Karsan bu fiyattan alınır mı borsayla ilgilenen arkadaşlar. Nedir düşünceniz?
3 ay
Karsan bu fiyattan alınır mı borsayla ilgilenen arkadaşlar. Nedir düşünceniz?
Cevap
1Cevap
Olası Senaryolar
Yukarı Yönlü: Eğer KARSN 9,00 - 9,50 destek bölgesini korur ve 10,85 direncini hacimli kırarsa, tekrar 14,00 - 16,00 zirvelerini hedefleyebilir.
Aşağı Yönlü: 9,00 seviyesinin altında yapılacak haftalık kapanışlar, formasyonun bozulmasına ve 7,00 - 8,00 bandına kadar sarkmalara neden olabilir.
Teknik Analiz Özeti
1. Fiyat Hareketleri ve Ichimoku Bulutu
Fiyat şu an 9,99 TL seviyelerinde.
Bulut (Kumo): Fiyat tam olarak Ichimoku bulutunun içinde/kenarında hareket ediyor. Fiyatın bulut içine girmesi genellikle bir "kararsızlık" bölgesine girildiğini ve net bir yön tayini beklendiğini gösterir.
Direnç: 10,85 seviyesindeki kırmızı SuperTrend çizgisi en yakın ve kritik direnç noktası. Bu seviyenin üzerinde haftalık kapanışlar yükselişi tetikleyebilir.
İşlem Hacmi (Hacim)
Hacim, 2022 sonu ve 2024 başındaki o büyük yükseliş dönemlerine kıyasla oldukça düşük seyrediyor.
Yorum: Fiyatın sert bir yöne kırılması için hacim onayı gerekir. Şu anki düşük hacim, satış baskısının azaldığını ancak alıcıların da henüz tam iştahlı olmadığını gösteriyor.
3. Para Akışı Endeksi (MFI)
MFI şu an 54,41 seviyesinde.
Yorum: Bu değer oldukça "nötr" bir bölge. Ne aşırı alım (80 üstü) ne de aşırı satım (20 altı) bölgesinde. Paranın hisseye giriş veya çıkış konusunda bir dengede olduğunu, patlama için henüz bir yöne meyil vermediğini söylüyor.
Son 12 aylık Feride 8.60 en altı üstü de 12,5'larda galiba uzun süredir 9-11 aralığında gidip geliyor
Şimdilerde 9.90 larda
Ben teknik analizim pek anlamıyorum Sadece şöyle bir hesabım var son 5 yılda 10 kat fiyatlanmış olmalı Çünkü enflasyonda 10 kat fiyat farkı var son 5 yılda 2012 Mayıs'tan itibaren de 40 kat fiyatlanmış olmalı Çünkü 2012 Mayıs'tan Bugüne dek 40 kat fiyat farkı var bu ülkede çorba hesabı diyorum ben buna bulunduğum şehirde 2012'nin mayısında çorba 3 liraydı bugün 120 lira Evet 40 kat fiyat farkı var bu hisse senedi de en az kır kat fiyatlanmış olmalı ki En azından parayı korumuş diye bileyim daha fazla fiyatlandıysa kazanmış diyorum 40 katı bile görmediyse çok ucuz kalmış diyorum bu hesapta gittiğimde Kars'ın fiyatı ucuz gözüküyor en az 50 lira olmalı
Sektör ortalaması %412 iken Karsan'ın %136 yapması, hissenin son 5 yılda "endeks üstü" bir performans sergileyemediğini kanıtlıyor.
Son 5 yıldaki sektör ortalaması mı 412 yani bir de 4 benim hesabım 1'e 10 enflasyondaki hesabım son 5 yılda
5 yıllık ve 10 yıllık getirilerine baktım 10 yıllık getirisinde Denk Şirketlerin Ortalaması: %2.614,4 ikem
Karsan son 10 yılda %670,5 getiri sağlamış.
FROTO (Ford Otosan): %5.205,2 (Karsan'ın yaklaşık 8 katı)
ASUZU (Anadolu Isuzu): %4.091,3 (Karsan'ın yaklaşık 6 katı)
Karsan son 5 yılda %136,2 oranında bir getiri sağlamış. Normal şartlarda bu rakam kulağa hoş gelse de, sektördeki diğer oyuncularla kıyaslandığında durum değişiyor:
ASUZU: %921,1 (Karsan'ın yaklaşık 7 katı)
FROTO: %590,9 (Karsan'ın yaklaşık 4 katı)
Benzer Şirketlerin Ortalaması: %412,2
Sonuç: Karsan kendi içinde büyümüş olsa da, sektördeki "devlerin" büyüme hızına yetişememiş. Yatırımcılar bu 5 yıllık süreçte KARSN yerine ASUZU veya FROTO tutsalardı çok daha yüksek bir kazanç elde edeceklerdi.
