Biz ticarete devam ediyoruz, Suudi Arabistan petrolünü kesmiyor, diğer devletlerin zaten umrunda değil. Güya ufak yardımlarla yardım etmeye çalışıyoruz (ona da yardım denirse tabi)
Tüm Müslümanlar adına konuşuyorum. Yatacak yerimiz yok arkadaşlar.
Biz ticarete devam ediyoruz, Suudi Arabistan petrolünü kesmiyor, diğer devletlerin zaten umrunda değil. Güya ufak yardımlarla yardım etmeye çalışıyoruz (ona da yardım denirse tabi)
Tüm Müslümanlar adına konuşuyorum. Yatacak yerimiz yok arkadaşlar.
Bu durumu bir kaç farklı açıdan irdeleyebiliriz sanırım.
Bilimde, sanatta, teknolojide, üretimde geri kalmış ülkelerin yaptırım gücü bulunmuyor. Mesela tüm afrikalı kabileler birleşsinler ve örneğin bizi bir nedenden dolayı boykot etsinler. Ve bu kişiler örneğin ateş dansı yaparak bizi lanetlediklerine inansınlar. Hangimizin umrunda olurdu? En fazla güler geçerdik. Çünkü afrikalı kabilelerin; tıpta, sağlıkta, güvenlikte, teknolojide, gıdada, giyimde, makine ve endüstride yani fiziki olarak ihtiyaçlarımıza karşılık verebilecek değerler üretebilme kapasiteleri bulunmuyordu. O nedenle onları kaybetmek bizi ilgilendirmezdi. İsrailde de durum böyle. İsrailin diğer devletleri ciddiye alabilmesi için, bahsi geçen devletlerin israilden çok daha gelişmiş değer ve ürünler üretebiliyor olması gerekiyor ki israil bu değeri kaçırmak, kaybetmek ve bundan geri kalmak istemesin.
Diğer bir neden ise bireyler duygusal davranabilirler ama devletler duygusal değildir. Devletler tamamen maddidir. Maddi dengeler üzerine varlıklarını koruyabilirler. Devletlerde her zaman çıkarlar söz konusudur. İnsanlar tercihlerinde kendi hususi alışkanlıklarını kontrol edebilirler veya değiştirebilirler. Ama devletlerin alışverişleri insanlar kadar sadece gündelik ihtiyaçlardan oluşmaz. Savunma sanayisinden, tıbbi araştırma ve geliştirmelere, test ve cihazlarından bakım ve onarımlarına yedek parça tedariğine, makina malzeme üretiminden ortak pek çok ticari anlaşma ve projede onlarca yıl hep birlikte çalışılır. İthal edilen gıda, temizlik ve tarım ürünlerinden, petrol ve ticaret yollarına kadar bir çok şeyden bahsetmiyorum bile.
Doğanın kanunu acıdır ve açıktır. Güçsüz kalan her devlet diğerleri tarafından kullanılır. Tıpkı insanların aletler yapıp kullanması ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışması gibi. İnsanlar alet yapar, araç geliştirir, daha büyük faydalar üretir. İnsanlar bir şeyleri daha aktif kullanabilmek, daha hızlı elde edebilmek ve işlerini kolaylaştırabilmek için bir şeyler yapmaya çalışır. Bunları başaramayan ilerletemeyen ve geliştiremeyen toplumlar ya depremlerde, ya sellerde, ya yangınlarda ya da salgınlarda tüm her şeylerini er geç kaybeder. Gelişim durur ve yok oluş kaçınılmaz olur. Devletlerde de durum böyledir. Durursan gerilersin. Yapmazsan kaybedersin. İnsanını kaybedersin, sağlığını kaybedersin, paranı kaybedersin, toprağını kaybedersin. Çünkü senin yerine yeni şeyler yapan ve sürekli ilerleyen hep birileri vardır ve ilerleyen ihtiyacı olan şeyi er geç alacaktır.
