Ülke-devlet sorunları mı daha önemli yoksa bireysel sosyal sorunlar mı?

Bu soru bayağdır kafamı karıştırıyor. Sosyal hayatıma insan ilişkilerine odaklanmak istiyorum fakat ülke bu haldeyken şunu diyorum;devlet elden giderse neye odaklanacaksın?

Devlet ülke sorunları sanki benim dert etmem gereken sorunlarmış gibi geliyor. Halbuki öyle değil. Devlet sorunlarını ülke sorunlarını siyasiler bizim seçtiğimiz adamlar dert etsin. Amerika'da bu böyle. Adamlar dışardaki ülkelerin isimlerini bile bilmiyor. Adam kendi eyaletini ülke sanıyor. Ülke ismi say diyorlar Kaliforniya diyor Teksas diyor. Ülke ismi say diyorlar Paris diyor. Çoğu böyle değildir ama anlatmak istediğimi anladınız. Adamların tek dersi sosyal ilişkiler, aşk, dostluk, spor, bilim. Tek dertleri eğlenmek, gezmek, beyzbola, tenise gitmek, yemek içmek flört etmek. Biz ise devlete bir şey olacak diye sosyal ilişkilerimize bile odaklanamıyoruz. Sürekli çözüm yolları sunuyoruz fakat eyleme geçmiyoruz. Belkide adamların kafası rahattır devletleri nasıl olsa sistemini oturtmuş.

Devlet sorunları mı önemli? Yoksa bireysel sorunlar mı?

Ukrayna Batı'ya mı yanaşacak Rusya'ya mı? Adalar kime gidecek? Suriye'de durum ne olacak mı önemli? Yoksa Merveyle ilişkim yürür mü? Hakanla arayı bozdum? Nereye tatile gitsem nasıl daha çok para kazanırım mı daha önemli?

Ülkeyi niye biz yönetmeye çalışıyoruz? Niye kafamız bunlarla meşgul? Tarikatler ülkeyi paylaştı şu fetöcü bu fetöcü devlet şunu yapsın bunu yapsın? Niye bunlarla meşgul çoğu insan?

Ülke-devlet sorunları mı daha önemli yoksa bireysel sosyal sorunlar mı?