Ama düşününce
Ahlak iyilik dürüstlük vs.. vs.. gibi şeyleri insanlar asla bir tanrinin kirbacindan korkmadikça kendi istekleriyle uygulayabilecekleri gibi değil çünkü biz insanlar hedonistik varliklariz ve bazen dürüst olmak bizim işimize gelmez...
Detaylı bir tasvir istiyorum:)))
Din olmasaydı ne olurdunun cevabını vermek zor ama İslam olmasaydı, ne durumda olurduk? Bunun cevabını vermek kolay. O halde başlayalım
Ben Türklerin eski Gök Tanrı inancına inanıyorum. İslamiyetin zararı nedir?
-Tamamen araplara göre bir inanç islam. Zaten başımıza ne geldiyse islam yüzünden geldi ve eski tek Tanrılı GÖK TANRI inancına dönmeliyiz. Şöyle ki müslüman olmasaydık;
- Yine de Anadoluyu fetih ederdik. Zira Çin baskısından, nereye gelecektik ki? Başka fetih edecek yer yoktu
-Alevi-sünni Türkler birbirine girmezdi ve şu an kardeş kavgası olmazdı
-Akp olmazdı ve akp olmayınca;Türkiye kutuplaşmazdı, suriyeliler , afganlar ve Afrikalılar gelmezdi. maalesef şu an hızla göçmenistan oluyoruz ve 10 seneye gitmez iseler; Türk vatanından söz edebilmemiz pek mümkün gözükmüyor
-Ekonomik açıdan, en azından Macaristan olurduk. Zira insanlar dinle uyutuldu ve cumhuriyetin tüm birikimleri satıldı. Artık kalkınabilmemiz için, kaynak kalmadı.
- Daha sonra Amerika şeriat üzerinden, ülkemizde iç savaş çıkarma planları yapamazdı. Şöyle ki;
Amerikaya göre Türkiyenin bölünebilmesi ve sevrin uygunabilmesi için, şeriat gelmeli. Şöyle kihalkın yarısı, şeriatı istiyor ama yarısı istemiyor. Bir kesim diğerini yok edemezse, şeriat ülkenin bir kısmında uygulanması için bölünür. Aynen, Korenin bölündüğü gibi.. Zayıfladığımızı gören; Yunanlar ve suriyedeki dev pkka terö ordusu , bir taraftan bizden toprak kopartır. Yani bir kesim yok olsa bile, ülke yine çok zayıflar ve istilaya hazır hale gelir. İşte buna, eyalet sistemi deniyor; bölünerek, şeriatın uygulanmasına
Bu yüzden Amerika , şeriatı getirip Türkiyeyi bölmek için; suriyelileri ve Afganları başımıza bela etti. Zira bunların gelmeleri için; sınırlarımızı Amerika mayınlardan temizlemedi, Suriyeyi ve Afganistanın karışmasına neden olan Amerikaydıve bu şeriatçı sığınmacıların ülkemizde kalmaları için para harcayan da Amerika.
Türkiye cumhuriyetinin güvencesi olan kemalist emir komuta sistemi, Amerikanın Ergenekon kumpas davasıyla tamamen bitirildi. Yani son kale, TSK çöktü. Artık laik Türk devletinin son kalesi, laik Türk milliyetçileri ve Atatürkçülerdir. Tengri biz menen
İslam olmaysqydi şu an osmanlinin altin cagi dedigimiz donem olmazdi yavuz halifeligi ele gecirerek tüm islam dunyasini böylece elde tutabilmistir toprak bütünlüğünü bu sebeple saglayabilmistir. Ayrica arap kulturuyle her turlu etkilesim olacakti mesela osmanlida bircok bilim insani kurt, fars ve araptir bu acidan osmanli cok genis alanlara yayıldığı için bu kacinilmaz bir sondur. Giktengri inancı islamiyetle aşırı benzer bir dindir ve bu yüzden kabul edilmiştir zaten ve günümüzde işlevini yitiren bir dindir.