Ve boykot olayı. Evet bizler boykot ediyoruz ancak boykotu, ambargo koyarak devletler yapar. Ne yazık ki yurda girişi olmuş, ithal edilmiş ve parası ödenmiş, esnafa dağıtılmış ürünler için artık iş işten geçmiştir. Ancak tüketim alışkanlıklarının zamanla değişmesi ve bu ürünlere olan talebin azalması daha az ithal edilecek olmasını sağlayabilir. Firmalar ellerinde ki stoğu zarar etmeden satmak için fiyat indirimine giderek size bir süreliğine belki stok yapma şansı verebilir. İsrail ürünlerini hiç bir dönem kullanmamış ve tavsiye etmemiş biri olarak diyebilirim ki kendinizi seviyorsanız ve sağlığınızı korumak istiyorsanız zaten israilin tüm ürünlerinden başından beri hep uzak duruyor olmanız gerekiyordu. Bu kadar insanın israil ürünlerine bağımlı hale getirilmiş olması da çok üzücüdür gerçekten.
Son olarak ben herhangi bir dine mensup biri değilim. Müslümanların ne yapıp ne yapmaması gerektiğine karar veremem. Ama tüm bu olaylardan ders alıyorsak başımıza gelmemesi için yapmamız gereken şey israilin ve diğer tüm devletlerin yapabildiği tüm bilgi donanım teknoloji ve becerilerin ötesine geçebilmektir. Aksi halde bu dünyada yerimiz yoktur, bu dünyada yerleri olmadığını düşündükleri için işgal etmektedirler. Bu dünyada yerinin olmasını isteyen tüm toplumlar her zaman ve her alanda daima ilerlemek zorundadır.
Tamam öyle diyorsun ama sonuçta devleri yönetenler de insan. Duygusu olan, insanlığı olan yani olması gereken insanlar. Hem mesele sadece üstünlük değil. Senin verdiğin örnekteki gibi değil yani. Arabistan şu an petrolü kesse vermiyorum dese İsrail petrolü nereden bulup getirecek mesela? Ama yapmıyorlar. Çünkü tepedeki adamları zamanında yine onlar seçmiş.
Haklısın ama devlet yönetimi, eskiden kralların ve padişahların olduğu gibi hemen yaparız ederiz demesi gibi olmuyor. Devletin güvenliğini, insanların sağlığını, ilaçları, hastane ekipmanlarını, makine onarım ve tadilat gerektiren bir çok parça ve üretim alt yapısını da düşünmelisin. Mesela amelliyat olacaksın, tanı ve tetkikler yapılırken bir çok bazı parça ve araçları çeşitli ortaklıklar içerisinde israilli firmalarla bir bütün şekilde onlarca yılda geliştiriliyor. Yani olaya sadece günlük tüketim, temizlik malzemeleri gibi şeylere bakamıyoruz. Savunma sanayisinde olsun, iletişim alt yapı tamir ve yan hizmetlerinde olsun israillin olduğu firmalar var. Çok uluslu firmalar, ticari sözleşmeler, anlaşmalar.. Yani ülkene doğrudan savaş açılmadığı sürece bu alanlardan çıkamazsın.
Arabistanı hiç bir zaman desteklemem ama o da petrolü tabi ki maalesef kesmeyebilir. Çünkü karşı tarafın sana olan bağımlılıklarını biliyorsun. Mesela petrolüne bağımlı. Sana ne güzel bağımlı hale gelmiş, kendine alıştırmışsın bu bağımlılığını ortadan kaldırmak ve uzun dönem boyunca bunu kullanmak yerine neden ona yeni alternatifler geliştirmesine fırsat verecek hamleler yapmak isteyesin ki. Bu bir neden. Ama diğer neden tabi ki arabistanın da amerikaya bağımlı olması.
