https://www.diken.com.tr/savci-kadir-gecesinde-rakili-fotograf-icin-tutuklama-istedi/

TCK Madde 216- "(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." şeklindedir.
Görüldüğü üzere maddenin 1. fıkrasında ceza alt ve üst sınırları 1-3 yıl; diğer fıkralarında ise 6 ay-1 yıl arasıdır.
Burada kin ve düşmanlıktan ziyade 3. fıkradaki aşağılama unsuru olduğu varsayılırsa (tartışılır) verilecek ceza azami 1 yıldır. TCK 62. maddenin uygulanma ihtimaline binaen 1/6 indirimi uygularsak ceza 10 ayda kalır. Bu ceza miktarı, HAGB sınırının çok çok altındadır. CMK 100/4'ün emredici " (Değişik: 2/7/2012-6352/96 md.) Sadece adlî para cezasını gerektiren suçlarda veya vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenenler hariç olmak üzere hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez." şeklindeki emredici düzenlemesi nazara alındığında, üst sınırı 1 yıl olan aşağılama iddiasına dayalı olarak tutuklama yasağı bulunduğu muhakkaktır.
Öte yandan kanunlarımıza göre tutuklama yalnızca bir tedbirdir ve belirli durumlarda, tutuklama sebebi var ise uygulanır. Katalog suçlarda, tutuklama sebebinin varlığı kabul edilir ayrıca kaçma şüphesi, delilleri karartma tehlikesi vs. gözetilir. Maddenin 1. fıkrasının uygulanma ihtimalinde 62'ye göre indirim yapmadan azami hadden ceza verilme ihtimalinde dahi bu cezanın infaz rejimi nazara alındığında yatarı yoktur. Girdi çıktı yapılır kişi serbest bırakılır.
Tüm bu hususlar nazara alındığında, tutuklama talebinin tedbir niteliğini aşacak şekilde bir çeşit cezanın önden çektirilmesi için talep edildiğini düşünüyorum.
Özetle, tutuklama talebini haksız buluyorum. Adli kontrol tedbirine dair kararı yerinde buluyorum.
Tutuklama kararı yerine insanların dini inançlarına saygısız bir atıfta bulunduğu için en fazla para cezasına çarptırılması lazım bence..
Türk Yargı ve Hukuk sistemini anlamış değilim zaten..
Elin tacizcisini, sapığını, tecavüz girişimcisini gaspçısını, havaya silah ile ateş eden magandaları, Trafik canavarlarını, üzerinde kesici alet taşıyarak gezen ve halkın can güvenliğini hiçe sayan mahlukatları ve vs... gidip tutuklamaz ve genellikle adlı kontrol şartıyla serbest bırakıp toplumun içine salarken..
Bir paylaşım yaptı diye gider bir çalışanı içeriye tıkmaya çalışır..
Türk Adalet Sisteminin geldiği son nokta..

burada 2 dikkat çeken nokta var 1. si Kadir gecesi özel 2. si Rabbim kabul etsin herkesin inancı kendine ama sen kadir gecesinde elinde kadehle Rabbim kabul etsin yok Kadir gecesi özel yazıp İslam dinini aşağılarsan yaptıklarının sonuçlarına katlanman gerek
Bir günah, saygısızlık varsa bunun niyetlerini bilen ceza versin, insanlar değil.
İnanan biri olarak doğru bulmuyorum ama kimsenin ceza verecek yetkisi yok.
Adamlar Kadir Gecesi gününde Yaratıcıya kadeh kaldırmışlar bunun günahını da , cezasını da Yaratan vermeli.
Kuran da Fil Suresi olayı var. Bu olayda hazreti peygamber hayatta yoktu. Hz. Peygamberin dedesi o dönem Mekke’nin ya da Kabe’nin reisi idi. Kabe’yi kıskanan ve yıkmaya gelen bir ordu vardı. Bu ordu Mekke’ye girdiğinde Hz. Peygamberin dedesinin develerini ele geçirmiş. Bunu duyan Hz. Peygamberin dedesi Hz. Abdulmuttalip bu fil ordusunun komutanının yanına gider “ Benim develerimi gaspetmişsin develerimi geri ver” diyerek develerini almaya gider. Fil ordusunun komutanı “ ben sizin kutsal bildiğiniz Kabe’nizi, evinizi yıkmaya geldim sen ise develerini mi istiyorsun “ diye şaşırır. Hz. Muttalip ise “ develer benim Kabe ise Allah’ındır” diye cevap verir.
