Once Baslik icin kusura bakmayin. Ama yasamis oldugum icin soruyorum.. Annemin. Babasi. daha o kucukken Vefat ediyor. Amcasinin yanina yerlesiyor. ama ekonomik zorluklardan dolayi " Ekmek icin. dogdugu Bingol, den. Ceyhan, a geliyorlar oraya yerlesiyorlar. ve babamla tanisiyorlar.. Yalnizca problem Annemin ana dili ve Mezhebi oluyorsunuz babam ilk anda dert etmiyor. Beraberce İstanbul , a goc ediyorlar. Ve Ben ve kardeslerim dunyaya geliyoruz.. SIMDI gorduklerim ve sorularim geliyor..1-- babam Safii mezhebinden oldugu icin Annemde Alevilik Mezhebinden oldugu. icin Babam devamli Annemde bagiriyor ve dini baski yapiyordu.. Maalesef. bunlari yasayarak gordum.. Babam annemi en ufak Alevilik ibadeti yaparken gorurse bagirmalar cagirmalar oluyordu biz cocuklarda ise Buyuk bir uzuntu tabii.. Annemin ailesi cok uzakta oldugu icin İstanbul'da dertlesecegi. yakinida yoktu. Sessiz sessiz aglardi tek tesellisi sarildigi bizler cocuklariydi. ve Sonucta. annem babamin baskisiyla ve devamli anlatimiyla Sunnilige dondu artik ikiside yaslandi cocuklar buyudu. artik tabi baski kalmadi... Tamam bu anlattiklarim. Yasandi bitti saygisizca olarak aklimizda kaldi su an hic birimiz. gidip Ne Babama nede hatirlatma. Olarak Annemde Kesinlikle bir sey soylemeyiz. Bu konuda cunku ikiside cok yasli artik.. Arkadaslara biraz uzun oldu.. yukariyi okumasanizda olur.. Sorusu su.. "Eger. Sunni. Mezhepli birisi zorla Alevilik Mezhebinden olan birisini. Sunni yaparsa?"... Gunah mi? Cunku iki Mezhepte. Once. Allaha ve onun Peygamberine. Hz. Muhammed sartsiz kosulsuz inaniyor? buna Eminim..! ve Maalesef. Yasayip gordum.. Sizler Ne dusunuyorsunuz? Eger. Sunni birisi. Alevi olan birisini Sunni yaparsa. Ne olur? Gunah mi bu.(bunu yukarida yazdigim gibi... uzuntuyle yasamis birisi olarak soruyorum ogrenmek icin. sagolun varolun..)
Esinin. Alevilik. Mezhebini. Sunnilik Mezhebiyle. Degistirmis. Koca. Gunaha girer mi?
Güncellemeler
1 yıl
Sunu. Bastan bilin diye soyluyorum.. Benim Ne Annem. Neden Babam. Okula gitmemis.. bu aci olayda bunuda gozonunde bulundurun.. sagolun Arkadaslar
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Alevilik Allaha inanmıyor mu? Ne alaka.. Başka bir din mi? Msülümanlığın bir parçası.. Biraz Alevi olmaya sizi davet ediyorum.
kendiyle kavga eden didişen bir ırksınız.
Allahina. Kurban.. Annemin dedigi gibi. Aleviler. kalp. Gozu acik. insanlardir ve temel olarak. Hz. Alinin ilk Imam oldugu. Ehlibeyt, in yolu ile. . "Kalp gozunu acik tutmak"... Tum. kalbi. ile. Allaha ve onun peygamberine. dua edip. Inanmaktir..
@troubledboy. Annem. Her zor durumda. Hz. Hizira dua eder yardim isterdi.. babam hz. Hizira. O Kadar. onem. vermezdi demeyeyim hic. Dua ettigini gormedim? Yani soru. Cikiyor. gorduklerimden. Babam gibi. Sunniler icin. Hz. Hizir, in anlami. ney? Annemde. gordugum icin Aleviler icin. Hz. Hizirin. anlami. Ney? Gordugum iki sey. Sunni babamin. Hic hz. Hizira dua ettigini gormedim? Alevi olan Annemin. Her zaman. Hz. Hizira dua ettigini gordum.. Yani yasayarak bizzat gordum bu farki?
