Önceki yıllarda başlatılan çalışmalarda Türk ülkelerinin ortak bir alfabe kullanması planlandı ve halihazırda 29 harften oluşan Türk alfabesine 5 yeni karakterin eklenmesi düşünüldü. Geçtiğimiz aylarda Bakü'de kabul edilen Ortak Türk Alfabesi ile, mevcut alfabeye ek olarak Q, X, W, Ň, Ä harflerinin eklenmesi planlanmakta. Şu anda Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapılan zirvede ise Türkiye'nin alfabe değişikliğini uygulamak üzere hazır olduğu belirtildi.
Olumlu
Olumsuz
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
34 harfli "Ortak Türk Alfabesi" sistemine geçilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?
Keşke bu boş şeylere vakit harcamak yerine sağlık, adalet, eğitim, güvenlik, ekonomi düzelse de böyle boş şeyleri konuşsak oturup. O zaman yenilik güzeldir diyip geçerdik. Ama bizim böyle şeyler konuşmak yerine kendi gündemimizi konuşmamız lazım. Saçlarımı yolacağım sinirden artık ya. Daha yeni bir çocuk kaynar su yüzünden yandı babası yapmış. Birde üstüne dövmeye devam etmiş çocuğu öldürmüş. İster küçük olsun ister büyük olsun. Ölen bir insan sonuçta. İnsan hakları diye bir şey var. Kadınlarımız öldürülüyor, çocuklarımız öldürülüyor, bebeklerimiz, hayvanlarımız öldürülüyor, her ay mutlaka bir kere bir çocuğun babası tarafından tecavüze uğradığını öğreniyoruz. Terörist meclise çağırılıyor onunla aynı dereceye konan kişi de tam aksine içeri tıkılıyor. Uyuşturucu almış başını gitmiş. Hastanelerde hastanın ağrısı olmasın diye kullanılan ilaç uyuşturucu olarak halkın eline geçmiş. 8 yaşındaki çocuk bile kullanıyormuş. Geçen gün vanlı bir kız anlatıyor röportajda. Bunlar hiç mi görülmüyor. Tek derdimiz bizim alfabe mi ya.
Yok artık daha neler. Bı s*ktirsinler artık yeter yeter bu neyin kafası? Ortak dil filan istemiyorum. Ne gereksiz saçma bir şey ülkenin anasını ağlattılar yeter yaaa...
Bu yaştan sonra okuma yazma mi öğreneceğiz ne gerek var. Türkiye Cumhuriyetinin bir alfabesi var ve ve yeni bir alfebeye gerek yok. Öğrenmek isteyen Türk alfabesini öğrensin...
İngilizce arapca kelimeler yetmedi bir de bu çıktı...
Bize birleşme yeni Türk birliği filan kazım değil. Her şeye karşıyım
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
1 yıl
Ne yapıldığından çok, kimin yaptığı önemlidir. Bizim toplum olarak böyle bir değişikliğe hiç ihtiyacımız olmadığı gibi, buna kalkışmak toplumdaki halihazırda var olan gerginlik ve kutuplaşmaları daha da arttıracaktır. Sanki her sorunumuz halloldu bir bu eksik kaldı. Amaç toplumu gerip, bundan siyasi kazanç sağlamak. Yeter ki koltuk gitmesin, ülkeye ne olursa, olsun. Ülke sevgileri işte bu kadar.
Aslında Türk dünyası ile ilişkilerin ilerlemesi açısından güzel bir gelişme olarak düşünüyordum ama bu hamlenin x ve q içeren isimlerin kullanımının önünün açılması anlamına geldiğine dair bir iddia okudum ve bu iddia bana pek mantıksız gelmedi. Bu yüzden çelişkideyim.
Milletinin sefaletine alfabeye eklenen 5 yeni harfin ne katkısı olacak. Hangi Türk devleti ile omuz omuza geldik bu zamana kadar.
