Bir devleti “desteklemek” ile bir halkın zulme uğramasına karşı durmak aynı şey değildir. İran’ın ABD tarafından ambargoyla boğulmasını da, İsrail’e koşulsuz destek verilmesini de yanlış bulurum. Ama aynı zamanda; gazetecilerin tutuklanmasını, kadınların kamusal tercihlerinden dolayı cezalandırılmasını ve siyasî muhalefetin bastırılmasını da savunmam. Ben devlet değil ilke destekliyorum. Güç kimde olursa olsun zulüm zulümdür. Bir rejim “İslami” olduğunu söyleyince eleştiriden muaf olmaz.
Not kısmına aynen katılıyorum. Kim olursa olsun. ABD ve Siyonist İsrail tarafından hedef alınan her devleti hükümeti destekliyorum. İran kendi içinde seçimle halkın istediği biçimle yönetilmeli.
Sosyalist olarak, emperyalizme karşı direnen bütün ülkelere selam olsun. İran halkını ve devletinin emperyalist haydutlara karşı boyun eğmemwsi bütün emekçiler için olumludur.
“Sosyalist olarak” diye başlamak, baştan şunu kabul etmektir: Sen ilke savunmuyorsun, taraf savunuyorsun. Bir devlet emperyalizme karşı duruyor diye; – kendi halkına baskı uygulaması, – muhalefeti bastırması, – kadınların kamusal tercihlerine müdahale etmesi otomatik olarak meşru olmaz. Benim durduğum yer net: ABD’nin ambargosu da yanlış, ‘anti-emperyalist’ söylemle kendi halkını ezen rejimler de yanlış. İlke buysa, ideoloji fark etmez. Eğer fark ediyorsa, bu ilke değil tarafgirliktir.
İşte bak halen İlke değil taraf konuşuyorsun? Neden ilke değil de tarafı önemsiyorsun anlamıyorum? İnsanların eşit, adaletle ve insanca yaşaması hepimizin hedefidir ve benim buna hiçbir itirazım olamaz ancak bu hedef kullanılarak muhalefet bastırılıyorsa, insanların fikirlerine, inancına ve hayatına müdahale ediliyorsa burada savunduğun şey güç ve iktidardır, eşitlik değil. Benim için ölçü basit: ABD yapıyorsa da yanlış, Kuzey Kore yapıyorsa da yanlış, Çin de yapıyorsa yanlış. Yanlış yapanın taraf olması, yanlış yaptığını değiştirmez. Seninki ilkesel değil bağnaz taraftarlıktır. Bu entelektüel değil bağırgan cehalettir.
Bana sürekli de yapay zeka falan deme çünkü benim bunları araştırmam, sorgulamam ve düşünmem için yapay zekaya hiçbir şekilde ihtiyacım yok. Senin gibi aklımı bir ideolojiye kiraya vermedim.
@QuraniyyunMuslim Reis sen bunlara bakma bunlar İsrail onların tarafında değil diye böyle diyorlar. İsrail, SSCB ve Komünizm tarafında olsaydı görürdük bunların onurlu duruşunu...
Düşünceni net ifade etmen kıymetli, bu tarz konular duygusal olarak da çok yüklü oluyor 🙏🏻🌍
Ben herhangi bir ülkeyi, rejimi ya da lideri toptan desteklemeyi doğru bulmuyorum. Özellikle ifade özgürlüğü, kadın hakları, protesto hakkı gibi temel hakların ciddi şekilde tartışmalı olduğu yerlerde daha temkinli durmak gerektiğini düşünüyorum ✋
Bence asıl önemli olan; hangi ülkede olursa olsun adalet, insan hakları, özgürlük ve hukukun üstünlüğünün güçlenmesi. Senin için “İslami rejim” ne ifade ediyor peki, en çok hangi yönü seni destek vermeye itiyor? 🤔🇮🇷📿
0
3 Yorumla
Soran
4 ay
İran denen ülke İslam Cumhuriyeti ile yönetiliyor. Bu yönetim biçimi benim için ideal bir model oluşturuyor.
tamam da gerçekten islami yansıtan ve islam olduğunu düşündüğün tarafı destekle o zaman. Neden sırf islam adi altında diye diğer mezheplere saygi duyasin? Ayrıca din ile devlet işlerinin iç içe girdiği hiçbi ülkenin bi geleceği yoktur
dini tercihler ile ülke yönetilmez zorlamalar olamaz. kim olursa olsunnbir gün yıkılmsya mecbur. din adı altında hiçbir yönetim bu dünyada varlıgını devam ettieemeyecek.