"6 veya daha az saat fiziki, onun dışında uzaktan çalışma"
Çalışma bakanı: 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemdeyiz https://t.co/luXdrhHBzI pic.twitter.com/z1WGd7whcF
— Diken (@DikenComTr) July 18, 2022
"6 veya daha az saat fiziki, onun dışında uzaktan çalışma"
Çalışma bakanı: 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemdeyiz https://t.co/luXdrhHBzI pic.twitter.com/z1WGd7whcF
— Diken (@DikenComTr) July 18, 2022
Gerçekçilikten çok uzak bir açıklama yapmış bu söylediği 8 saat çalışma zaten kamu kuruluşları ve tek tük özel şirketlerde olan bir çalışma saati.
Eğer kafalarını dışarı çıkarırlarsa çoğu kişinin özellikle işçilerin günlük ortalama 12 saat civarında çalıştığını görebilirler.
Yani ilk önce 12 saat civarında çalışan insanların bırakın sosyal hayatlarının olmasını, bir hayatlarının olmasını sağlasınlar sonra çalışma saatlerini 6 saat civarına çekmeyi düşünsünler ki eminim sadece seçim vaadinden öteye gitmeyecek bir söylem bu zira Türkiyede bu sistem bugün hayata geçmeyecek tarzda bir söylem.
Türkiye'de yürütülebilir bir sistemdir bu. Çalışma saatleri düşsün 12 saatlik çalışmaya da el atılır bence.
Bir problem ele alınırken önce problemin geneline bakılır ve ülkenin sektörlerindeki verimi düşünürek hareket edilmesi gerekir.
Eğer sorun çözeceklerse 6 saatten önce en büyük problem olan 10 12 saat çalışmaktan başlasın yani şu an daha az yani 8 saat çalışan insanlardan daha büyük bir öncelik bu.
Kamu kuruluşları özelinde söylüyorum zaten çalışan memurlar rahat rahat takılıp 8 saatlik çalışmada toplasan 5 6 saat çalışıyor yani kamuda çalışıp da yorulacak şartlarda çalışan insan sayısı oldukça az ki bunu daha önce kamu kuruluşunda çalışan birisi olarak söylüyorum.
Hal böyleyken ilk olarak en zor durumda olan grubun hayat şartları düzeltilmeli sonrasında 6 saatleri konuşmak daha mantıklı.
Ancak onlarda inşaat vb sektörlerde 6 saat dahi çalışmanın bizim ülke gerçeklerine aykırı olduğunun farkındalar.
Devlet ne kadar denetim yaparsa yapsın bir kişinin 12 saat çalıştığını kanıtlaması zor. Çalışan kendisi ispat ederse başka. Onu da bizim insanlarımız yapmaz zaten. Haftalık 45 saati geçmemesi için devlet kadar çalışanında gayret göstermesi gerekir. Çalışan razı olursa ne işveren ne devlet ses çıkartır. Hükümet yanlısı değilim zaten hükümetten de bahsetmedim. Devletin bu konuda çalışma yürütmesi oldukça zor olduğunu düşünmekteyim.
Devlet ispat edemez falan bunlar komik söylemler örneğin bir inşaatın hangi saatlerde aktif şekilde çalıştığı gayet net bilinen bir şeydir.
Devlet ispat edemez değil devletin işine gelmez ispat etmek çünkü o bakanların, milletvekillerinin çoğu işverenin ta kendisi.
İşçi şikayet ediyor ancak tarafını işverenden yana seçiyor ben daha önce çok gördüm bunu yani işçi istediği kadar şikayet etsin bu ülkede işçi hakkı diye bir durum yok yani hâl böyle iken sanki çalışan düşünülüyormuş, her şey çok düzgünmüş de tek sorunun 8 saat çalışmak gibi algı yaratıp bunu oy politikaları haline getirmeleri ironik bir olay.
Sözüm sana değil zaten genel bir eleştiri.
Diyorsun ki ""örneğin bir inşaatın hangi saatlerde aktif şekilde çalıştığı gayet net bilinen bir şeydir."" Bende diyorum ki ""İnşaatta çalışan işçiyi nasıl bileceksin kaçta gelmiş kaçta gitmiş kaç dakika mola yapmış yemek molasına çıkmış mı?"" bunları bilmen imkansız.