Ayrica eger goktengri dini hakim olsaydi akp inan ki yine o dinden olup o din üzerinden yururdu sen merak etme🤣🤣
1. Gök Tanrı dininde, arapçılık yoktur. Yani sığınmacılar, gelemezdi.
2. Türkler islamiyettrn önce de çok büyük devletler kurup çini sarstı. Osmanlı, çini sarsacak güce hiç bir zaman varamadı. Hep yıkılmak üzere olan zayıf devletleri yendi. Viyana ve Malta surlarından, en güçlü olduğu zamanda Osmanlı yenildi be. 1. Viyana kuşatması ve Malta kuşatması, hep güçlü olduğu dönemlerdi. Tengrici Atilla ise, hepsini çiğneyip geçti. Bizans da Roma da Atillanın dizleri önünde diz çöktü. Bu arada Macaristan 'dan Romalıyı kuşatabilmek için, Viyanıya da ezip geçmen gerekir. Yani İslamiyet olmasa da güçlü olacaktık; çünkü hep güçlüydük. Islemiyet bizi, mezhepsel olarak bölüp parçaladı. Osmanlıda Alevi-sünnıler bu yüzden bir birine girdi. Tengrici zamanında, hakimiyyet savaşları oluyordu ama birlik kurulunca ; savaş yoktu. Ama Osmanlı Anadoluda birliği sağlandıktan sonra bile Alevi -Sünni çatışmaları oldu.. Osmanlıyı, ağır sarstı bu olay
Tengricilik, işlemini yitirmedi. Asıl İslam işlevini, hızla yitiriyor. Bir kere Tengricilik, sadece oruç yönünden ve Tek Tanrıya tapınma yönünden ; İslama benziyor. Bunun dışında islamin tüm kurallarıyla zıt.
İşlevi ise hızla artıyor. Zira gençlerin %65 i akpli veya diğer dinci partili değil. %10 pkkalı ve %25 akpli. Akpli olmayanların tamamı ; ya ateist ya da Tengrici. Zaten gerçek Müslüman olmayan bir gencin,28 Mayıs dışında Erdoğan dışında adaya oy atması imkansız.
Ben de şeriatçılığı bırakana kadar (2017 sonları bırakıp Tengriciliğe geçtim.) Koyu akpli ve şeriatçı idim.. Olması gereken de bu dur. Müslüman birinin, şeriata karşı adaylara oy vermesi caiz değildir. Maide suresi 44. Ayet. Ama artık Müslüman değilim ve zafer partisini seçtiremez isem; sıtma olan chp ye oy veririm. 28 Mayıs ve 31 Mart da verdim. Zira AKP şeriat kürdüstanı kurabilir ve tepki çekmez. Ama chp , iki kürdustanı da kursa ; ciddi tepki çeker. Çünkü dinle, hatasını örtemez.
Hocam ciddi bir mantık hatası yapıyorsunuz maalesef... Mesela eski şartlara gore şu anı degerlendiriyorsunuz Atilla döneminde kim gucluyse kim olduruyorsa o hukumdardi ve öldürmeyi de iyi bilen Atilla tabii ki kkorku salmıştır Avrupaya ve dünyaya fakat bu 17 yy da insanlar artik dunyanin başka bir yonunu kesfetti artik güç dengeleri değişti daha zeki olan kazandi bu savasi daha kurnaz olan başarılı oldu... Ayrıca Goktengri inancı çok çok lokal bir inaniştir ve oyle ha diyince olan bir sey değil Türkçülük goktengriye inamayi gerektiri gibi konuşmuşsunuz...
Akp cok cok güzel bir taktige burundu her yerde oranın kimliğine burune biliyor bu acidan ben de simdilik fhp nin daha demokratik olduğunu düşünüyorum...
