www.theguardian.com/.../border-fight-texas-greg-abbott-razor-wire
www.milliyet.com.tr/.../abd-teksasta-neler-oluyor-cnn-turk-washington-temsilcisi-aktardi-7070118
ABD Anayasa Mahkemesi'nin, Meksika sınırında göçmenlerin geçişini engellemek için kurulan jiletli tellerin sınır görevlilerince kesilmesine izin veren kararı ABD'yi karıştırdı. Teksas Valisi Greg Abbott telleri koymaya devam edeceğini açıklayıp eyaletin işgal altında olduğunu duyurdu. Abbott, mahkeme kararına karşı çıkmakla suçlanırken 25 eyalet ortak bildiri yayımlayıp Vali Abbott'a destek verdi.

Kısacası, ABD hükümeti Meksika ile olan sınırlardan gelen göçmenler için sınır tellerini kaldırmak için bir karar imzalamıştı. Bunun ardından Teksas eyaleti bu kararı yok sayıp, hükümete ait polis/muhafızları tutukladı. Ardından diğer cumhuriyetçi eyaletlerden de Teksas Eyaletine destek geldi ve 25 Eyalet, ortak bildiri yayınladı.
Sizce ABD'de bundan sonra neler olacak?
Son yıllarda Amerikan demokrasisi belli ölçülerde zarar gördü. Bu durum bize kusursuz olmadıklarını kusursuz rolü yaptıklarını gösteriyor. Bu olay elbette ülkeyi parçalayıp bir iç savaş veya darbe gibi bir duruma sokmaz. Ama yavaş yavaş ileride daha büyük sorunlar yaşayacaklarının sinyalidir. Fransa da buna benzer sorunlar yaşıyor.
Dünya gündemini takip eden biri olarak son bir kaç yılda yaşanılan olayları size kısa bir şekilde anlatayım neler olduğuna dair parçaları birleştirin.
Abd Rusyaya ukrayna üzerinden bir oyun kurdu ve rusyayı köşeye sıkıştırdığını sanıyordu.
Rusya ise bu hamleyi bekliyordu hatta o kadar hazırlıklıydı ki ekonomik altyapısını çin üzerinden yürütmek için gerekli altyapıyı bile hazırlamıştı.
Rusya ilk başta kaybeden gibi görünse de abd ukraynaya avrupa ülkeleriyle birlikte destek verince rusya ilk önce avrupa ülkelerinin gazını kesmek ile tehtit edip onları saf dışı bıraktı.
Ardından Karşısında sadece abd kalmasını sağladı.
Sonra büyük oyunu iran üzerinden israile hamas tuzağı kurarak kurdu.
Hamasın israile saldırması tamamen Cepheyi genişletmek üzerine kurulmuş bir plan.
Hamas israil savaşı uzayınca ve savaş kızıl denize tankerlere sıçrayınca abd ciddi zararlar görmeye başladı Bu yüzden İsraile iki devletli bir çözüm için ateşkes yapmasını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde çıkan uzun vadeli bir ateşkes teklifi yapıyor diye yayılan ve sonrada yalanlanan ateşkes haberinin aslı burada başlıyor.
İsrail ateşkes istemiyor. tamamen filistini bitirip artık filistin meselesi kalmasın istiyor çünkü artık bu işin geri dönüşü ciddi bedeller ödetecek kendisine eğer bu sorun çözülmezse ileride daha büyük bir belaya dönüşecek.
Abd ise israilin bir an önce filistin ile iki devletli bir anlaşma yapmasını istiyor.
Çünkü abd bir taraftan ukraynaya bir taraftan israile destek veremez.
Üstüne rusya alaska kozunu da kullandı ve cepheyi biraz daha genişletmeye kalkıyor.
Daha geçtiğimiz günlerde kuzey kore ile de anlaşıp çin, rusya, iran ve kuzey kore olarak ciddi bir caydırıcı güç haline geliyorlar.
Abd ve israil arasında istihbarati anlamda bir restleşme gereçekleşiyor.
Patlayan epistein davası , penegog olayı ve üstüne abdnin ırak ve suriyeden çekilme haberleri ve bu gün patlayan eyalet olayı tamamen israil ile abd arasındaki tehtitleşme.