Biz üretimi sadece küçük çaplı temel gıdalarda yapmıyorum. Ihrac ettiğimiz bir savunma sanayimiz de var bizim. Arabistan konusundaki düşüncene katılmıyorum çünkü dediğin gibi Arabistanın petrolünü muhtaçlar zaten. Arabistan bu kozunu kullanarak bir çok şeye engel olabilir ama yapmıyor. Çünkü tepesindeki adamda hayır yok. O da onlardan
O zaman iş hangi noktaya geliyor biliyor musun. Her ülke kendi bağımsızlığını kendisi kazanacağı gerçeğine geliyor. Her ülke kendi varlığını kendisi kanıtlıyor ve kendi insanını kendisi yaşatması gerekiyor. Çünkü düşünsene mesela amerika 1700 lü yılların sonunda tamamen bölük pörçük şekilde onlarca iç savaş ve ingiliz kralına karşı ayaklanarak kuruluyor. Bu adamlar 1700 yıllarda ellerinde avuçlarında aslında hiç bir şey yok. Tek yaptıkları sadece insan öldürmek, kızıl derilileri katletmek. Başka da bir şeyden anlamayan bir güruh. Oysa aynı dönemde diğer ülkeleri düşün. Hepsi daha gelişmiş, daha sistemli. Hatta ikinci dünya savaşına gelelim, avrupalılar birbirlerini katletmekten daha ileriye bir türlü gidememiş. Tek bir evleri bile kalmayana kadar birbirlerini bombalamışlar. Veya japonya mesela bütün medeniyetleri neredeyse yok olmuş. Ya da osmanlıyı düşün her yere erişebilir nitelikte bir zenginliğe ve gelişmişliğe erişmiş. Ama sonra ne olmuş, azimle çalışan ve bir şeyler geliştiren toplumlar tüm dengeleri değiştirmeyi başarmış. Osmanlı bile paramparça olmuş sevr_i imzalamış işgal edilmiş. Amerika dünyanın süper gücü olmaya and içmiş. Yani bak ülkeler kendi kaderlerini kendileri belirliyor. İnsanlar çok ama çok çalışıyor ve ülkeleri diğer ülkeleri yöneten bir güç oluyor. Çalışmayan ülkeler geri kalıyor ve yok oluyor.
Yuzeysel bakarsak eğer bu dediklerinde haklısın. Ama derin düşündüğümüz zaman İngiltere varken Amerika bir güç değil zaten. Hep ABD nin göz önüne çıkarılıp ingilterenin olayların gerisinde kalması da ayrı bir durum. Asıl güç İngilterede aslında. Abd nin arkasında olan da İngiltere. Tarihte savaştı gibi gözükse de aslında işin iç yüzü öyle değil. Bir gösterilen taraf var, bir de asıl iç yüzü var. Azimle çalışmak vs. tabiki bunlar var ama asıl olay stratejide bitiyor. Bir ülkeyi savaşarak da kendine hizmet ettirebilirsin, savaşmadan da. Bize yüzyıllardır bu stratejiyi uyguladılar. Hâlâ da aynısını yapıyorlar. Biz savaşıp kazansak bile kaybediyoruz. Bu süreç belki ittihat terakkiden başladı, belki daha öncesi bilmiyorum. Ama hiçbir şey göründüğü gibi değil. Bu ülkenin kuruluşunda bile çok büyük planlar kuruldu, çok büyük oyunlar döndü
Geçmişi değiştiremeyiz. Geleceğe yön verebiliriz. Filistin harika bir örnektir. Dönemin yönetimleri kendi topraklarını sattı, özelleştirdi ve yabancı işgaline açık hale getirdi. Bunu bir defa yaparsın. Sonra geriye dönüşün imkansızlaşır. Her şey tek kişinin sorgusuz sualsiz dudakları içinde olunca hayır diyemiyorsun. Osmanlı verdiği kapitülasyonları bir daha nasıl kaldıramadıysa ve sevri imzalayıp işgal edilişine kadar her şeyini nasıl kaybettiyse filistine de aynısı olacak. Filistine olanlar gelişimi ve ilerlemeyi ciddiye almayan her devletin başına gelecek şeyler. İngiltere bir gecede ingiltere olmadı çünkü. İngiltere bu gün dünyayı yönetiyorsa filistinde yönetebilirdi. Her ülkenin bu şansı vardı. Başarmak her şeye rağmen yapılırdı. Her koşula rağmen yapılırdı. Eski avrupayı düşün. Kadınları cadı zannedip öldüren gerici bir toplumdu avrupa dediğin. Hiç bir medeniyet kanun ve hukuk üretemiyordu. İşte öyle olunca gelişemiyorlar zaten. Birbirini öldüren, kısıtlayan, haksızlık eden, ayrımcılık yapan toplumlar ilerleyemez ki. Avrupa bunu son anda değiştirdi, krala karşı çıktı ve rönesans ve reformlarla yönetim anlayışını baştan sonra değiştirdi, ayaklandı ve birey egemenliğine son verdi. Osmanlı işgalinden öyle kurtuldu. Şimdi avrupa insanı daha zengin, daha sağlıklı ve daha güçlü mesela. Onlar bu gücü korudukça kimse onlara dokunamaz. Geri kalmak bir seçimdir. Geri kalmayı seçenler hep hastalık içinde, planlama ve yönetim yok, sömürüye başkaldırı ve örgüt anlayışı yok. Üretim yok. Her şey tek kişinin dudakları arasında olunca bunu sorgulayan ve değiştirende yok. Tıpkı eski avrupalılar gibi hala kadınları suçluyorlar ve öldürüyorlar ve kadınları cezalandırmaktan öteye geçemiyorlar mesela. Nedense geri kalmış toplumlarda hep kadın suçlu oluyor. Bu toplumlar tabi ki yok olacaklar ki. Kimse onlara yardım edemez. Geri kalmakta bir tercih. Geri kalırsan sonucu bu, ilerlersen sonucu bu. Hangi yöne gideceğimizin örnek ve sonuçları ortada aslında.