Bu olayı çok önemserim, aklımda da tutarım.
Din, kutsal sayılan günler, kitaplar, elçiler hepsi Allah’ındır. Ve Kuran da bu kutsallara savaş açanlara Allah bizzat ben savaş açacağım der ayetinde yanlış anımsamıyorsam.
Yani başka kimsenin haddine değil ceza vermek. Görevi de değil, yetkisi de değil. Kadir gecesinde kadeh kaldırmak bana göre de doğru değil. Ama niyetlerini bilemeyiz. Bilsek bile, düşmanlık yapsalarda Allah’a düşmanlık yaparlar. Ceza verecek olan da Allah’tır. Kişiler değil.
Dostum fillerle çölde yol alamazsın
Olay gerçek. Yol alınıp alınmadığını bilmiyorum. Hangi anlamda yanıt verdiğini de tam anlayamadım ama yine de anladığım kadarıyla yorum yapmış olayın 😇
Cevap
28Cevap
Bence saçma, herkes özgürce istediğini paylaşabilir, ben ortada bir hakaret göremiyorum. sizin inançlarınıza ters olması hakaret olduğu anlamına gelmiyor
Çok yazık. Ülke iyice Araplaşma yolunda koşuyor. Adam Müslümanlara hakaret etmemiş, sadece Müslümanlarca mübarek sayılan bir gecede hoş olmayan bir yorum yapmış. İşten kovulması bile başlı başına saçmalıktı ama ona bir şey diyemeyiz, neticede Pegasus firmasının kendi kararı. Ama bu adli işlemlerin başlatılması başlı başına rezillik.
Gitgide kısıtlamaya baskılanmaya çalışıyorlar kime ne kardeşim belki inanmıyor sizin inandiginiza.. Siz inandiniz da ne yaptınız , getirip iç savaştan çıkmış ülkenin vatandaşlarını ülkemize boca ettiniz biz olayları biliyoruz diyelim peki çoluk çocugumuz , günlük hayatlarında muhatap olacaklari insanlar açısından çok endişeliyim.. insanların neyi ne zaman içtiği değil nerde kiminle muhatap olmaya mecbur bırakıldığını sorgula
Ne kadar saçma bir karar... Hadi böyle bir hata yaptılar, dini özele karşı hoş olmayan bir hareekt ve çalıştıkları markaya zarar vermelerinden ötürü normal bir para cezası/işten çıkarma olayı normal.
Ama tutuklama talebi? Yok abi.. Bu tamamen rezillik.
kadir gecesinde hak yiyen siyasetciler kadir gecesinde raki icen ozel sektor calisaniyla ugrasiyorlar cunku ulkedeki sorun dinin yozlasmasi
yorumlara bak, yok efendim iyi olmus, yok efendim fazla olmus para cezasi yetermis
bugun onlari rakisi, yarin sunlarin sigarasi, haftaya komsunun elbisesi
ve ne oldugunu anlamadan sizin hayatiniz
dusunun sadece
Tutuklama talebinin gerekçesi neymiş iyice b*kunu çıkarmaya başladılar. Ülkede çoluğa çocuga tecavüz edenler serbest kalıyor, katiller setbest kalıyor, birkereden bir şey olmaz deniliyor, babası kızına şehvet duyabilir diye fetva veriliyor bunlara ceza yok soruşturma yok ama buna var şimdi öylemi gerçekden komik. Ağız dolusu düşüncelerimi burada ifade ederdimde neyse.
