yangın olur vatandaştan beklenir sel olur vatandaştan deprem olur vatandaştan yardım toplanacak vatandaştan her şey vatandaştan beklenirken her olayda böyleleri çıkıp bunları söylerken o an bunları alıp millete verip linç ettirmek istiyorum

yangın olur vatandaştan beklenir sel olur vatandaştan deprem olur vatandaştan yardım toplanacak vatandaştan her şey vatandaştan beklenirken her olayda böyleleri çıkıp bunları söylerken o an bunları alıp millete verip linç ettirmek istiyorum

Kadın haklı. Eğer enkaz altında değilse bi vatandaş kendi başına geçinebilmeli. Ama bizim halkımız da bu bilgi yok. Nasıl yapacağını bilmiyor yani. Yarışma olan Survivor değil işte budur gerçek Survivor. Hayatta kalma mücadelesidir. Kırmızı takım mavi takım kurup bi kaç engel geçip üst üste bişeyler dizip uzaktan hedef vurmak değildir. Dolayısıyla okullarda bu tür derslerin yanısıra Tv'de se saçma sapan diziler, kısmetse olur gibi saçma sapan programlar yerine bu tür bilgileri anlatan programlar olmalı. Ama halkımız gidip bunlara prim veriyor işte. Şu an 15 yaşında bir çocuk nasıl bir fidan dikeceğini bilmiyor. Bu nedir bilşyo musun acı bi durumdur. Teknoloji kesinlikle çok güzel ve önemli ama en önemli icat bıçak, balta, testere gibi kesici aletlerdir. Bunlarla tekerlek yaparsın ulaşım için, kulübe yaparsın barınmak için, yemeğini hazırlar keser biçersin. Anladın mı şimdi. Kadın sonuna kadar haklı
deprem harici tüm yprumuna katılırım ancak enkaz altında olmayan ama yaralanan ya da olayın şokunda olan bir insan doğru düzgün ne yapacağını düşünemez kaldı ki o an zaten devlet yok yanında ya ailesi vardır ya komşuları katıldığım noktalara gelince 20 yıldır aynı hükümet var toplumu bilgilendirmek onların görevi ayrıca yıllardır uzmanlar depreme hazırlık yapalım derken onlar betona yatırım yaptı ya deprem oluyor kasada para yok bugün saat 15.00 de haber izliyorum bm açıklama yapmış Türkiye'den suriye'ye giden yardım tırı durdurılmuş şaka gibi buradaki insanlar insan değil mi?
Ornek verebılırmısınız? mesela enkazdan kacmayı basaram bırı kendı basına ne yapabılır? ınt yok telefon yok yıyecek yok hava - lerde elektrık yok? bu kısı basının caresıne nerde nasıl bakabılır eger faydalı bı gorusse paylasalım ordakılerdr ogrenmıs olsun
@Disiaslanımben tabi ki örnek vereyim. Deprem oldu şu an yollar kapalı. Çıktınız enkazdan yaranız yok veya ufak çizikler halinde diyelim. Her yer enkaz illaki bi mutfaktan bıçak bulursunuz battaniye bulursunuz. Enkazdaki dolapların tahtalarını hatta varsa kalasları kullanarak kendinize kulübe gibi bişey yapabilirsiniz bi boş alanda. Aç kalmamak adına 2 paket makarna yağmalanmasına karşı değilim. Barınak içinde bulmuşsanız küçük tüp yoksa yağ teneksi gibi bişeyle ateş yakıp hem yemek yaparsınız hem ısınırsınız. Hani bi söz var ya: bana balık verme balık tutmayı öğret. İşte öğrenmemiz lazım bunları. Gölcük depremini bizzat Gölcük'te yaşadım. Yalova, Bursa, Adapazarı çevremizde kaldığı için biz yardıma çok geç ulaştık. 2 hafta sonra devlet gelebildi. İlk etapta sadece Gölcük Donanma Komutanlığındaki askerler gelebildi sadece. Bunları yaşayan biri olarak, Şırnak'ta komando olarak askerliğini yapmış biri olarak bu tür bilgiler saçma sapan dizilerden daha önemli. Halk bu dizilere prim vermek yerine bunlara yönelseydi keşke. İnşaat kısmını ayrıca yazarım isterseniz.