Ancak işçi hakları üzerine tabi ki biraz daha durulmalı o konuda hem fikiriz.
Denetim bunun için var işte.
Eğer ki sen denetmenlerini mesai saati dışında gönderirsen denetlemeye ve birilerine haber uçurmazsa kimin hangi saatlerde çalıştığını çok net anlayabilirsin.
Yanımda 20 personel çalıştırıyorum ve düşün ki 12 saat çalışıyorlar. Vardiyalı sistem. ama 8 saat çalışıyormuş gibi para ödüyorum. Çalışanlarıma da diyorum denetimle alakalı size bir soru yönelirse inkar ediyorsunuz yoksa işinize son veririm. Ne yapacaksın?
Ya birader sen mümkünse personel çalıştırma harbiden çok uzattın.
Mantık gayet basit ama anlamamakta patron sevdalısı gibi yorum yapmakta diretiyorsun.
10 12 saat çalıştırılan işçilerin çoğu fabrika işinde değil şantiyesel işlerde çalışan adamlar zaten yoksa fabrikalarda giriş, çıkış saatleri zaten belli. Ben Tuborg, Marlbora, Efes, CMS gibi çok şirkette bulundum son dönemde ve hepsininde saati net belli zaten kastedilen firmalar onlar değil.
Denetim denilen şey olursa eğer sabah bir işçinin kaçta çalışmaya başladığını da öğlen mola verip vermediğini de akşam kaça kadar çalıştığını da gayet net şekilde görebilirsin ayrıca şantiyesel işlerde vardiyalı sistem neredeyse yok denecek kadar az yani sen bir iş 8 de başlıyor akşam 8 de bitiyorsa aynı işçiyle başlayıp aynı işciyle bittiğini net şekilde biliyor oluyorsun.
Denetim yapmamak için bahaneler üretilmesinin manası yok.
Öncelikle sana zorla yorum yaptırmıyorum. Uzatmak istemiyorsan tamam de geç ama yok illa ben haklıyım demek için çabalıyorsun. Patron sevdalısı değilim yaşadığım tecrübeleri sana anlatıyorum. Bu zamana kadar çalışma hayatımda olan bitenler bunlar.
Sana firma bazlı örnek vermedim konuyu saptırma bence.
Son olarak giriş çıkış tutulmayan bi yer için mola saati nasıl çözeceksin çok komik gerçekten hiç bişi görmemişsin sen. Denetim sadece devlet tarafından olmaz.
Uzatmak istemiyorsan cevap dahi verme. Ama yok illa ben haklı cıkcam diyorsan ben cevap vermeyeceğim sana.
10 yaşındakiyi bebeye laf anlatmaya uğraşmıycam.
Görüşümü yaptım geçtim uzatma birader.
İnsanların daha verimli olabilmeleri için mesai sabah 9 akşam 5 olarak güncellenmeli hafta tatili ise 3 gün olmalı insanlar iş haricinde işlerini ilgilenmesi gereken çocukları büyükleri için zaman ayırmalı... Ki bu yazdığımın ülkemizde olması imkansız çünkü az para çok mesai ile çalıştıran iş insancıklarının işine gelmez birde biz gelişmekte olan ülkeyiz gelişmiş değiliz onun için... insanlar şu an da aç kalmamak için çalışıyor ekstra gelir elde edip etmek için değil...
Evet resmen fatura kira ödemeye gelmişiz gibi..
