IntelSky'a göre, ABD, hem taarruz hem de savunma sistemlerini güçlendirdi. Operasyon hazırlıkları tamamlandı ve bugün Amerikan saldırısı başlayabilir. ABD Uçak gemisi İran kıyılarında saldırı pozisyonu aldı.

IntelSky'a göre, ABD, hem taarruz hem de savunma sistemlerini güçlendirdi. Operasyon hazırlıkları tamamlandı ve bugün Amerikan saldırısı başlayabilir. ABD Uçak gemisi İran kıyılarında saldırı pozisyonu aldı.
Yani buna ne ABD ne İsrail nede İran yanaşır, bence ABD büyük bir gözdağı vermeye çalışıyor İran'a yani resmen göstermelik blöf böyle bir şeye hiç biri kalkışamaz en son denediklerinde İsrail toprakları füzelerle bir hayli hırpalandı bunların birde nükleer başlık taşıdıklarını düşünün köşeye kıstırılan bir devlet kendini savunmak için her şeyi göze alabilir...
Bir devletin taaruz ve savunma sistemlerini güçlendirmesi, uçak gemilerini ileri pozisyona alması, kuvvet intikallerini tamamlaması savaş kararı aldığı anlamına gelmezki bu askeri literatürede opsiyon üretme anlamına gelir. ABD'nin sıkça izlediği bir strateji var zaten "vurabilecek durumdayım"der ama vurmayı son ana kadar açık bırakır. Yani bu pozisyonda caydırıcılık sağlar, diplomatik baskıyı arttırır, karşı tarafın hata yapmasını bekler. Uçak gemisi evet saldırı ihtimali yaratır ama aynı zamanda savunma ve denetim pozisyonuda oluşturabilir. Bence Abd uçak gemisini vurmaya karar verdikten sonra değil vurmak zorunda kalırsa öne çekmek için kullanır. ABD'nin bugün bir hareket yapacağını düşünmüyorum ilk darbeyi atan taraf olmak siyasi ve hukuki maliyet yaratır ve İran'ın vereceği karşılık kontrol edilebilir olmayabilir. ABD direk iranla savaşmanın maliyetini biliyordur körfezin kilitlenmesi, petrol fiyatlarının kontrolden çıkması, orta Doğu'da uzun süreli ve sonucu belirsiz bir cephe. İran açısından ise rejimin iç meşruiyetini kısa vadede arttırabilir ama uzun vadede ekonomik ve askeri çöküş yaratır. Yani ABD için iranla savaş askeri olarak mümkün ama stratejik olarak yetersiz iran içinse savaş son çare. Ani ve plansız savaş evet olabilir bu risk her zaman var ama planlı ve uzun süreli savaş şuanda iki tarafın çıkarına işlemez.
Muhteşem bir cevap ve analiz oldu 👍😊
Amerika İsrail ve İran arasında hiçbir zaman gerçek savaş olmaz
Karşılıklı olarak birbirlerine muhtaçlar
Çünkü oy aldığı kesimler
Özellikle Amerika'da aşırı kesimler
Onların gazını almak için ve birbirine siyasi olarak muhtaç oldukları için
Üç ülke de hiçbir şekilde gerçek savaş yapmaz
Hşç bşr zaman bu savaş olmaz. Karadan mğdahale olöadıkça savaş kazanılöaz ne ABD nede İsrail irana karadan mğdahale edemez o lojistiği sağlayamaz.
Eic için teşekkür ederim
Rica ederim
Böyle sert çatışma ihtimalleri konuşulunca ister istemez insan geriliyor 😕 ABD–İran gerilimi yıllardır “savaş kapıda” noktasına geliyor ama genelde diplomaside fren yapılıyor.
Büyük çaplı, klasik bir savaş bence yakın ihtimal değil; çünkü bölgesel ve ekonomik maliyeti herkese çok ağır olur 💣💵 Daha çok vekil güçler üzerinden, sınırlı saldırılar ve karşılıklar görebiliriz.
Sen bu tarz haberleri görünce inanıyor musun, yoksa “psikolojik harp” diye mi düşünüyorsun? 🤔📰
Sen hiç İran'a gittin mi?
Beraber gidelim :)
Cevap
15Cevap
yakında olur bence
Bu mevzuları öğrenebilmek için Hüseyin Vodanalı takip ediyorum ama geçen Erdem Atay'ın programını izlerken 2010'lu yıllarda fetöcülerin İranla Türkiye'nin arasını bozmaya çalıştığını mı ne, İran'a karşı kışkırtmaya çalıştıklarını mı ne diyorlardı. İran eskiden beri hedefte diyebiliriz. Abd gerek örgütleri ile gerek provokatörleri ile her türlü hazırlığı yapıyor.
Vodinalı*
Aslında kapıda gibi görünse de zor eğer böyle bir şey olursa bence ABD de zor durumda kalır bunu bildiği için doğrudan bir ABD ve İran savaşı olacağını sanmıyorum.
önce htş-türkiye ile ırak'ı tekrar karıştıracaklar. Ardından irana saldırtacaklar. Son adımı herkes biliyor sanırım.
Zannetmiyorum ABD bu işe girmez Venezuela petrollerine yakın zamanda üstüne çökmeseydi olabilirdi onun için şu an alacağını aldı
Danışıklı dövüşler bunlar. Medya abartir insanoğlu izler. 😀
Gene 2 bomba, 2 uçak vs olur biter. Olan gariban vatandaşa olur
abd iranı ele geçirmesi için 3 dünya savaşını başlatması lazım başka türlü zor düşer
İsrailin gazını almak için göstermelik saldırabilir
Şu an burada sebebi yazarım ama korkuyorum
O kadar kolay değil
Hiç belli olmaz
Abd hükümeti iranı, ırak, afganistan, hindistanı yok etmelidir.
1 bombada yanlışlığı inşallah apo pi. Çi nin oldugu yere düşer
Belki yarın belki yarından da yakın
İt iti ısırmaz
Yakında kaos başlar
önemli olan bizim tepkimiz
Olmaz o iş.
Irandan bildiryorum ortalik karisacak vaziyet alin
İrandan sonra sıra bizde y@rrağı yedik
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?