bağışın azı çoğu yok tabi ama samimi gelen tayfayı soruyorum ben.

Küçük rakam bağışlar
Büyük rakamlar
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
bağışın azı çoğu yok tabi ama samimi gelen tayfayı soruyorum ben.

Dün yayında servet sahipleri tarafından yapılan yardımların hiç biri samimi değil. Devlet nerde diye soranlara yapılan bir gövde gösterisi.
Canlı yayınla başlayan tartışmaya iktisat profesörü Özgür Orhangazi de katıldı.
Orhangazi’nin mesajları şöyle:
*Dünkü ortak yayını izlemedim, bugünkü haberlerden anladığım kadarıyla iş tam bir sadaka törenine dönmekle kalmamış kamu kurumları diğer kamu kurumlarına bağış yarışına da girmişler. Peki nereden geliyor bu paralar? Ya da kimin parasını kime veriyorlar?
*Merkez Bankası 30 milyar: MB bu miktarı ya yeni para yaratarak ya da karlarından verebilir. Her ikisi de saçma çünkü MB zaten ihtiyaç duyulan miktarı parasal genişlemeyle yaratabilirdi. Eğer karlarından yapacaksa da bu karların önemli bir bölümü zaten Hazine’ye aktarılacaktı.
*Ziraat, Vakıfbank, Halkbank toplam 39 milyar: Kamu bankaları daha geçenlerde 60 milyar sermaye desteği almışlardı. Devlet aynı parayı bir cepten diğerine aktarmış durumda sadece.
*Sigorta şirketleri: Umalım ki burada yaptıkları bağışları deprem bölgesindeki poliçelerini ödememek için kullanmasınlar.
*Özel şirket ve kişilerin bağışlarının vergiden düşülebileceği dolandı Twitter’da. Bu anladığım kadarıyla vergi matrahından düşme olarak gerçekleşecek. Nihayetinde ödeyecekleri vergiler düşeceği için bu da esasında yine bir cepten diğer cebe koymak anlamına geliyor.
Paraların üç ana kaynağı
*Esas soru şu: Bu kadar yüksek miktarlar nereden geliyor. Bu paranın üç ana kaynağı var:
1. Şimdiye kadar kaçırılan, ödenmeyen, affedilen vergiler.
2. İmar, arsa, ihale, kent vs. rantları.
3. Düşük ücret yüksek sömürüye dayanan birikim rejiminin yarattığı karlar.
Büyük rakamlar vergi üzerinden düşülmesi için yapılmış bağışlardı tamamen. Hoş zaten vergi de ilk depremde haşat olan yola gidiyor da neyse. Ancak Merkez Bankası tam olarak hangi sıfatla arkasına kimi alarak halkın parasını halka bağış olarak veriyor anlamış değilim gerçekten?
Millete fakirliğin faziletlerini anlatarak zengin olan, Maybach arabaya binip tesettürlü lüks oteller zinciri sahibi olan din tüccarı Nihat Nakitoğlu 200 bin TL yardım yapmış. Televizyonda bir programda birkaç saatte aldığı para bundan fazladır. Otellerini açıyor mu açıkta kalan insanlara, hayır. Ne yapıyor? Yardım ediyor "muş" gibi yapıyor.
İnşaat, Beyaz eşya, savunma sanayi ve elektronik devi Zorlu holding 30 milyon tl bağış yapmış. Boğazın kıyısına diktiği 4 binadan sattığı bir dairenin fiyatı bile bundan fazla. Yardım ediyor "muş" gibi yapıyor.
Cengiz holding 3 milyar tl bağışlamış. Sayın cumhurbaşkanının talimatlarıyla şimdiye kadar silinen vergi borçları bundan kat kat fazladır. Yardım ediyor "muş" gibi yapıyor.
Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince. 120 milyon tl bağışlamış. Sadece Dubai Palmiye adasındaki otelinden bir gecede elde ettiği gelire karşılık gelir o para. Yardım ediyor "muş" gibi yapıyor.
Acun Ilıcalı 5 milyon TL vermiş. Sadece TV8'in bir günlük reklam geliri ondan fazladır. Yardım ediyor "muş gibi yapıyor.
Ebru Gündeş 1 milyon tl bağışlamış. Ortadoğulu sevgililerinin parmağına taktığı bir tek yüzük o paradan kat kat daha fazla eder. Yardım ediyor "muş" gibi yapıyor.
@ynymm Evet yaptım. Allah eksilmeyeni tamamlamaz, hayırda israf olmaz.
@ynymm O zaman benim yapıp yapmadığım da seni ilgilendirmez. Uza!
yapılan her yardıma çamur atın zaten İsiniz gücünüz sadece kötülemek
Tabi ki küçük :)
Varken bir şeyleri herkes yapar. Bir kişi hayalleri için biriktirdiği parayı eli titremeden verebiliyorsa, bir çocuk en sevdiği şeyden fedakarlık yapıp kumbarasındakini paylaşabiliyorsa, bir kardeşimiz geçindiği paranın tamamını sıkıntı çekeceğini bile bile yapabiliyorsa en kıymetlisi o değil midir.
