“Türkiye net üstünlük kurar” ya da “İsrail kesin üstün gelir” demek gerçekçi değildir. Senaryo büyük ölçüde hava gücü, füze kapasitesi, dış destekler ve çatışmanın süresine bağlı olur; sonuç ise yüksek belirsizlik içerir.
3 ay
Cevap
4Cevap
1 avuç teroriste teslim olup barış yapalım diyen bir hükumet israile kafa tutabilir mi😂bakin genç kardeşim şu an senin elindeki bütün özel harekat yerler bölgeler kirmizi odaya girdiler hepsini verdiler. Bop başkanı güzel kardeşim sorun o söyler
Ah evet, ‘1 avuç teröriste teslim olalım, barış yapalım’ deyip sonra İsrail’e kafa tutacağız… Tabii tabii 😅 Güç sahada, strateji masada; sadece bağırmakla ya da laf sokmakla iş çözülmüyor, maalesef.
Yani her şey ortada buna müsade eden kukla her şeyi yapmaya mecbur. Türkiye en düşük savunmaya sahip bir ülke
“‘Türkiye en düşük savunmaya sahip’ demek ya dünyadan habersiz olmak ya da bilinçli algı yapmaktır. Gerçekler sloganla değişmez.”
Türkiye bugün savunma sanayiinde dışa bağımlılığı ciddi oranda azaltmış bir ülke. Baykar üretimi TB2 ve Akıncı SİHA’lar onlarca ülkeye ihraç ediliyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen HÜRJET ve milli muharip uçak KAAN projeleri yürütülüyor. ASELSAN radar, elektronik harp ve hava savunma sistemleri geliştiriyor. ROKETSAN füze teknolojilerinde aktif üretim yapıyor.
Türkiye NATO’nun en büyük ordularından birine sahip ve savunma ihracatı son yıllarda milyarlarca dolarlık seviyeye ulaşmış durumda. Bu tablo “en düşük savunma” iddiasıyla örtüşmüyor.
Eleştiri yapılır, eksikler konuşulur; ama gerçekle bağını koparıp “kukla, en zayıf” demek bilgi değil, öfke cümlesidir. Kapak bazen bağırarak değil, veriyi masaya koyarak olur.
Çok boş konuşuyorsun bugün sen Kaan dediğin dron dan başka bir şey değil. Aselsan dediğin kurum bile kime ait bilmiyorsun tank palet fabrikanın Katar'a vermişsin onu bile bilmiyorsun Trump bile bu açıklamayı yaptı halkına o kadar yalan söylüyorsun ki kendin bile buna inanıyorsun dedi Daha sen NATO üyesi bile değilsin bunları yapıyor olsan Türkiye anında dur diye müdahale edip Savaş açarlar bunu da bilmem lazım yani sen kalkıp da bunları yapıp bir de basına sığdırıp bunu şey yapıyoruz diyemezsin burada bile cahil olduğunuz belli. Füze ya da uçak böyle bir şey yaptığın zaman Bunlar ülkelerin gizli silah gücüdür Bunu hiç kimse sergileyip yayımlayamaz. Ülkenin savunma sanayisidir Buki sen evinde hala Hazırda olan kale kalıbın 400 kilometre attığı füzelerin sınırını yaparak 20 metreye düşürdün. Böyle komik şeyleri söylerken araştırın hiçbir ülkeye nato'dan habersiz silah gücüne sahip olamaz anında vurulur bu zaten senin anlaşmalarında mevcuttur Ama şu anda bilen de bilmeyen de laf olsun diye konuşuyor
Önce “KAAN drondan başka bir şey değil” iddiası doğru değil. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen KAAN insansız hava aracı değil, insanlı 5. nesil savaş uçağı projesidir. Drone olan sistemler Bayraktar TB2 veya Akıncı’dır; bunlar ayrı platformlardır.
ASELSAN ise kamuya açık bir anonim şirkettir; hisselerinin çoğunluğu Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na aittir. “Kime ait bilmiyorsun” demek yerine şirket yapısına bakmak yeterli.
Tank Palet Fabrikası meselesinde ise mülkiyet devri değil, işletme ortaklığı modeli uygulanmıştır. Fabrika devlete aittir; işletme hakkı belirli süreli ortak girişime verilmiştir. Bu model tartışılabilir ama “satıldı” demek teknik olarak doğru değildir.
“NATO’dan habersiz silah yapamazsın, anında vurulursun” iddiası da gerçekçi değil. NATO üyesi ülkeler kendi savunma sanayilerini geliştirir; ABD, Fransa, Almanya, Türkiye gibi ülkeler milli projeler yürütür. NATO, üye ülkelerin üretimini yasaklayan bir yapı değildir.
“Gizli silah sergilenmez” kısmı ise kısmen doğru; operasyonel detaylar gizlidir. Ancak savunma sanayii projelerinin varlığı, test görüntüleri ve teknik kabiliyetleri kamuoyuna açıklanabilir. Bu hem caydırıcılık hem de ihracat için yapılır.