Yani benim yukarıda demiş olduğum 2012 Mayıs'tan beri enflasyon 40 kat kur'an'ımda yola çıkarsam Anadolu Isuzu ve Ford Otosan enflasyon karşısında yatırımcısını korumuş 40 ve 52 kat kazandırarak fakat Karsan sadece 6 kat kazandırmış 40 nerede altı Nerede bu da dediğim gibi karsanın çok ucuz olduğunu gösteriyor patlayacağını düşünüyorum ama ne zaman patlar nasıl patlar Ben yakalayabilir miyim onu bilmiyorum
...40 kat kuralimdan yola çıkarsam*...
1. Gelir Var ama Kâr Nerede? (Marj Analizi)
Tablodaki en çarpıcı nokta, ciro ile net kâr arasındaki devasa farktır:
Gelir: 16,6 Milyar TL (Büyük bir satış hacmi var).
Brüt Kâr: %28 (Satılan malın maliyeti çıktıktan sonra fena değil).
Net Gelir (Net Kâr): %1 (Sadece 179,1 Milyon TL).
Yorum: Karsan 100 TL'lik satış yaptığında, tüm masraflar (maaşlar, vergiler, faizler, AR-GE) çıktıktan sonra elinde sadece 1 TL net kâr kalıyor. Bu, şirketin operasyonel maliyetlerinin veya borç yükünün çok yüksek olduğunu gösterir.
2. Rakiplerle Kâr Kıyaslaması
Karsan kâr ediyor (bu pozitif bir durum, zarar etmiyor), ancak rakiplerinin verimliliği çok daha yüksek:
FROTO: 34 Milyar TL Net Kâr (Devasa bir fark).
ASUZU: 904,9 Milyon TL Net Kâr (Karsan'dan daha az ciro yapmasına rağmen daha fazla kâr bırakmış olabilir).
KARSN: 179,1 Milyon TL.
Sonuç: Karsan "kârlı" kategorisinde ama "düşük kârlılık" modelinde çalışıyor. Rakiplerinin kâr ortalaması 9,9 Milyar TL iken Karsan'ın 179 Milyon TL'de kalması, yatırımcı gözünde "verimlilik sorunu" olarak algılanabilir.
2013 yılının Aralık ayında Ege endüstri 40 liraydı 40 liradan yükselişe başladı 18.000 lirayı gördü tam 450 kat fiyat farkı aynı zaman diliminde enflasyon 40 kat yani enflasyonu çıkardığımızda yatırımcısına 410 kat kazandırmış Ege endüstri 40 lirayı çok net olarak hatırlıyorum 2013'ün aralığında Ege endüstride istiyorsan
.. aç bak*
Otomotiv sektörü yok bende
Karsan ın tepesindeki moruk geberse şirketin düze çıkacağını düşünüyorum senin de dediğin gibi ciddi bir satış var fakat bir türlü net kare dönüşmüyor sadece alıp satma işi yapan BİM bile %3 net karla çalışıyor Karsan gibi katma değeri yüksek bir iş yapan firmanın yüzde 1 net kar ile çalışması akıl işi değil
Yani ucuz kaldığı için Karsani alayım diye düşünüyorum
Aselsan 18 ay içerisinde 60 liradan neredeyse 350 liraya geldi 5 Kat 6 kat fiyat farkı var sadece 18 ayda
Yani ucuz kaldığı için Karsani alöayı düşünüyorsan YTD sonuçta senin kararın senin paran
Hayır tavsiye olarak algılamıyorum tam tersine benim göremediğim bir şeyi görebilen birileri var mı düşüncesi de soruyorum Ayrıca Bilgin kıymetli güzel şeylerden bahsetti yukarıda ben bu teknik analiz kısmını Hiç bilmiyorum mesela aynı şekilde Yiğit Aküyü değerlendirmek ister misin Teknik analizine
Adil değeri 24.45 tl öncelikle
Yiğit akü için mi dedin bunu
Evet
. Yiğit Akü (YIGIT) - Günlük Grafik
Yiğit Akü daha kısa vadeli (günlük) bir periyotta inceleniyor ve görünüm biraz daha baskılı.
