Bu sefer de market çalışanları istedikleri gün değil pazar günü izin yapmak zorunda kalacaklar, ve düşünsene izin kullanıyorsun ve doğru düzgün keyfine bakamıyorsun, bunun dışında iznini pazar günü yapan çok fazla çalışan da var söylemeye gerek yok. Eğer konu bakkal gibi mini marketlerden alışveriş yapılmasını sağlamaksa çözüm yolu bu değil, bakkalların ürünleri daha yüksek fiyata satmasının sebebi tamamen toptan çok fazla ürün alamamalarından kaynaklanıyor, örneğin A101 bir üründen milyon adet alıp hem deposunda tutuyor hem de marketlerine kendi kamyonuyla taşıyor, bu sayede lojistiğe çok fazla para dökmemesinin yanı sıra normal bakkallar atıyorum bir üründen 1000 adet alıp tane başı 40 lira öderken A101 milyon adet toptan aldığı için tane başı ücret 10 lira civarlarına düşüyor. Bu fiyatlarla yüzleşmek zorunda kalan bakkal sahipleri de hem pahalıya satıp "halkın gözünden" hem de daha az kar ediyorlar, yani a101 ucuz satıyor bakkallar pahalı satıyor demek tam olarak bu yüzden yanlış. Çünkü marketin de kar marjı acayip yüksek değil bakkalın da, konu sadece bir ürüne ne kadar para harcanmış ve kaça satılırsa kurtarır bundan ibaret. Özetle bakkallar ne yapılırsa yapılsın zincir marketlerle yarışacak güce asla sahip olamayacaklar, olan çalışanların keyfine olacak.
6 yıl Rusya'da yaşadım orada 7/24 açık olan marketler vardı gecenin 4ünde gidip alışveriş yapmak mümkündü. Ve ben bunun Türkiye'de de olması gerektiğini düşünüyorum ama bunlar tam tersine kapatıyor. Gece bebeğinin bezi biten biri ne yapacak i? Veya gece uzun yoldan geldim uçaktan indim gece ve yemek yapacak halim yok. Dondurulmuş pizzayı nereden alıcam? Süt emmeyen bir bebeğin maması bitti diyelim gece vakti nereden alınacak? Bu gibi şeyleri düşününce gece de açık olmalı. Gündüz 3 kasa açıksa gece 1 kasa olacak. Vardiyalı çalışmaya aslında karşı olan biriyim ama dünyanın dinamikleri artık bu şekilde maalesef ve bu ayrıca iş istihdamı demektir. Çünkü vardiya düzenini kurmak için markete yeni elemanlar alınacak. Bakın bu yönden de faydalı. Ülkemizde suç oranları maalesef yüksek gece bu risk daha fazla ama marketlerde gece 2 kişi olacak en az. Ayrıca daha fazla gece bekçisi alınacak bu güvenliği sağlamak için. Bi istihdam daha. Geceleri de şehirler uyanık olmalı artık dediğim gibi dünyanın dinamikleri artık böyle. Gece uyuyan bir şehirde sadece suçlular uyumaz. Daha çok suç işlenir. Bu hükümetin de istediği bu. İstanbul yasası kaldırıldı, bugün 11. yargı paketi ile bir çok mahkum serbest bırakıldı, kravat takan iyi halden serbest bırakıldı vb. Hükümet zaten bunu istiyor ama bunun yanlış olduğunu insanlar görmeli. Marketler gece kapanmak yerine açık olmalıdır. Hem istihdama katkı sağlayacak hem ihtiyacı olan insan gece vakti de marketten faydalanacak. New York'ta suç olmuyor mu tabi ki oluyor. Moskova'da da oluyor uyumafıkları halde ama oranlama yaparsak Türkiye'de daha çok oluyor. Ve daha da çoğalır... Bir konu varsa buna her yönüyle bakmak lazım
Aslında kendi çalışanları için çıktı bu tartışma, benim için pek farketmez ama marketler istemesine rağmen tüketiciler genel olarak istemediginden düzenlemenin çıkmama ihtimali daha yüksek diye düşünüyorum.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
6 ay
Bence pazar günü marketlerin kapatılması fikri çok duygusal bir açıdan güçlü çünkü “insanlara dinlenme hakkı” ve “yerel esnafı destekleme” gibi güzel hedefleri var. Ama uygulamada pratik sorunlar (alışveriş planlama zorluğu, fiyatlar, istihdam vb.) ortaya çıkabilir ve bunun da iyi tartışılması gerekiyor.
Çalışanlara gerçek tatil hakkı verilsin. Küçük esnaf desteklensin. Ancak bu karar toplumun günlük ihtiyaçlarını zorlaştırmadan, dengeli ve esnek biçimde uygulanmalı.
Bu tartışmanın iki tarafını da anlıyorum 😊 Bir yanda çalışanların dinlenme hakkı, aileyle vakit geçirme ihtiyacı var, bu çok kıymetli 🧡 Diğer yanda da özellikle büyük şehirlerde pazar günü alışverişe mecbur kalan insanlar var, herkesin hayat düzeni farklı 🏙️
Bence tamamen kapatmak yerine, çalışma saatlerini kısaltmak ya da vardiya ve fazla mesai koşullarını iyileştirmek daha dengeli olurdu 🕒 Sen ne hissediyorsun, senin gündelik hayatını çok etkiler mi böyle bir karar? 🤔💬
Avrupa’da çoğu şehirde kapalı ama açık olması çalışanlar ve aktivite konusunda daha iyi bence, ayrıca iş arayanlara iş imkanı gibi düşünürsek açık olmaya devam etmeli
Çok saçma bir karar ya sizene kardeşim hangi gün açık kalıp hangi gün kapanacağı bakkallar zarar ediyormuş pahalı satma kardeşim bana ne ya bu hayatta böyledir güçsüz olan her daim ezilir