@crazzy42 tabi ki devletin görevi vatandaşına yardım etmek. Ama yol yok. Devlet hemen gidemiyor yani. Bunu düşündün mü hiç? Ben düşünmenin ötesinde yaşadım.
Şu anda depremin etkilediği 10 şehirde M. Ö 2000 yılına gitti. Elektrik yok, suya ulaşım zor, gaz yok. Gerçek survivor işte. Jeneratörler için mazot lazım ama yol yok tanker gidemiyor. O jeneratör bi hiç yani şu anda. M. Ö 2000 yılındaysan barınak yapmayı, yemek malzemesi bulmayı, ısınmayı kendin çözmek zorundasın. Devletten balık beklersen geç gelir. Balık tutmayı öğrendiysen ne ala işte şansın var
@_Yağmur komando olmaya gerek yok. Mesela askeriyede motosiklet kullanmayı dikiş dikmeyi dikiş makinesi kullanmayı marangozluk elektrik vb hiç bi mesleği öğretmezler. Hazır bilenleri o işler için görevlendirirler çünkü. Ama ben dikiş makinesi aldım kullanmayı öğrendim. Motosikletten otobüse kadar ehliyetim var hepsini kullanırım. Oltam var balık tutmayı biliyorum. Kesici aletlerim var barınak, yemek yapabilirim, ağaç fidan sebze meyve dikmeyi yetiştirmeyi biliyorum, kaynak yapmayı biliyorum, aydınlatma ısıtıcı ve başka makineleri çalıştıracak kadar elektrik hattı çekmeyi biliyorum, zaten aile mesleği olduğu için su ve kalorifer tesisatı çekmeyi biliyorum, Rusya'da inşaat şirketinde çalıştım iş makineleri kullanmayı ve tamir etmeyi biliyorum. Daha sayayım mı? Bunları askerde öğrenmedim. Hobi olarak öğrendim ve hala daha uğraştığım hobiler ve ileri seviyeye taşıyarak uğraşıyorum. Torna tezgahı el aletleri de kullanıyorum vs vs
Komandolukla hiç bir alakası yok şu saydıklarımın. Ama komando panço ile çadır yapıldığını bilir. Ben bunu bildiğim için 2 çarşafı bıçağımla keserek panço çadırı haline getirebilirim. Bunlar önemli bilgiler işte. Annem de çalışan kadındı gençken 7 yaşımdan beri okuldan eve gelince kendi yemeğimi yaparak karnımı doyurmak zorundaydım. O zaman daha yetişkin bile değildim...
Saçma sapan geliyor ama böyle bir durumda ben yaşamak için çabalarken sen daha ortamın kpşullarına alışamadan psikolojik bunalıma girer kendini iyice mahvedersin
Hala daha saçma geliyorsa deprem bölgesine git ve enkazdan çıkmışsın ve aileni kaybetmişsin gibi dayanmaya çalış ve gör saçmalığın ne olduğunu
eski türkiye yok diye her imkanı kullanıp yüzlerce ülkeye yardım edip ülkesinde felaket olunca ya da dışarıda bişey olunca milletinden para isteyen tek bu hükümet oldu deprem anında suriye'ye yardım etmwye çalışıyor yahu ülkende deprem var para istiyorsun suriye'ye yardım ediyorsun devletin imkanı çok boşuna mı dünya kıskanıyor bizi dizileri kaldırıp devlet eğitim videoau yayınlamalı ama o da yok gerçi suriyeliler afganlılar ülkeni işgal etmiş sesini çıkaran yok
İşin siyasi boyutuna bakarsak hükümetin izlediği yol çok yanlış. Ama diğerleri de bişey yapamaz. Ben hepsine birden muhalifim. Eşitlikten yanayım. Bir milletvekili 73bin maaş alırken asgari maaş 8500 hatta en düşük emekli maaşı 5500₺ . Aradaki uçuruma bak. Hiç bir denge yok. Özel okullar eğitim için değil para için. Yaşadığım yerde bi özel okul veliler kaçmasın diye zam yapmadı ama enflasyon altında ezildi ve bu sezon son. Kapanıyor iflas bayrağını çekti. Özel hastaneler de para için. Yine yaşadığım yerde bir çok doktor devletten ayrıldı özelde çalışıyor. Üniversitelerin içi boş. Eğitim doğru değil, üniversite mezunu öğrenci çok çünkü üniversite çok. Ama hepsi vasıfsız ve işsiz. Gerek kamuda gerek özelde hala daha çalışan yaşlı insanlar yüzünden. Onlar emekli olsa biraz yer açılır. Ama o adam da çalışmak zorunda çünkü emekli maaşı yetmez
