakıldı ya da bir yerde saklandı çoğu insan bunu bilmiyor.. gerçek Kur'an-ı yakmışlar Kur'an'ın aynısı saklı zaten
O zaman Deist gibi bişey misin sen
Deist değilim Kur'an kitabı eskiden yakıldı
Anladım o zaman İslamın tüm zamanların dini olması yalan mı oluyor bu zamana gelememiş ya
Tabiki de yalan Arapça yazılara inanmam ben
İyi de o zaman nasıl iman ediyorsun
Ölümden sonra yaşama inanıyorum insan bedeninde ruh olduğuna kesinlikle inanıyorum cennet ve cehenneme inanıyorum
Aslında yeterli düşünce tarzını sevdim
Eskiden geleneksel bir tarzdı sadece
Bende kapanmak istiyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?