İktidar tarafından duyurulan 'sosyal konut projesi' konut krizinin kaynağındaki dinamiklere dokunmayan ve inandırıcılıktan uzak bir seçim yatırımı izlenimi veriyor.
Sosyal Konut Projesi konut krizine derman olur mu?
İstanbul özelinde konuşayım, kriz zaten yavaş yavaş kan kaybettiriyo, bi de ucuz ev pompalanmış olacak piyasaya daha da kan kaybettirecek. İstanbul’da çok fazla konut var maalesef, satış fiyatları da alım gücüne denk değil. Bunun globalde bi ortalaması var, atıyorum örneğin bi dairenin ederi oradaki kiranın 200 katı. Yani 5000e kiraya veriyorsan evi satıl fiyatı aşağı yukarı 1milyon olmalı. Şu anda bu kaymış durumda, fiyatlar birbirini karşılamıyor. Bi hanenin gelirinin 3te 1 inden fazlasını kiraya vermemesi gerekiyor yine aynı istatistik değerlere göre. Bu da yoksulluk sınırına takılmamak için bi haneye en az (yalancı tüik rakamlarına göre) 30bin e yakın bi maaş girmesi anlamına geliyor. Yani 30bin geliri olan bi hane ancak doğru düzgün bi evde yaşayabiliyor şu an İstanbul’da. 10k nın altında yeni kiralayacağın güzel ev yok maalesef, hatta 10’a bile zor. Bu da tabii Tüik’in yoksulluk sınırına göre, gerçekte karşılığı nedir tartışmak gerek. Bu projeyle ne yapmş oldular, bu yoksulluk sınırının altındaki ailelere biraz daha zorluk çekin ama ben size ev yapmş olayım diye borçlanma fırsatı verdiler. Kiralar da zaten şişmiş, millet ev bulamıyor, barınamıyor, devlette fırsatı gördü, dur ben bunlara bi ev yapayım da kirayı bana ödesinler, faizlerini de alayım “nas” dan muaf tutarak, oradan bir de oy toplayayım. Ben hala aynı görüşteyim, bu millete bu müstahak.
Aksine sorunu azdırır... 250 bin ev için milyonlarca insan ev sahibi olmak için heveslenip başvuru yapıyor. Kurada kazanamayanlar ev sahibi olmak için farklı yollar arayacaktır. Bu da zaten az olan konutta ucuzluk değil, pahalılık getirir.
Su kanut Projesi Avrupa'da yok, Almanyada büyük sehirlerde normal vatnadas, halka kirasini ödeyemiyor artik, ev sahibi olmak normal almanyada calisanlar icin imkansizdi, simdi dahada imkansizlasti, cünkü 100 Metrekare 100 yillik binanin evleri büyük sehirlerde 500 Bin Eurolardan basliyor.
ALMAN HALKI Türkiyenin sadece su konut projesini duysa Reisi Almanyaya Baskan olarak isterlerdi.
Reisin eline almanya ekonimisi teslim edilmedi, bitmis, batmis Türkiye devraldi, eger iktidardan insin bugün düsman olanlarda ilerde onun degerini anlayacak.
Almanyada ortalama ev degil, dairenin Metrekaresi 3.471 Euro, yani 100 yillik 100 Metrekare evi 347 Bin Euroya sahip olabiliyor, iyi kazanip 1000 Euro bir tarafa koyabilen bir orta gelirli aile, 347 Ay borc ödüyor, faizli.
1
3 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Böyle bir proje almanyada hükümet yapsa, almanlar heykelini diker..
Sen burada 100 m² evi 1 milyon TL'den aşağı alabiliyor musun? Adam orada 1.000 Euro ödeyecek, burada 3.500 TL. Sakın 1.000 Euroyu Türk Lirasına çevirip 18.000 lira ediyor deme, o zaman 3000 Euro geliri de Türk Lirasına çevirmen gerekir. Almanya'daki 1000 Euro taksitin Türkiye'deki karşılığı 3.600 TL dir (asgari ücrete oranladım, 1500 euro-5500 TL). 3600 TL taksit ödeyerek, taksitlerin artmaz ise 1 milyon liralık evi 300 ayda ödersin. Ama taksitlerin yılda iki kez memur maaş zammı kadar artacak. Artıştan doğan KDV de ödenecek. Bugün 3.500 TL olan taksit, 12 ay sonra 5.600 TL olacak (yüzde 60 aldım). Özel sektör çalışanıysa, memur maaşı kadar zam alamayacağı için kredi taksitlerinin toplam hane gelirindeki payı, yıllar içinde azalması gerekirken artacak. Atladığın bir şey daha var, sosyal konut projesindeki konut fiyatlarında arsa fiyatı dahil değil, onu 80 milyonun cebinden çıkıyor gibi düşünebilirsin. Konutların fiyatları maliyetinin altında belirlenmiş, buradan doğacak zararın da 80 milyonun cebinden çıkacağını düşünebilirsin. Tapuyu da banka kredisiyle ev almaktan farklı olarak, borcun bitince alabileceksin, yani 20 yıl sonra. Tapuyu alana kadar TOKİ'nin kiracısı olacaksın, gerektiğinde evi satamazsın. Almanya'da halen kullanılmakta olan binalarla, burada devlet desteği ile yeni yapılacak konutları karşılaştırman anlamsız. Bu projenin tek kazananı müteahhitler olur.
@Banker_Bilo ne anlatmaya calistin anlamadim cünkü cok sacmalamis cok karistirmissin. Türkiye sizin gibi siyxasi el frenleri yüzünden gelisemiyor.
canımsın almanyada 3 milyonun üzerinde emekli 1000;-Euronun altinda aclik sinirinda maas aliyor. Almanya dan haberin var mı almanya ile Türkiyeyi karistiriyorsun? canımsın, almanyada asgari ücret dahi yok, neyi karsilastiriyorsun. Milyonlarca insan almanyada aylik 1000 Euro ve altinda maasla calisiyor.
3000 Euro almanyad maasi mühendis, doktor alamiyor, ne kicindan uyduruyorsun. Ulan böyle bir projeyede pislik yapacaksiniz ya, HEPINIZE EV 100 Metrekare ev hediye edilse, SIZLERIN KANI BOZUK , buseferde Neden 200 Metrekare degil diye bahane bulursunuz, cünkü nankör ve kanlari bozuksunuz.
Ulan konut profejesi bukadar kötüde ödeyemiyorda, neden siraya girdi millet? ULAN MADEM KÖTÜ, 80 YIL NEDEN DAHA IYISINI HALKA SUNMADINIZ?
Konut krizi değilde fiyat çok uçuk yarın bir gün dolar 10₺ nin altına düştüğünde alanlarin pisman olacagini dusunuyorum. Turkiye de pandemi ve abd kaynakli problemleri saymazsak bu 18,5₺ seviyeye cikacak bir doviz sorunu yok. İcerdeki talepten kaynakli yukseliste. Guven yok. Sirf kasitli kredi cekip doviz alanlari biliyorum. Projenin 2 yılda tamamlanacağını bile sanmiyorum.
Türkiye'de dolar kuru 10 liraya düşerse asgari ücretin karşılığı 550 dolar olur, ki Türkiye için imkansız. Türkiye için hesaplanan ideal asgari ücret 310 dolar, kur ne olursa olsun. 310 doların üstündeki asgari ücrette ihracatçı rekabet edemiyor. Bugün asgari ücret 8500 TL olsun, dolar kuru 28 TL olur.
Zaten bir dönem öyleydi. 400-500 dolar arasında degisiyordu. İste sizin gibiler bunu normalleştirdiği için her geçen yıl çalışanın emeğinden 50$ gitti. Turkiye balkan ulkelerdeki asgari ucretten 1.5x daha fazla oderdi. Simdi ya ayniyiz ya daha aşağıda. İhracatçı dediklerinin bir kısmı ulke icin toksik. İhracat ettiginden cok ithal ediyor. Turkiye nin ticaretteki sorunu ithalati kisitlamaması. Turkiye yi ağır doviz sorunu yasatan sirketlerin önünü kesmesi gerekiyor.
Benim gibiler derken? Ben sadece durum tespiti yaptım, asgari ücretin 600 dolar olmaması gerektiğini savunmuyorum. İki asgari ücret kazanan 4 kişilik aile yoksulluk sınırının altında kalmamalı. O da Ağustos 2022 için 22.442 TL.