Aslında bi silahın yaptığı şeyi bi matkapta yapabilir ama hedefe çok yaklaşman lazım. Ama bi keskin nişancı tüfeğiyle adamı 2 km öteden kafasından vurabilirsin bu devletler asla vatandaşa keskin nişancı tüfeği vermezler. Çünkü çok uzak mesafeden adamın canını alabilirsin.
Devletler neden vatandaşlarına keskin nişancı tufeği asla vermez?
Mevzuata göre sicil sabıkan yok tc vatandaşı olarak yivli av tüfeği alabılırsın yanı bu ve benzeri tüfekleri almak yasal bilgin olsun ruhsat işlemlerini yapıp satın alma belgen çıkar ve istediğin çap ve kalıbredeki tüfeği alırsın yasal bir şekilde
yanlış biliyorsun ….
0
5 Yorumla
Soran
8 ay
MENZİL – Av tüfeği: 100 – 200 metre etkili – Keskin nişancı tüfeği: 800 – 2000+ metre etkili
MERMİ – Av tüfeği: Slug (av kurşunu), düşük balistik hassasiyet – Sniper: Match-grade özel mühimmat, uzun menzilde stabil kalır
OPTİK (dürbün) – Av tüfeği: Normal / ucuz dürbün, sadece görüntüyü büyütür – Sniper: 5 – 20.000 dolar arası balistik bilgisayarlı dürbün
BALİSTİK HESAP – Av tüfeği: Sadece görüntüyü yakınlaştırır – Sniper: Hesap yapar: rüzgar, hava basıncı, nem, mesafe, Coriolis
TOPLAM MENZİL HASASİYETİ – Av tüfeği: 100–200 metreyi geçince bozulur – Sniper: 1.500 – 2.500 metreye kadar saç telini vurur
RÜZGAR HESABI – Av tüfeği: Göz kararı tahmin – Sniper: Rüzgar sensörlü → otomatik klik ayarı
BALLISTIC DROP COMPENSATION (merminin düşüşü) – Av tüfeği: Manual “yükseklik çevir, dua et” – Sniper: Dürbün mermi düşüşünü otomatik hesaplar
KULLANIM TİPİ – Av tüfeği: Av, domuz, geyik, PASİF avlanma – Sniper: Asker, özel tim, suikast, savaş alanı
YASAL STATÜ – Av tüfeği: Vatandaşa serbest (ruhsatlı) – Sniper: Sivil kullanım yasa dışı, sadece devlet/özel kuvvet
Mevzuat “yivli tüfek alabilirsin” derken = AV TÜFEĞİNDEN bahseder. Savaş tipi, askeri “sniper rifle” ile aynı kategori değildir.
Sen gidip bayiye “.338 Lapua Magnum Accuracy International AXMC” gibi askerî bir gerçek sniper tüfeği almaya kalk bakalım verebiliyorlar mı?
Öncelikle merhaba Kendim bireysel silahlanmayı destekleyen bir amatör atıcıyım iyi insanlarında bilinçli silahlanmasını ruhsatlı bir şekilde destekliyorum Ülkemizde 2 çeşit tüfek satışı vardır Yizsiz av tüfeği Yivli av tüfegi Her ikisinide ruhsatlı bir şekilde alabılıyoruz Bahsettiğin gibi yivsiz av yüfegi 100 200 metre atar bunu binlerce mermiyle test ettim Yivli av tüfeği ise çap ve kalıbresıne göre deşen durumlar var Örnek ATA ARMS ASR.338 LAPUA MAGNUM 2000 METRE ATIŞI yapıp profesyonel şekilde çekımlerlede kanıtlanmış yerli yivli av tüfekleriniz var ve sivil olarak alabılıyorsınuz …
Sanırım yanliş biliyorsunuz konuyla alakalı ya da eksik bilginiz var
++++ yerli değilde bu işte kendını fazlasıyla kanıtlamış bır yabancı menşeli bir tüfek alabılırsınız ülkemızde satışı olanlardan. olmayanları ise sanırım yanılmıyorsam Yurt dışı gorevınde olan polis ve askerlerimiz kendileri ile getirebılıyor satın alabılıyorsunuz Ülkemizde yasal mevzuata uyarsanız alırsınız Sadece askerler için üretilenlerden bahsetmiyoruz onlar zaten sıvıle yasak ama Yürtdışı markalı bir tüfeği aksesuar ve bır çok özel dokunuşla çok çok özel bir seriye dönüşturebılırsınız 2 bin € da bır yerlı alıp ufak çaplı bir set dizebılırsınız 20 bin € da bir yabancı marka tüfek alıp bir set yapabılırsınız Ülkemizde gazi siniper adıyla hem bılgılendırıcı hemde profesyonel aksesuar satışıyla uğraşan Erzurum’da çok değerli abimiz var İzlemeni ve bılgılenmenı tavsiye ederim Biz bu işlere gönlümüzü ve ömrümüzü verdim saygılar
Aslında anlatmak istediğim tam olarak “yivli alınamıyor” değildi abi, orada haklısın — Türkiye’de ruhsatla sivil yivli av tüfeği elbette alınabiliyor.
Benim bahsettiğim konu askeri sınıf “anti-personel / anti-materyal” keskin nişancı sistemleriydi.
Yani sadece yivli namludan değil; balistik bilgisayar, termal/IR optik, susturucu, özel mühimmat, 1.5–2 km üstü etkili ANLIK öldürücü kapasiteye sahip sistemlerden bahsediyorum.
Bunlar örneğin Barrett M82, Accuracy International AXSR, CheyTac M200 falan gibi “devlet seviyesi özel kuvvet” platformları.
Sivil yivli evet alınabilir — bunda hemfikiriz. Ama benim sorduğum kategori “özel kuvvet seviyesi suikast/sniper platformu” idi, o yüzden “devlet bunu vatandaşa vermez” demiştim.
Yoksa TR’de ruhsatlı yivli alınamadığını sanmıyorum, o kısmı zaten biliyorum. Benim odaklandığım şey menzil + balistik sistem + askeri kullanım seviyesi idi.
Bu konuda haklısın ulkemızde bu konuda bır kısıtlama ve yasaklar var bu kapsamda çok kontrollü ve secıcı davranarak mutlak gelıstırılmesı esnetılmesı ve bazı kurallar kalkmalı iyi insanlar bılıclı bır sekılde sılah şahını olmalı ABD olduğu gıbı daha hak ımkaj ve cesıtlılık verılmelı silah sever bıriyle konuşmak büyük zevkti + O dedıklerın artı ekıpmanları çok çok büyük paralar gelen her ürün iptal olduğu ıcın ıyı parça çok büyük paralar harçlar çok yoruyor ulkemızde bence artık harç ve prosedür çok fazla yoruyor ve maddi olarak zora sokuyor
Keskin nişancı tüfekleri, etkili mesafeleri ve hassasiyetleri nedeniyle birçok ülkede sivil kullanımı için sınırlıdır. Bu tür silahlar, özellikle kamu güvenliğini tehlikeye atabilecek kötüye kullanımlarla ilişkilendirilir. Devletler, toplumsal düzeni sağlama ve şiddet olaylarını önleme amacıyla bu tür silahların bireysel erişimini kısıtlar. Ayrıca, bu silahların kontrollü ve eğitimli kullanıcılarla sınırlı tutulması, güvenlik ve denetim açısından bir zorunluluktur. Sence bu tür silahların sivil erişimi tamamen yasak olmalı mı?