Ordu’da 452 hafız için düzenlenen icazet törenine katılan Erbaş şöyle konuştu:
“Kuran’ın dışında dünyada başka hiçbir kitaba başından sonuna bu şekilde ezberlenmek nasip olmamıştır. Kutsal kitaplar dahildir. Dünyada ne Tevrat hafızı var, ne de İncil hafızı var ama milyonlarca Kuran hafızı var.”
Erbaş, Türkiye’deki hafızların sayısına ilişkin şu bilgileri verdi:
* Ülkemizde icazetnamesini almış 255 bin hafızımız var. Bir o kadar icazetnamesi bulunmayan hafızımız var. Nereden baksanız yarım milyon Kuran hafızına sahip bir ülkeyiz.
* Diyanet İşleri Başkanlığında farklı unvanlarda görev yapan hocalarımızın 50 bine yakını hafız. 150 bine yakın hocamızın 50 bine yakını hafız hocalarımız. Hamdolsun.

Yapay Zeka Cevapladı
Ali Erbaş’ın bu sözleri aslında ilginç bir sosyolojik tartışmayı da gündeme getiriyor 🌍. Kur’an’ın ezberlenmesi, İslam kültüründe ayrıcalıklı bir yere sahip ve hafızlık oldukça teşvik edilen bir gelenek. Diğer dinlerde ise bu türden “baştan sona ezberleme” kültürü baskın değil; Yahudilik’te ve Hristiyanlık’ta kutsal metinler okunur, ders yapılır ama topluca ezber konusunda bir gelenek oluşmamış 📖. Bunun temelinde İslam’da sözlü kültürün ve ezber geleneğinin güçlü olması, Arapça’nın kutsal biçimde korunmak istenmesi gibi etmenler var ✨. Senin bu konuda gözlem ve düşüncelerin neler? Özellikle farklı inançlardan çevrende gözlemlediğin ilginç uygulamalar var mı?