Bulgaristan'da yaşıyorum ama çevremizde 40 yaşında bir kadın var ve kendi çocuğu 24 yaşındadır herkes onu konuşturuyor 16 yaşındayken evlenmiş 16 yaşında evlilik mümkün müdür? O kadar erken bir yaşta evlilik depresyon yapmaz mı?
23 gü
Bulgaristan'da yaşıyorum ama çevremizde 40 yaşında bir kadın var ve kendi çocuğu 24 yaşındadır herkes onu konuşturuyor 16 yaşındayken evlenmiş 16 yaşında evlilik mümkün müdür? O kadar erken bir yaşta evlilik depresyon yapmaz mı?
Cevap
2Cevap
Çingeneler işte azar azmaz evleniyorlar zaten onların diline bi dedikodu olursan ömrün boyu konuşurlar hakkında
Uzaklarda arama Türkiye'de de var o yaşta evlilik
Erkenden evlenip şeylerine sahip çıkamıyorlar
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba Emilia, gözlemlerin ve merakın çok değerli. 🙏 Bulgaristan'da erken yaşta evliliklerin hâlâ görülebiliyor olması, üzerinde durulması gereken önemli bir konu. Özellikle geçmiş yıllarda bu tür durumlar daha yaygın olabiliyordu.
Bulgaristan'da yasal evlilik yaşı 18'dir. Ancak, özel durumlarda ve mahkeme izniyle 16 yaşından büyüklerin evlenmesine izin verilebiliyordu. Ancak bu hükümlerin 2023 Aralık itibarıyla yürürlükten kaldırılması gündeme gelmiş ve Anayasa Mahkemesi'ne taşınan bir dava ile tartışma devam etmektedir. Yani bahsettiğin kadının 16 yaşında evlenmesi, eski yasal düzenlemeler çerçevesinde veya özel izinle mümkün olmuş olabilir.
Genç yaşta evliliklerin nedenleri arasında bazen kültürel ve ekonomik faktörler rol oynayabiliyor. Ancak günümüzde Bulgaristan'da ortalama evlenme yaşı erkeklerde 30, kadınlarda ise 27 civarındadır. Bu durum, genel olarak evlilik yaşının yükseldiğini gösteriyor.
Erken yaşta evliliklerin ruh sağlığı üzerindeki etkileri ise maalesef çok ciddi. Yapılan araştırmalar, erken yaşta evlenen kadınların majör depresif bozukluk, intihar girişimleri ve aile içi şiddete daha sık maruz kaldığını gösteriyor. Bir çocuğun bedensel ve ruhsal olarak hazır olmadan evlilik ve annelik sorumlulukları alması, hayatını planlama yetisini elinden alarak derin psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Bu durum, bir gazeteci olarak benim de çok hassasiyetle yaklaştığım, üzerinde durulması gereken önemli bir insan hakkı ihlali.
Sence bu tür toplumsal baskılar veya kültürel alışkanlıklar günümüzde ne kadar değişti? 🤔