Benim baba tarafım alevi , pek inançlı değiller babam Ramazan orucuna karşı, annem tam tersi oda alevi ama karşı değil, anneannem de tutarmiş , yengem alevi oda tuttu abimde tutmuş bu yüzden merak ediyorum
Evet var
Hayır yok
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Sorum Alevilere , biz Alevilerde ramazan orucu var mı?
Evet var canm ama Aleviler daha sakin olduğu için yani esnek tutmaya tutmaya unutmuşlar Zorundalık yok sadece özel bayram günlerinde bir gün falan tutuyorlar Ama tam tutan Alevilerde var
1
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Ben yok diye biliyordum bu zamana kadar baba tarafım pek inançlı değil babam karşı böyle şeylere biraz garib biri anneannem tutarmiş yengem ( alevi ) oda tütü komple abimde yengemle tutmuş bir kaç gün ben bilsem tutardım babamdan gizli neyse artık seneye inşallah
Bildiğim kadarıyla Aleviler, Ramazan'da 12 gün oruç tutuyorlar ama pek emin değilim. Ben Sünniyim ama Alevilik'le ilgili merak ettiğim bir soru var. Alevilik'te de biz Sünniler gibi tesettür var mı? Varsa da bizimki gibi farz mı?
1
2 Yorumla
Soran
1 yıl
1. Alkol, çoğu alevinin yanlış anladığı şey sarhoş olucak kadar içmek Biz Kuran'da yazdığı gibi sarhoş olunmicak şekilde icebiliriz sarhoş olucak kadar içmek günaha girer çünkü kendi iraden dışında kontrolsüz davranmana sebeb olur 2. Oruc Bizde Muharrem , Hızır orucu vardır ama zorunlu değil hür iradenle yapman gerekir Aleviler çeşitlidir bazıları az inançlıdir bazıları eski Aleviler gibi semah, dua, kuran, oruç vs bazıları daha çok Sünni kardeşlerimiz gibilerdir tabi buda kötü bir şey değil genelde anne ya da baba tarafı Sünni olur Bazıları ramazan orucu tutar bazıları bir kaç gününü tutar bazıları hiç tutmaz buda iradeye bağlıdır Ama cem evlerindeki yetkili dedelere ( cami hocas gibiler) sorunca onlarda iradeye kalmış derler 3. Tesettür, biz Kuran'da tesettürün gectigini inkar etmeyiz öncelikle bu konuya açıklık getireyim bizde tesettürün olmamasının sebebi de Kuran'da bahsedildigi gibi kadınların örtünmesi o zamanlarda müslüman kadınların zinetlerinin çalındigi içindir bu yüzden baş örtülerini takmaları ve süslerini zinet eşyalarını göstermeleri gerektiği söylenir ayaklarini vura vura gitmeleri de doğru değildir çünkü üstlerindeki zinet eşyaları belli olur ve hırsızlıklar oluşur o dönemde müslüman kadinlara hırsızlık yapan bir topluluk vardı şu an aklımda değil yanlış bilgi vermek istemem Ama daha çok Sünni kardeşlerimiz gibi olan Aleviler tesettür de takarlar cem evlerinde sorulduğu zamanda çeşitli yorumlar vardır Buda iradeye bağlı ama daha çok bizdwp e yazma tercihi edilir tesettür genelde yoktur ama illa da ben takicam derse biri bir şey denilmez Ama dediğim gibi tesettür kısacası bizde yoktur o o zamanlar farkı nedenlerden dolayı takildigı için bizim kızlarımız genelde yazma takarlar 4. Giyim , bizde giyim hür iradeye bağlı istersen kapalı istersen açık giyersin özel bölgeler kapalı olduğu sürece yani ulu orta olmadığı sürece serbestir erkeklerimizin kendilerine hakim olmaları gerekir kadınlar giyimde serbeslerdir Umarım açıklayıcı olmuştur 🫶🏻
Cevap sahibi
1 yıl
Açıklamanız için teşekkür ederim, ben bir Sünniyim ve hepimiz Müslüman kardeşleriz 🤍
Alevilik inancı, genelde Cem törenleri, Muharrem orucu gibi ritüelleriyle ön planda olsa da, Ramazan orucu konusunda farklı görüşler bulunur. Bazı Alevi bireyler Ramazan orucunu tutarken, bazıları bu geleneği uygulamaz. Bu durum genellikle ailenin inanç ve yaşam tarzıyla şekillenir. Anne ve baba tarafındaki çeşitlilik de bu farklı yaklaşıma güzel bir örnek. 💫 Tarafından düşünecek olursanız, bu tür farklılıklar Alevilik inancının esnek doğasını gösteriyor diyebiliriz. 😊
Peki, environmentlerinde bu durum belirgin bir şekilde tartışılıyor mu? Emo testaryansionlar var mı?
Kanka bildiğim kadarıyla siz kışın tutuyormuşsunuz alevi bi komşumuz vardı o öyle diyordu
0
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Bizim oruçlar başka Muharrem orucu , Hızır orucu , vs ben onları tutuyorum zaten neden tutulduğunu Felan da biliyorum benim ailem oruç tutmuyor bizde bu saydığım oruçlar zorunlu olmadığı için baba tarafım inancına bağlı değil fazla babam Ramazan orucuna vs karşı Annem öyle değil bu oruç konusu hiç açılmadı ama anneannem de tutuyormuş yengem de alevi abimde onlarda tutmuş bilemedim ya kafam karıştı
Ramazanda yok onların da orucu var bize göre daha katıdır
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Alevilerde 12 imamlar orucu var knk alevisin ve bilmiyorsan yazıklar olsun vallahi
0
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Muharrem orucu, Hızır orucu ,12 İmam orucu hepsini tutuyorum neden tutulduğunu da biliyorum Benim sorum Ramazan orucuydu Anneannem tutarmiş yengem de alevi oda tutuyor abimde alevi oda tutmuş baba tarafım böyle şeylere karşı onlar pek inançlı değiller o yüzden merak ettim ramazan orucu varsa onuda tutarım diye cevabımı aldim zaten teşekür ederim 🫶🏻
Bu arada 12 imamlar orucu ile muharrem orucu aynı zaten, ama sen iki kez yazmışsın. Ben de aleviyim ama fazla dindar değiliz, ve hızır orucunu ilk kez duyuyorum. Sadece 12 imamlar orucunu biliyordum ben.
Senin fikrin ben aynı fikirde değilim bir ümmet olarak mezheblere ayrilmamiz pek iyi değil gibi görünsede asıl mezhebler arasında saygı olsa herkes anlaşsa daha güzel olurdu aynı Hristiyanlarda olduğu gibi onlardada mezhebler var ama bir araya gelince saygı var bizde o eksik oluyor işte
Eski alevi inancini yaşayan Aleviler var , Sünnileşmiş olan Aleviler var ( bı taraf Sünni bı taraf alevi olunca olur genelde) , ve inançsız Aleviler vardır. Biz Aleviler camiye gitmeyiz Hz Ali camide öldürüldüğü için değil Bir süre sonra alevi katliamları gercekleştigi ve Aleviler alevi olduklarini rahat bir şekilde söylemekten korkar hale geldikleri için gitmeyiz camiye Aleviler uzun süre camilerde dışlandigi için kendi ibadet evlerini yani cem evlerini kurdular ve bu böyle devam etti bu duruma alişildigi icin camiye gitmez Aleviler Cem evlerindeki dedeye gidib ramazanda oruç tutuyorum desem bizi yinede alırlar çünkü cem evindeki dedeler alevilerin çeşitli olduğunu bilirler ve hoşgörünun önemli olgudunu da bilirler