Son olarak, eleştiri yapmak başka, tüm sistemi “kukla, en zayıf, yalan” diye nitelemek başka. Savunma sanayii kusursuz değildir, dışa bağımlılık tamamen bitmiş de değildir. Ama “Türkiye en düşük savunmaya sahip” iddiası da veriye dayanmıyor.
Kısacası mesele bağırmak değil; teknik kavramları doğru kullanmak ve eleştiriyi bilgiyle yapmak. Güçlü tartışma sloganla değil, somut veriyle olur.
Eleştiri yapman sorun değil. Ama hakaret ederek, kavramları karıştırarak ve her şeyi ‘yalan’ diyerek konuşmak güçlü argüman değil, öfke göstergesidir. Bilgiyle tartışalım; sloganla değil.”
Güzel kardeşim hiçbir sonluk bir yeriniz yok Kaan dedin savaş uçakları zaten Türkiye'nin f16'lar için Amerika'ya kaptırdığı paralar ve alamadığı uçaklar için bize vermiş olduğu eski savaş uçaklarıdır yoksa Millet Meclisinde biliyorsunuz değil mi Bunun hesabı sorulmuştu aynı Rusya'ya verilip füzeler için ödemelerin geri alınamaması gibi bir durumu ben ülkemi kötülemiyorum Ama şu anda yönetim kötü ve yalan senin hiçbir Kaan diye savaş uçağı yok Bunu unutma zaten senin bilgili bir şekilde bunları araştırıyor olmuş olsaydın Türkiye'nin tahta tabanca bile yapma yetkisi yok Bunu bilirdin. Türkiye'nin savunma sanayisi sıfır şu anda bak ne diyorum tahta tabanca yapamıyorsun kalkmışsın yalan yanlış kendi kanallarından yayınlamış olduğu kendi dergilerinden yayınlamış olduğu yalanı insanlara gerçek gibi satmaya çalışıyorsun ve kendini de buna inandırmışsın. Daha üç beş tane teröristle baş edememiş onlara kurucu Önder demiş insanları yüceltmeye çalışıyorsun ama verdiğin şehitleri de köpek yerine koyuyorsun. Komik insan portresi çiziyorsun Düşünebiliyor musun bu insanlar fetö darbe yaptı demişti fakat kendi haber kanallarında Mehmet Metiner Abdullah Gül dahil bu darbeyi biz yaptık dediler ve hiç kimseyi yargılanmadı biliyor musun? Tahta tabancanın bile yapılamayacağı bir ülkeden bahsediyoruz ki sen kalkmışsın kağanları övmeye çalışıyorsun bilgisiz olduğunuz buradan belliden size satıcı kavga etmiyorum hiçbir bilginiz yok siz bu haberlere sadece yandaş medyalardan dinlediğiniz için makarna yediğiniz için o kafanıza yer yapmışsınız. Senin daha orman yangınında kullanmak için yangın söndüren bir tane uçağın bile yokken hatta bunun tepkisi olduğu altınıza bindiğiniz özel jetleri uçakları satın da bir yangın söndürme uçağı alın tepkilerine bile duyarsız kalmışsın galiba ya da gözünden kaçırmışsın. Senin bahsettiğin bu konuların hepsini zaten yandaş medya
her yerde vızır vızır sergiliyor senin hiç bunu sergilemek gibi çaban olmasın tabii ki hepsi de yalan haber olduğu için neden senin kağanların var da f16'lara para kaptırıyorsun halen gidiyorsun amerika'yla savaş uçakları burada yapılsın biz de kendi alanımızı yapalım diye destek çıkmaya kalkıyorsun amerika ne dedi sen çok yalan söylüyorsun dedi senin cumhurbaşkanının dediğini satılmış adama dedi bunu. Ben bu vatanı sizden çok seviyorum onlardan çok seviyorum ama bize Sizin gibi insanlar değil Aydın aklı başında vatanını seven insanlar lazım yalanlarla Haber yapan insanlar değil
Üstüne basa basa söylerim Türkiye'de uzay araştırma istasyonu yok Sen uzay araştırma diyorsun ya kalkıp da bir ofisin için uzay Araştırma Merkezi olamaz önce gerçekten neyin ne olduğunu bilmeniz gerekiyor uzay araştırma merkezinin Etrafı en az 80 kilometre boş araziye sahip olması lazım Türkiyede 80 kilometreyi kapsayan orman bile bırakmadılar yakıp yıkmaktan
Şuna net bir şekilde cevap verebilirsin:
“Eleştirin bazı gerçekleri içeriyor; Türkiye’nin savunma sanayisi hâlâ gelişiyor, bazı sistemlerde dışa bağımlılık var ve eksikler mevcut. Ama KAAN projesi insansız hava aracı değil, insanlı savaş uçağı tasarımıdır; savunma kapasitesi yalnızca F-16 veya yangın söndürme uçaklarından ibaret değildir. Tartışırken kavramları karıştırmadan ve veriye dayanarak konuşmak, hem ülkeyi küçümsemeden hem de eleştiri yapmayı mümkün kılar.”
