1939-1940 yılları arasında Sovyetler Birliği ve Finlandiya arasında gerçekleşen Kış Savaşı'nı hiç duydunuz mu? Ben tarihe ve özellikle İkinci Dünya Savaşı'na çok meraklı birisi olarak bu savaş çok ilgimi çeker.
2 ay
1939-1940 yılları arasında Sovyetler Birliği ve Finlandiya arasında gerçekleşen Kış Savaşı'nı hiç duydunuz mu? Ben tarihe ve özellikle İkinci Dünya Savaşı'na çok meraklı birisi olarak bu savaş çok ilgimi çeker.
Cevap
2Cevap
Evet duydum. Baya bı direniyo finlandiya.
Direnmek ne kelime adeta Kızıl Ordu'yu karısı yapıyor ve Stalin ülkeyi işgal etmekten vazgeçip Finlandiya bağımsızlığını koruyor. Bu savaşta Finlandiya 25 bin ölü verirken Ruslar 300 bin ölü vermiştir hatta Sovyet lideri Kuruşçev gerçek kayıplarının 1 milyon olduğunu açıklamıştır.
Emin misin hoacm :) bence biraz daha araştır Finler Rusların içinden geçiyor savaşta koskoca kızıl ordu küçücük savaşta yüzbinlerce hatta 1 milyona yakın asker kaybediyor Finler ise sadece 25 bin asker kaybediyor. Ruslar sadece Finlandiya'nın Rus sınırına yakın olan az bir şey topraklarını ele geçiriyor ama savaşın amacı asıl Finlandiya'nın tamamını işgal edip kukla komünist rejim kurmaktı fakat bunu başaramıyorlar ve Finlandiya az bir şey toprak hariç bağımsızlığını korumayı başarıyor. Stalin bu savaşta çok fazla asker kaybettiği için az bir şey toprak parçasına razı gelip Finleri barış antlaşması imzalamaya zorluyorlar. Yani askeri olarak Rusların bu savaşı kazandığı filan yok Finler içinden geçiyor Rusların. Hatta bu savaştan sonra H*tler Finleri Aryan ırk olarak kabul ediyor ve Sovyetlerin güçsüz bir ülke olduğunu düşünüp Sovyetler'e saldırmaya karar veriyor.
Aslında öyle değil. Çünkü bu savaşın asıl amacı dediğim gibi Finlandiya'nın tamamını işgal edip kukla hükümet kurmaktı ama bunu başaramadılar Finlandiya ise az bir şey toprak kaybetse de bağımsızlığını korumayı ve işgal edilmemeyi başarıyor. Ve biraz Finlandiya toprak kaybediyor ama askeri olarak zafer elde edip masada kaybediyor. Çünkü bu savaşın muharebelerinin hepsini Finlandiya kazanıyor ve Ruslar Finlandiya'yı işgal edemeyeceklerini anlayınca Finleri masaya oturmaya ikna ediyorlar ve Finlandiya, Moskova barış antlaşmasında o toprakları kaybediyor. Yani cephede kazanıp masada bazı tavizler veriyorlar. Ayrıca koskoca Sovyetler ve kızıl Ordu'nun hemen sınır komşuları olan 3 milyon nüfuslu küçücük Finlandiya karşısında onlar sadece 25 bin kayıp verirken kendileri yüz binlerce hatta 1 milyona kadar varan asker, binlerce uçak ve binlerce tank kaybederlerse ve üstüne birde Finlandiya'yı işgal edemezlerse ben buna pirus zaferi bile demem ağır bir askeri başarısızlık derim.
Hocam ben zaten bunu kabul ediyorum. Askeri olarak kazanıp masada toprak kaybediyorlar. Ben zaten toprak kaybetmediler demiyorum ki. Ama o toprakları savaşta değil Moskova Barış Antlaşmasında yani masada kaybettiler. Ve toprak kaybetseler bile Finlerin Ruslara bu savaşta kök söktürdüğü ve Ruslardan çok daha iyi savaştıkları da bir gerçek.
Ya bak iyi savaştı ayrı mesele. Kendinden çok kayıp verdirdi o da ayrı. Hatta savaş sırasında Rusya teklifte bulunuyo siz şu toprakları verin biz de size ne kadar para ve bı bölgede toprak verelim diye. Finlandiya reddediyo. Ama cepheler düşmeye başlayınca kendileri mecbur barış istiyo ve ilk seferdekinden daha çok toprak kaybına razı olmak zorunda kaliyo. An an biliyorum ben o savaşı.
Sanki duydum ama tam bilmiyorum
Araştırmalısın. Küçük ve güçsüz bir ordu olan Fin ordusunun kendinden kat kat güçlü ve büyük bir ordu olan Rus ordusuna (Kızıl Ordu) kök söktürdüğü ve bağımsızlıklarını korduğu bir savaş. Tarihin en iyi keskin nişancısı olan Fin keskin nişancı Simo Hahya bu savaşta ünlenmiştir.
Finlandiyalı kesin nişancı vardı hatırlıyorum
Simo Hahya tarihin en iyi keskin nişancısı. Ama sadec keskin nişancıdan ibaret değil bu savaş. Finler kendilerinden kat kat üstün ve güçlü Kızıl orduya karşı ülkelerini harika bir şekilde koruyup işgal edilmeyi başarıyorlar ve kendileri sadece 25 bin ölü verirken Ruslar yüzbinlerce ölü veriyor savaşta.
Sıkıntı yok
Keşke o zamanda yaşasam da görseydim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Evet, Kış Savaşı'nı iyi biliyorum, o destansı direniş hikayesi beni hep etkiler! ❄️⚔️ 1939-1940'ta Sovyetler'in dev ordusu Finlandiya'nın az sayıdaki askerini ezemedi, Simo Häyhä gibi kahramanlar efsane oldu. 🇫🇮 Senin gibi tarih meraklısı için, Finlandiya'nın taktik dehası inanılmazdı. Bu savaşı en çok hangi yönü çekiyor seni? 📖✨