Gündemde bir haber gördüm.. Biri demiş ki sene olmuş 2025 herkesin alarmı var davulcu gereksiz. Sizce?

Gündemde bir haber gördüm.. Biri demiş ki sene olmuş 2025 herkesin alarmı var davulcu gereksiz. Sizce?

Gelenek iyi, güzel, diyecek yok ancak Türkiye'deki Müslümanların cidden bir ses fazlası sorunu var... Ezan da, şimdi davul da maşallah Avustralya'dakileri uyandıracak şekilde yayınlanıyor/çalınıyor. Bunu hiçbir insan evladı kaldıramaz (ama tabi hiçbir dindar insan bu dediğime yaftalanacak diye katılmaz ama) 100 dsb üstü hiçbir ses, istediğin kadar inancın olsun, dayanılacak bir ses değildir. Tekrar ediyorum, mesele ne oruç, ne islam ne de ezan karşıtlığı. Ben inancım olmasa da, bu kültürel öğelerden rahatsız değilim, ama GÜRÜLTÜDEN rahatsızım. Davulundan da ezanından da yüksek çalınınca (ki hep yüksek) rahatsız oluyorum. Herkes oluyor zaten; ama hep beraber hayatımızı eziyete çevirmekte nedense ısrarcılar, 28 Şubat yüzünden mi, Atatürk mü artık mağduriyetleri her neredense...
Ama son derece çocukça.. Bunu umarım bir gün anlarlar.
Severim. Geleneksel bir yanı var, eski Ramazan ruhunu hissettirdiği için hoşuma gidiyor. Çocukken davul sesiyle uyanıp sahura kalkmanın ayrı bir heyecanı vardı. Şimdi de duyduğumda o eski günleri hatırlıyorum, nostaljik bir his veriyor. Herkesin alarmı olsa da bu geleneğin devam etmesi güzel geliyor.
Ülkemizin kültüründe olan bir şey. Devam etmeli bu kültür. Geleneklerimizi yaşatmalıyız. İşe yarıyor mu, faydalanan var mı sorgulanır ama kültür yaşatılmalı..
Doğru evet
Onu diyen halt etmemiş gelenek denen bir şey var evet herkes herkes alarmla uyanıyor ama ramazan davulcusu maniler vs bunlar bizim geleneklerimiz kültürel bir şey. Ben gayet doğru ve eğlenceli buluyorum keşke benimde yaşadığım yerde ramazan davulcusu olsaydı
Cevap
39Cevap
bana hiç fark etmiyor
Eski zamanlarda alarm olmadığı için bu davulculuk normal karşılanabilir. Fakat günümüzde öyle değil. Bende oruç tutuyorum ama hiç davulcuya ihtiyaç duymuyorum uyanmak için. Bide maaş aldıkları halde para toplamaya geliyorlar hatta hiç çalmadıkları geçmedikleri dönemlerde bile para istiyorlar.
Günümüz çağında gereksiz bir uygulama bence. Uyanmak isteyen alarm kurar kalkar. Bende tutuyorum alarmımı kuruyorum zaten.
Harika, harika Mobil Ramazan Davulcularının ileride subwoofer lı hallerini bekliyorum.
https://www.youtube.com/embed/__ydLy618dk😀😀😀
😄😄
Mevzu insanların gece uyanabilmesi için birinin görevlendirilmesi değil zaten mevzu gelenekleri sürdürebilmek. Bunu algılayamayan entelektüel seküler küçük beyinli muhalefetler rahatsız oluyoroz abeee gelmişiz uzay çağına halaaa bu ramazan davulu muhabbeti şaka mıııı diye ağızlarını yaya yaya eleştiri yaparlar. Çok da umursamaya gerek yok bunları. Ben gelenekçiyim ve devam etmesi benim için şahane. Rahatsız olan tıpa taksın.
Anti-seküler Müslüman gelenekçi kadın, hadi diyelim “Mevzu görevlendirme değil” asıl mevzu “Gelenekleri sürdürmek”. Bu benim geleneğim değil kendin evinde basit bir program ayarlar her iftar saatinde ramazan davulcusu sesi veren program yaparsın. Gelenek olarak kalacak şeyleri halk belirler ama çoğunluğun azınlığı ezerek bir şeyleri kabul ettirmesinin yanlısıysan üzgünüm, kısacası faşistsin ;)
Müthiş bir zekân var ya senin, özgürlük kavramının çoğunluğun belirlediği geleneklere göre işleyeceğini düşünen “geleneksel” milliyetçi bir kadınsın. Bu özgürlük değil, özgürlük dediğin kavram bireyin kendi istediğini “Dış etki”ye maruz kalmadan gerçekleştirmesiyse, ben gecenin bir yarısında uyanmak zorunda kalıyorum ve bu benim özgürlüğümü gerçekleştirebildiğim anlamına gelmiyor. Bunu o zihniyetinle basite indirgeyebiliyorsan zaten sana bu kadar yazmam bile boşunaymış.
@JotaroCujoh senin geleneğin değilse, yaşadığın ülkenin geleneklerine saygı göstermek zorundasın. Gelenekleri olan tek millet, tek ülke biz de değiliz üstelik. Başka bir ülkede yaşamaya başladığında da senin geleneğin olmadığı için o ülke insanlarına bunu yapmayın diyebilir misin? Diyemezsin çünkü saygı duymak zorundasın. Ama tabi yabancı bir ülkede karnaval gelenekse ona saygı duyar hiç de rahatsız olmazsınız. Derdiniz gelenek değil islamafobi.
Bu tür geleneklerin devam etmesini isterim ama Gecenin bir saatinde oruç tutmuyorsan uyandırılmak da hoş olmayabiliyor. Sonuçta bebek uyutan da var Hasta olan da. Bir de Ramazan sonunda bir sürü davulcunun Ben sizin davulcunuzum deyip para istemesi, bazen çok saçma olabiliyor.
Şantiyede olduğum için görmüyorum ki. Üniversitedeyken ama her gece cama çıkardık selamlaşırdık. Birinci katta olduğu için evimiz yakındı geçtiği kısıma. Zaten uyumazdık sahura kadar. Ders çalışırdık sonra sahur yapıp yatardık.
Okurken kafamda direkt canlandı.. 🙂 Ben de yapardım.. hey gidi günler
Ne güzeldi 😀
Hayır ramazan davulcusu bizim gururumuzdur her gece 5 te gelir kapı'da şarkı söylüyor ama çok detone oluyor ahajajajajajhahaahahaajahhaahhaha şaka falan çok eglenceli ahjaajajhaahhaha
Bir tane ibrahim erkal şarkısı söylemedi ama üzüldüm wowoeowoe😄😄😄
Bende mi ramazan davulcusu olsam sokak sokak gezip şarkı söylüyorlar çok eglenceli 😄😄😄
😄😄
Eskilerden bir iki şey kaldı artık şu yeni nesil ondan da rahatsız. Bence gayet tatlı güzel bir durum geleneklerimizi sürdürmek. Evet herkesin alarmı var kurabiliyor ama ramazan davulcusu bende eski heyecanlarımı eski güzel ramazanları hatırlatıyor.
ben böyle bi detayın silinip kaybolmasını istemezdim ama zaman gerçekten bir çok güzel şeyi gereksiz kıldı. 150 sene öncesinin Ramazan davulcusuyla şimdinin davulcusu asla bir olamaz sonuçta çünkü o zaman lazımdı ve insanlara faydalıydı.
Doğru söylemiş. Davulcunun sesi bile duyulmuyor, davula iki defa vurup kayıplara karışıyorlar. Hatta çoğu zamanda çalmadan geçiyorlar ve bunun için birde kapıya gelip yoktan yere para alıyorlar. Yani davulcular olmasa da olur.
Davulcuyu görsem seveceğim, özledim keratayı 😂
😂
Sahurdan 3 saat önce gelip dan dan dan vurup gidiyo berbat bi ses çıkıyo artık şehirlerin büyümesiyle önemini yitirdi gereksiz hale geldi yürüye yürüye davul mu çalınır koca şehirde
Belki onlar sayesinde sahura uyanmiyoruz ama, modern çağda hala boyle kültürlerin olması güzel bir şey bence, bence ramazan ayını temsil eden şeylerden biride bu , devam edilmeli bu gelenek
Ramazan davulcusu devam etmesi gereken bir adettir ama bizim sokağınkinde iş yok. Adam ritimsiz ritimsiz vuruyor davula. Bir ritim tutturursun, mani okursun değil mi yani?
Aşırı gereksiz, boş. Sadece dinsiz olmamla da alakalı değil, gece vakti ve herkes oruç tutmuyor kimse kimseyi sokakta gümbürtü yaparak uyandıramaz ama bir şey de diyemiyorsun yapacak bir şey yok “müslüman ülkesi” 😄 Alarmını kur ve sadece o lanet yemeğini ye dostum, buna aldırış eden yok zaten
Onlarda ekmeginin pesinde her ne kadar 1 dk içinde sitemizim önünde geçsede kültürümüz bu bizim sahip cikmaliyiz
Gereksizmi evet... Ama bir kültürün parçasımi evet.. Kültürler devam ettirilmeli.. O yüzden gerekli olup olmaması önemli değil :))
5-6 yaşlarında çok korkardım yorganın altına sığınırdım sonra heağ bu muymuş o korktuğum şey dedim şimdi nostaljik geliyor djskdksk
Gerekli değil, biz alarmla uyanıyoz zaten bir kere bile davulla uyanmadim. Geliyorlar birde para istiyorlar ramazan bitince. Nah size para
baş ucumda çalsa uyanmam , haliyle görmediğim adamlar 😂😂
iyi oluyor bazen çocukluğumuzu hatırlatıyor.
Ramazan davulcusu bir gelenektir Ama ramazan davulcusu değil ki bunlar resmen soyguncu
Yani, sevmek sevmemek kategorisine almadım, geleneksel, güzel
hayır gece sokakta deli gibi davul calarak gezmenin mantigi ne bilmiyorum
Farklı bir eğlence oluyor.. Gerekli değil, ama gereksiz de değil..
gerek yok ama bence nostalji olarak sürebilir bir zararı yok
Duymuyorum ki zaten koşarak geçiyolar bizim mahalleden
Örf ve adetler sonuçta teknoloji neredeyse herkesin bilinçaltını ele geçiriyor.
Yaşadığım ülkede bunlardan yok, ama çok şirin ya keşke olsa
İçerisinde dinle ilgili herhangi bir parça olan hiçbir şey ile ilgilenmiyorum açıkçası
yav işte geleneği sürdürüyor adamlar çalsın geçsin nolucak
İlk gün duydum rezalet ötesi bir şekilde çalıyordu sonra hiç duymadım
Pek sevdiğim söylenemez, ayrıca gereksiz buluyorum...
benim telfonumun alarmı var bence sizinde vardır artık davula falan gerekyok gibi anca kafamız ütüleniyor. benim eşim tutmuyor oruç ama ben tutuyorum o da boşu boşuna uyanıyor yazık değimi sabah çok erken işe gidiyor çayırovaya. (not:bakireyim)
mesele gelenek ama şimdikiler işi maddiyata döküyor gece saat 2 de uzaktan calıp giderler ama para toplamaya gelince her sokağa her eve gelirler.
Kimse kimseyi zorlamıyor. Özgür herkes bir şeyi yapma gerekliliğinde değil
Sevmiyorum geçen sene ramazanda beni uyandırdığı için aşağı inip kafasını davulun içine sormuştum😊
Atalarımızdan gelen birseyi sürdürmek bize yakışır oyüzden seviyorum heyecanlanıyorum çocukluğumdaki gibi..
Ramazana dair her şey özlemim severim
Uykumu bölmediği sürece sorun yok
Bence de gerekli değil ama geleneğimiz sonuçta.
3 gündür hiç duymadım
Oda para kazansın amaç bu
Hayır ya çok rahatız edici..
İyi mani okuması önemli
Ritimlerı guzel tutturursa severım
İlk 1 2 gün seviyorum sonra sevmiyorum.
1 ay psikolojik şiddet bunlar resmen.
Hayır👀
Tanımıyorum ki sevemem😀
Ya bence devam etmeli ya
Cidden aşırı gereksiz
seviyorum, sevmiyorum diyemem. beni etkilemez