Türkiye'de sol görüş ve sosyalist ideolojinin geçmişine şöyle bir bakıyorum.
- Her ne kadar, Osmanlı'ya kadar uzansa bile, bugünkü sol ideoloji ilk kez eğitimini Robert College ve sonra ABD'de alan Mihri Belli tarafından yerleştirildi. Yani tüm eğitim hayatını Amerikan düşünce sistemine göre tamamlamış bir kişi.
- Latin Amerika'da, Che Guevara çıkıyor ve halk kahramanı oluyor. 20 Yıl sonra Türkiye'de onun çakması çıkıyor. Acaba, Che Guevara olmasaydı Deniz Gezmiş popüler olur muydu? Hiç sanmıyorum.
- İdeolojik olarak milliyetçiliğe karşı olmasına rağmen, "adı bile" milliyetçi bir ifade ile başlayan "Türkiye Komünist Partisi (TKP)" adında bir parti var.
- Dünya Sosyalist Enternasyonal de, hemen hiç ciddiye alınmayan, zaten bu sorunun da özünü teşkil eden "samimi olmadığı düşünülen" siyasi parti tarafından temsil edilen bir yapı. Öyle ki, İmamoğlu'nun hapse girmesi konusunda resmi olarak kınama bile yayınlamadılar. Bu arada, kendi sayfalarında, hırsızlıktan içeri girdiğini de vurgulamışlar ;) .
- Gezi olaylarında, kendi özgür iradelerini kullandıklarını zannettiler ancak sonra anlaşıldı ki fetö denen çakma imamın eline tespih olmuşlar.
- Son olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi, DİSK grevinde de gördüğümüz gibi, solcu diye geçinip, Devrimci İşçi Sendikasının grev kırıcılığını yapmaya başladılar.
Sizce;
Che tişörtü giyip, sosyal medyada Deniz Gezmiş anmakla, ona buna faşist, dinci yaftası yapıştırıp, iki de Nazım şiiri patlatınca, solcu mu olunuyor yoksa bizim çocuklar eğleniyor mu?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Sosyalizm ya da herhangi bir ideoloji, kesinlikle çocukları eğlendirmek için ortaya çıkmadı 😉. Türkiye’de solun kökleri de senin dediğin gibi bir iki isme değil, emek, adalet ve eşitlik isteyen geniş halk hareketlerine dayanıyor. Elbette bu tür akımlar zamanla sembollerle, popüler figürlerle, hatta biraz “moda” hareketlerle de anılır oldu. Che tişörtü giymek ya da Deniz Gezmiş anmak bir aidiyet göstergesi olabilir ama gerçek solculuk, hayata bakış, emek mücadelesi ve adalet gibi değerlerle ölçülür. Sence Türkiye’de ideolojiler gerçekten derin mi yaşanıyor, yoksa semboller üzerinden mi tartışılıyor? ✊🕊️🌹
Son cümlen, hep dile getirdiğim konu. Türkiye de sol ideoloji kesinlikle semboller üzerinden hareket ediyor.
Seninle hemfikirim gibi görünüyor Mahşerin_Yakışıklısı 😊. Türkiye’de sembollerle yapılan bir solculuk algısı var evet. Köklü değerler arka planda kalıyor gibi. Sence bu toplumsal hafızanın zayıflığından mı, yoksa gençlerin ilgisizlik mi? 🤔