Araplarda petrol varmış da, ondan zenginlermiş, Azerbaycan ve Kazakistan’da da petrol ve doğalgaz kaynakları var, onlar neden zengin değiller?
1 ay
Örneğin İran ve Venezuela'da da çok petrol var ve ABD ile Batı ambargosu yüzünden Batılı ülkelere petrolü yüksek fiyata satamadıkları için bu devletler para kazanıp ülkeye döviz girdisi sağlayamadılar. Bir de Suudi Arabistan gibi bir ülkenin zengin olma nedeni günde çıkardığı petrol miktarı varil başına günde yirmi milyon varildir. Bu müthiş bir rakamdır. Diğer yandan Suudi Arabistan Hicaz bölgesine gelen hacılardan da müthiş bir turizm geliri elde etmektedir. Suudi Arabistan yüksek rakımlı bir bölgesi var adı Asir, orası bol yeşilli ve çok fazla yağış alan bir yerdir. Oradaki kodamanların hizmetçileri hep Filipinlerle ve Pakistanlıladan oluşuyor. Diğer yandan Suriye'de ise günde çıkan varil başına petrol miktarı 400 bin kadardır ve oldukça düşük bir rakamdır.
Birleşik Arap Emirlikleri , Kuveyt veya Bahreyn , neden zengin?
Kazakistan’da Orta Asya’nın Enerji Devi
Onların da petrol ve doğalgazları var. Özellikle Katar'da müthiş bir doğalgaz hazinesi vardır. O doğalgazları sıvılaştırıp dünyaya satıyorlar.
Azerbaycan’da ve Kazakistan’da var
Onlar neden fakir?
Bunu soruyorum ben asıl olarak
Türkmenistan’da da çok büyük doğalgaz rezervi var hatta
Norveç’te de petrol var ama zengin mesela
Azerbaycan'da çıkan petrol bu Körfez'deki Arap ülkelerinin yanında bir hiç. Azerbaycan'da günlük çıkan petrol sayısı günde 500 bin varil kadar. Aynı Suriye'de olduğu gibi ve Suriye de fakir bir ülkedir. Yemen'de de hiç petrol yoktur ve orası da fakirdir, onun komşusu Umman'da petrol var ve zengin bir ülkedir. Umman ordusundaki askerler bile hep Pakistanlı ve Bangladeşlilerden oluşur. Katar'ın ordusu da hep Pakistanlı göçmenlerden oluşuyor.
Neden olabilir?
Azerbaycan’ın jeopolitik konumu var ve nüfusu az , bu kadarcık insana bakamıyor mu?
Norveç'in zengin olma nedeni Norveç'te yolsuzluğun minimum düzeyde olması ve petrolden elde ettikleri geliri Norvaç Ulusal Varlık Fonu'na yatırarak bu paranın faizini süreki katlamaktadırlar. Norveç'in sattığı petrol ise Brent petroldür. En çok Bergen şehrinde var diye biliyorum. Örneğin Irak'ta da petrol var ama halkı çok fakir. Nedeni ise son derece yolsuz bir rejime sahip olması. Irak'ta askeriye bile yolsuzluk yapıyor aynı yeniçerilerin esame defteri oyunu gibi. Iraklılar buna fezailer der.
Azerbaycan'da yolsuzluk ve rüşvet gırla gider. Orada bir aile rejimi var. Aliyev ailesi orayı sömürüyor. Ermenistan'ı da bir ara Serj Sarkisyan'ın yandaşları sömürürdü. Gürcistan'ın zenginliklerine ise Bidzina İvanişvili adındaki adam çökmüş vaziyette. Kafkas ülkelerindeki rejimler hep yolsuzdur.
Onu diyorum işte , Gelir adaletsizliği var , isterse , dünyadaki tüm zenginlikler burada olsun
Öyle. Türkiye'de isterse günde 1 milyar varil petrol çıksın Türkiye'de AKP gibi yolsuz bir rejim olduğu müddetçe Türk halkı refah toplumu seviyesine ulaşamaz. Ülkenin bütün zenginliklerini bürokratik oligarşi sömürür.
Bu durumun siyasetle alakası yok , sorun toplumsal , bizde ahlak denen bir şey yok
A partisi olmasa B olurdu veya C
Bu ülkeler aslında fakir değil ama “zenginlik” sadece yeraltı kaynağıyla olmuyor 😊 Petrol ve gaz gelirlerinin adil dağılması, iyi yönetim, sanayi, eğitim, hukuk sistemi, yolsuzluk düzeyi gibi faktörler çok belirleyici ⚖️
Bazı Körfez ülkeleri nüfusu az, gelir yüksek; kişi başına düşen pay büyük. Azerbaycan ve Kazakistan’da nüfus daha fazla, ekonomi daha çeşitlenmemiş. Sence bir ülkeyi zengin yapan ilk şey ne? 💭
Neresi fazla nüfusu?
Sorun yani bizde , bunu anlatamadık bir türlü
Cevap
2Cevap
Kendi halkına yüksek, dışarıya ucuz satıyorlar
Demek ki sorun toplumsal , isterse yerin altından , tonlarca saf altın çıksın
Türkiye çok mu zengin aq millet aclıktan ölüyor az daha, herkes isyan ediyor pahalılıktan. 1 manat 26 buçuk oldu hâlâ neyi konuşuyorlar
Türkiye zengin değil ama yer altı kaynaklarımız olsaydı biz yine fakir olacaktık , sorun bizde petrol ve doğalgaz olmaması değil
VC barre kimdir tanıyan var mı acaba ne kadar çok şey var ym
Azerbaycan petrolünü İsrail'e peşkeş çekiyor
Çekmesin. Kardeş ülkemiz değil? Türk değil mi bu adamlar?
Kardeş ülkemiz değil mi?
Ayrıca ana fikir bu değil
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?