12 Eylül Darbesi veya 1980 İhtilali, hakkında ne düşünüyorsunuz gerekli miydi?

12 Eylül Darbesi veya 1980 İhtilali, resmî isimlendirmeleriyle 12 Eylül 1980 Harekâtı veya Bayrak Harekâtı,[2] Türk Silahlı Kuvvetlerinin 12 Eylül 1980 günü emir komuta zinciri içinde gerçekleştirdiği askerî darbe.[3] 27 Mayıs Darbesi ve 12 Mart Muhtırası'nın ardından Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Silahlı Kuvvetlerin yönetime karşı gerçekleştirdiği üçüncü ve son başarılı açık müdahaledir.

Kenan Evren
Kenan Evren

Tam 42 yıl önce gece saat 03:00 da askerî darbe yapılarak yönetime el konmuştu, belki birçok kişi bu konuda Kenan evreni suçlasa da masum insanların öldüğünü söylese de ki doğru olma ihtimali yüksektir, ancak ben o dönemde yaşamadığım halde annem babam anlatırdı, yaşanan olaylar insanların birbirini vurması siyasi kavgalar ve otoritenin bozulması nedeniyle gerekli olduğunu söylerler.

Neden olarakta

• 12 Eylül Darbesi'ne giden süreç
  • Sağ-sol çatışması
  • Bölücülük
  • Suikastlar
  • Katliamlar
  • Cumhurbaşkanı seçimi krizi
  • Siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarsızlık

Olarak görülüyor.

Fakat bu konuda birçok insan haksız yeri insanların öldürüldüğünü masum insanlarında bu konuda zarar gördüğünü söylemekte ben özellikle annem babamı bu konuda sordum yani siz de o dönemde yaşadınız neden size bir şey olmadı dedim hatta hiçbir şey olmadığını askerin evlilerin ekmek getirdiğini normal hayatlarına devam ettiğini söyledi. Hatta o dönem dahi şu anki bulunan ekonomik koşulların bu kadar kötü olmadığını dahi söylediler.

tabii ki o dönemde ben yaşamadım ama o dönemdeki yaşayan insanların fikirlerini merak ederim kimisine göre gerekliydi kimisine göre gereksizdi ama okuduğum olaylardan baz alacak olursak çok da gereksiz olduğunu düşünmüyorum. Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını yerlere atılması şeriat isteriz sözleri ve ülkede çıkar siyasi kaos...

Sonuçları

• Sonuç
  • Sağ-sol çatışması bitirildi.
  • Enflasyon düşürüldü.
  • Eğitim öğretim kesintisiz yapıldı.
  • 1981 yılı Atatürk Yılı ilan edildi ve yıl boyunca kutlandı.
  • 12 Eylül öncesinin siyasi partileri temelli kapatıldı.
  • Yükseköğretim Kurulu kuruldu.
  • Cumhuriyet Senatosu kaldırıldı, tek meclis sistemine dönüldü.
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik çıkarıldı. Başörtüsü yasağı getirildi.
  • 1982 Türkiye Anayasası hazırlandı, 7 Kasım 1982'de yapılan halk oylamasında %91,37 oy oranı ile kabul edildi.
  • Kürtaj yasağı kaldırıldı.
  • Seçim barajı sistemi getirildi. (%10)
  • Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu kuruldu.

#ᴅᴀʀᴋᴋɴɪɢʜᴛ

12 Eylül, 2023 Salı 00.47

Evet
Hayır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Güncellemeler
+1 yıl
Diğer gerekçeler

Kürt millî marşı diye bir marş toplu olarak okunabilmekte. Emniyet Müdürü dövülmüş.15 kadar okulda bayrak merasimi yapılmamakta, İstiklal Marşı söylenmemekte. Tabii 2010 referandumu yargılama yapılmasına neden oldu