Ayrıca bu ulkeyi seven bu ulkeye bir sey katmak isteyen umit gibi ırkçılık yapmaz.. ben bilim insanları yetistirme bu ulkeyi ekonomik olarak guclendirme, faha ileriye gitmemisi saglama ve batiyi ne kadar seviyorsak doğuyu da o derece sevmeyi vatanseverlik olarak görürüm
Asil sen mantık hatası yapıyorsun. Zira Her daim milliyetçi devletler, süper güç olmuştur. Büyük Avrupa devletleri , Çin ve Rusya, kendinden olmayanı hep asimile ederek güçlenmiştir. Türkiye ise , ulus devlet yapısını koruduğu yıllar da hep güçlü idi. Ne zaman dinle yönetilmeye başlandı o zaman çöktü. Yani 2002 den sonra. Suriyeliler gitmeden de Turklerin geleceğinden söz edilemez ve 13 milyon sığınmacı ancak milliyetçi yönetimle gider. Bir gün hepiniz, Ümit Özdağa hak vereceksiniz. Ama Afgsnistan olduğumuzda. Laik milliyetçi Kaddafiye de islamcı halkı hak vermeye başladı ama iş işten geçmişti.
Bu açıdan katılıyorum devlet en başta bu kadar kişi almamaliydi peki neden aldi?
Tabi ki çıkarları yüzünden aldi ama bu gozmen olayıni çözecek kişi asla ümit Özdağ degildir bu ulkede daha sagduyulu daha insancıl kişiler vardir ümit ozdag sadece ekmeğini irkciliktan kazana biri...
Evet mesela şu an Talibana en buyuk destek cinden geliyor çünkü somurusu oradan oluyor yani şeriat avrupali ya da güçlü devletlerin de silahi olduu bir de bu ulkede şeriati destekleyen sacmalar da mevcut...
Her zaman pürüz çıkacaktır fakat ne kadar insancil yaklasirsak ve ne kadar mantıklı ve demokratik olursak işte o zaman bu devleti koruyabiliriz öte yandan kalkip etnik kimlik uzerinde birilerini dışlamak o kişinin bu ulkede kutuplasmasini sağlıyor... Mesela osmanlinin bir doneminde kimseye ayrımcılık yapılmıyor ve herkes adil yargılanıyordu bu devletin gücüne güç katmıştı fakat ne zaman ki adalet bozuldu ayrımcılık basladi o zaman ruslar ve diger devletler hundan faydalanarak Osmanlıyi böldü
Suriyeliler asla gönüllü gitmez, çünkü Esadı sevmiyorlar ve gidecekleri ülke de daha kötü hayat yaşayacaklar. Bu yüzden ülkemizi elimzden alırlar ama yine de asla gitmezler. Neyse iş işten geçtiği zaman, Ümit Özdağa hak vereceksin. Ama dediğim gibi, iş işten geçmiş olacak. Muhtemelen bir suriyelinin, bilmem kaçıncı cariyesi olduğunda hak vereceksin. Zira chp, bunları zorla göndermez. Böylece halk , chp yi de devirip Ümit Özdağı geçirir. Ama geçiremez ise, suriyeliler vatanı elimizden alır. Zira hızla çoğalıyorlar ve çocukları bizden vahşi yetişiyor. Akp ise asla suriyelileri göndermez. Zira şeriatı getirmek için, en büyük ordusu suriyeliler
Devlet o suriyeliler için para alıyor o yüzden göndermiyorlar
Çok az alıyorlar. Oysa ki bilmem kaç katını harcadık. Tamamen, şeriatı getirmek için geri göndermiyorlar. Zira kendi seçmenlerine bile zam yapmasa, anında dönüyorlar. Nasıl güvenecek kendi seçmenine? Ama suriyeliler , geri dönemez. Bu yüzden, Burada kalmak ve şeriatı getirmek için ölürler. Mantıklı düşünemediğin için , bunları göremiyorsun. Neyse iş işten geçecek ve sen de öyle bu yazdıklarının tersini yazacaksın.. Ama son pişmanlık, fayda etmeyecek
Karşimm ben de gitmelerini istiyorum 🤣
Ama bu benle alakalı değil
Senin gibiler akp ye oy vererek, bunları ülkede tutuyor. Zira her dindar Müslüman = akpli. Zira chpli olsan , İslami savunmazsın. Zira chpliler de ateist / deist. İyi partili olan, milliyetçiliğe karşı olmazsın. Kesin akplisin ve senin yüzünden sığınmacılar burada
Ahahsjsjbjaha akp li degilim dinci de değilim
Tabi, bir akpli gibi dini savundun ama. Chplileri ve iyi partilileri bilmesem , inanırdım da hepsini tanıyorum
Yokk ben gördüğümü soyledim sadece dini asla savunmam ırkçılıği da
Siyasi görüşümu merak ediyorsan ben solcuyum
İslami ve osmanlıyı savunmasan, solcu derdim sana. Ama solcular, osmanliyı ve İslami sevmez. Alayı, ateist. Zaten komünizm, dine karşı. Ama suriyelilerin, zorla gönderilmesine de karşı. Gönüllü de gitmezler, neyse gün gelecek bize hak vereceksin. Ama umarım bir suriyelinin cariyesi olduğunda değil de daha önce hak verirsin diyelim..