Dünyada en çok çalışıp az maaş alan ülkelerden biriyiz. Katma değerimiz zaten yerlerde. Bunu yükseltmek için uğraşmak gerek ama bu zamana kadar hep tersi adım attılar. Zaten ucuz iş gücü diye ortaya atıp bu değeri daha da düşürüp kuru yükselten yine kendileri. Bunların yaptığı bir doğru şey yok denebilir.
bu ülkede neye elimizi atsak fiyasko
saat 7 de kalkmak ne demek yaaa
saat 5 te işe hazırlanan var ya şaka gibi
6 saate düşmesi lazım
ve saat 10 iş başı olabilir resmen rezillik tütüyor
Cevap
43Cevap
8 saat fazla ama maalesef çoğu çalışan 8 saatten de fazla çalışıyor
elbette 6 saat uygun gibi
6 saat olmalı
Emek düşmanı zihniyet, seçim öncesi insanlara yine umut satacaklar. Bunların amaci emegin hakkını vermek asla olmadi ve asla da olmaz. Eşyanın tabiatina ters olur.
Bence butun molalar dahil toplam çalışma süresi saat ve haftada 4 gün olmalı. Düşük ucretli kesime fazla mesai mecburiyeti olmamalı. Olacaksa da yasal durumun 2-3 katı yüksekten hesaplanmali.
Yıllık ucretli izin ise 40-45 gün olmalı.
Bu durumda verim düşmez. Aksine artar.
Haftalık olarak Memur 40 İşçi 45 saat çalışıyor (Kanunlarda belirtilen molaları çıktıktan sonraki süre) ikiside 35 e düşürülmeli ve ikisinede haftada en az 2 gün tümleşik izin verilmeli. 3.5 saat iş 1 saat mola ve 3.5 saat iş günlük 7 1 saat olmalı. Memlekette haftanın 7 günü 12 saatten çalıştırılıp bir kuruş fazla mesai verilmeyen inşaat bekçisi gibi insanlar var. Çok fazla hak yeniliyor.
Evet haklısın ama 3,5 saat işi fiziki olarak çalışması oldukça zor.
15-30-15 molalar olabilir
Evet olabilir aslında
6 saat derler haftayida tamamlayın. derler measiyi ortadan kaldirirlar. Eyt için olanlara baktınız mı hiç sistemde staj sigortalarını çıraklık okulu başlangıçları o sistemden çıkarıyorlar. Sırf her şey oy için halkına dirma. cabalari yine.
Bu konuda bilgi yok biraz araştırmam gerek sanırm.
bugunun IoT, AI teknolojisinde 4 saat yeterli fazlasi mesaidir ozellikle hizmet sektorunun ofislere tikilmasida insanlik disi... sanayi gibi uygulamali isgucununde calisma saati 4 saati gecmemeli.. vardiya denilen sacmalikta kaldirilmali..
Sosyal hayat denen bişi kalmadı :)
7 saat çalışma, 1 saat ara ideal gibi duruyor Türkiye için. Ekonomimiz gelişirse 6 saate düşürülebilir.
Bakan bey Almanya'da yaşıyor galiba? Bilmiyor mu ülkede çoğu işçi günde 12 saat çalıştığını? Önce onları tespit edip cezai işlem uygulasın sonra 6 saat olabilir..
evet haklısın
Oldukça haklı bir açıklama. Bence Ofis-ev çalışma dengesi olmalı. Özel sektörde, haftada 6 gün çalışılıyor. 3 gün ofiste, üç gün evde çalışılabilir. Bunun saati de 6-7 civarı olmalıdır.
Kesinlikle katılıyorum
Bunların hepsi fasa fiso, kimseyi kanmasa bari, hepsi oyalama oy taktigi. Bu ülkede bunun olması imkansız boşuna umutlanmasın kimse...
Yani bi ihtimal diyelim :)
O ihtimal bile yok sıfır, kendinizi kandırmayın
@Need4Read nerede görülmüş bunun uygulanabilir olduğu daha tarihte yok ki belki tekerrür diyelim de umut olsun 🤣 burası Türkiye
@Need4Read çok belli zaten düğmeye basıldı o güne kadar çok şey atarlar ortaya ama millet kanarsa vay halimize
@Need4Read inşallah bu sefer zafer halkın olur tek umudumuz bu. Millet yaşadığını unutmazsa yeter
Ben inanıyorum saatler düşebilir.