Cevap
35Cevap
Küçük rakam bağışlar
Buyuk rakamlarin neredeyse tamami sirketlerinin vergi ustunden gider gosterilecek, yardim sosyal sorumluluk kismi da cebine kar kalacak. Sanilmasin ki adam cebinden o kadar yuklu miktari verecek ve yoluna bakacak..
Kapitalizm her kosulda fon sahibi, sirketleri sever, korur.
Yapılan yardımın büyüğü küçüğü yok. Herkes elinde ne varsa onu veriyor. Büyük rakamlar bizde o kadar olmadığından samimi gelmeye bilir.
Benim tek düşüncem yardımlar asıl ihtiyaç sahiplerine ulaşır..
Samimi gelen varlığının kaçta kaçını verdiğindir , kişi vardır cebinde 100 TL vardır hepsini vermiştir kişi vardır milyarlarca TL parası vardır , milyonlar bağışlamıştır.. sizce hangisi daha samimi?
Büyük rakamlar şüphesiz ki şov amacı taşıyordu. Yaptıkları yardımlar ise devletin onlara şimdiye kadar HAKSIZ yere kazandırdıkları yanında devede kulak kalıyordu.
50 tl Ahbap için bagis yaotim burdan da 2000 xp icin 20 tl geldi ogrenciyim calismiyorum elimden geldigince İnşallah bi nebze de olsa yardımım dokunmuştur
Küçük rakamlar yani kumbaralar falan, ayrıca kolundaki bileziği satan, bir şey almayı planlayarak biriktirdiği parasını bağışlayan vb.. daha samimi, içten
Bağışların küçüğü büyüğü olmaz bağış bağıştır herkes kendi imkanlarına göre bağış yaptı örneğin küçük bir kardeşim topladığı harçılığını bağışladı 200 ₺ veya tır şoförü abimiz 13.000 ₺ bağışladı.
Hiçbiri samimi gelmedi. Sadece şovdu. Bağışım her zaman ahbap'a olacaktır. Devletin hiçbir kurumuna bağış yapmam.
Böyle bir durumda bunu kiyaslamak saçma geliyor bana önemli olan yardım etmeleri Kim ne niyetle yapmış yapmamis bunlar önemli degil
Az veren candan çok veren maldan diye bir ata sözümüz var bizim sanıyor açıklıyor genel gerçeği.
küçük olanlar dişinden tırnağından ayırdıklarını verenler. onlar çok daha kıymetli. diğerleri vergiden düşülecek zaten
Hepsi samimi. Yardın yapan insanlarda art niyet aramıyorum.
bence büyük küçük fark etmez sonuçda herkes bütcesine göre yardım yapıyor.
küçükler özellikle kumbara bağışları çok samimi ve duygulandırdı beni.
Küçük sayılar daha samimi ama o kadar da küçük değil 1 lira filan
Buyukleri milletin cebinden veriyorlar. Acun helalinden 5 kagit basmos muhtemelen onunki devlet bankalarini 50 milyar dolar hüllesinden cok daha degerli
Bana göre küçük rakamlar dişinden tırnağından kazanıp gönderen benim için daha samimi diğerleri gosteris peşinde ama olsun Allah hepsinden razı olsun Allah varlıklarını daim etsin olmamasi daha kötü olurdu reklamda olsa iyi ki varlar...
gönülden yapılan, kıt kanaat yardımlar tabiiki..
Büyük sayılar inandırıcı değil, reklam amaçlı olabilir, Sosyal medyada örneği var işte.
Hepsi değerli ve güzel fakat elinde yokken veya son kuruşunu verebilmek feda edebilmek benim nazarımda daha değerli çok olanı paylaşmak kolaydır önemli olan azı paylaşabilmek yok olanı feda edebilmek
Kucuk rakamlar elinde olani paylasmak demek halkin birbirine sahip cikmasi demek birlik ve beraberlik demek
İkiside samimi geldi ama küçük çocukların biriktirdiği parayı bağışlaması ayrı bir hoş bence
En samimi çamoluk otomotiv hepimizi şoka soktu
Büyük rakamlar büyük insanlar tarafından verildi o yüzden bence büyük bağışlar
Kumbarasındaki parasını veren çocukları yemek istiyorum en samimi onlar 😘
Büyük küçük demek doğru olmaz herkes kendine göre yapar desteğini
Küçük ya da büyük ne fark ederki.
Küçük sayılar samimidir
Bağışın küçüğü büyüğü olmaz.
Az veren candan çok veren maldan
Büyük rakamlar
Al birini vur digerine
Küçük bağışlar daha samimi bence
Çekilme hakkımı kullanıyorum Kenan bey
Büyük rakamlar gerçekçi gelmiyor maalesef!!
Bağış, bağıştır büyüğü küçüğü olmaz.
acunun bağışları arttırması samimi geldi
çocuğun kumbarası onun hayalleri için
Büyük rakam bağışlayanlar şovcu gibi geldi bana
Maksat iyi olsun🙏🙏🙏
Küçükler
Ikisi de yeterli her şeye ihtiyaçları var
Bence bağış saçmaydı parası yokmu bu devletin
Küçük rakamlar daha anlamlı
Büyük rakamlar reklaö kokııyordu
Güzel oldu yardim çok toplandı
Hepsi samimi