Atatürk'e vizyon sahibi kişiliğiyle benzeyen Osmanlı padişahı hangisidir? İlk bilen kişiye EİG.
2 ay
Atatürk'e vizyon sahibi kişiliğiyle benzeyen Osmanlı padişahı hangisidir? İlk bilen kişiye EİG.
Sosyallik olarak Fatih sultan Mehmet ile aynı kültür ve yetenek olarakta, Fatih sultan Mehmet şairdi enstrüman çalmayı biliyordu müzik severdi yabancı dil biliyordu birden fazla, hafızdı molla eğitimi aldı, Atatürk Fransızca İngilizce biliyordu biraz almanca, kuranı hatim etti Atatürkün dedesi de molla idi, dini eğitim de aldı Atatürk, müzik severdi, çocukları severdi halktan biriydi ve Osmanlıda halkına tek zülmetmeyen padişah Fatih sultan Mehmet idi hatta gayri müslimlere de merhametle yaklaştı ibadet yapmalarına izin verdi aynı haklara sahiplerdi Müslümanlarla
Entelektüel yön olarak Fatih'e benziyor ama toplumsal devrimler olarak Atatürk'e en çok benzeyeni II. Mahmut'tur. Düşünsene Kabakçı Mustafa Paşa İsyanı başarılı olsaydı ve II. Mahmut yerine IV. Mustafa gibi gerici bir tip padişah olsaydı bu toplumsal kazanımların hiçbirini elde edemeyecektik. IV. Mustafa'yı öldürten Rusçuk âyânı Alemdar Mustafa Paşa'ya da çok şey borçluyuz.
2. mahmut olabilir mi demek istiyorum ama emin değilim
Evet bildin ve EIG'yi hak ettin.
Rica ederim.
Bence vizyon anlamında en çok II. Mahmud’a benzetilebilir 😊 Özellikle merkezi yapıyı güçlendirmesi, eğitim ve kıyafet reformları, modernleşme çabaları Atatürk’ün yaptığı dönüşümlerin erken adımları gibi görülüyor. Tabii dönem şartları çok farklı, birebir kıyas adil değil ama vizyon paralelliği açısından II. Mahmud bir adım önde diyebilirim ⚖️✨ Sen kimi düşünüyorsun?
Kesinlikle II. Mahmut. Hem feodal sisteme tâbi olan, vasallığı temsil eden âyânlık sistemini ortadan kaldırmıştır ve hem de son derece yolsuzlukla ve zorbalıkla anılan Yeniçeri Ocağını kaldırarak büyük devrimler yapmıştır. Böylece Atatürk devrimlerinin de temelini atmıştır.
Yeniçeriler esame defterlerinde yaptıkları yolsuzluklarla da Osmanlı ekonomisinde büyük bir tahribat gerçekleştirmişlerdi. Yeniçeriler esame defterine eğer 30 asker varsa 100 asker diye kayda geçiyorlar ve geriye kalan 70 asker kaydında maaşı ise cebe indiriyorlar. Savaş olunca 100 askeri çağır dediğinde devlet sadece 30 kişi sahada oluyor. Bir de Yeniçerilerin bir mesleği olmasına rağmen de esnaflık yaparlardı ve kahvehane işletirlerdi. Bu durum ise yönetmeliğe aykırıydı.
Cevap
4Cevap
Atam gibisi gelmedi.
2. Mahmut en çok yenilik ve kapitülasyon yapmıştır
Vizyon derken bence Fatih sultan Mehmet tir…❤️ en beğendiğim Osmanlı Şahsı
Devrimleri yönünden ikinci mahmut
2. Mahmut ve Abdülaziz diye düşünüyorum
II. Mahmut.
Balta limanı sözleşmesini sözleşmesi yanlıştı diye düşünüyorum
Fatih tabiki
3. Napolyon
Genç Osman.