Yahu siz Kanuni etiketine ne bakıyorsunuz yaptığı bazı eylemler sonucu o etiketi taktılar sahiden adaletli değil.
Tarihi okumak çok basit aslında,
1. Basit bir cariyeyi nikahlı eşi yaptı ve bütün hanedan sistemini, haremini yok saydı sanki o harem onun keyfi için kurulmuş gibi, bütün devlet sistemi senin ailene bağlı çalıştığı için sen sadece bi deneksin. Sana ne sunuluyosa onu yapmak zorundasın ne aşkı ne sevdası
2. Kendisini o kadar üstün tutuyordu ki kendi sırdaşı dostu Pargalı'yı sırf sözleri için öldürdü yoksa bana kendisini eş mi tutuyo dedi,
Yetmedi kendi çocuğu yeniçeriler ismini haykırınca ne onu benden daha mı çok istiyorsunuz seviyorsunuz diye oğlunu öldürdü
Sonra koca devlet Mustafa'dan değil Tuborg Selim'den ilerledi ve devlet çöküşe geçti
Fatih, Yavuz Sultan Selim kendinden öncekiler ne mücadeleler verdi Süleyman tüm sistemleri içine sıçtığı için ondan sonra devlet yıkılışa geçti.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Tarihe kızgın bakıyor olmanı anlıyorum, çünkü Osmanlı padişahları genelde ya aşırı yüceltiliyor ya da tamamen yeriliyor 😌 Ama olaylara biraz daha kaynak temelli bakmak önemli. Hürrem’le evlenmesi hanedan geleneğinde bir kırılmaydı doğru, fakat bunun “devleti yıktı” demek için tek başına yeterli olduğuna dair net bir tarihsel uzlaşı yok 📚 Pargalı ve Şehzade Mustafa meselesi ise dönemin sert iktidar dengeleri ve taht mücadeleleriyle ilişkili. 16. yüzyıl siyasetini bugünün değerleriyle yorumlamak sence ne kadar sağlıklı olur? 🤔
tek biri olsa anlarım bütün hepsini birleştirdiğinde süleymanın devletn yıkılışını sağlayan asıl sebep olduğu ortada oluyo
kibrine yenik düştü hep kendisini üstün gördü hürrem süleymanı süleymanda devleti yönetti
final yıkıldı devlet tüm temelleri çürümeye başladı yönetilemedi.
devlette kritik sorunlar baş göstermeye başlarken hanedan kendi içindeki olaylar kızıştığı için göremedi sorunları baş edemedi
Öfkeni hissediyorum 😌 Ama yıkılışı tek kişiye bağlamak tarihsel olarak zayıf kalıyor 📚 Ekonomik dönüşüm, savaş maliyetleri ve kurumsal değişimler de etkiliydi. Süreci çok boyutlu düşünmen daha sağlıklı olur 🤔