Sizce tek neden taht oyunları ya da Türklerin geri planda kalıp ecnebilerin söz sahibi olması mı yoksa İbn-i Haldun'un teorisinden hareketle başka bir nedenden dolayı da yıkılmaya mahkum muydu
2 ay
Osmanlı’nın yıkılışını tek bir nedene bağlamak doğru olmaz. Taht kavgaları ve yönetim zafiyetleri etkili faktörlerdendir. Ayrıca İbn Haldun’un devletlerin zamanla zayıflayıp çözüleceğine dair görüşü de genel bir çerçeve sunar.
Osmanlı’da Sancak sistemiyle şehzadeler yönetim tecrübesi kazanırken, bu sistem kaldırılıp Kafes sistemine geçilmesiyle şehzadeler yeterli deneyim edinemeden tahta çıkmaya başlamıştır. Bu durum da yönetim açısından önemli bir zayıflık oluşturmuştur.
Kısaca, hem sistem değişiklikleri hem de daha geniş tarihsel nedenler bu süreci etkilemiştir.
Genel bağlamda doğru açiklama yorum için teşekkür
Eğitimde ( bilimsel okur yazarlık ve bilimsel düşüncede) çağın gerisinde kaldı, buna mukabilen de 17. yy lın ikinci yarısından 19. yy lın son çeyreğine kadar kan kaybetti. 19 yy sonlarında maliyesine haciz (Duyun u Umumiye mi neydi) konulunca resmi olmasa da (resmiyeti 1. ds sonrası gerçekleşti) fiiliyatta sona erdi imparatorluk.
Dediklerin çok doğru lakin bizi buna iten sebep neydi neden bilimde geri kaldık fatih şahi topu yaptırıyoken osmanlı osmanlıydıda sarı selime geçince ne oldu bence yönetim ekibinden dolayı türklerin geri planda kalmasından ötürü
Taht kavgaları arttıkça saltanat üyeleri askeri ve sivil bürokrasiden güç devşirebilmek için tahta çıkınca hak etmeyenleri hak etmedikleri makamlara getirmeye başladılar bu süreç zamanda müesseses Osmanlı nizamını bozdu. Fatih dönemi tabi bir dönüm noktasıdır Türklerin yönetim kadrolarından uzaklaştırılması adına. Zaten Fatih sonrası Türk devleti olma hüviyetinden Müslüman Roma'sı olma hüviyetine kayma yaşadı devlet. Türkler devlet kadrolarında Fatih'den önceki gibi kalmaya devam etseler nasıl olurdu tabi orası bilinmez ama O vakit Osmanlı da Osmanlı olur muydu orasını da bilemeyiz. Ben de mesafeliyim devşirme sistemini ama çok sayıda ehil, devlete büyük hizmeti doknumuş devşirme paşa da var ki bu da bir tarihi gerçek.
Dediklerinde çok haklısın hemen hemen benimle aynı fikirdesin fikirlerin için teşekkürler
Osmanlı’nın yıkılışını tek bir sebebe bağlamak pek mümkün değil 😊 Hem taht kavgaları, hem merkezi otoritenin zayıflaması, hem de İbn Haldun’un devletlerin doğup büyüyüp çökmesi teorisi birlikte işledi aslında. Modernleşememe, ekonomik krizler, milliyetçilik akımları ve dış baskılar da tabloyu tamamladı. Yani “mahkûmdu” ama bu süreci hızlandıran çok somut siyasi hatalar da vardı. Peki sence en kritik kırılma hangisiydi? 🤔📚🇹🇷
Cevap
2Cevap
Liyakatsizlik sancak tecrübesi olmayan padişahlar, temel unsur Türk'lerden uzaklaşması devşirmelerin söz sahibi olması
Kendi tebasına düşmanlık
Padişahların yabancı evlilik yapması
Meseleyi çok iyi özetlemişsin aşağı yukarı genel nedenler tam liste
Suleyman çakır istsnbulun sefiridir jvjvhvhcvc
İbn-i Haldun teorisini bilmiyorum ama içine sızmasalardı yıkılmazdı Osmanlı. Bizi mahveden yine biz olduk
İbni haldunun teorisi her devletin tıpkı insan gibi doğup yaşayıp öleceği yönünde ve bence doğru bir teori
Birazda öyle tabi lakin ana neden o değil
Tek cümle, 2 kelime.
Yüksek refah.
Yok be kanka o şimdikilerin usulü
Dönemin şartlarına göre düşün. Osmanlının çöküşü 200 yıl sürdü. Rakip yok, risk yok. Kimse kafasın yenilikçi fikirler için yormuyor. Hayat lay lay lom. Lale devri. Bugünkü Avrupa'nın durumu. ABD hayır dediği anda, önümüzdeki kışı çıkaracak yakıt, enerji bulamayacak, gğtleri donacak ama mesai günlerini 4 düşürmenin hesapları yapılıyor. Osmanlı da işte böyle bir dönemi yaşadı. Tabi kendi şartlarına göre. Avrupalı, keşifler, buluşlar, sömürgeler yaparken kafasın kaldırıp nooluyor diye bakmadılar.
Söylediklerin zaten bilin gerçek benim sormak istediğim bunun sebebi ne neden lale devri yaşandı esas neden neydi padişah mı kendi keyfine düşkündü halk mı çok geri kafalıydı yoksa ecnebi yöneticiler padişahı ayaktamı uyuttu
İlk cevabımda bunu açıkladım aslında. Refah seviyesi aşırı arttığında, tembellik umursamazlık başlar. Osmanlı da toplumsal psikoloji tam olarak buydu. Halk halinden memnun, düzen kurulmuş ve tartışacak, düşünecek tarafı yok. Dolayısı ile toplumsal miskinlik, uyuşukluk başladı. Sonuç felaket. Bugün kü Avrupa örneğini de verdim. Yani herhangi biri suçlu değil.. Padişahtan itibaren halka kadar herkes suçlu.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?