İtalyan şehri Milano’da 1 Ocak 2025’ten itibaren açık alanlarda sigara içmek yasaklandı. Bu yasağa göre artık Milano'da hiç kimse dışarıda sigara içemeyecek. Önceki düzenlemelerde otobüs duraklarında, parklarda ve spor tesislerinde sigara içmek yasaklanmıştı. Yeni kurala göre ise tüm halka açık alanlarda sigara içmek yasaklandı. Yasağa uymayanlara ağır para ve zorlayıcı cezalar öngörülüyor.
Olabilir
Olamaz
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Milano'da sokakta sigara içmek yasaklandı! Sizce aynı uygulama Türkiye'de de olabilir mi?
Çok güzel olur. hepimiz birer pasif iciciyiz. sokakta yürürken sigara içenlerin dumanını solumak cocugumada solutmak zorunda kalıyorum. astim hastasıyım ve aşırı derecede rahatsız oluyorum. sigara içenler icmeyenlerin temiz hava soluma hakkını elinden alamaz. en azından biraz dikkat ederek özverili davransalar bizde bu dumanı solumak zorunda kalmayiz..
neyse cevaplayım türkiyede olur ama yıllar sonra biz biliyon geri den geliyoruz. 22 den sonra alkol yasagını ben arastırmıstım zamanında baska bi avrupa ulkesinde baslamıs devam etmiş. o yüzden takdir etmiyorum kopyacı bizim siyasetciler. tabi haklılar bi yandan. bi itiraz olunca avr yaptı. bizde medeni olcaz diyorlar. malum bizde avrupa hayranlıgı var.
milanoda da bence uygulanamaz kolay kolay. insanların kıcında plaka yok. içti gitti adam nerden bulcan. tabi inat etsen kamera dosesen ihbar sistemi kursan ok olur da. ama gercekci olalım. bu olmaz. cok da sıkmaya gelmez insanları. biz bunun altını yapalım da ötesine gerek yok. ayrıca sigara içiliyor yani yasaklamanın manası da yok. sokakta komple yasak bence manasız. asırıya kacan bişey dogru da değil.
misal ben milanoya restorana gitcem dükkan önünde sokak oluyor orası da yani kaldırımda sigara içmicem mi. sokakta yasak mekanda serbest olmucakmı. restoranda yemek sonrası ictirtmicekler mi. pencere acık olmucakmı.
Sigara içmeyen birisiyim. Kapalı ortamda yasaklarsın anlarımda açık hava ne alaka? Yerlere atana başkasını rahatsız etmeye çalışana cezalarini artirabilirsin fakat kişinin özgürlüğünü kısıtlamak doğru degil. Şahsen beni kisitlayan bir şehir için zerre umursamam felaketine sevinirim..
Çok alakalı aslında. Düşünsenize temiz hava almak için bir parka ya da bahçeye gidiyorsunuz. Bankta otururken biri geliyor çok yakınınızda sigara içiyor ya da çocukların yanında sigara içiyor. Kaldırımda yürüyorsunuz, önünüzdeki insan sigara içiyor o yürüdükçe dumanı sizin yüzünüze çarpıyor. Ya da bazı duraklarda dibinizde 10 kişi sigara içiyor üstüne bir de otobüse biniyorsunuz, kapalı ortam. Açık alanda sigara içmek, sigara içmeyen diğer herkesin özgürlüğünü basbayağı engellemektir. Çocuklar var, yaşlılar var, astım hastaları var. Normal yetişkin bir insan bile olsa başkasını zehirli duman ile rahatsız edemez. Açık alan demek kamusal alan demek. Kimsenin kendi zehrini kamusal alana yaymaya hakkı yok.
Dediklerime dikkat ederseniz zaten rahatsiz etme olarak görülüp parasal cezalar verilebilir. Ancak sonuç itibariyle kişinin hürriyeti engellenemez. Aynı zamanda içmeyen kişi de pasif içiciliğe zorlanamaz, rahatsız edilemez. Japonya da olduğu gibi sigara içilen bölgeler yapılabilir ama yasaklama yapılamaz…
İçmeyen birisi olarak, içenler sayesinde her yerde pasif içiciyim. İnsanların kendi tercihi başkasına zarar veriyorsa o tercih masum bir tercih değildir. Sağlıklı ciğerlerle doğmuş birisi olarak maalesef sonradan astım spreyi yazılmaya başlandı bana. Sigara içen insanlar mı sizce bu durumu daha objektif değerlendirecek? İnsanların kendi tercihi diye ben otobüs durağında 10 kişinin sigara dumanını solumak zorunda değilim. Üstüne bir de otobüse giriyoruz kapalı alanda o içenlerin sigara kokusu rahatsızlık veriyor.
