Son yıllarda tüketicilerin en büyük şikayetlerinden biri, satın alınan ürünlerin eskisine kıyasla daha kısa sürede yıpranması. Birkaç yıkamada formunu kaybeden tişörtler, kısa sürede tabanı açılan ayakkabılar bu şikayetlerin başında gelirken, benzer tablo artık farklı sektörlerde de görülüyor.
Akıllı telefonlarda pil ömrünün hızla düşmesi, küçük ev aletlerinde kısa sürede arızaların artması, mobilyalarda birkaç kurulum sonrası gevşemeler yaşanması tüketicilerin ortak deneyimi haline geldi. Üstelik tüm bu ürünlerde fiyatların ciddi şekilde artması, memnuniyetsizliği daha da büyütüyor. Sektör temsilcilerine göre bu durumun temelinde artan üretim maliyetleri yer alıyor.
İstanbul'un üretim merkezlerinden Merter'de jean üretimi yapan bir markanın yöneticisi, artan maliyetlerin üretim tercihlerini değiştirdiğini belirterek, "Eskiden bir model yıllarca satılırdı. Şimdi ise hızlı üretim baskısı var, maliyetleri dengelemek için farklı ham maddelere yöneliyoruz" dedi.
Güngören'de faaliyet gösteren bir ayakkabı üreticisi ise sentetik malzeme kullanımının arttığını vurgulayarak, "Müşteri uygun fiyat istiyor ama kaliteli üretimin maliyeti çok yükseldi. Bu nedenle sektör genelinde daha hızlı ve daha ucuz üretim öne çıkıyor" diye konuştu.
Uzmanlara göre değişen tüketim alışkanlıkları da bu dönüşümü hızlandırıyor. Tüketiciler artık bir ürünü yıllarca kullanmak yerine daha sık yenilemeyi tercih ediyor. Bu durum yalnızca tekstil değil; elektronik, mobilya ve beyaz eşya gibi birçok sektörde üretim stratejilerini yeniden şekillendiriyor.

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer