Görüş ve yorum yazan tüm dostlara teşekkürler. 🙏
Motorlu Taşıtlar Vergisi iki katına çıkarılıyor. Yüksek zamlar enflasyonu düşürür mü?
Görüş ve yorum yazan tüm dostlara teşekkürler. 🙏

En düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkaran torba kanun teklifinde, ek vergi süpprizi de çıktı. Motorlu Taşıtlar Vergisi 2023 yılı için geçerli olmak üzere iki katına çıkarıldı.
Enflasyonun bu şekilde sinyal verdiği bir ekonominin gidebileceği iki yoldan söz edebiliriz. Birinci yol, Merkez Bankası'nın enflasyona faiz silahı ile müdahale etmesi, ekonomiyi soğutması ve bunun sonucunda çıktı açığını sıfırlayarak enflasyonu düşürmesidir. Merkez Bankası ne kadar becerikli, güvenilir ve bağımsız ise enflasyon o kadar hızlı ve az bedel ödeyerek kontrol altına alınır.
Gidilebilecek ikinci yol enflasyonun kendi seyrine bırakılmasıdır. Bu yol tercih edildiğinde dışarıdan faiz silahı ile ekonomi soğutulmadığından ekonomi enflasyon vasıtasıyla kendi kendini soğutmak zorunda kalır. Yükselen enflasyon hane halkının alım gücünü eritir. Bu şekilde, kontrol dışında geri çekilen taleple birlikte çıktı açığı bir kez daha sıfırlanır. Ancak bu sefer ekonominin yavaşlaması faiz değil enflasyondaki artışla gerçekleştiğinden nihai olarak gelinen noktada enflasyon kalıcı olarak artmıştır.
Birinci yol ile ikinci yolu karşılaştırdığımızda her ikisinde de nihai varış noktasının ekonominin uzun vadeli büyüme oranı olduğunu, ancak Merkez Bankası'nın önemli olup görevini yaptığı birinci senaryoda enflasyon kontrol altına alınırken, Merkez Bankası'nın önemsizleştiği ikinci senaryoda yüksek enflasyonun kalıcılaştığını görüyoruz.
Bu iki senaryo içinde hangisinin seçilmesi gerektiği son derece net. Tam da bu nedenle tüm dünyada Merkez Bankalarına önem atfediliyor ve enflasyonu kontrol etme görevi veriliyor. Ve yine bu nedenle bugün tüm dünyada bize göre çok daha cüzi olsa da global enflasyonla mücadele için Merkez Bankaları faiz artırıyorlar. Çünkü enflasyonla mücadelede ne kadar geç kalınırsa, enflasyonu düşürmek için gerekli faiz bedeli de artacağı için ekonominin resesyona girme riski artıyor.
Yukarıda bahsetmediğim bir de üçüncü yol var ki o da ikinci yolun bir uzantısı olarak düşünülebilir. İkinci yol şüphesiz son derece tatsız, halkı yoksullaştıran, reel ücretlerin azaldığı, zorda kalan sabit gelir gruplarına yardım elinin uzatılmadığı, borçların ertelenmediği ve ancak bu şekilde ekonominin kendi kendini yavaşlattığı bir senaryo. Bu nedenle de tercih edilmemesi gerekir.
Şimdi senaryoya bir de "enflasyona karşı halkı ezdirmeme" güdüsü ile ücret zamları, vergi indirimleri ve destek paketlerini ekleyelim. O zaman ne olur? İşte o zaman uzun vadeli etkileri ikinci senaryodan bile daha yıkıcı olan bir üçüncü senaryo karşımıza çıkar. Çünkü enflasyonla mücadele edilmediği gibi ekonominin kendi kendini soğutma mekanizmasına da izin verilmez. Talep "doping verilerek" tekrar desteklenince enflasyon bu sefer daha da güçlü bir dalga ile gelir ve ücret-enflasyon sarmalı ile müdahale edilmezse sonu hiperenflasyona kadar gidebilecek bir süreç başlar.
Alıntıdır.
Bunu yıllardır diyoruz anlayan yok ya da anlamak isteyen yok. Biz maaşlara zam istemiyoruz. Çünkü maaşa zam geldiğinde diyelim ki 50 bin yapsın, bu maaşhemen enflasyona dolara vergiye ve diğer zamlar karşısında eriyecekse maaşa zam yapmasının bir anlami yok. Biz alım gücünün artmasını istiyoruz. Biz fiyatların azalmasını istiyoruz. Yillaridr aynı terane maaşlara zamla birlikte giderlere de dünyanın zammını yapıyor e ne anladık bu işten? Bu hükümet maaşı 100 bin TL'de yapsa ertesi hafta o 100 bin TL'yi ne yapar eder yoksunluk sınırının altına öteki hafta da açlık sınırının altına getirir.