Bu konuda katılıyorum sana ve geçmiş olsun. Kişinin özgürlüğü başkasının özgürlüğünün başladığı yere kadardır. Ancak tamamen yasaklama doğru değil ve hukuka aykırıdır. Sigara içilmesi için alanlar düzenlenmesi gerekir. Sokağa çıkma yasağı olduğu dönemde sokakta kalan insanlara ceza yazılması nasıl doğru değilse kapalı alanda içme yasağının yanı sıra dışarı içinde aynı yasak doğru değildir. Ancak sigara içilecek alanların oluşturulması, durak, terminal, hastane, okul vs sahalarinda daha caydirici cezalar uygulanmasi doğru bir yaklaşım olur.
Senin zevkin sadece seni değil başka insanları da zehirliyor. Kendi evinde, kendini zevkle zehirleyebilirsin. Üstelik çoğu kişi izmaritini çöp kutusuna atmaya erinip yere atıyor.
İnsallah bizede gelir. Her gun birilerine kiziyorum ben. Adam veya kadin yurudugumuz yolda duraga giderken sigara yakarak gidiyor. Uln ben mecburmuyum senin agzindan burnunda cikan pis dumani solumaya.
Adamlar, gözü kapalı vergi koyabildigi şeyi bu şekilde kısıtlar mı sence. İki ayda bir zam gelen, aslında ana fiyatı hiç değişmeyen, hali hazırda milyonlarca kullanıcısı olan bir sektör. Bizim devlet, vergi gelecek yeri baya görmezden gelebilir biliyorusun.
Durak, park ve spor tesislerinde yasaklanması güzel olmuş ama tüm sokaklarda yasaklanması hiç gerçekçi değil ve abartı. İtalya'ya para lazım anlaşılan.
Türkiye'de yasalarla yasaklanan bir çok şey var, uygulansa önce onlar uygulanırdı. Bu yasak Türkiye'ye gelse sadece yasada durmaktan ibaret olurdu, gerçekte iş görmezdi.
Sokak demek toplumsal alan demek kamusal alan demek. Kamusal alanda kimse kimseyi zehirli dumanı ile rahatsız etmemeli. Sokakta yürürken ben başka mahlukatların zehirli dumanından rahatsız oluyorum. Günümüzde minik çocuklar bile sigara dumanından erken yaşta pasif içici oluyor. Bu apaçık bencilliktir. İsteyen kendini, kendi evinde zehirlesin.
Arkadaşlar açık hava da kimsenin dumanı kimseyi etkilemez benim kızım da rinit alerjik asla onu etkileyecek kapalı alanda içmem ama dış alanda kalabalık olmayan sakin bir alanda içilmesi yasaklanıyorsa burada insanın yaşam özgürlüğüne darbe vuruluyor demektir biraz düşünün..
İzmaritleri yere atanlara izmarit montajı yapsalar kafi.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
1 yıl
Evet ilerde ve dışarıda sigara içmek yasak olmalı ama sigara içmek için belirli alanlar olursa veya topluluk içinde sigara içme yasaklanırsa iyi olur. Çünkü sigara içenler nerede sigara icecek
@LimonluPastanınHüznü Kanka benim sigaranın dumanı kimseyi zehirlemiyor bunu düşünüyorsan Amazon ormanlarında tek başına yaşaki araba egzozları gibi şeylerden zehirlenme gerçi o zehirler oralara bile gelir. Hayatının her alanın da kat ve kat zehirlenirken milletin sigarasına ses çıkartacağına onlara çıksın sesin. Yediğin gıdalardan bile zehirleniyorsun.
Yaşanan daha kötü olaylar senin yanlışını masum gösteremez. Ben araba konusunda da yine temiz enerji kaynaklarının kullanılmasından yanayım. Gıdalarda da elimden geldiğince dikkat ediyorum. Ama sen başkalarını zehirliyorken "Benden daha beterleri var." diyerek kendini aklayamazsın.
@LimonluPastanınHüznü Benden daha beteri var diye demiyorum. Teknik olarak dışarıda birinin içtiği sigaranın zehirlemesi ihtimali yok diyorum. Aynı sokakta olmak değil aynı mekan içinde olmak gerekir ki orada da sigara bölümleri ayrıdır, sigara içilen ve ya içilmeyen bir ortamda bulunmakta senin tercihindir. Kendime ait kararları kendim veririm başkalarının haklarını gasp etmediğim sürece ki sokakta sigaramı içerken de bunu yaptığımı düşünmüyorum. İçmeyen kadar içenlerinde hakları var.
Düşünsenize temiz hava almak için bir parka ya da bahçeye gidiyorsunuz. Bankta otururken biri geliyor çok yakınınızda sigara içiyor ya da çocukların yanında sigara içiyor. Kaldırımda yürüyorsunuz, önünüzdeki insan sigara içiyor o yürüdükçe dumanı sizin yüzünüze çarpıyor. Ya da bazı duraklarda dibinizde 10 kişi sigara içiyor üstüne bir de otobüse biniyorsunuz, kapalı ortam. Açık alanda sigara içmek, sigara içmeyen diğer herkesin özgürlüğünü basbayağı engellemektir. Çocuklar var, yaşlılar var, astım hastaları var. Normal yetişkin bir insan bile olsa başkasını zehirli duman ile rahatsız edemez. Açık alan demek kamusal alan demek. Kimsenin kendi zehrini kamusal alana yaymaya hakkı yok. Bu basbayağı insanların hakkını gasp etmektir.