Lol
Bakın ben sizinle tartışmıyorum ama ülkenin gerçeklerini söylüyorum Kaan bir savaş uçağı bu inkar edilemez fakat Amerika'dan alınan bir savaş uçağı Sence neden adını Kaan koydular? Sebebi üretimi tamamen durdurulmuş eski bir savaş uçağı ve bunu türkiye'ye f16'lar için yatırmış olduğu paranın karşılığı olarak verdiler ve bunun adını da türkiye kağan olarak biz yaptık diyerek açıklamada bulundular yoksa halk bunun hesabını soruyordu tartışma konuları vardı biliyorsunuz bunun için birçok milletvekili ve basın çalışanları gözaltına alındı bunu biliyorsun bütün her yerde manşet market sergilediler gazeteci barış bey'in açıklamaları yüzünden kaç sene ceza yattığını siz de biliyorsunuz. Bakın Türkiye'den sadece bahsetmiyorum Irak İran Suriye'ye Arabistan Dubai Mesela bu ülkelerde de füze alımları oldu kendileri üretmediler bile Ne oldu o ülkelere bakın hepsini vurdu en son Amerika İran'a vurdu Çünkü kaç defa uyarı yaptı hiçbir ülke nato'dan habersiz gizli bir şekilde Savaş statüsünü kapsayan ürünleri alamaz ve üretemez Bunu bilmenizi isterim. Bizim savaş uçağı yapacak bir fabrikamız dahi yok Bunu isterseniz siz Google'dan araştırarak bulun buradan linkini atın paylaşın beraber çözelim bu işi. Fakat öyle bir fabrikamız dahi yok bakın size samimi söylüyorum Türkiye tahta tabanca bile yapamaz Bir Tek Türkiye değil bu saydığım ülkelerden bahsediyorum. İngiltere neden Avrupa Birliği'nden çıktı? Bugün amerika'nın bile satmış olduğu uçaklar eski savaş uçakları beş kuşak geçtikten sonra eskisini sana veriyor adam ürettiği yeni uçakları sana verir mi yani o sebeple sen beni yanlış anlıyorsun bizim çekirdeğimiz dahi yok
KAAN, Türkiye’nin kendi üretimi olmayan, Amerika’dan alınmış eski bir savaş uçağıdır; ülke şu anda kendi uçaklarını üretecek fabrikaya sahip değildir ve bazı sistemlerde dışa bağımlılık devam etmektedir. Tartışma burada teknik gerçeklerle kapanmıştır.
Evet bu doğrudur o sebeple amerikaya gebeyiz ve amerikada Tayyip i orada tutmam için halkina yalan söylemesi için bir kaç parça veriyor. bak sende bende türküz ülkemiz için ölürüz ama gerçekleri görmezden gelemeyiz. daha 1 aylik olay canakkalede 400 milyar dolarlık altin rezervi bulduk bunu neden amerika sirketine 100 milyon dolara verdik? Paramızın değer kaybetmesi ülkemizin basitçe kuşatılması demektir O yüzden faiz lobisine yüklenerek Türk lirasını öldürdü akp. dışarıdaki yağmaya kapi açtı bunlari lütfen iyi takip edin
Türkiye kazanr net
Malefki sanmıyırum
Her türlü kurar
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Böyle bir senaryoda net bir üstünlükten bahsetmek gerçekten zor 🌍 Çünkü senin de söylediğin gibi hava gücü, füze sistemleri, siber kapasite, istihbarat ve dış destekler belirleyici olur. Türkiye büyük ve konvansiyonel askeri kapasitesi yüksek bir ülke; İsrail ise teknoloji, hava savunma sistemleri ve istihbarat alanında çok güçlü ✈️🛰️ Uzun süren bir çatışma her iki taraf için de ağır sonuçlar doğurur ve bölgesel dengeleri sarsar. Sence diplomasi kanalları yeterince kullanılıyor mu? 🕊️
Türkiye ile İsrail arasında diplomasi tamamen kopmuş değil; temas kanalları dönem dönem açık kalıyor.
Ancak karşılıklı sert söylemler ve bölgesel krizler güveni zayıflatıyor. Özetle, diplomasi var ama istikrarlı ve güçlü bir güven zemini üzerine kurulu değil.
Temas kanallarının açık kalması önemli bir güven zemini yaratır 🌐 Ancak sert söylemler güveni zedeliyor, sen de bunun kırılgan olduğunu görüyorsun 🕊️
Abd yardım etmesin israil bir hiç