Nitekim Doç. Dr. Serpil Gerdan dediği sözde haklı. Bir insan eğer sağlamsa eli ayağı tutuyosa kendi başının çaresine bakabilmeli. Dediğim gibi şu an elektrik yok su yok gaz yok ev yok. Yardım gelene kadar M. Ö 2000 yılında deprem bölgesi. O yüzden ben dikiş dikmeyi, yemek yapmayı, barınak yapmayı, araç kullanmayı ve tamir etmeyi, yüzmeyi ve ufak tekne kullanmayı öğrendim. 17 Ağustos depremini yaşadım tekrar yaşayabilirim çünkü Türkiye deprem bölgesi. Ve maalesef aşırı betonlaşma yüzünden tekrar bir deprem yaşarsam daha uzun süre yardım gelemez bunu da biliyorum. İstanbul depremi olursa tahminimce en az 5 milyon kişi hayatını kaybeder. Bunu İstanbul ve çevre illerin nüfusunu baz aldığımızda tahmin etmek hiçte zor değil. Eğer ben enkaz altında kalmazsam barınağımı yemeğimi yapmak zorunda kalıcam uzunca bir süre. O yüzden başımın çaresine bakmayı bilmem gerek.
Yaşamayı sevdiğim için değil. İntihar etmeyi doğru bulmuyorum o yüzden. Yoksa ben hayattan her eğlenceyi de her acıyı da aldım. 17 Ağustos depreminde hiçbiri akrabam değil ama akrabadan öte çok sevdiğim insanları kaybettim, çocukluk aşkı deriz ya onu da kaybettim, askerde arkadaşımı şehit verdim, Rusya'da evlendim çocuğum oldu 25 günlükken vefat etti evlat acısını da gördüm, eşimle Türkiye'ye taşındık buralara alışamadı psikolojisi bozuldu bana sardı ayrıldık, 2019da babamı kaybettim. Hayattan zevk almaya çalışıyorum sadece. Sevdiğimi söyleyemem
@Disiaslanımben @crazzy42 ve @_Yağmur neden kendi başımızın çaresine bakmayı bilmeliyiz yeterince açıklayıcı olmuştur bu yazdıklarım. Türkiye'nin her yeri deprem bölgesi ve yardım asla hemen gelmez. Mümkün değil çünkü. Ama yardım gelene kadar soğuk kanlı olup kendi çaremize bakmalıyız. Keşke deprem olmasa diyemiyorum çünkü dünyanın düzeninde olan bir doğa olayı. Zamanını yerini ve şiddetini bilemiyoruz o yüzden hazırlıklı olmak lazım. İnsanın kendi başının çaresine bakabilme bilgisi de bi hazırlıktır
@crazzy42 bakış açısı çok önemli dimi?
O konuda da görüşüm hâlâ daha aynı. Enkaz altında değilsen, elin ayağın sağlamsa yardım bekleme. Hemen gelmez zaten. Bu yüzden kendine yetmeyi öğrenmek zorundasın işte. Bunu anlatmaya çalışıyorum hep. 44 saat falan oldu sosyal medyadan Babala Tv, Oğuzhan Uğur'u takip et. Deprem bölgesine gitti ve hâlâ daha yardım gelmemiş bi çok bölgeye. Çünkü mümkün değil bi anda yardım gelmesi zaten. Kendimize yetmeyi öğrenmek zorundayız hepimiz
Sen" Komando olarak askerliğini yapmış biri..." dediğin için bu konuya girdim. Bir komandoyla normal bir vatandaş asla bir olamaz. Komandonun geçmiş olduğu ağır eğitimler ve sonucundaki sağlam psikolojisi, gücü ve ağır şartlara dayanıklılığı normal bi vatandaşla kıyaslanmaz bile. Hayat idamede ateş barınma ve yemek noktasında her insan bilgili olmalıdır tabi, kendine yetebilmelidir o dediğin nokta yanlış değil ama senin böyle bir deprem felaketi yaşamış insandan o performansı beklemen bence yanlış. Adamların ailesi göçük altında, evlerini kaybetmişler, şehirleri yerle bir olmuş. Bu şoku yaşamış insanlar tabii ki devletten yardım bekleyecek. Ailesi göçük altında gidip de çadır kurup ateşini yakıp oturup ısınacak değil. Birkaç bina değil tüm şehir yıkılmış birkaç insan değil biçok insan göçük altında tabii de devletten yardım bekleyecekler. Asıl devletin görevi milletini korumaktır tedbir almaktır kadın çıkmış diyor ki yük olmayın. Ne haklısı hiçbir haklı yanı yok. Eğer bir yük varsa bu milletin sırtındaki yüktür. Sayın Erdoğan'ın kendi korumaları için yıllık 526 milyon tl para harcandı. Afada ayrılan veya millet için ayrılan bütçe ne ne tedbir alındı? Devlet bunlarla sorumludur millet devlete yük değildir millet varsa devlet vardır. Çıkıp da şu hadsize haklı demek olmaz.