Jahshbben kimsenin cariyesi olmam daa sen ileride harem kurma yeter
Yahu suriyeliler ülkemizi elimizden aldığında , ne yapacan? öyle büyük konuşuyorsunda.. Bu yüzden Ümit Ozdağyı destekle. İnan bana ,2028 seçimlerini de akp kazansın; ülke artık suriyelilerin
Ümit Özdağ maalesef o vasifta hiri değil illaki daha vasifli biri cikar cikmazsa da özgür özele veiririm
Dinler şuanda yeryüzünde bulunan kültürel yapıların ve yasaların temelini oluşturuyor. Ayrıca geniş toplulukların oluşmasında da oldukça etkiliydi. Dinler olmasaydı muhtemelen insanlık küçük kabileler şeklinde yaşamaya devam ederdi.
Yasaların etkili olmadığı bölgelerde din hala "iyi insan" olma zorunluluğunu insanların zihnine yerleştirmeye devam ediyor.
Yasalardan korkmayan, insanlardan utanmayan birçok kişinin kötülük yapmasını, dinlerin tasvir ettiği ebedi azap / ebedi mutluluk vaatleri durduruyor
Yapılan davranışların bir karşılığı olmayacağı için dünya berbat bir yer olurdu, kötülükler hat safhaya ulaşıcaktı sonuçta t*cavüzden dolayı adam ö*dürmeden, hırsızlıktan kul hakkından dolayı ceza çekmeyeceksin, kimse sana ilerde neden yaptın hangi hakla yaptın diye sormayacak e böyle insanların yanında iyilik yapmak da hayatta hep kaybettiricek, iyi insan olmanın bir önemi olmayacak sonuçta kimse iyi olduğun için seni ödüllendirmeyecek falan... bu yüzden berbat bir dünya olurdu, insan inasının sonunu getirirdi ve yaşam olmazdı ki şimdi bu devirde inanç çok azaldığı için insan insanın sonunu getirmeye başlamış bile...
Eskiden de inançli insanlar vardi ama neden en cok savaş o dönemde olmuştur
Bangladeş inançli bir ulke ama her türlü kötülüğü gorebilirsin
Din oldu da noldu? Bunu cevaplarsak din olsa da olmasa da kimse ilahi kurallara uymuyor. Kimse günah nedir bilmiyor. Sanki herkes cennete gidecek gibi yaşıyor, en çok da öyle düşünenler yanacak cehennemde. Herkes kendisine göre bir bilgi üretiyor.
