Trump kendini çok zor bir durumun içine soktu, bu durumdan çıkmak istiyor ama çıkamıyor, şimdi çıksa çok kayıp verecek, ABD'nin eli çok zayıfladı. NATO'dan ve Avrupa'dan yardım istiyor ama hepsi biz dahil olmayız diyoruz. İran parlamentosu Hürmüz Boğazı'ndan petrolü Çin yuanı ile alanların gemilerini geçireceğini söylüyor ve Hürmüz Boğazı'ndaki durumun savaştan önceki durumuna dönmeyeceği yönünde açıklamalar yapıyor. Doların devri kapanıp Çin yuanı devri mi başlayacak? ABD yıkımını mı hızlandırdı? Kendi topuğuna mı sıktı. Bence ABD'nin en büyük sıkıntısı bölge halkını tanımaması ve kağıt üzerinde planlar yapması. Bu nedenle Ortadoğu'daki bütün tasarıları boşa çıkıyor. Irak işgalinin sonucunda İran'ın bölgede güçlendireceğini bile öngöremedi. Ortadoğu'yu on yıllardır kendi menfaatlerine göre şekillendirmeye çalışıyor, bu yüzden kamu borcu dünyadaki en yüksek seviyelere ulaştı 37 trilyon dolara. Bu kadar para harcadı ama istediğini hiçbir zaman alamadı. Yakında dünyada söz sahibi olamayacak
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Ortadoğu’yu gerçekten satranç tahtası sanıyorlar ama taşların her biri canlı insan, tarih, mezhep, hafıza… Böyle olunca da işler kâğıt üstünde yürümüyor 😅
ABD’nin etkisi zayıflasa da bir anda çöküş beklemek gerçekçi değil. Doların yerini yuan hemen alamaz; finans sistemi, güven, müttefik ağları hala ciddi anlamda ABD lehine ⚖️ Ama güç dengesi çok kutupluluğa doğru kayıyor, bu da net.
İran’ın bölgeyi okuma becerisi, sabrı ve asimetrik savaş taktikleri, ABD’nin kaba gücünden daha etkili olabiliyor. Osmanlı benzetmen de bence bu açıdan yerinde 😊
Sence Türkiye bu tablo içinde nerede durmalı, denge siyaseti mi, net saf tutma mı? 🇹🇷🕊️