Seçim de olmasa insan olduğumuzu anlamayacağız he. 3-5 güzel şey oluyorsa o da seçim sayesinde oluyor. Keşke bu seçimler daha sık olsa :D
2 yılda bir iyi olurdu aslında :)
Eskiden aşcıydım günde 13 saat çalışırdım sadece memurlara değil emekciler içinde bir şey yapın çalışma saatleri yüzünden işi bıraktım
Çok haklısın bende garsonluk yaparken sabah 09:00 - 22:00 çalışırdım Konya'da..
Kamuya verilen fırsatlar özele de verilmelidir. Yarın çalışma saatlerini sen özel de dahi haftalık 38 saate düşürsen adamlar adamlar sana verdiği (özel sağlık sigortası vb) fırsatlardan kısacaklar
Haftanın 3 günü ofis 2 günü home ofis olmalı çalışma saati de 6 saati geçmese insanlar daha verimli çelişir.
Dimi dimi zaten işlerin %99 uzaktan yürüyor zaten dimi
Çalışma saatleri 14 saate falan çıkabilir bu açıklamadan sonra. Umarım yanlış anlamışımdır söylenen sözü.
bu ülkede kanunlar sadece bir kitaptır yine 12 13 saate devam
kimsenin inancı kalmamış
evet doğru diyorsun
görcez bakalım ne yapacaklar
Dilovası organizede herkes 12 saat sabit çalışıyor 8 saat ilaç gibi Türkiye'de 8 saat çalışmak bile büyük ayrıcalık aslında
Beni bir emekli yapsınlar. Yeter bu kadar çalışma hayatı🥹
Ne kadar bıktıysan artık :D
Hahahaha daha dur yaş küçük
Seni ancak evlenince kocan emekli yapabilir, biz 60 yaşına kadar devam 😒
Nasıl bir işte çalışıyorsun?
10 12 saat çalışanlar ne olacak peki onlar daha az geliyor herhalde
Bilmem :(
En verimli saat 10 ile 3 arasi gerisi bence gereksiz
Mantıklı :)
5 saat adam akıllı çalışsalar yeter zaten çalışmıyorlar ki..
Kesinlikle 5-6 saat yeterli gibi
8-5 mi? 5'de çıkabilenlerin oranının farkında mı acaba? Gerçi hoş ben 10-5 çalışıyordum. 😏
8 saat mesai var tas caylasın 2 saat calısıyorız ö olan verimlilik
kesinlikle
Ama mesaiye 8 saat dermis normal çalışmaya degil
Hayır hayatım haftalık 45 saatlik çalışma da "mesai" olarak geçer (:
Eee ne olacak çok merak ediyorum
İşte şimdi seçimde yaklaşıyor ya hayatım belki oy toplamak için düşürebilirler ama küçük bi ihtimal gibi :)
popolar varsa yapsınlar çok merak ettim firmalar ne diyecek buna
Avrupa da da yapılmaya çalışılan bir hareket bakalım göreceğiz hayatım ;)
Bize gelmez oo
Ne diyelim ezilen halk için hayırlısı olsun :)
Uzaktan çalışma daha beter tatil günlerini de ziyan edecekler
Çalışma saatlerinin düşmesi mantıklı olur ama :)
İlk başta düşürmüş gibi görünür sonra artırırlar
Kimsenin hükümete güveni kalmamış :D
Ben günde 10 saat 30 dakika çalışıyorum inşallah güzel bi düzenleme gelir
Umarımm :)
Ama gerçi 25 sene sonra emekli oluruz zaten yapsada beni çok ilgilendiren bi durum olmayacak 😂
ya öyle deme iyileştirme bize olmasa da çocuklarımız kardeşlerimz var :)
Orası öyle tab bro ama bizim çocuklarımız adelet sistemi olmayan bi ülkede o yüzden imkanı olan gitsin kendini yurt dışında geliştirsin şimdiki aklım olsa zamanında gelen teklifleri değerlendirirdim
İnşallah güzel günler göreceğiz. Ülkemden gitmesin gençlerimiz. Adaletli bi ülke için el ele olalım.
Bende öyle olsun isterim ama herkesin durumu ortada biz yine iyi kötü bişeyler yapabildik allah yardımcısı olsun gelecek nesillerimizin
Amin inşallah iyi şeylerde görürüz bu ülkede
8 saat fazla. 6 saat idealdir. Her iş için 8 saat fazla. Kölelik resmen. Dünya 6 saate geciyor.