Kardeş devlet denen Azerbaycan'la bile dış siyaset konusunda bu kadar ayrı iken ne faydası olacak bu alfabenin. Doğu Türkistan'da katledilen ve asimile edilen onca ırkdaş için tek bir açıklama yapılmıyorken ortak alfabenin samimiyetine nasıl inanalım.
Verilecek örnek sayısı çok.
Ülkemizdeki eğitimin bu kadar kalitesiz hale gelmesinin sebebi latin alfabesi değil, toplumu bilinçli şekilde cahilleştiren sistemin ta kendisidir.
Neresinden tutsak elimizde kalan bu sisteme değil 34 harli yeni bir alfabe, dünyanın tüm dillerini bir araya getirsek ne fayda.
34 harfli bir "Ortak Türk Alfabesi" sistemine geçilmesi, Türk dilinin çeşitliliğini daha iyi yansıtabilir ve Türkçe konuşan tüm halklar arasında daha güçlü bir dil birliği oluşturur. Farklı Türk lehçelerinin ve dillerinin özel seslerini daha doğru şekilde ifade edebilmek, yazılı iletişimi kolaylaştırır. Ancak, bu tür bir değişiklik büyük bir dilsel ve kültürel dönüşüm gerektirir, bu yüzden dikkatli bir planlama ve geniş katılım gerektirir. Diğer türlü kaş yaparken göz çıkar.
Arkadaşlar sadece bizim alfabemiz değişmiyor sığ düşünmeyin. Kırgızlarda Ö veya Ğ harfi yok belki. Onlara da bizim alfabede olan harfler ekleniyor. Sadece bize has değil. Aynı harflerden hangileri eksikse Azerbaycan'a da Kazakistan'a da ekleniyor.
Ayrıca yeni harfler lazım. Mesela "Karımı arkadaşımla paylaştım" dediğim zaman eşimi mi paylaştım yoksa gelirimin bir kısmını mı paylaştım belli değil. Anlam karmaşasını gidermek için bazı harflere ihtiyacımız var.
Kağıt derken ince a olarak belki de ä harfini kullanmalıyız. Käğıt olmalı belki de.
Şapka ( düzeltme) işareti kitaplarda kullanılmasa da kalkmadı ki. Sadece kitaplarda kullanmıyorlar ve çoğu kişi de dikkat etmediği için kullanmıyor. Aç bak bakalım TDK’nin sayfasına. Kalkmış mı? Görürsün.
Â'yı kullanmayanlar okuma yazmayı bilmeyen ya da batı özentisi insanlardır. Bize bunlar ilkokulda öğretildi. Bana öğretilmedi demesin kimse. Annem ilkokul terk. O bile biliyor. Bu kadar cahil olmayın yeter. Ülkede o kadar sorun var. Bizim tek sorunumuz harf mi Allah aşkına bu kadar kör olmayın ya. Bebekler çocuklar ölüyor tecavüze uğruyorlar babaları tarafından kaynar kazan ile yanarak ölen bir çocuk var. Bunlara ceza verilmesi lazım doğru düzgün bir adalet sistemimiz kalmadı. Öte tarafta teröristi meclise çağırıyorlar ama batmanda pkk yandaşı diyerek belediyeyi içeri tıkıyorlar. Hastanelere güven kalmadı. Genç kızları sosyal medyada tehdit ederek kendi emellerine alet eden sapıklar var. Kadınlarımız öldürülüyor. Ülke mülteci kampına dönmüş. Ama konuşulan konuya bak. Harf. Bizim harfimiz bize yeter. Kimsenin harfini de istemiyoruz kimseye harfimizi de tanıtmasınlar. Bizim böyle saçma sapan şeylere ayıracak vaktimiz yok ya. YOK!
Öncelikle bizim harfimiz dediğin harfler bizim değil, Batı'nın kullandığı latin alfabesi.