Abd en son israile ben buradan çekilirim ortadoğuda iran, rusya ve bu örgütler ile tek başına kalırsın tehdidi savurunca eyalet mevzusunu patlattılar.
Netenyahu ve biden büyük kaybediyor.
Ve rusya abd karşısında adeta bir satranç maçında yapılan hamleler gibi hamle yapıp iyice köşeye sıkıştırdı ABD'yi Üstelik abd tek yani rusya, çin, iran ve kuzeykore gibi sırtını dayayabileceği sağlam ortakları yok.
Nato ortaklarının hepsine bir kazık atmıştı şimdi hangi nato ülkesi kendisinin arkasında durmak için can atıyor ki.
Tamamen hepsi çıkar ilişkisine bakıyor. Buda güvenilmez bir ortaklık demek.
Baya takip ediyorsun, emeğine sağlık güzel yazmışsın, şu an benim de tek duam Rabb'im düşmanlara fırsat vermesin. Orta Doğu da ne oluyorsa lanet Amerika yüzünden
Türkiye nasıl etkilenir kısmı da var.
Artık Kanal İstanbul projesi çok geç.
Artık direk boğazlar sözleşmesini delmesini isteyecek ABD Türkiye'den.
Zaten bu güne kadar boğazlar ile ilgili konuşan ne kadar generalimiz varsa hepsini içeri attılar ortam hazırlığı yapıldı.
İstedikleri herşeyi yapan bir iktidar var.
Eğer Türkiye boğazları açarsa savaş patlar.
Açmaza ABD baskı ile ambargo ile Türkiye'yi sıkıştırmaya kalkacak başka çaresi yok.
Deli dedikleri Kadir Mısıroğlu yıllar önce ABD'ye eyalet savaşları çıkacak dediğinde kimse inanmıyordu adama. Adam ne dediyse hepsi gerçekleşiyor. Bu adama deli diyenler belki ileride utanırlar diyeceğim ama o kesimde utanacak yüzde yok çünkü
Umarım bir şey olmaz çünkü sonu bize dokunur ekonomik açıdan
Afrika'da iki kabile savaşsa bizim TL nin değeri düşüyor zaten. :D Bu çok daha büyük bir şey olur.
Harbi ya, mağduriyet çıkarırlar şimdi buradan da. :D
🙄🙄🙄🙄🙄
Herkese laf sokma 🙄
Mogdoroyot cokororlor 😒
Cevap
30Cevap
Bence iyi şeyler olmaz
hiçbir şey olmayacak. Bu konular abd de haber bile olmuyor. Kardeşim orada yaşıyor ve haberi ben verdim. Türkiye amerikanın çükünde değil ama ABD de bişey olsa biz hopluyoruz. Eyaletler iç işlerinde bağımsız. Mahkeme telleri kesin demiş ve onlar da kesmiş ama yenisini koymuşlar bu durum kanunda açıklılar olduğunu gösteriyor. Onlar anlaşır bir şekilde biz kendi sorunlarımıza odaklanalım
banane ne olursa olsun paramparca olsun birbirlerini yesin awk abd'si. devamında israile de sıra gelecek. artık bunların borularının sönme vakti çoktan geldi geçiyor bile
ABD'de kriz olunca Dolar endeksi daha çok yükseliyor
ABD'de en son yaşanan borç tavanı krizi Dolar endeksini desteklemişti
ABD'nin yaşadığı herhangi bir kriz çözülmezse bu durum bütün dünyanın başına bela olabilir
Teksas'ın aldığı kararı çok yerinde buldum. Darısı bizim başımıza. Şu askerlerin ve polislerin ortak hareket edip, aklı başına gelip artık bir tepki vermesi lazım. Gerçi hükümet anında darbeci diyerek algı operasyonu yapar.
Eğer biden yönetimi askerleri ile texas yönetimine müdahele ederse ve sıcak bir çatışma yaşanırsa bu olaylar büyür, biden yönetiminin geri adım atacağını zannediyorum
Ben de öyle düşünüyorum. Ayrıca bu durum Trump'in işine de yarar.. Cumhuriyetçiler son zamanlarda iyice yükselişte.