Cevap
11Cevap
cennet olurdu ne olacak
şu an bir çok ülke dinlerden uzaklaştı
asya özellikle neredeyse tamamen ateistler
bir de müslüman ülkelere bak ne haldeler
din koyunluktan başka bir şey değil insanın cahil kalmasına sebep oluyor
ve bu cahillik sadece kendisini değil toplumu etkiliyor
gelişmeyen yoz katı toplumlar oluşuyor
bilim teknoloji sanat vs. her alan da geri kalmaya sebep oluyor
birileri uzaya roket fırlatırken
birileri hala kadınlar ne yapmalıdır, nasıl oturmalıdır, dövülmeli midir diye tartışılıyor?
din budur işte insanın varlığından bile emin olmadığı bir hayat için asıl içinde olduğu hayatı kendine zindan etmesidir
belki bu hayat bize bir hediye nereden bilebiliriz öyle değil mi? bu şekilde yaşayıp da mutlu olmak mümkün değil
Bana göre insanlar daha dürüst ve ahlaklı olurlardı. Bir tanrı onları izlediği için değilde vicdanları nasıl davranmaları gerektiğine rehberlik ederdi. Zihni daha berrak düşünmekten korkmayan insanlar olarak yetişip çok daha rahat düşünen insanlar oluşturdu. Dinlerin hepsi bana göre kültürel öğrenilmiş ahlaktan başka birsey değil.
Ama bazen bicdan egitilen bir seydir dinler bu toplumlarda vicdanları egitmede kullanilmiştir
Vicdan***
Bence iyilik insanın içinden geliyor ateist bir çok kişi gayet iyi olabiliyor iyilik daha çok doğru yanlışla ilgili mesela yemek isteyen birisi verirsen iyilik yapmış olursun ama vermek zorunda da değilsin kısacası bu insanın kendisiyle yaptığı bir şey
Dünya tarihî açısından ele aldığımızda din iyiliğin uygulanmasinda aşırı pratik bir arac durumundadir
Boyle birsey cok zor olurdu ama olmasaydi ahlaki temeller atilamazdi. Dinler ve inanc sistemlerinin hepsi kulturel ve ahlaksal temellere dayanir, kulturden kulture degiserek. Basit ahlak kurallari ve ustun guc dusuncesi birleserek inanc sistemleri olusmus kisacasi zaten
Ayrica insanin özünde kotu bir canli oldugu tamamen bir dusunceden ibaret. İnsan özünde kötü oldugu kadar merhametlidir de (psikolojik sorunlari olanlar haric)
Hmm yani diyorsunuz ki din olmasa da iyi olan iyi kötü olan kötü kalırdı
Hayir demek istedigim dinlerin ahlaksal bir onemi var ama sadece ondan ibaret degil, ayni zaman da bir guce inanma kismi var. Bu kisim insanlarin o dinin emrettigi seyleri yapmasini kolaylastiriyor. Her insanin psikolojiksel olarak metafizik bir guce inanma istegi var zaten. Ama boyle olmasaydi diyelim, din yerine bir ahlak sistemi olurdu. Yani kisacasi ever dinler gerekli, olmasaydi ama kaos olurdu gibi bir sart yok insanlar uzlasmak amaciyla farkli kanunlar da koyabilirdi ama din bunun en eskilerden kalma ve en etkili yöntemlerden
Hmm evet cok güzel bir afiklama mesela eski yunanlilarda din baskisi yoktu ve filozoflar ortaya cikip erdem, ahlak ve demokrasi üzerine düşünebilme imkani bulmuslardir.