Doğru söylemiş aslinda. Ulaşımı da katarsan 11 saat işte geciyor en az
Benim 12 saat ulaşımla malum Ankara :S
6 Saat Yeterli Bence
4 saat
Öyle olur umarım :)
ben 9 saat
Umarım düşer :)
Antrenörüm 7 den 5 e çalışıyorum
zzor olsa gerek?
Tam olarak ne antrenörüsünüz?
Tamam kızımı size gönderiyorum henüz 2 aylık ama olsun ağaç yaşken eğilir. Benm gibi uzun olacak o da :) başarılarrr
Teşekkürler:)
8 saat az bile
yok artık
Çoğu iş yeri 8 saatten fazla çalıştırıyor..
Evet bizlerde öyle çalıştık bu zamana kadar ne yazıkki
Sadece söylerler askeri ücrete gelince 0
Mesele asgari ücret değil? ne alakası var yazdığınla?
8den de fazla çalıştırıyolar ki burada 😀
Birçok yerde aynı desene
Kazançlar da ona göre duser
illaki :S
Günde 14 saat çalışıyom mk
yohhh mınaa vicdansızlar..
Aynen ya 8 saat ayaktayim öldüm
Az olsun daha verimli çalışalım değil mi?
Evet öyle
Ne işle meşgulsünüz?
Garsonum siz
Özel bi şirkette beyaz yaka olarak çalışıyorum. Ama bu zamana kadar zorlu işlerde çok görev aldım.
Ne güzel darisi başıma
Umarım daha iyi işler nasip olur :)
Fazla mesai yi kastetmiştir o
Normal çalışma saatlerinden bahsediyor.
6 saat normal bence. Gerçekten 8 saat öldürüyor.
Bakalım nasıl birsey olucak
Bakan boşa konuşur
Yani çoğunlukla boşa konuşuyorlar. Baştaki ne kadar dolu ki bakanları dolu olsun
12 saat çalışıyor insanlar bu yüzden
Valla bizde çalıştık zamanında çok zor.
İnsanlar mecbur katlanıyor. Allah kimseyi vicdansızların eline düşürmesin.
Yani benim çalıştığım firmada o gün gelmiyorum ben desem bile kimse bir şey demiyor ama gelmediğin süreyi daha sonra bir hafta sonu çalışıyorsun.
Kesinlikle haklısın binde bir denk geldi. Yoksa eski çalıştığım firmalar çok zorluydu.
Sabah 10, öğlen 15 miss.
Katılıyorum
6 saat ideal
Bence de:)
6 ile 8 saat standerttır bence
6 saat çok iyi gibi duruyor :)
Doğru demiş
Aynen:)
Yeni mi anlamış? 😊
Sanırım :)
6 da çok 4 olsun ahs
Olsun inşallah :)
3 olmalı
Çok az değil mi?
Bana bu çok bile ya
Ne işle meşgulsünüz?
Okuyorum
Hangi üni ve hangi bölüm sakıncası yoksa :)
Lise yeni bitti öyle
Eğer üniversite okumak istiyorsanız iyi bir bölüm istemiyorsanız iyi bir iş sahibi olursunuz :)
Okumak istiyorum
Sınava girdiniz o zaman ona göre hangi bölümleri yazacağınızı iyi araştırmalısınız. Tavsiyem Eskişehirde okumanız
Ben kendi memeleketimde okumak istiyorum
Neresiiiiii :)
Umarım uygulamaya geçer
Bence 6 olmali
evet 15 -30-15 şeklinde de mola verilebilir.
Fazla
Yani kaç olmalı?
Aç Aç Aç
Yalan haberdir
Bakanın açıklaması var.
16 saat olmalı
24 yapalım şunu
2 saatte yol ve duş verdim 6 saatte uyudu 8 saati düştüm yolu vermesem randiman alamayiz adam uyuyamaz.
tabi sende haklısın teşekkür ederim 6 saat verdiğin için.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?