Cezai yaptırımı kötü örnek teşkil eder diye hadi yutmak istedik diyelim hapis nedir? İnanç zorunlu mudur? Saygı göstermesi gerek ama karakterine yüklenmemişse saygı duymak bizim mi kendilerinin mi eksiğidir. Yapılan davranış ceza almış olmuyor. Taliban zihniyetine kayıyoruz bu şekilde. Bunu kabul etmek mantıksız
Evvela kim ne zikkimlanacaksa zikkimlansin kimseye bir şey dediğimiz yok. Lakin %99'u Müslüman olan bir ülkede heleki o gece 1000 aydan daha hayırlı bir mübarek gece ise daha temkinli olmak lazım daha temkinli konuşmak lazım paylasimlarimiza konuştuklarımıza vs vs için ama altınada sanki gıcıklık olsun diye Allah kabul etsin falan gibi şeyler doğru değildir. Haysiyet cellatlari cibilliyeti bozuk bir avane takımı geçmişte ramazan ayı geldiğinde ermeni aileler çocuklarına ekmek verip dışarı oynamaya göndermezlerdi Müslümanların ayı geldi hoş gorulu olurlardı bu avane takıma ne denmeli şimdi
Öncelikle fotoğrafa hiçbir lafım yoktur. Ben kendimden farklı herkesi hoş görüyle benimseyen bir insanım. Çünkü hayat felsefemin ve inançsal doğrultumun temelinde ahlaki değerler ve buna bağlı hoş görü yatar. Yalnızca, nasıl ki ben ve belki benim gibi düşünen insanlar da dahil maneviyatın en zirve noktası olan ay ve mübarek kabul ettiğimiz özel bir günde bu yazı ve paylaşımın iyi niyetli değil art niyetli ve popülarite uğruna dibi gösteren bir hata olduğunu düşünüyorum. Tutuklama talebinin içeriğini bilemiyorum ama ciddi bir ceza verilmesi gerektiğini savunuyorum.
Zaten işinden olmuş bir de tutuklamak niye. Yani herkes müslüman olmak zorunda değil elbette. Tabi bu yüzden müslümanların özel günleri ile dalga geçme hakkına sahip değil. Çoğu ateist bile saygı duyar böyle günlere. Ancak adam zaten işinden olarak bunun cezasını çekmiş bir de üstüne tutuklama kararı çok yersiz. Böyle şeylerin üstünde bu kadar durana kadar tecavüzcü ve katillere yagdirsinlar cezayı
Tutuklama fazla şeriat mı var ülkede iyice laiklik den uzak bir ülke olmaya başladık. Yaptıkları saygısızlığın bedelini işten çıkarak ödediler yeter bence
aynen ülkeye uyuşturucu sokanların, para aklayanların, silah kaçıranların şirketlerinden vergi almayalım ama böyle foto atan kişiler için hapis isteyelim ne güzel bir ülke olduk :d
yani isteyen istediğini yapar eder lafım yok ama özellikle o gün yaptıkları şey büyük saygısızlık inanmasalar bile insanların inançlarına saygı duymak zorundalar hapis cezası biraz ağır kaçmış o kadar suçlu dururken bunlara ceza vermek saçma bunun yerine farklı şekilde cezalandırılabilirler para cezası, sokak hayvanlarına ücretsiz bakım, park bahçelerde okullarda filan zorunlu çalışma, işlerinden tamamen men edilme gibi cezalar daha iyi olur düşüncem bu yönden
Gasp ve adam yaralamadan 20 sabıkası olanlar dışarıda gezerken bu olay için tutuklama talebi. Hmm. Güzel hukuk
Herkesin dini inancı değerleri farklı olabilir. Saygı duyulmalı ama kimse bir birbirinin inancıyla değerleriyle bu şekilde dalga geçip, küçük düşüremez.
Tutuklama kararı ağır olur bence. İnanç özgürlüğü neden var bu ülkede? Siz hiç ramazanda oruç tutmuyor diye bir hristiyan vatandaşımızın tutuklandığını gördünüzmü? ya da paskalya bayramını kutlamayan bir müslümanın ifadeye çağrıldığını? Tamam yapılan saygısızlıl bunda hemfikiriz ama turuklama kararı bence ağır.
Ne kadar özgür bir ülkede yaşıyoruz. Çoğunluktan değilsen sana adalet yok! Üzücü.
Ama ramazanda oruç tutmayıp bir yerde yemek yiyince oruç tutan insaların o an saygıdan haberi yok. Gelip laf söylemeyi biliyorlar ama. Bir grup sarıklı cübbeli insanların bir lokantanın önünde insanlara saydırdığı görüntüler de yayınlanmıştı. Onları hapse felan atmadılar ama. orada saygı duymak zorundasın, al sana ceza demediler. Burada niye bunu yapıyorlar? Bu bildiğin ayrımcılık ve insan kayırma
Yaptıkları tamamen yanlış ve saygısızlık tabi. Fakat hapis cezası yerine para cezası ve zorunlu kamu hizmeti cezası verilebilirdi.
İşte zırvalamamnın son kertesi bu.. Sarıklı şeytanlar koz vermenin anlamı ne ben çözemedim.
