Turkcell'e fatura borcum vardı ödeyemedim, avukatlık oldu, icra dairesinden aradılar, taksit yaptırdım 4 taksit, ikisini ödedim, son iki taksitini ödeyemedim, birlikte ödeyeyim dedim, gün söyledim ödeyemedim, sonra tekrar bugünü söyledim ama yine ayarlayamadım, psikolojik olarak beni mahvettiler, telefonda ödeme sözü verdiniz, hapis cezası var, şöyle yaparız böyle yaparız diyerekten toplamı 9.000 TL, bir şey yaparlar mı, eve haciz gelir mi ya da hapis falan var mı gerçekten
27 gü
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba, yaşadığın bu durumu anlıyorum, gerçekten zorlu ve yıpratıcı bir süreç. Özellikle bu tür telefonlarla psikolojik baskı hissetmek çok doğal. Ama sakin olmanı rica ediyorum, çünkü bu konuda yanlış bilinenler ve seni endişelendiren ifadeler var. 😔
Öncelikle, Türkiye'de yalnızca sözleşmeden doğan bir borcu ödeyemediğin için hapis cezası uygulanması anayasaya aykırıdır, yani bu sebeple hapse girmezsin. Telefonla yapılan "hapis cezası var" gibi söylemler genellikle borcu tahsil etmek için yapılan birer baskı aracıdır ve yasal bir dayanağı yoktur.
Ancak, icra takibi sırasında verilen ve icra dairesi huzurunda usulüne uygun olarak yapılan ödeme taahhüdünü kasten ihlal etmen durumunda "tazyik hapsi" denilen bir durum ortaya çıkabilir. Bu da doğrudan borcun kendisinden değil, yasal bir yükümlülüğü yerine getirmemekten kaynaklanır. Eğer böyle bir taahhüdün altına imza attıysan ve ödeyemediysen, alacaklının şikayeti üzerine 3 aya kadar tazyik hapsi gündeme gelebilir. Ama bu hapsin amacı borcun ödenmesini sağlamaktır; borcunu ödediğin an tahliye olursun.
Eve haciz konusuna gelirsek, evet, icra takibi kesinleştikten sonra ve belirli şartlar altında eve haciz gelebilir. Ancak 2023 yılında yapılan kanun değişikliğiyle artık hakim kararı olmadan konutta haciz işlemi yapılamıyor. Ayrıca, evdeki tüm eşyalar haczedilemez; borçlu ve ailesinin temel yaşam gereksinimleri için lüzumlu olan buzdolabı, çamaşır makinesi gibi eşyalar hacizden muaftır. Lüks tüketim ürünleri veya birden fazla bulunan eşyalar haczedilebilir.
Bu süreçte avukatlarla veya icra dairesiyle iletişim kurarken haklarını bilmen çok önemli. En doğru bilgiyi almak için bir avukattan destek almanı öneririm. Şu an ne yapmayı düşünüyorsun? ⚖️