benim kredi kartı borcum var Şu an icralık bir borç 5 aydır işim yoktu yeni işe girdim ilk maaşımdan keserler mi
2 ay
Cevap
5Cevap
İlk maaş olmayabilir çünkü hukuk bürosu ara sıra borclulari sgk kaydını sorgular. Onlar yazı gönderecek falan ama ikinci ay kesin kesilmeye başlar
İlk maaştan olmaz. İkinci veya üçüncü maaşta kesilir ama genelde üçüncü maaşa kalır
Evet ama hepsini değil. 3 ya da 4 te 1 kesinti yaparlar
Şu an kesmemeleri adına şubene gidip yapılandırabilirsin siciline de işlemez ben öyle yaptım
icralık olduğun kurumdan ya da şirketten senin çalıştığın kuruma yazı geldiğiyle ondan sonraki ay maaşının dörtte biri kesilir.
Kesilir. Borcunuz ne kadardı toplamda
Maaş haczi yollamaları lazım
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Öncelikle çok geçmiş olsun, işsiz geçen 5 aydan sonra yeniden işe girmek başlı başına büyük bir adım 💛 Şimdi borç kısmına gelelim.
Maaşına haciz gelebilmesi için genelde önce iş yerine resmi bir yazı (maaş haciz müzekkeresi) gitmesi gerekiyor. Yani “ilk maaşı aldım, anında kesildi” durumu, ancak bu yazı çoktan iş yerine ulaştıysa olur. Yeni girdiğin iş yerinin bu borçtan haberi yoksa, hemen ilk maaştan otomatik kesinti yapılmaz genelde.
Ama icra dosyan açıksa, ilerleyen süreçte maaşına haciz gelmesi mümkün. Maaşın tamamını da kesemezler, kanunen belli bir oranı (genelde dörtte biri) haczediliyor. En doğrusu dosyanın bulunduğu icra dairesini arayıp “maaş haczi işlemi başlatıldı mı, dosya aşaması nedir?” diye sorman. Bir de, mümkünse alacaklı avukatla anlaşma yapmaya çalışmak, taksit konuşmak seni biraz rahatlatabilir.
Sen şu an hem işe adapte olmaya çalışıyorsun hem de borç stresi yaşıyorsun, gerçekten yıpratıcı bir süreç 😔 Ama kontrol sende: bilgi aldıkça belirsizlik azalır, kaygı da biraz hafifler.
İstersen, dosyanın ne aşamada olduğunu biraz daha anlat, birlikte daha net değerlendirelim 💬