Bencede tutuklansın insanların inancı ile dalga geçmek neymiş görsün
Emsal teşkil eder, kimse bundan sonra milli ve manevi değerlerle dalga geçme teşebbüsünde bulunamaz..
İnşallah bu emsali kıyamete kadar teşkil eder.
Çok hayırlı arkadaşı varmış ifşa etmiş 😂 Zıkkım içmek yetmez gibi bir de dalga geçtiğini sanıyolar. O mesleğin hayalini kurup kadro açığı olmadığı için giremeyenlerin önünü açmış oldular böylelikle 👏
Valla allah kurtarsın hepimizi bu ülkeden ve içindekilerden
Başkaların inancıyla alay eden biri için pek olumlu düşünemiyorum. Herkesin birbirinin inancına, düşüncesine, tuttuğu takımına saygısı olması gerekir. Eleştirme, karşı çıkma olabilir ancak alay etme olamaz.
Laik Türkiye cumhuriyetinde hiç kimsenin dinini aşağılayamazsın Dini Değerleri Aşağılama suçu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesinin 3. Fıkrasında açıkça belirtilmiştir bunu kimse şeriata falanda bağlamasın Tüm dinler için geçerli
@Sedakaram kimse onları savunmuyor ama karşılıklı SAYGI diye bir şey var Ramazan'da herkesin gözü önünde yemek yemekte hoşgörüye aykırı bir durum kim ne halt ederse etsin ama bunu yapıyorsa başkalarının gözüne sokarak yapmasın
Eh ne bekliyorlardı? Madalya takmayacaktık herhalde? Tutuklanma değilde para cezası uygun olabilir. Açıkçası içiyorsan iç ama din ile dalga geçme, inansanda inanmasanda.
Terbiyesizlik ve ahlaksızlığa nasıl bir kılıf uydurulacağını şaşırmış insanlar. Düpedüz dine hakaret ediyor ve bir sürü güzelleme yapılmış yorumlarda, aferin valla..🙂
Sorun icki icmesi degil dini degerimizle dalga gecmesi. Yoksa kimin ne b... k yedigi kimsenin umrunda degil. Karara sacma diyenleride anlamiyorum.
Bence hak ediyorlar dinimizle dalga geçilmesi hoş değil
Çok abartıldığını düşünüyorum
Ömür boyu hapise girsin. Kimse kimsenin dinine dalga geçmez
İslam dünyası böyle bir şey işte.. Hoşgörü ve kolaylık dini deseler de...
Alkollü sigara falan, dalga geçer gibi, hoş mu yaani, saygısızlık değil mi?
Birde kalkarlar görüş saygılığı isterler bizim dinimizde zorlama yoktur illa müslüman olacaksın diye ama bunlar inançsız olduğu kadar saygısızlarda. Her koyun kendi bacağından asılır Allah ıslah etsin ne diyelim
Ayıp ama dini değerlerle dalga geçilmemeli
Böyle olmaz asalim bence 🤣🤣🤣
Dini değerlere kimsenin hakaret etmeye hakkı yok. Kadir gecesi eğlenebilir. İsterse dansöz oynatabilir. Ama asla kadir gecesi yazamaz.
burası Islam ülkesi değil saçmalık
abartıyolar
ulan tutuklanmasi gereken onca kisi var be
Bu iş uzar gider
Soruşturma eyvallah da tutuklama da abartı olmuş
Ağır olur
Kadir gecesine özel yazmasaymis sıkıntı yokmuş 🙈
Az bile, dinle dalga geçmiş daha ne olsun?
Bile bile tahrik ve dini duyguları istismar var
@Sedakaram Dini İslam olmasada bu saygusizlik yapma hakkını vermez ona. Dini ve milli değerlerle alay edilmesi doğru değil. Kaldı ki bu sadece İslamiyet için değil diğer dinlerin değerleri içinde gerekli. Ama o insanda biraz düşünebilme kabiliyeti olsaydı düşünebilme kabiliyetinin olmadığını alenen ortaya koymazdi.
Terbiyesizlik başka bir şey değil.
Bence yerinde bir karar
Doğru bir karar savcının elini öpmek lazım
Cok iyi olmus Beter olsun
Hak etmiş
İyi olmuş
saçmalık
Tiplere bak
Falakaya yatırın😀
Saygısızlık
Tutuklanmalı😂
Bilemedim...