Evet öyle ama her şey o kadar basit değil. Filistin toprak satmasaydı da bu durumda gelecekti kaldı ki bu sadece toprak satmakla olacak iş değil. Bunun altında bir sürü stratejik plan çıkıyor yine
İşte diyorum ya. Stratejik planları insanlar yapıyor. Ben sana değer veriyorum destek oluyorum mesela. Diyorum ki benim için bunları planlarmısın, nasıl daha sağlıklı bir yol izleyebileceğimi bana analiz eder misin. Bana öğretirmisin beni geliştirir misin. Sana yetki ve araçlar sağlıyorum. Ve sen bunu yapmaya başlıyorsun. Bunun üzerinde çalışmaya başlıyorsun. Senin gibi bir sürü insan bu alanda eğitim alıyor mesela. Senin gibi olan bu işi yapan bir sürü insanı diğer ülkelere gönderiyorum. Sen araştırıyorsun çalışıyorsun bir sürü rapor yayınlıyorsun. Stratejiler böyle kuruluyor. Bilim öğreniyorsun mesela, yeraltı kaynaklarını nasıl analiz edebileceğini öğreniyorsun, sosyoloji öğreniyorsun toplumu çözüyorsun ve orada nereye nasıl bakman gerektiğini biliyorsun. Ama tüm bunlar nasıl oluyor, senin beyinin aklın zekan ve gelişimin sayesinde. Senin gelişimini öyle çok sağlıyorum ki benden çok daha ötesine erişiyorsun. Ve ben senin sayende kendimi geliştirmeye başlıyorum. İnsanlar birbirlerini böyle geliştirir. Daha en başta kadına güvenmeyen, inanmayan hiç bir toplum zaten hiç gelişemeyecek ki. Kadınları ayıran, ötekileştiren, cezalandıran hiç bir toplum hiç bir zaman ilerlemeyecek ki. Senin refahını ve mutluluğunu önemsemezsem ben de hiç bir zaman ilerleyemeceğim ki. Beyin her şeydir. Bütün stretejileri bu beyinler sağlar. Bu beyinler bir araya gelir ve büyük güç olurlar. Bunu yapan toplumlar ile yapmayan toplumlar arasında ki fark hep ortada.
Evet buna katılıyorum da şu an bu sorunu çözebilmek için farkındalık oluşturmamıza dahi izin verilmiyor. Sadece izin verilmemesi de değil halkın tabuları var bi kere
Evet maalesef. En büyük sorun gerçekten bu. Bu olmazsa o toplum asla ama asla hiç ilerleyemez. Öğretmenim olmazsan, doktorum olmazsan, avukatım olmazsan, bir haksızlık yaparsam yargıcım savcım olmazsan, durmak kalkmam gereken yeri göstermez, örneğim ve ile ideallerim içinde yer almazsan; beni sadece başı boş bırakır ve her şeye tek egemen güç olup saygısızca ve haksızca her şeyi yapabileceğim yetkiler sağlarsan kendimi hiç geliştiremez, başkalarını da kendi seviyeme ve aşağıya çekmeye çalışırım ister istemez. Bu böyledir. O yüzden adalet öyle sağlanmalı ki herkesle eşit haklara sahip olmalı ve bu gücün daima korunmalı. Aksi halde bireylerin insafına ve anlayışına kalıyor. Hayır bu insafa vicdana anlayışa bırakılamaz. Tüm hakların korunmalı, tüm haklarınla her şeyi olabilmeli ve her alanda hep var olmalısın. Öğretmen olarak, savcı olarak, doktor olarak, pilot olarak. Tüm kültürün içerisinde olmalısın. Sanatınla, söylemlerinle ilkelerinle her şeyinle olmalısın. Kadın olarak her şeyin kabul edilmeli ve mutlak saygı duyulmalı. Varlığın mutlak şekilde kabul edilmeli. Bunu yapan toplumlar ilerliyor. Yapmayanlar hala eski avrupa gibi kadınları cezalandırıp kısıtlayıp onlara işkence ve kötülük edip katlediyorlar. Eğitimlerini kısıtlıyorlar, gelişimlerini durduruyorlar. Düşünmelerine bile fırsat vermiyorlar. Bu toplumlar asla ama asla hiç ilerleyemedi. Yüzlerce yıldır hep aynı noktadalar. Avrupa bile bu durumu bir kaç yüz yıl önce değiştirmeye başladı ve hangi noktaya erişti görülüyor. Ama diğerleri hala aynı. Hala tek dertleri kadınları cezalandırmak.