@_Yağmur Tabi ki hükümet yardım etmek zorunda. O koltukta oturanın görevidir kesinlikle haklısın ve onlar millete yük oldular bunda da haklısın kesinlikle katılıyorum. Sadece biz değil başka ülkelerde de felaketler oluyo. Amerika hemen hemen her yıl kasırga yaşıyor. Çok değil 2 yıl önce bütün dünya Corona virüsüyle kavruldu. Hiç bir ülke vatandaşından para toplamadı. Bizimki IBAN numarası paylaştı... Cuma namazı çıkışı şuraya yardım buraya yardım cami değil sanki fon bankası gibi... Yani esas yük olanları ben de biliyorum ve çekinmeden Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti bu ülkeye külfettir diye söyleyebiliyorum. Silivri'den korkum yok çünkü. Ama hocanın demek istediğini ben yardım gelene kadar insan kendi kendine yetebilmeli olarak yorumladım. Hayır ama senin dediğin anlamda dediyse tabi ki ben de buna katılmam. Hiç bir vatandaş ülkeye yük değildir. Ve hükümet yaptığı her işi lütuf gibi gösterdi şimdiye kadar. Aaa yol yaptılar, aa a hızlı tren yaptılar vs. Bunlar zaten bu hükümetin görevi. O koltukta oturuyosa çok afedersiniz ama s*ke s*ke yapmak zorunda zaten. Ben vatandaşım ben üstünüm sen vatandaşsın sen de üstünsün. Politikacılar köledir vatandaşına hizmet için oradadır. Nitekim işin bu siyasi kısmı çok uzun sürer kısa keseyim. Hocanın demek istediğini yorumlama şeklimizden bu fark oluştu.
Evet ben pozitif baktım ve kadının da benim düşündüğüm gibi pozitif olarak söylenmiş olmasını umuyorum. Aksi halde dediğim gibi bana göre de yanlış
1 saat önce yaklaşık cnnturk csnlı yayın yapıyordu adıyamandan, bi vatandaş bağıra çağıra geldi yardım gelmiyor saatlerdir diye hemen kamerayı çevirip kapattılar, durum ortada değil mi yandaş medyada
Yahu ne devlete yükü devlet eşek gibi koşmak zorunda hatta öncesinden tedbirli olmak zorunda. Arsıza bak ya. Asıl devlet bu millete yük bindiriyor hem de her konuda koşulların berbatlığını geçtim elin suriyelilerini bizim sırtımıza yük ediyor bu devlet elinden gelse bizden alıp onlara verecek bir de çıkıp konuşuyor ya.
Ama bizim millete iyi oluyo yok şurda kafa dağıtayım dedim siteye girdim şunu gördüm hepten sinirlendim ya. Ne boş insanlar var ya. Vallahi ırkçı ve insanlardan nefret eden biri haline getiriyolar insanı ya insanlarda güzel duygu bırakmadınız. Kendi insanlıkları öldü bizimkini de bitiriyorlar.
"Devlete yük olmadan" mı
Bu tam birOrosspu artik bunun başka bir adı yok!
Cevap
1Cevap
Cahil tamamen devlet ne işe yarıyor?
Insanlar can derdınde cıkmıs kadının bırı devlete yuk olmayın dıyo saka gıbı devlete yık oluyoruz mıllet devletıne yuk oluyo unutur bızım ınsanımız yıne bunuda
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?