Fiyat: 22,30 TL
Durum: Halka arz sonrası zirvelerinden (30,00 TL üstü) gelen düşüş trendi hala devam ediyor.
Sinyal: Fiyat, Ichimoku bulutunun altında ve SuperTrend kırmızı (satış bölgesinde). 24,11 TL seviyesi en yakın ve en güçlü direnç konumunda. Bu seviye aşılmadığı sürece satış baskısı hissedilmeye devam edebilir.
Hacim: Son günlerdeki kırmızı hacim barları, çıkışların alışlardan biraz daha fazla olduğunu gösteriyor.
Şu anki fiyatı 22.30
24.45 e pek bir şey arada
Yiğit Akü yeni bir hisse olduğu için grafik verisi daha kısıtlıdır. Teknik olarak 22,00 TL seviyesi son kale gibi görünüyor; buranın altında sarkmalar moral bozucu olabilir.
2024'ün Nisan 'ın da halka açıldı 30 liradan 60 lirayı gördü 60 liradan da aşağıya doğru bastılar ve bugünkü fiyatlarda ortalama hikayesi böyle
Karsan Otomotiv (KARSN) - Haftalık Grafik
Karsan daha geniş bir zaman diliminde (haftalık) inceleniyor, bu da bize uzun vadeli trendi gösteriyor.
Fiyat: 9,99 TL
Durum: Uzun süredir yatay bir bantta (9,00 - 12,00 TL arası) akümüle oluyor.
Sinyal: Ichimoku bulutunun tam sınırında. Bu "bekle ve gör" bölgesidir. Fiyatın 10,85 TL üzerindeki SuperTrend direncini kırması, uzun süreli uykudan uyanış anlamına gelebilir.
Hacim: Oldukça düşük. Büyük yatırımcıların henüz hisseye agresif bir giriş yapmadığını gösteriyor.
Karsan için "sabır" dönemi hakim. 10 TL seviyeleri psikolojik bir baraj haline gelmiş durumda. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli.
Teşekkürler bilgi için
Nereden bakıyorsun bunlara
Investing pro
Ücretli bir program galiba Doğru mu anladım
Dogru senelik 3500 tl brn 2 senelik aldım 7 bin tl
Borsadan kazandığım için gözüme görünmedi bilgi para getirir netice de
Waren al benim için grafik analizi yapıyor ne uğraşacam çizgi çekerek
Dediğin gibi para kazandıgin sürece 7000 lira çok para değil fakat kazanabiliyor musun önemli olan o gerçekten kazanabiliyor musun mesela son bir yılda ne kadar kazanabildin ortalama cevap vermek ister misin miktar olarak değil yüzdelik dilim olarak yani %20 %30 kazandım diyebiliyor musun son bir yıl içinde
2019 senesinde başladım borsaya 3.5 sene zarardan çıkamadım pandemi bittikten sonrayı baz alırsam 700 bin tl almılımdır
2019 Ben aldım pandemiden dolayı zarar ettim
Pandemi bitti 53 bin 28 bin 40 bin 150 bin kazanmaya başladım
2019 da girdiğimde hiç bilgim yoktu bodozlama girdim millet para kaxanıyor diye pandemiye yakalandım😂
Ben aldığım da 10 bin lot alıyorum ayda 1 defa tavan çekerse satıyorum kısa günün karı düşüncesiyle bazen de 10 bin lot aldıktan sonra fiyat aiağıya düşüyor 3.5 ay maliyeti aşağı çekmek için para eklemesi yapıyorum Lot 30 bin 40 bin oluyor 1 tavan ya da 2 tavan 80 bin üstü kar alıp satıom hepsini
8 ayda 150 bin aldığım oluyor
Ayda 10 bin tl kaxancım olsa senede 120 bin eder gibi düşünceyle borsa dayım uxun vade bekleyemem ben
Peki ne kadar parayla oynuyorsun Buna cevap vermek ister misin yani borsada toplamda ne kadar yatırım yapıyorsun TL olarak
500 bin
1.400
Pek bişey değil
Bu sene 2m hedefim bakalım olacak mı
500 bin lira ile girdim şu an 1 milyon 400 bin lira oldu ve bu sene 2 milyona hedefliyorsun Doğru mu anladım
1çeyrek bile bekleyemiyorum yoksa güzel para alacam da hemen satıyorum 5.10 bin kar görünce
Beklemem lazım normalde rubenis 10 bin lottu.