Bu konu da çok önemli evet. Çünkü diğer Türk ülkeleriyle ortak adım atılmaya çalışılıyor. Bundan sonraki adımlar ortak para - ekonomik birlik (ekonomimiz düzelecek böylece), ortak yasalar (adaletimiz gelişecek), ortak harfler (eğitim sistemimiz gelişecek), ortak etkinlikler (kültürlerimiz kaynaşacak ve öz Türk kültürümüze döneceğiz), ortak askeri tatbikatlar ve ortak savunma projeleri (askeri gücümüz gelişecek)... Daha çok sayarım da gerek yok.
Amaç hiçbir zaman sadece harf, sadece para olmadı. Bu, bizim Batı medeniyetlerinden daha gelişmiş hale gelmemiz için atılan ufak bir adım sadece. Böyle şeylere ihtiyacımız var çünkü uluslararası alanda dostumuz yok. Türk birliği kurulursa bir kez daha dünyayı dize getirebiliriz. Bahsettiğin problemlerden kurtulmamız için bu yolda yürümek şart.
Örneklerde kar ve kâr , kâğıt gibi örnekler olunca bir belirtmek istedim. Muhtemelen başka örneklerde de düzeltme (şapka) işareti vardır diye düşünüyorum ama başka derken o başkaya örnek verirsen tabii daha doğru olur.
Bu eğitim sistemiyle alakalı değil. Türki cumhuriyetlerle yapılacak resmi yazışmalarda ortak dil kullanılması ve kelimelerin gerçek türkçe manası ile anlaşılması için oluşturuldu. Bu türk birliğinin kurulması ve gelişimi için aslında Özal'ın projesiydi. Nasib şimdiye oldu çok şükür.
Bu eklenen harflerin kelime içinde kullanımını ve tek başına nasıl okunduğunu göstermediler. X var Rusya'da H harfi olarak okunur. Yani adı Hakan olan biri Хакан olarak yazılır H harfi de N yerine geçer. Й harfi eklenmiş Rusça'da "Yi- ği" diye okunur. Şimdi bu ortak harfler nasıl olacak onu da gösterselerdi keşke
Sembolik olarak olabilir de gerçekten kullanmak olumsuz. Bizim alfabe dil özelliklerini sesleri tam olarak karşılıyor. Eklenen harfleri nasıl kullanacağız her harf bir sesi temsil ediyor sonuçta. Bize bir eksiklik çıkarmıyor ki latin alfabesi ne yapalım yenisini? İnkılap kanunları hakkında da beni korkuya düşürüyor bu uygulama.
Tamam da alfabe Kiril alfabesi, Rusların kullandığı alfabenin aynısı. Nasıl Türk alfabesi olacak? Kırgızlar, Tatarlar, Kazaklar, Özbekler Rus dilime hakimler ama Türkiye Türklerinin konuşabileceğini sanmıyorum. Bizde Y harfi orada U olarak okunuyor, Й harfi Y olarak.
Herkes Turan kurulsun ister ama ben diğer Türki milletlerin bizim kadar hevesli olduklarını zannetmiyorum. Zamanında ruslar Ahıska Türkleri ve müslümanları sürgün ettiler. Sürgün yeri olan özbekistan ve kazakistan gibi ülkelerde başlarına gelmeyen kalmadı.
İnanılmaz derecede gereksiz ve yersiz bir karar. Şu çağda böyle saçma sapan şeyleri uygulamak ve peşinden gidilmesi cidden budalalık. Başka zaman "bir gecede cahil kaldık" diyen koyun sürüsü şimdi ne diyecek?
Bunlar Latin alfabesine ekleme olur Türk olmaz. Türk alfabesinde samimi olan Göktürk alfabesini getirir. Ne varsa özümüzde var. İsrail bile İbraniceye tekrar döndü, bir biz kendi öz alfabemize dönemedik
Türk dili öğretmeni olarak Ortak Türk Alfabesi Sistemine olumlu bakıyorum. Çünkü bazı sesleri daha iyi karşılamak açısından olması gereken donamımlı bir Alfabe iyi bir gramerden gelir.