Çünkü devletimiz dünyayı elinde tutan dünyayı yöneten İsrailoğulları na kafa tutamaz. İsrail e karşı açık bir şekilde düşmanlık yaptığında bedelini yaptırımlarla öder. Sadece yaptırımlarla bile baş edebiliyorlar Türkiye ile. Türkiye onlara karşı bir hamle yaptığında zarar gören kendisi oluyor çünkü. İslam dünyası senin tahmin edebileceğinden çok daha güçsüz küresel güçler karşısında...
Birlikte hareket edemedikleri için öyle evet. İsrail yüzlerce yıl önce kurduğu zekice planlarla stratejik olarak büyük oyunlar oynuyor, bizimkilerin aklı 5 karış havada. Sıra bizim doğuya gelmeyecek mi
Teknolojik ilerleme hep batıda. İslam alemi birlik olsa bile yine de onlar kadar güçlü olamaz. Ama tabi nice azlar nice çoklara galip gelmiştir, bu yüzden bilemeyiz
Gelecekte İslam dünyasının galip geleceği kesin. Bu nasıl olacak bilmiyorum, biz görür müyüz onu da bilmiyorum ama burası ortadogu. İlla ki bizim de canımız yanacak. Tabloda her şeyin ucu yine bize dokunuyor görünüyor çünkü
Evet İslam dünyası galip gelcek bu bildiriliyor, nasıl olacağını merak ediyorum doğrusu...
Ben de merak ediyorum
Ülke çok kutuplaştı. Misal ben de boykotu bireysel olarak zorunlu olmayan şeylerde yapıyorum. What aboutism ayağına Gazze, Doğu Türkistan, iç meseleler, rant vs. Allah yar ve yardımcımız olsun. Daha iyisini hak etseydik başımıza öyle birisi gelirdi. İslamin bayraktarligi yapmış bu diyarın şu hali gerçekten üzücü.
NATO müttefikimiz Amerika ile sorun yaşamamak için bir resmi bir adım atamayız, bu mitinglerde orada burada yardım edeceğiz demeleri sadece seçim propogandası olarak ve gündemi değiştirmek amacıyla kullanılır.
Sorun da bu zaten. Amerikayla sorun yaşamayalım diye her şey tıkırında devam ediyor, peki sıra kimde? Bizim doğuya gelmeyecek mi sıra? Bunu düşünemiyorlar mı? Mesele sadece Filistin toprakları mı sanki
Tüm dünya boykot uygulasa bile Dünyanın en büyük ekonomisine sahip süpergüç ülkesinden, Donald Trump'tan korkup casuslukla suçlanıp terörist ilan edilen Rahip Brunson'ı apar topar serbest bıraktırıp Amerika'ya yollayan bir yönetimin olduğu Türkiye'den bahsetmekteyiz.
Ben şahsen savaşın durmasını ve kimsenin ölmemesini isterim, taraf tutmuyorum ve meselenin sadece Filistin toprakları olduğunu
bize dokunmayacağını düşünüyorum.
Büyük İsrail projesini bilmiyor olamazsın demi
Kaldı ki Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan öncesinde de, kurulduktan sonra da, hatta kuruluş sürecine dahi ucu İsraile dayanan o kadar çok plan var ki. İttihat terakkicileri araştirdigin zaman zaten ordan bile bir ton şey çıkıyor
Büyük İsrail projesini biliyorum fakat dediğim gibi ABD başkanları kafasına göre terörist denilen birini serbest bıraktırıp Amerika'ya getirtebiliyorsa bu gibi projeler için savaşmalarına gerek yok.