Bir laf var, aslan besleyen yemini düşünmez diye. Çok şükür, sahibi olduğumuz araçlara binebilmek, masraflarını karşılayabilmek de bizler için pozitif hissettiriyor. Allah sıfırdan yeni araç alan kişilere yardım etsin.
Hahahah Süleyman aklıma geldi ooğğğğhhhh diye bağırıyor kürsüde 😄 Çay kaşığı kadar maaş zammı verdiler e mecbur kepçeyle almaları lazım ki artıya geçebilsinler. Bekleyin enflasyon düşer belkiiiiiiiii. Enflasyonun düştüğü tek yer TÜİK binası onu da yersen tabi 😄Bu günlerimizi bile arayacağımız gelecek çokta uzakta degil. Sebep olanlar gün yüzü görmesin ne diyelim.
😅😂🤣
Cevap
24Cevap
Düşürmez
Hani Türkiye sahlanmış uçuyordu? Cari açığı kapatmak için keyfi zamlara da başladılar. %52 her şartta memnun nasılsa, kalanı da umurlarında değil. Ülke tek adama emanet edilince hersey super olacak deniyordu. Evet, tek adam, torba yasa ile zamlara devam ediyor...
Bu kadar başarısız başka bir cumhurbaşkanı var mıdır diye düşünüyorum.
Resmen koca ülkeyi vergilerle ayakta tutmaya çalışıyor 🤦🏽♂️
Tam Osmanlı kafası tam.
Herkes hak ettiği şekilde yaşar ve yönetilir.
Böyle halka az bile ben olsam donlarını alırım
Vergilerden bıktım artık hiç bitmez mi zamlar bu nedir
Umarım motorsuz taşıtlardan vergi almazlar. Daha yeni sanayiye götürdüm 500 TL masraf çıktı.
umarim kalici olur da daha fazla destek oluruz ulkeye bu sene bir seferlik iki kati diger sene bir seferlik 4 kati gelsin sonra gecen seneki 2 kat fiyat ile güncellensin fiyat. her seyi ben söylemeyim onlar yapsin.
Zam yaptıkça maliyet artıyor işsizlik artıyor zam yapmak çözüm değil
Haklısınız. Bunu biz görüyorsak yetkili karar mercileri de görüyor. Neden çözüm bulamıyor? Üstelik 21 yılfır da uğraşıyor (!)
Yüksek zamlar enflasyonu düşürmek için değil açılan deliği kapatmak için yapılıyor bu ülkede
Bu şartlarda olamaz çünkü hiçbir şey üretmiyoruz... dışardan alınan ürünü burada işleyip tekrar dışarı satmakla yürümez bu iş... işin ara üretimi yani hamallığını biz yapıyoruz en basit hayvancılık bile yapamıyoruz eti Polonya'dan alıyoruz ne kadar konuşsak boş... lafa geldimi milliyiz
Az bile bu millete
Normal yani bu durum. Seçim öncesi zam gelmemesi zaten seçimden sonra herşeyin patlayacaginin göstergesiydi
Önce devlet s2er sonra devamı gelir sonrada çıkar fahiş fiyatlar ile mücadele ediyoruz diye açıklama yapar.
Annem de araba alalım diye tutturdu. Dertsiz başa dert alıncak hadi o neyse o paralara araba alınmaz be.
bu ülkenin bınlerce sömüreni varken hala vatandaşın sırtına yük koymaları çok acımasızca
Aracımı satmayı düşünüyorum. Motor alıcam kışın da metro kullanırım
aksine enflasyon var diye bir sürü vergi bindirimi yaparlar
Enflasyon zaten gelen zamlardan dolayı çıkıyor ayrıca bir seferliğine 2 katı
Düşmez paralel yeniden enflasyon yeniden zam kısır bir döngü
Hayır Vergi ile çözüm bulacağını İnanan lar fikir üretemiyen bir avuc insandır!
Kendi vatandaşını fakir bırakıp yabancılara her türlü kolaylığın sağlandığı bir sistem tıpkı Osmanlının son dönemindeki gibi yıkılma sürecidir.
Nereye kadar tırmanarak her şey?
Üretim yok tüketim var...
elbette ki hayır aksine körükleyecektir
Arabası olan düşünsün
Yani ne anlamı kaldı zam vermenin
Yüzde 52 nasıl keyifler yerinde mi 🤣🤣🤣
Yetmez ama evet. Hülooooğğğ
Bisikletle yola devam💪
ülkenin içinden geçtiler tamamen
Düşürmez aksine biraz daha tetikler bana göre
Dusurmes
Zama zam.