Eğer sıcak ve uzun bir çatışma yaşanırsa ABD bir çok askerini ortadoğu dan çekmek zorunda kalır natonun gücünün zayıfladığı psikolojisi oluşur ve Trump bunu çok iyi bir seçim malzemesi olarak kullanır ve kesinlikçe seçimi kazanır
Herkesin ülkesinde iç karışıklık çıkarıyorlardı, etme bulma dünyası diyelim.
sonu bize dokunup ekonomi çökermiş diye tedirgin oluyor bazıları :D sonu sana dokunsa nolur zaten 100 yıldır sömürülüyorsun abd nin karşılıksız bastıgı dolarlar yüzünden senin ve diğer ülkelerin kıçına giriyor enflasyon olarak. şimdiye 5-6 kere batması gerekiyordu abd nin diyorlar ama batmıyor. abd yıkılırsa bir kere yıkılır 100 yıllardır milletlerin sömürülmesinden iyidir.
yeni dünya düzeni kuruluyor çin yeni güç olacak
Tapınakçılar ve Siyonistler UNITER dünya düzeni için düğmeye bastı her ülkede gereken neyse yapılıyor Tek devlet tek millet tek dil.
aynen öyle yeni dünya düzeni kuruluyor
@ladycurio amin
Biden seve seve o mülteci politikasından geri adım atacak
İnşallah birbirine girerler de dünya rahat bir nefes alır
Eskiden gerçekleşen güney kuzey savaşı gibi bir şey olur
Filistin’e karşı sessiz kaldı elbet çekecek cezasını ABD er ya da gec
Valla oraya ait insanlara sorulmadan alınan her karara verilen tepki haklıdır.
Kendi ülkrmin sorunu nitti başka ülkeyi mi düşüneyim. Meksikalıları da alalım bence biz.
Zamanında biri çıkıp dediydi ABD'de ortalık karışacak diye...
üstad Kadir mısıroğlu
İlginç. Texas ayrılmak istiyor gibi.. Bakalım görelim
yıllardır diyorlar zaten amerikada eyaletler baş kaldıracak ve amerika 2 ye bölünecek diye.. eskidende 2 parcaymış zaten eski haline geri dönecek
Bence bi olay olacağını düşünmüyorum yasada iki taraf anlaşırsa bağımsızlık maddesi mevcut şu an için Amerika senatosu kabul etmez bu durum 1 2 haftaya düzene girer
Sonuna kadar haklılar bizim yaşadığımızı yasamasinlar.
hiç bi halt olmaz amerika kadar özgürlüklerin sınırsız olan bir ülke de mutlaka bir araya bir noktada geleceklerdir
Kadir misirlioglu 2024 te abdnin eyaletlere bolunmeye baslayacagini soylemisti. Bu adami deli diye karaladilar ama bi bakin ne dediyse hep cikmistir.
Hiçbir şey olmaz kanka trump'ta seçilmez başkan
Viskimizi yudumlarken zevkle abd nin iç savaşını izlicez
Oda olur
Dolar düşer umarım 😅
En iyisini yapmışlar
ABD parçalanıyor mu yoksa 😄
Zamanı gelmişti parçalansın 😅
meydanlara inmeleri lazım darbe girişimi
Abdullah çiftçinin öngörüsü tuttu
Abdye demokrasi lazım anlaşilan
Ortalık karışacak vaziyet alın
USD yine yükselişe gecior 😅😅
Seçim ile hallolur
Savaş neyim çıkar mı kendi içinde
İç savaş mı çıkacak
Bir şey olmadı. Hükümet geri adım attı. :)
Bizde öyle olmuyor
Hayirdir teksas mi lan bura😂😂
Türkiye'yi bölmeye çalışanlar birer birer bölünüyor
Bir şey olmaz güçlü devlet
Ülkemde ABD'li mülteci istemiyorum ✍️🥱
İç savaş çıkacak amerikada
Beter olsunlar 😃
Vurun birbirinizi aşşalık Amerika
Abdyi üzmesinler :(
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?