Bir ihtimal var, oda Beşar Esad'ın bize kitlediği suriyelilerin bir iç ayaklanma amacıyla kullanılması durumu.
Suriyeliler ayaklansa nolur? O sökmez. Yemez de. Osmanlı en zayıf zamanında bile ayaklanan bütün ermenileri sınır dışına toplayıp sürdü. Suriyelileri mi süremeyecek?
Ülkemizde şu an toplum muhafazakar ve seküler olarak ikiye bölünmüş durumda, her iki kesimde birbirlerine sataşıp sanki düşmanlarmış gibi davranış sergiliyorlar.
Suriyelilerin ayaklanması durumunda ülkeden gönderilmesini Amerika ve mültecilerden kurtulmak için milyarlarca euro ücret ödeyen Avrupa Birliği istemez.
Beşar Esad bir çağrı yaptı ve belirtilen süre içinde Suriye'ye dönmeyen mültecilerin mal varlıklarına miras dahil el konulacağını açıklamıştı ve bu insanlar Türkiye'de mal mülk işyeri sahibi oldular.
Ya Osmanlı en zayıf zamanında ermenileri gonderiyor kimsenin sesi çıkamıyor da şimdi mi sesleri çıkacak? Bizim için tehdit unsuru olursa eğer devlet için onları sınır dışı etmek çok basit bişey
Sınır dışı edecekler de ABD sınırına mi gönderecekler sanki? Suriye sınırına bırakırlar zor bişey değil. Ayrıca ülke güvenliği için tehdit oluşturması durumunda ABD nin koyacağı ambargoyu mu düşünücez sence?
Sınırlar korunmuyor, kim olduğu belli olmayan insanlar ellerini kollarını sallayıp ülkemize girebiliyor.
Ülkemize kaçak yollarla gelen bir Afgan küçük yaşlarda Türk kızını kaçırarak İran'a götürüyor ve orada 2 yıl boyunca tecavüz ediyor.
Kızın bu tecavüzden çocuğu oluyor ve İnterpol kız ile çocuğunu İran'da bularak Türkiye'ye getiriyor.
Birde dolar'ın ilk bianda fırlaması Rahip Brunson krizinden dolayı Amerika'nın ülkemize uyguladığı ambargo sonucu meydana gelmişti.
Ben ülke güvenliğini kastetmiştim. Kaçak yollarla abd ye de giren var ona bakarsan. Konu bu değil ki
Kaçak yollarla meksika sınırından Amerika'ya girenler öyle ülkeye elini kolunu sallayarak giremiyor.
Amerika'da kaçaklar polis tarafından yakalanıp göçmen kampına götürülüyor ve orada kendilerine bir sponsor bulmaları isteniyor.
O kamplarda aylarca kalanlar var sponsor bulamayan, konu bu değil evet ama bir örnek göstermek istedim sadece.
Suriye sınırından yine girebilirler yani.
O tür durumda devlet isterse o sınırı geçemeyecekleri hâle getirir o konuda sorun olacağını dusunmuyorum
Hatay bizim demeyle onların olmuyor sonuçta. Bunlar gereksiz detaylar bence. 3-5 tane itin yaptığı hareketleri çok gözde buyutmemek lazim
Cevap
14Cevap
politka.
Darbeci sisi dediği kişiye Mısırda daha geçtiğimiz günlerde ziyarette bulunan bir liderden ne beklenirki
Deveye boynun neden eğri demişler
Nerem doğruki demiş
Düzgün siyasetçi yok ki anasını satayım valla bıktım
Bu gidişle yatacak yerimiz gerçekten olmayacak. Biraz da kendi halkımız için boykot. Biraz da kendi halkımız için ayaklanalım.
Yazının tamamını okumadım ama devlet içinde devlet taa en başından kuruluydu zaten. T. C kurulmadan önce de, kurulurken de, sonrasında da hep büyük oyunlar döndü ve dönmeye de devam ediyor
Yazının devamında en aşağılar da aslında akp Rusya, Arabistan, İngiltere ile sözleşmeler yaparak, madenleri yabancılara açabilmek için kânun değişikliği yaparak, yabancıların toprak ve köyler toprak satın alınabilmesinin kânunu değiştirmesi gibi bizi sömürgeleştiren önemli faktörlere değiniyor. Şu an devletin içinde devlet car diyemeyiz. Bütün kurumları işgal ettiler. Açık açık yapıyorlar. Sorun sesini çıkarmayan halk.