Fakat dunya tarihine de baktığımızda düşünce kapasitesi pek fazla gelişmemiş bir tık gözünü kan bürümüş daha katı kişilerin din ile terbiye olduğunu gormekteyiz özellikle Moğolların farklı devletleri islamla tanıştıktan soykırım yapmamışlardir
Evet toplum duzeyinden duzeyine degisen bir durum dinin etkisi, gelismis toplumlarda kanunlara uyma acisindan birsey degistirmese de, manevi hissiyat konusunda cogu insan icin dinler ve inanclar onemli bence. Dinlerden veya geleneksel inanclardan tamamen kopmak insani manevi bosluga surukler o yuzden her turlu gerekli
Evettt 👍👍👍
Dinden uzaklaşan ülkelerin gelişmişlik düzeyine bak
Guncellemeyw bak
O konuda da çok daha iyi olurdu ahlaksızca olan çoğu şey din çatısı altında yapılıyor
Şöyle... Evet din adı altinda çok kötülük yapılıyor ama genel olarak baktığımızda islam Hristiyanlık veya diğer dinler ve inançlar bir şekilde insanları doğru olani bulmaya ve iyilik yapmaya yöneltmiştir... Bu da insanlarin gorunmeyene karşı olan hayranlığı ve korkusundan oluyor
Ateist olup müslüman ve hristiyanların çoğundan daha adaletli daha vicdan sahibi arkadaşlarım var. Onun dışında dinsiz olup kötü olan insan sayısı çok azdır
O farklı bir durum insanın düşünüp akil yuruterek kendi erdemlerine ulaşması durumu ayri bir durum fakat toplumun yuzde kaçı bunu yapabilir? Özellikle eski donemleri dusunursek ayrica eminim ki o ahlakli ateist arkadaşların hamurunu eski ahlak siteminin birikimlerine de borçludur
Pek öyle olduğunu düşünmüyorum ben
Nasil düşünüyorsunuz
Dinlerden önce daha güzel bir yer olduğunu düşünmüyorum dünyanın
Karmaşa olurdu herkes kafasını eseni yapardi olmazdi yani düzen uyum mantık lazım
Japonya güzel bir örmek
Şu andan bahsetmiyorum yecmisten günümüze kadar sanki dinler su anki güzel davranışların temelini oluşturuyor gibi
Dine ayrılırı diye bilim adamlarını idam etmek kadınları cadı diye yakmak geçmişteki din
Hmm doğru farklı bir bakış açısı...
Acı gerçekler din sadece az gelişmiş beyinleri yönetip sorgulamasınlar diye kullanılan bir araç
İşte bu yüzden diyorum ki o zamanlar eger din olmasaydi ve gorunmeyene karşı korku olmasaydi o zaman dünya daha kötü bir yer olurdu..
Mesela baktığımızda dunyada birçok barbar kavimler islami geya baska dinleri kabul edip oylece kiyimlardan vazgeçiyor bu da dunya uzerinde dinin etkisini göstermektedir
Dini kullanlarda aynı oranda zengin oluyor
Aslında şöyle düşünebiliriz normalde 10 kişi de kötü ve çıkarcı * dinle birlikte 9 u korkup geri çekiliyor 1 i de o 9 kişinin korktuğu seyin sözcülüğünü yaparak korkularindan cikar elde ediyor
ama din var ve sana hangisi yakınsa ona yönel
Ya mesele o değil 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Tamam benim sorumla bunun alakasi yokk tekrar oku
Anladim teşekkürler
ahlaksız başını alır giderdi
Daha huzurlu bir dünya.
İnsanlar kolay yönetilemezdi
Din savaşları olmazdı mesela.
Japonya en büyük örnek işte
Kaos olurdu
Neden
Bütün kanunlar Adem a. s. dan beri Allahın gönderdiği din üzerine yapılmıştır.
İnsan kendi dinini olustururdu
Ya hu dinleri de insan olusturduysa andbbshs
Sorgulamak gerek
Savaşlar olmazdı
Emin misin?
Evet
Yüzyıl önceleri saymazsak savaşların dinle ilgisi yok insanların açgözlü olmasıyla ilgili
@Melekbulur tarih bilmiyorsun
Arkadaşım sen ne kadar tarih biliyorsun da konuşuyorsun... 🤦🏻♀️
ortaçağ üzerine doktora yapıyorum oysaki :(
Işte ortaçağ da takili kalmışsınız bir anakronik bir bakış açısına sahipsiniz her şeyi ortaçağa mí bağlıyorsunuz?
Ilk cagda insanlar savaşmak icin onlara bir din gelmesini ki beklemişler yoksa herhangi bir mevzudan dolayi kavga edebilmişler mi?
tabii sen benden daha iyi bilirsin :(
Tama tamam uzulme ortacagdakiler de din uzerine çıkmıştır 🤣🤣🤣
Daha gelişmiş bir medeniyette yaşıyor olurduk
Neden?
Mış gibi yapmazlardı.
Kaos
din olduğu halde böyleyiz düşün
Din gerekli değildir
Neden?
Sence
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?