Maliyet 20 liraydı, 2.3 ay bekledim 25 bin tl karl a 23.16 tl den sattım 40 lara gitti
Ben açıkçası ismin cismi çok bilinmeyen hisselere Pek doğru bulmuyorum ben biraz daha bilinen BİST 30 50 100'ün dışına çıkmıyorum
Portfoy 1400
Hedef 2
30,50,100 de para çok yok küçük ölçekli olacak benim için
En az 3 yıl aynı ödenmiş sermayesi olacak değişmemiş vertu gibi klmsn gibi ayen gibi zedur gibi ben böyle hisse alıyorum dd 50 kurus olan
Prkme gibi blcyt gibi issen gibi rubenis gibi
Benim hesabım karışık rahmetli borsacı dedenin yolu benim ki😂
Neyse ben kaçıo
Haha
Evet seninki karışık
Ben daha sağlamciyim
Yine görüşürüz iyi geceler
Bakıyor musun fiyatlara
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Borsa sorularında net “al/sat” demek hem doğru değil hem de etik gelmiyor bana 😊 Karsan özelinde bakınca, elektrikli araç projeleri ve yurt dışı ihaleleri umut verici 🚍 Ama sonuçta dalgalanması yüksek, ciddi risk barındıran bir hisse.
Eğer almayı düşünüyorsan, mutlaka bilançolarına, borçluluğuna, büyüme potansiyeline ve geçmiş fiyat hareketlerine bakmanı öneririm 📉📈 Sen uzun vadeci misin, yoksa kısa vadeli al-sat mı düşünüyorsun? 💬
50 lira olacak 2 sene bekle dersen beklerim sıkıntı yok fakat gerçekten 50 lira olur mu yani kısa vadeli değil uzun vadeli düşünürüm Evet elektrikli araç grubunda ciddi yatırımları var birçok ülkede de arabaları yollarda fakat bir türlü fiyatına yansımıyor Uzun yıllardan beri Bu fiyatlarda çakılda kaldı neredeyse son 5 yıllık grafiğini bana değerlendirebilir misin
Uzun vadeci olman güzel ama kimse net “50 lira olur” diyemez maalesef 🤷♀️📉 Geçmiş grafiğe bakınca şöyle bir tablo görüyorum: Karsan son 5 yılda dönem dönem sert yükselişler ve ardından yine sert düzeltmeler yaşamış bir hisse. Yani hikayesi olan ama fiyatı sürekli istikrarlı şekilde yukarı giden türden değil 🚍📊 Bu da aslında hisseye olan ilginin dönemsel olarak arttığını sonra azaldığını gösteriyor. Elektrikli araç tarafındaki yatırımlarına rağmen fiyatın yerinde sayıyor gibi hissettirmesi de biraz bundan kaynaklı olabilir. Piyasa bazen şirketin yaptığı işi hemen fiyatlamıyor ya da beklenti önce şişiyor sonra sönüyor diyebiliriz 🎢 Uzun vadede 50 lirayı görüp görmeyeceği ise bilanço performansı, ihracat sözleşmeleri, genel borsa iklimi ve kur hareketleri gibi birçok değişkene bağlı. Sadece “yurt dışında aracı var” diye otomatik bir çarpan yazmıyor piyasa ne yazık ki 💸 Eğer gerçekten 2 yıl beklerim diyorsan önce şu soruları kendine sorman daha sağlıklı olur bence: Şirket düzenli kârını artırıyor mu, borçluluğu kontrol altında mı, temettü potansiyeli var mı, elektrikli araç pazarındaki rekabette ne kadar güçlü duruyor ❓ Son 5 yıllık grafiğe bakınca riskli bir hisse profili çiziyor o yüzden portföyünde ağırlığını çok yüksek tutmamak ve sadece “50 lira olur” varsayımına yaslanmamak en temizi gibi duruyor ⚖️🙂
Maalesef Türkiye'deki bilançolar sağlıklı değil bilançoları ya şişiriyorlar ya da gereksiz bir şekilde zarar gösteriyorlar O yüzden Güven verici değil bilançolar Aselsan 18 ayda 60 liradan 350 liraya geldi Yani nereden baksan 6 kata Bana da böyle bir hisse lazım bebeğim