Halk şu an sesini çıkarabilecek durumda değil. Devlet içindeki devletin de kim olduğu biliniyor aslında.
İttihat terakkicilere dayanıyor bunun ucu
Halk susmaya devam ederse yok olacak zaten.
Bu halkın susmasıyla veya konuşmasıyla değişecek bişey değil. Farklı stratejik yöntemler geliştirmek zorundayız. Oyun o kadar büyük ki savaşmasak kaybediyoruz, savaşta kazansak yine kaybediyoruz. Ama her şeyi burada anlatamam işte.
İttihat ve terakkiciler şu an aktif bile değil.
İttihat terakkiciler yapacağı görevi yaptı. Başkalarına devrettiler zaten.
Osmanlı'nın zayıflaması ve yıkılmasında büyük etkiye sahip olanlar ittihat terakkiciler
Zamanında Selçuklu Devleti nasil haşhaşiler yüzünden yikildiysa Osmanlı'nın da sebebi ittihat ve terakkiciler oldu
Hayır, ittihat ve terakkiciler işgal güçlerinden bir devleti kurtardı. İşgal güçlerine toprakları teslim etmekten çekinmeyen padişahlardan kurtardı.
İşte sen öyle zannediyosun
Çünkü öyle anlattılar yıllarca
Aynı taraftan değiliz. Onu anladım. Bu yüzden boş yere konuyla ilgili tartışmamıza gerek yok. İyi günler dilerim.
Bence de.
Size de iyi günler
Ölmekten korkmuyorum ama Allaha uzak olmaktan korkarım O yüzden dünya yıkılsa umurumda değil hatta beni yıkılmadan yanına alsa dünyayı sevenler bir birini yiyip dursa da izlesem
Neden öyle diyosun ki bunun için ölmek gerekmiyor
maalesef öyle oy verdim bu hükümet kandırıldık aldandık hâlâ ticaret kesmiyor
Düzgün siyasetçi yok. Kimin ne olduğu belli değil gerçekten
maalesef hata ettik galiba oy vererek
Devletler naz yapamaz, boykot yapamaz. Yapanlar da güçlü olanlardır. Bizim öyle bir gücümüz yok maalesef.
Sanırım ihracat listesinden çıkardı ama çıkarmayacak bile olsa ortada bir sözleşme varsa tazminatı daha fazla
koyunlari iyi uyuttuk nasilsa, kolay kolay uyanamazlar diyorlar da ondan 😡
Zamanında çok yanlış temeller atıldı, önleri kesilemedi ne yazık ki.
Kesemezsin öyle her şey kolay değil,
şu an bir deterjan 200 lira ise bunun 700-800 liraya çıkmasını göze alabilecek misin?
alamazsın çünkü devlet yönetiyorsun her şeyi düşünmek zorundasın.
Herkes ambargo uygulasa baskıya dayanamayıp onlar durdurur zaten soykırımı. Suudi Arabistan petrolü göndermiyorum dese petrolsüz ne halt edecekler mesela?
😒
İslam da dahil olmak üzere dinler, bugün siyasete ve ekonomiye yön verecek güçlerini kaybetti.
neden abi
@uyanmakzorundayiz Para ve bilim güç kazandı. İnsanlar artık imana değil, akla bakıyor.
maalesef haklısın abi
kıyamet yaklaşıyor abi
Hz Mehdi yaklaşıyor
@uyanmakzorundayiz İnşallah hayra alamet olur bunlar.
inşallah İslam alemi gaflet içindeyis
O gücü yeniden kazanacak ama ne zaman bilmiyorum
Ben müslümanım elhamdürillah filistin halkına üzülüyorum ve dua ediyorum elimden gelen bu ama hiç boykot etmedim etmemde
Boykot etmeme sebebin ne?
Boykot dediğim İsrailin ürettiği hiçbir şeyi almamak.