Annemin. Biz. Cocuklarina tatli tatli anlattigi seylerden biri.". Kizilbas neden Denir? Hz Ali Allahin Aslanidir. islam savaslarinda Aleviler. Hz. Aliyi savasmak. icin takip ederlerken birbirlerini tanimak icin baslarina. Kizil renkte basliklar takarlarmis. ve Buda. Alevilerin. Kizilbas olarak. anilmasina yol acmis.". Diye anlatirdi Annem her zaman bize
İslama göre sevaba bile girmiş fakat alevilik mezhep değildir
Senin dedigin babamin soylediklerinin aynisi. Ama SIMDI yaslandi. farkli dusunuyor
@hayalsizhayalperest_ Alevilik Mezhep degil mi? Annemin bize anlattiklari Alevilik. Allaha hz. Muhammed ve Ehlibeyt, e inanan. Allahin yolunda olan bir Mezhepti?
islamda 4 tane hak mezhep vardır
Malikî, Hanefî, Şafiî ve Hanbelî
Alevilik Hz. Aliyi sevmek ona bağlılıktır bu sonradan böyle evrimleşmiş hakiki Türktürler İslamı kabul ettirmek için halka zulüm yapılan zamanlarda bir grup aslından vazgeçmemiş ve İslamı red etmiştir kendi içlerinde kalmışlar birbirlerinden kız alıp vermişler bir grupta korktuğu için İslamı kabul etmiş gibi yapmış yanlış hatırlamıyorsam onları da Kızılbaş falan diye ayırmışlar
@hayalsizhayalperest_ Sagol. bu son yazdigini tam uc kez. Tekrardan okudum. bir sey Aklima geldi. Tuncelili bir arkadasimla. yemek yemege gitmistik konusur acmisti orada. Kendisi Alevilik Zaza. Ama bana sunlari soyledi..". Herkes Zaza, lari. Kurt saniyor. Hayir.. Kesinlikle degiliz. Biz. Iran Horasandan Gelmis bir " Turk" boyuyuz.. Anadoluya gelince. Mezhep baskisindan dolayi kendi minimize kapanmisiz. Bizim Yani. Zaza, larin asli Turkdur". Dedi bana ve bunu soyleyen bir Zaza. Sasirdim. ama. inandim ona
evet doğrudur asılları türk olabilir bizde aslen ırak kökenliyiz önceden dedelerimiz hakkariye yerleşmiş bizi de kürt sanıyorlar ama arap kokenliyiz
@ cok ilginc. Benim. Baba tarafida. Suriyede yasiyorlarmis. ( Hala uzak akrabalar var Neyse dedemler. Turkiye devletinin istegi. ile Hatay. Kirikhana. Yerlesmisler. Bizdede. Suriyeden gelme durumu. var ilginc. Her yerden Turkiyeye. Gelinmis. O halde... ogrenince. Sasiriyor insan
seninde ilginçmiş
Buyuk dedemler. Suriyede yasarken. Suriye. Hatayi almak istemis. O yuzden Turk hukumeti. Suriyede yasayan. Turkmenlere. Cagri yapmis sinira gelin Turk kokenli oldugunuz. Belgelenirse. Hatayda size. Yerlesim. Yerleri verilecek denmis. ve dedemler. Kirikhanda. kucuk hazir bir eve yerlesmisler. Ve. Turkiye vatandasligi almislar.. ama Suriyede gelemeyip kalmis uzak. akrabalarda orada kalmis kanun suresi bitincede gelememisler.. O yuzden eskiden Bayramlarda. Sinira. Bir hafta. Vizesiz serbest bolge vardi.. Babamlar sinira gidip bu. anlasmali bolgede bayramlasirlardi. Suriyedeki akrabalarla..
yaa ne kadar ilginç siz doğma büyüme hatayli misiniz?
@hayalsizhayalperest_. Yok ben. Dogma buyume istanbulluyum
. Babamin. dedesi. 1- Suriye 2- Babamin. Babasi. Hatay Kirikhan..3- Babam. Adana. Ceyhan. 4- Ben. İstanbul .. Liste Boyle. Hatay. Kirikhanda uzak. Akrabalar var. Ceyhanda. babamin dogdugu Koy var.
@hayalsizhayalperest_. Unutmadan. Annecigim... biz daye diyoruz... Bingol, de dogmus. ama babasini kaybedince Amcasiyla calismak icin. Adanaya gocmusler.. ve babamla. Adanada. Tanisip evlenmis annem.. Yani annem. Bingol dogumlu.
tanıştığıma memnun oldum
tabiki de gunahdir kimse hic kimsenin dinini ya da mezhebini secemez. kuranda dedigi gibi dinde zorlama yoktur.
Hayır değil şöyle ki
1- Alevilik hak meshep değil.
2- Evlenınce kadın erkeğin meshenine uyar diye biliyorum.
Sünni nedemek yani alevilikten çıkarttı başka mezhebe soktu yani
Anlamadim? Sunnilik mezhep degil mi? Diyorsun? Aciklar misin.. benim sorun babamin yaptigi dogru mu yalnis miydi?
Bak şafi mezhebi doğrudur ve Hanefi mezhebi doğrudur gerisine inanmak doğru değildir imanı bozar.
SIMDI anladim yukaridaki ilk yazinin anlamini. anlamamistim. sadece sagol detay icin
Günah