Başka derdimiz yok mu merakımdan soruyorum. Benim Atamın getirdiği alfabe gayette yeterli. Ha Kiril ha Latin, var mı var? Değişikliğe gerek yok. Gündem değiştirme çabaları o kadar.
Bir yandan Türk dünyası ilişkileri gelişeceği için olumlu bakıyorum diğer yandan içimizde bazı kesimler tarafından suistimal edileceği için olumsuz bakıyorum
Olumlu olacağını düşünüyorum, Türklerde her zaman bir Türk birliği bilinci hayali ve arzusu vardır. Bu hedeflerde atılan adımları doğru ve yerinde buluyorum. Hayırlısı olsun
Hocam bu bir stratejinin parcasi. Dunya genelinde Turkluk bilinci icin onemli. Simdi Mustafa kemali anlamayan yalakalar isyan edecek ama bence bir sikinti yok. Cunku kullanacak yerler yok. :)
Ya ne gerek var? Türkiye hepsinden büyük güçlü ülke, bize faydaları olmaz yükleri olur anca. Ben sadece kendi milletimi vatanımı seviyorum, bize arap diyorlar ama hepsi rus etkisinde. Biz de tam tersi inanılmaz arap karşıtlığı var sadece algı oluşturmuşlar konuşuyorlar ama bunların hepsi Rus hayranı.
Ayrıca biz yine 29 harfli alfabemizden devam edeceğiz. Bu sadece "ortak konuşma dili alfabesi" gibi bir şey. Yani yanlış anlaşıldı bu, açıklamalaır takip edin
tovbe haşa Allahim sen affet iyice saçmaladın sen haa dil bilgisine sahib olmaktan bahsettim arap dili edebiyatini okumayı değil. ona kalsa bende bilmiyorum. arapcayi en azında x harfini biliyorum bunu turk diline sokmalarida isabet olmuş demek istedim. olayları çarpıtma. hindiuzim dinindeysen o dinin harflerini de bilmen bilgisine sahib olman gerekir demek istedim öfff bisi yazdık bin pişman olduk
Arapçada x diye harf yoktur dötünden harf uydurma bi b ok bilir gibi.. Arapçadaki bir kelimeyi başka dile x diye çevirmişler Türkçeyle zerre alakası yok. Bu sorunun da Arapçayla zerre ilgisi yok bomb. ok etmen bittiyse dağıl bi de laf anlatıyoz ya
Burdaki amaç türk milletlerinin aynı dili kullanması ve anlaşılabilmesi ki uzun vadede bir birlik sağlanmasının temelleri gibi düşünebiliriz. Bence olumlu tabi bunu edebiyatımıza matematiğinize vs de iyi entegre edebilmekte önmli
Sosyal çürüme hızla devam etmektedir işin kötüsü devlette ön ayak olmaktadır
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
alfabeye daha 5 harf eklenmesine tahammül edemeyenleri görüyorum (ki bu harfler aslında türkiye türkçesi ağızlarında bulunmaktadır). zamanında komple değiştirilmiş ama? ve bundan çok mutlusunuz?
bize çok etkisi olmayacak mesela sapkalı n yı nerde kullanacksın ya da ters eyı diğer turk devletleri latin alfabesine geçiyor onlar için yapılan bir yenilik sadece
Misler gibi bir karar. Olumsuzu seçenler hangi kafada acaba. Latin alfabesini en verimli halde kullanacağız ve içinde aslî seslerimiz de harf olarak barınacak. En güzeli de ortak alfabe olacak.
Mal bunlar ya valla bak. Ülkeye verdikleri zararın haddi hesabı yok. O harflerle ne işimiz var bizim. Sade ve gayet anlaşılabilir bir dilimiz var ne güzel.