Bundan dört beş ay önce yaklaşık olarak korona sonrası neler olabileceğini tahmin etmek kolaydı aslında. Çünkü korona sürecinde gıdalara artan talep ve bunun karşılama oranı düşüklüğü gıda fiyatlarını artırmaya başlamıştı. Bir de üstüne o aylarda Ukrayna-Rusya savaşı patlak vermesi ve Avrupa ile Asya hattı arası olan gıda sevkiyatı durması işleri iyice çığrığından çıkarmıştır. Zaten bu savaşın geleceği ABD'nin geçen yıl Afganistan çekilmesi ve Suriye'den askerinin bir kısmını terör örgütü ile birlikte batıya kaydirmaai oldu. Bunun üzerine boşalan hattı işgale hazırlığa Rusya geçti. İlk olarak Kazakistan'ı kendi istihabrat birlikleri ile karıştırıp iyilik meleği gibi ülkeye girip iyice koruma politikası üstlendi. Üstüne bir de dostluk antlaşması yaparak Çin ile bağlantıyı kurma yoluna girdi. İkinci seçenek ise kendilerinin Ermenistan'ı gözden çıkarması oldu. Çünkü artık eskisi gibi yalnız olmayan bir Azerbaycan karşılarında vardı. Bunu kullanarak hiç ise elini bile sürmedi. Savaş sonrası Azerbaycan ile de dostluk anlaşması yaptı. Burada da İran ile bağlantı sağlandı. Yani bir doğu bloğu kurma yolunda ilerliyor. Tabi üçüncü dünya ülkeleri tehdit altında. Ukrayna planlarında yoktu. Aslında doğu bloğunu kurmak adına dünyanın gözünden uzak tutmak için Ukrayna güzel bir yemdi. Zaten geçmişten Rusya için geçmişten kalan bir Slav politikası doğu Avrupa'da hala sürüyor. Tabi bununla ilgili olarak bir Alman dergisi Mart ayında Varşova paktı ile ilgili bir yazı yazmıştı. Nasıl ki mültecilerin yoğun olduğu ülkelerde yabancı ajanlar çoksa aslında Doğu Avrupa ve Asya ülkelerinin bazılarında da KGB ajanları artmaya başladı. Tabi şu an Ukrayna da kimse savaşın bitmesini istemiyor. ABD kendi kara parasını silah ticareti ile terör örgütü üzerinden finanse ederek hem değer kaybeden parasına değer kazandırıyor hem de kara parayı ak paraya çeviriyor. Rusya da karşı tarafta istediğini elde etmeye çalışıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı yanlış politikası ülkeyi savaşa sokmuştur.
Güncellemeler
+1 yıl
Şubat ayı petrol ve ekmek tahmin fiyatlarım tuttu. Un çuvalı fiyatı hasat sonrası tahminim inşaallah tutmaz. 😐 Ekmeği artışı durmaz gibi eğer öyle olursa. Petrol fiyatı da 2008 yılı verilerine tekrar yükselirse kur fiyatı yüksekken daha da yükselir litresi.
Sanirim aynen de öyle ama gündeme yansımıyor çok karışık bu dünya diyorum kimse inanmıyor Allah zorda olan haksızlığa ugrayan herkesin yardımcısı olsun.
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Amin kardeşim. Hepsi birbiri ile bağlantılı. Şimdi de üçüncü dünya ülkelerini karıştırıyorlar.
Bence bizim ahlakımızı bozmaya çalışıyorlar inandıkları yüz yıllardır hedefler ve planlarla yaşıyorlar sisteme her gelen nesil ne zamanın bir kurali asılsız kuralını hayata geçirmeye çalıyorlar qma kazanan kimse olamayacak yer yüzünde sadece din galip helicek onlarda felah olacak
Benim içinde tahminde bulun.. Boğazda yalım olacak mı😀
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Cebelitarık boğazında olsa olur mu? 😀 İstanbul da o kadar çok yalı yok. 🤣🤣🤣 İnşaallah olur diyeyim. Sen bu zekanla İstanbul'u alırsın. Adaylığını köy seçimde başkan seçerler. 😀
Geçen sorunuza yazdığım "enjsa ne olur" sorusu, elektrik zammından sonra hisseye yansır mı acaba?
1
10 Yorumla
Soran
+1 yıl
Bilanço sonrası yansir emin ol kardeşim. Sen şirket sayfasından takip et bu süreçte. Orada bilgi geciyorlar. Benim uluun, Sasa tuttu. Sırada mlp ve gelecek varlık var. Gözüm trilice kaymıyor değil. Bir de Petkim var ama bu sıralar düşük hacimde. Teşekkürler kardeşim. Tespit etmek iyi oluyor. Bu sayede önceden yatırımları planliyorsun.
Enjsa'dan 15 bandında çıkabilir isem 4 bin liram olacak, ufak ama napalım 😅 siseye vereyim diyorum, uygun mudur sizce? Dün eregli aldim maliyeti düşürdüm, maliyetim 32 şu an. Şişenin maliyeti bende 12 lira, ama lotum düşük. 265 adet, biraz ona yükleneyim gibi düşündüm ama bilemiyorum.
Kardeşim şişeye bulaşmiyorum uzaya gitsede. 😀 Lot sayısı korkutuyor beni. Bir düşerse toplaması zor olur. Üç şirket birleşti sonuçta. Eregliyi takibimden çıktı temettü dağıtımından sonra. Şu an dediğim gibi önceki yani bir üst yorumda onları takip ediyorum. Zaten bir lojistik firmasını Ağustos çıkışı bekliyordum tahminimden önce yükseldi ve deli etti beni. Yüzde yüz verdi şu an. Az olsun zaten öz olsun.
Vay be, maşaAllah. Bir iki haftaya birkaç bin lira olabilir elimde, o tip yükselme potansiyeli şirketlere yatırmak riskli mi olur? Gerçi araştırmam da gerekiyor :))
Araştırmadan alınmaz kardeşim. Bir de benim için tabanda olması veya şirketin kensi lotunu toplamasi lazım. Mlp şu an kendi lotunu topluyor işte. Onbir liradan Alarko bir kaç ay önce topladı ve şu an fiyatı otuz lirayı geçti. Yani yüz de üç yüz verdi. Risk her zaman var. Sadece endeksi yani bisti bilemeyiz. İnşaallah olabilir. Amacım herkes kazansın diye bilgi paylaşıyorum. Sabretmek önemli bir şeydir. Mesela eğer yapay kıtlık durumu oluşursa yeni bir krizle pınar et ve sütte çıkar gibi bilemedim. Çok vekledi olduğu yer de. Pınar suya bakarsan bir kaç ayda iyi çıktı bolundukten sonra.
Evet evet... O sıra da nakit yoktu, şu enjsa'yı çıkartabilirsem elimden, elektrik zammıyla da beraber, size danışırım inşaAllah. Allah razı olsun inanın dua alıyorsunuz.
İzlemeye al. Ben bakmadım şu anlık. Gruptan anlık durum bilgisi geçildi. Akşam konuşuyoruz bizde. 😀 Yine beni gıcık edecekler bakalım neler yapacağız. Görüşürüz kardeşim şimdilik kaçar ben. Rabdavum var.