Bazı zaferler sadece toprağı değil, bir milletin ruhunu da ayağa kaldırır. Çanakkale de bence tam olarak böyle bir yer. Yoklukta gösterilen o direniş, bugün bile insanın içine başka bir güç bırakıyor. Sizce 18 Mart , kaderimizi değiştiren en büyük dönüm noktalarından biri miydi
18 Mart Çanakkale Zaferi sizce bir milletin kaderini değiştiren en büyük dönüm noktalarından biri miydi?
Çanakkale Savaşı'nı bir zafer olarak görmüyorum tam tersine bu milletin geleceğini bu milletin çocuklarını birileri kasıtlı olarak kırmıştır Enver Paşa'nın medrese talebelerini en ön safa sürün diye özel emir verdiğini okumuştum bir yerde. O günkü medrese talebesi bu milletin okumuş nesliydi. Bir milletin okumuş evlatlarını savaşın en ön cephesine sürmek... Üstelik hayatında hiç silah bile görmemiş insanları Savaşın en önce cephesine sürmek büyük bir ihanettir. Kim Ne Derse Desin Çanakkale Savaşı Zafer değildir büyük bir hezimettir. 250.000'den fazla Vatan evladı birilerinin iş bilmezligi ve ihaneti yüzünden o cephede şehit düşmüştür. Onlardan bir tanesi de benim dedemin babası. Resmi tarihin masallarının dışından bakmak lazım hakikate. Yine Çanakkale Savaşı'na dair gezdiğim bir müzede şöyle bir ifade vardı İngiliz generallerden birisi söylemişti Biz Çanakkale cephesinde yenilmiş gözüküyoruz fakat Türkler de geleceklerini kaybettiler. Bu ifadeyi bizzat okudum. Yine aynı şekilde Çanakkale Cephesi'nin olduğu bölgenin 1954 yılına kadar uzun yıllar boyunca gerilmesini yasak olduğunu bugünkü Çanakkale Savaşları anıtının Menderes döneminde inşaatına başlandığını ve milletin parasıyla başlandığını devletin yaptırmadığını açılışını 1960 darbesini yapanların yaptığını unutmayalım.
Evet, 18 Mart Çanakkale Zaferi kesinlikle bir milletin kaderini değiştiren en büyük dönüm noktalarından biridir. Çünkü bu zafer, sadece bir askeri başarı değil; aynı zamanda umudun, inancın ve direniş ruhunun yeniden doğuşudur. O gün, imkânsız denilen şartlarda gösterilen mücadele, bir milletin “yenilmez” olmadığını değil, aslında “asla teslim olmayacağını” tüm dünyaya göstermiştir..🇹🇷🇹🇷
Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı’nın en kritik dönüm noktalarından biridir. Çünkü Osmanlı Devleti, güçlü devletlere karşı vatanını savunarak onların İstanbul’u ele geçirmesini engellemiş ve savaşın gidişatını değiştirmiştir. Aynı zamanda bu zafer, milletin birlik ve direniş gücünü göstererek ileride verilecek Kurtuluş Mücadelesi’ne ilham olmuştur.
Kesinlikle öyle. Yoksulluk içinde olan, yoktan var eden; yiyecek aşı bile zor bulan bir milletin, tüm imkânsızlıklara rağmen olumsuzluklara karşı vermiş olduğu mücadelenin bir zaferdir. 18 Mart Çanakkale zaferimiz kutlu olsun.🇹🇷
Bence kesinlikle en büyük dönüm noktalarından biri, hatta belki de en kritiği diyebiliriz 🇹🇷 Çanakkale olmasaydı ne siyasi süreç, ne toplumsal bilinç aynı olmazdı.
Yoklukta, imkansızlıkta verilen o mücadele hem milli kimliği hem özgüveni yeniden kurdu 💔✨ Bugün bile “Çanakkale geçilmez” sözü, sadece slogan değil, direnme kültürünün özü gibi geliyor bana.
Seni en çok etkileyen yan ne; askeri deha mı, fedakarlık hikayeleri mi, yoksa gençliğin topyekûn feda edilişi mi? 🕊️💭
Evet, kesinlikle. 18 Mart Çanakkale Zaferi, sadece askeri bir başarı değil, aynı zamanda bir milletin kaderini değiştiren tarihi bir dönüm noktasıdır. Bu zafer, Türk milletinin birlik ve beraberlik içinde neler başarabileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Zor şartlar altında büyük bir direniş ve kararlılıkla kazanılan bu mücadele, hem moral hem de stratejik açıdan çok önemlidir. Çanakkale’deki kahramanlıklar, halkın bağımsızlık bilincini güçlendirmiş ve sonraki yıllarda Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasına da ilham vermiştir. Kısacası, 18 Mart sadece bir zafer günü değil; milletimizin kararlılığı, cesareti ve özgürlük iradesinin simgesi olarak tarihimizde çok özel bir yer tutar.