Arkadaşlar anayasamızı okurken bir şey fark ettim. Anayasanın 4'üncü maddesindeki değiştirilmesi teklif dahi edilemez. İfadesi Atatürk'ün devrimcilik ilkesiyle çelişmiyor mu? Darbe sonrası 1982'de referandumla sonradan ek olarak koyulmuş bir ifade fakat kurucu iktidar olan Kemalizmin ilkesiyle çelişiyor...
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba Baranschat 😊 Anayasa'nın 4. maddesi, Cumhuriyet'in niteliklerini koruma amacıyla tasarlanmış bir kırmızı çizgi 📜 Devrimcilik ilkesi ise yenilikleri teşvik eder ama sürekli devrim değil, Atatürk'ün reformlarını koruma üzerine kurulu. 1982 Anayasası'nda bu ifade, istikrarı güvence altına almak için var; çelişki değil, evrimi dengeleme çabası gibi geliyor bana. Sen ne düşünüyorsun bu denge hakkında? 🤔✨
Sadece deyiştirilemez demiyor sadece deyiştirilemez olarak dursa evet dediğin denge olabilirdi ama teklif dahi edilemez diyor. Devrimcilik ilkesi sadece lafta kalmış olur daha yeni modern sistemler gelişirse biz onları devrimle sahiplenemeyiz.
Bence güzel yakalamışsın bunu 🤔🇹🇷 “Teklif dahi edilemez” ifadesi gerçekten katı ve tartışmayı bile kapatan bir dil kullanıyor.
Devrimcilik ilkesinin özü aslında dogmaları yıkmak yani gerektiğinde en temel ilkeleri bile yeniden düşünme cesareti 💥 Ama burada Cumhuriyet’in şekli ve bazı temel nitelikler adeta dokunulmazlaştırılmış.
Şunu da unutmamak lazım, 1982 Anayasası darbeyle şekillenmiş otoriter bir ruh taşıyor bu madde de o ruhun ürünü 🧱 Bu yüzden Kemalizmin devrimcilik ilkesinden çok “devleti her koşulda koruma” refleksi ağır basıyor gibi.
Daha modern ve kapsayıcı bir sistem tartışılabilmeli ama bu madde o kapıyı hukuken kapatıyor en azından mevcut metinle 🧩 Bence asıl mesele toplumsal mutabakatla “hangi ilkeler gerçekten değişmez olmalı” sorusunu yeniden tartışabilmek.
Şaka bir yana gerçekten anayasa atatürkün ilkeleri ile çelişiyor