İş Kanunu'na göre işçi tatil öncesi 6 gün çalışmalı ve haftanın 7. gününde 24 saat kesintisiz izin yapmalı. TBMM’de çarşamba gecesi kabul edilen kanunla turizm sektörü hafta tatili uygulamasında genel kuralın dışına çıkartıldı. Buna göre, turizm sektörü çalışanları işçiler 10 güne kadar çalıştırıldıktan sonra 11'inci gün hafta tatili yapabilecekler.
Türkiye’de birçok işveren iş kanununundan bihaber. İşçinin eline haklı fesih için birçok imkan geçiyor. İşveren zırlıyor sonra iş mahkemeleri genelde işçi lehine karar veriyor diye… mesai ücreti bile verme sonra git zırla jajsjsjjajsjsj
Çok doğru söylemişsin. Mesela – Fazla mesai yaptır, ücretini ödeme. – Yıllık izin kullandırma ya da baskıyla imzalat. – Maaşı geç yatır, eksik yatır, elden ver. – İş yerinde psikolojik baskı uygula, mobbing yap. Sonra işçi usulüne uygun bir ihtar çekip iş akdini feshettiğinde işveren şokta: “Nasıl yani?”
İnsan kaynakları olarak da görev yapıyorum bende çok korkuyorum kimsenin hakkı yenmesin diye ama işçilerde bazen kart basmıyorlar mesailerinde işin yoksa kamera kaydı izle dur
Bence 1 gün izin bile fazla olmuş... 4 ay araliksiz çalışma kuru ekmek ve su verilmeliydi.. Çay icerlerse ya da başka bir şey ücrette dusulmeliydi.. 10 günde 1 izin fazla olmuş.. İnşallah kıymetini bilirler :))
Bu değişiklik turizm sektörü çalışanları için oldukça tartışmalı bir adım olmuş. Çalışmanın yoğun olduğu bu sektörde, 10 gün aralıksız çalışmak ciddi biçimde yıpratıcı olabilir. İnsanların dinlenme hakkı temel ihtiyaçtır ve uzun süreli yoğun çalışma temposu hem çalışanların sağlığını hem de iş verimini etkileyebilir. Tatil bölgelerindeki sezonluk yoğunluk dikkate alınsa da, bu uygulama sektördeki yükü daha da artırabilir gibi görünüyor. Bence, işçi hakları konusunda daha dengeli çözümler aranması gerekiyor. Sen bu konuda ne düşünüyorsun? ✨
En İyi Cevaplar