@LimonluPastanınHüznü Alakası yok yanınıza gelip sigara içen birine rahatsızlığınızı söyleyebilirsin. Buna anlayış göstermeyecek öküzler var onu da biliyorum o durumda zaten öyle birinden uzak olmak gerek ve uzaklaşılır. Yolda yürüme mevzusuna hiç girmiyorum bile tek şeritli yol değil ki arkasından gidesiniz ya da dip dibe gidesiniz. Böyle basit şeylerle özgürlüğüm engelleniyor diyemezsiniz. Asıl gasp şu yaptığınızdır.
Ya sen gel milleti sigara dumanında rahatsız et, millet buna karşı koyunca mı gasp etmiş oluyor. Bencilliğini, cahil özgüveniule savunma. Ben kaldırımda yürürken önümde hıyar sigara içiyor diye yolun karşına geçip oradaki kaldırımdan mı yürüyecekmişim? Dediğini aklın alıyor mu? Orada aynısı olmayacağı ne malum? Belki trafik yoğun olduğu için karşıya geri geçemeyeceğim belki? Önümdeki hıyar yüzünden ben neden yol değiştireyim? Duraklarda sigara içen hıyarlar yüzünden ben neden duraktan 10-15 metre ötede beklemek zorunda kalayım? Zaten kaldırımlar, yollar hep sigara izmaritleri ile dolu.
@LimonluPastanınHüznü Önünde sigara içine birinden uzaklaşmayı sadece yolun karşısına geçmek sanan birisi kalkmış bana cahil diyor. Aynen aynen her şeyin en iyisini sen bilirsin. Peki şuna ne dersin sigara içmeyen hıyarlar yüzünden neden sigara içenler mağdur edilmek isteniyor? Bunu mu demeliyiz? Ben hiç bir zaman öyle bir şey demem sana tavsiyem sende konuştuklarını tartmalısın.
Bence sen ne kadar bencil olduğunun farkına var. Sırf milletin sigarası yüzünden kimse duman bana gelmesin daha yavaş yürüyeyim, yok durakta sigara içenler yüzünden uzakta bekleyeyim, yok çocuğum sigara dumanı solumasın diye parka götürmeyeyim gibi şeylerle uğraşmak zorunda değil.
@LimonluPastanınHüznü Ya Allah aşkına duyanda sokaklar duman altı olmuş ortalık Pakistan'a dönmüş sanacak. Arkadaşım duyar kasacağım diye girdiğin şekillere bak, nerede yaşıyorsun sen Pakistan'da ve ya Çin'de falan mı? Değerli vaktimi boşuna harcıyorum resmen. Neyse ben bildirimleri kapatıyorum sen takıl kafana göre iyi akşamlar.
Kardeş şöyle söyleyeyim. Ben sağlıklı ciğerlerle doğdum. Çocukken de ciğerlerimde hiç bir sorun yoktu. Çevremde o kadar çok insan yüzünden pasif içici oldum ki, nefes darlığı yaşamaya başladım. Doktorlar artık astım spreyi yazıyor bana.
Bu arada gitmeden yeni fark ettim görüşlerde herkese salça olmuşsun, kimse seninle aynı fikirde olmak zorunda değil, fikirlerini millete dayatarak insanları zorbalamayı bırak ve fikirlere saygı duymayı öğren.
Dostum rahatsızlığın için geçmiş, bu aynı şey değil biz burada açık havadan bahsediyoruz pasif içici olman için kapalı ortamda bulunman lazım, bu duruma gelmende ki suç açık havada sigara içilmesi değil ailenin ve ya yanında içenlerin bunu düşünmemiş olması.
Seni hasta edenlerden bunun hesabını soracaksın açık alanda sigarasını içenden değil, küçükken ailen kapalı alanda sen varken içmişse bu onların sorunu yetişkin olduğunda da sigaradan rahatsız olup o ortamı terk etmemişsen de senin sorunun. Bu sigara içenlerin sorunu değil. Ben kapalı alanda herhangi bir çocuk varken sigara içmiyorum. Açık alanda içerim bu şekilde de kimse zehirlenmez kendimden başka. Saygı beklemek istiyorsan saygı duymayı öğreneceksin.
%80 Açık havada pasif içicilikten astım hastası olmuşsun buna çocuklar bile güler. Tıp ne kadar ilerlemiş hastalığa çare bulamamış ama nerede ve nasıl olduğunu bulmuş vay be. 😂 bu dediğini ıspatla o saniye değil sigarayı nefes almayı bile bırakırım söz 😂
olabilir mantıklı olur millet insanların içmediği kaçındığı açık noktalara zora ki girmeye çalışıyor gelip içiyor bizim gibiler ya onları döverek adma ediyor kimine problem oluyor
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Yani bilmiyorum sigara içen biri olmadığım için merak ettim nasıl bir durum olacağını