İktisat uzmanı Mahfi Eğilmez, “Türkiye, skimpflasyon ve shrinkflasyon dönemine girdi." dedi. Bu kavramlar ne demek, biliyor musunuz?
skimpflasyon shrinkflasyon nedir?

İktisat uzmanı Mahfi Eğilmez, “Türkiye, skimpflasyon ve shrinkflasyon dönemine girdi." dedi. Bu kavramlar ne demek, biliyor musunuz?
skimpflasyon shrinkflasyon nedir?

Ben bu terimleri bilmiyordum fakat şimdi baktım yani bunun Türkçe meali Tağşiş anlamına da gelebilir. Yani ürünün kalitesini gramajını düşürüp 10 tl zam yapılması gerekirken 7 tl zam yaparak enflasyonu baskılama adı altında insan sağlığını ve etik ahlakı ayaklar altına almak oluyor yani. Gıda dedektifi kanalını takip edin, Türk insanı o kadar insan yerine konulmuyor ki bize layık görülen bize satılan ürünleri değil insana sokak köpeklerine bile yedirilmez. Limonata alıyorsun içindeki limon oranı %000.1
salep alıyorsun içindeki salep oranı %00.5 dondurma alıyorsun içindeki süt miktarı %0.01. Resmen 3. sınıf insan statüsündeyiz.
Bu olgular ülkemizde zaten hep vardı ve bunlar uygulandıkça bu halae geldik hayat pahalılığı, hiçbir şeyin insanlara yetmeyişi, serbest piyasa diye diye düşük kaliteden ürünlerin satılması zaten yerli ve milli ekonomimizin hep baş belası oldu. Çok fazla abartılacak bir durum yok ortada.
Cevap
41Cevap
Aslında bunlar milletçe alışkın olmadığımız ekonomi terimleri kısaca açıklamak gerekirse Skimpflasyon, üreticinin ürünün kalitesini düşürmesi, Shrinkflasyonun ise ürünün gramajının düşürülmesi demek yani çok doğru tahminler bunlar özellikle gıda ürünlerinde yaşanan bu durumun nihai tüketici için zamanla çok büyük bir sorun teşkil etmesi öngörülüyor...
ekonomi kötü olur
aslında anlattığı çok basit. ama bence biz bu döneme en az 5 sene önce girdik. İlk kavram enflasyon sonucunda ürünlerin kalitesini azalmasını veya ek hizmetlerin azaltılmasını, ikincisi ise ürün fiyatı arttırımı yerine gramaj ve porsiyonlarının düşürülmesini anlatıyor.
10 tane aldığın halleyin 8 li olması, çikolataların gramajının düşmesi, yediğin dondurmadaki süt miktarının azaltılması vb...
Farkındaysan instagramda veya tiktokta yıllardır tüketicinin kandırılması adı altında bir sürü paylaşımlar yapıldı.
Cevabım bu
Uygulanan politika ile Türkiye ekonomisi stagflasyon sürecinde; %49 zam değil, enflasyon telafisi bile değil hissedilen enflasyon kadar bir ücret artışı yapılmadığında telafi edilemez diye düşünüyorum.
Tabi saygı değer bakanlarımızın bir bildiği vardır muhakkak umarım her şey ülkemiz lehinde ilerler.
mna gydumun davarları kurbağa testi gibi yenimi farkına varmışlar seçim öncesi 1kiloluklar 700 grma düştüydü hay sqyim bunların manipilasyonlarını korktukları için yapıyorlar bunu mngmn samimiyetsizleri
Türkçe konuşamıyor muymuş? Saçma sapan kendini çok bilgili gösterecek diye halkın genelinin bilmediği kelimeleri söylemekle takdir edinilmiyor.
Bir pilotu Harnessin şekil önümden çekil demesi ya da doktorun Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis olmuşsun bacım geçmiş olsun demesi kadar saçma olmuş ama neyse bunları da öğrenmiş olduk
Güzel benzetme. Beğendim.
Çok sağol beğenmene sevindim
Rica ederim.
Üretilen ürünlerin kalitesizleşmesi, kaliteli ürünün azalmasıdır bu terimler yani bom bk duruma gidiyoruz zaten öyleydik iyicene
Bu hükümet bizimle skimpflasyon geçip gözümüze shrinkflasyon görünmeye çalışıyorlar.
ya djsldjsldj öfff çenem çıktıı gülmekten
Kelimelerden de anlasildigi gibi biz asgari ùcretlilerin anlayacagi bi durum degil herkes 3. işi bulmaya baksin
Dayı niye terim kullanıyon ki? Hastaya "lomber herniyasyonunuzun prognozu malign seyretmekte. Acilen herniyektomi operasyonu olmalısın" desek ne diyon awk der bastonla dalar.
Bu dediği yeni değil bu ülkede 70lerden beri hep vardı
Soruyu ilk okuduğumda Mahfi Eğilmez random attı sandım. :D
* iliklerimize kadar hissediyoruz zaten ohhhh harika evet
Böyle skimpflasyon mu olur oda kurtarmaz bizi 🤣🤣🤣
Bu terimler bişeyi değiştirmiyor, olan oldu zaten ne kaldı ki
Bizde hissederiz umarım şu shrinkflasyonu bize yansıyan bir durum söz konusu değil henüz.
Erdoğanın ve onun yanlış ekonomi politikasının cezasını hepimiz çekeceğiz bu işin corona virüsle vs de alakası yok...
Ohh bee bir akıllı cıktı artık mahfi abi saygılar, Cook halkı girdik o dediklerine
Bir girmeyen skimflasyon kalmıştı, o da girdi demek ki..
Manası çok derin biz adama bilezik gibi geçiririz demek istemiş
Saksıya fesleğen gibi oturturum anlamıda çıkabilir🤣
cunku her kes kafasina gore istedigini yapabiliyor kontrol var mi yok mu belli degil
Shrink daralma da diğeri iyi bişi değil belli ki🤣🤣
Bahsettiği dönem başlayalı 3 yıl oldu geriden geliyor Mahfi bey.
skimpflasyon sanırım giren ama hissedilmeyen , shrinkflasyon buda girmeyen ama hissedilen :-)
Bence de çok skim bi dönemdeyiz
skinsono-ik bilmem ne anlamam ama malum şey mi o :D
Doğduğumdan berri aynı adam , giren girmiş bundan sonra kaç yazar
Uyduruyor. Biz alınanları geri alamadık donunuza sahip cıksın gibi birsey
İyi yönünden bakalım ülkecek yeni kavramlar öğrendik (!)
Ekonomi skim gibi derken ciddiydik
ileri görüşlülük işte
Hakkaten çok skimpflasyon dönemdeyiz.
Okumuş adamın küfürü de bir başka oluyor
Bu sefer kar nereye yağacak yani? 😃😃
Skimp attılar memleketi yani
Mahfi bey yeni mi farkına varmış biz * iki senedir hissediyoruz büyük kazıklar giriyor
Türkçe konuşsaydı keske shshshsh
Böyle skimpflasyon mu olur
Türkiye yrrgı yedi demiş direkt
Hayırlısı olsun
Çikimçilaşyon şikimşilaşyon ne demeç
Battıkça batıyor ülke.
Skimp tutacağız diye yorumladım
Pek hayra alamet şeyler değil gbi duruyor
😂😂😂
Sesli güldüm
İyice b.. oka soracak
bu skim sikinti