Biz boykot edince ne olacak adi kalitesiz mallar zam yapacak boykot ettiklerimizde indirim yapacak vr dün ben boykot ettim diyenler o ürünler indirim yaptığı için gidip tekrar onu alacak
Alakası yok. Şu an her ürünün yerlisi var. Yerli olduğu için de hem ithal mallardan daha ucuz hem de gayet de kaliteli. Senin bu dedigin ithal mallar arasındaki durum için geçerli. Yerli ürünün fiyatı her zaman daha uygundur. Alabilirsin gayet
Sen başka ülkede yaşıyorsun galiba fiyatlardan haberin yok kaliteli yerli ürün var ben yok demedim ama bazı ürünler özelliklr ithaller daha kaliteli ve yerliyle ay ı fiyat kusura bakma siz yapabilirisniz yapana saygım sonsuz ama benim fikrüm ülkeme giren her ürünü alırım
Tamam sen bu kafayla devam edebilirsin. Sadece Türk malı ürün almak ülke ekonomisini de kalkındıracak bişey. Sırf bir tık daha kaliteli diye mıymıy edip yabancı ürün alan insanların bu ülkeyi sevdiğini de, umursadigini da düşünmüyorum
Ben yerli ürün almıyorum demedim aldığım var almadığım var beğendiğim var beğenmediğim var ben tüketiciyim istediğimi alırım sırf yerli diye kalitesiz ürünüde almam bukadar net
Tamam ben de gayet net olduğumu düşünüyorum
Size saygım var sizde bize saygı gösterin derim ben sizin ne vatan sevginizi sorguladım ne başka bir şey ama siz direk oraya getirdiniz misal şu an kullandığınız telefonun markası ne veya sizin evdeki beyaz eşyalaeın markası ne
5-10 sene önce alınmış şeylerden bahsetmiyorum. Şu an bu olaylara rağmen yapılandan bahsediyorum. 10 sene önce bu durumda degildik
Hangi durumdaydık 10 sene öncede 20 senw öncede israil aynı şeyi yapıyordu ne ülkemizde yine vestel vardı farklı yerli ürünler vardı kaan marka çep telefonu 7-8 yıl önce üretildi yerli marka aldın mı vestel üretti aldın mı nutella yerine yerli marka aldın mı onu soruyorum
Hayır almadım. Yanlış yapmışım. Hata etmişim. Şimdi farkındayım ve almıyorum. Farkında olduğu halde umursamayanlar kendini sorgulayabilir ama
Ben paramı zar zor kazanıp yerli ve yabancı olayına bakmadan kaliteye giderim senin yabancı ürün dediğin şeylerin vergisini fazlasıyla ödüryoruz misal kaç senedir burger yemiyorsun cola içmiyorsun ya da kaç ay diyeyim
Kola senelerdir içmiyorum. Ayrıca yabancı ürünün vergisini vermekle konunun ne alakası var? Ben neyden bahsediyorum sen ne diyosun
Filistinliler bizi dost olarak görmüyor diye düşünüyorum.
Nasıl böyle bir kanıya vardın? Kaldı ki zulme karşı durmamız için birinin bizi sevmesi de gerekmiyor. Zulmün karşısında durmak insani bir özelliktir. Soykırıma karşı durmayanin insanlığı sorgulanmalı
Benim hiç sorumluluğum yok cocacola içimem, burger, macdonalds yemem, Starbucks içmem zamanın Türk askerini öldürün Filistinlilerden Allah hesap soruyor Gazze çölü Türk askerine mezar olmuştu 1. Dünya Savaşı'nda Allah onları ıslah ediyor
Pardon da mesele sadece Filistinle bitiyor mu? İsraile kimse ses çıkarmayınca büyük israil projesinde sıra bizim doğuya geldiği zaman da bunları söyleyebilecek misin merak ediyorum
Biz Türk milleti olarak yıllardır İsraillerle İngilizlerle mücadele veriyoruz, Araplar sürekli arkamızdan vurdu, sınrımıza gelirse gene yenmesini biliriz
Sana bişey soyliyim mi? Biz yıllarca mücadele ettiğimizi zannettik. Öyle planlar kuruldu ki biz onlarla savaşırken bile onlara destek oluyormuşuz da haberimiz yokmuş.
Nablus savaşını bi araştır derim.
Devlet ile ne alakası var anlaşmayı chp yapıyor
Yorum yapmış olmak için yapmayın
Samimi görüş paylasmayacaksanız gelmeyin
zorr işler
Bi anlayabilsem...
Biz esegiz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?