Japonların dediği gibi lise mezunu değilsen ülkenin geleceğinde söz sahibi olman da mümkün değil. Bizim ülkemizde de lise mezunu olmayan ve 65 yaş üstüne oy kullanmayı yasaklasalar nasıl olur acaba
Lise mezunu olmayan seçimlerde oy kullanmasa nasıl olur?
okul saçma olurda, 65 yaş üstünden alınmaması gerekir. nasıl ki 18 yaşından küçüklerden oy alınmıyor. niye? teoride akli olarak mukayese yeteceğinin olgunlaşmamış olduğundan ötürü. aynı şekilde şunu çok net bir şekilde biliyoruzki, insanlar belli bir yaştan sonra çocuklaşıyorlar, mantık taraflarını kaybedip tamamen duygusallaşmaya başlıyorlar. buda 60 lı yaşlardan sonrasıdır. ben bunu tanıdığım çok insanda gördüm. o sebeple 18 yaş altının sağlıklı kararlar alamayacağına dayandırılarak oy istenilmiyorsa, aynı şekilde 65 yaş üstü bireylerden de alınmamalı. adamlar evinden çıkmıyor, televizyonda kendine ne sunulursa ona inanıyorlar onu doğru kabul ediyorlar. önlerine de bir ekmek peynir zeytin, yanına da çay koy bu adamlar zaten okeyler yani. beklentinin bu kadar düşük olduğu bir kitleye sen mantıklı hiçbir argümanla ilgisini çekemezsin. duygusal yaşıyorlar, o yüzden din kitap de bu adam oyunu sana veriyor. sen arkada hangi dolapları çevirdin ettin hiçbir önemi yok, adam televizyona çıkıp yok öyle bir şey dese konu kapanıyor. ortaya çıkarsa da inkar edemezse de kandırıldık deyip geçiyor. kitlesi de beklenildiği üzere bunu yiyor.
Japonya’da anayasa ve yasal düzenlemeler yetişkinler için genel oy hakkı prensibini benimsemiş durumda. Yasal olarak okuryazar olmayanlar oy kullanma hakkından yoksun değiller. Japonya’da genel seçimlerde oy prosedürü seçmenlerin oy verdikleri adayın ismini doğru şekilde oy pusulası üzerine yazmalarını zorunlu tutuyor. Fakat okuryazar olmayanlar önceden belirlenmiş asistanlar yardımıyla oy kullanabiliyorlar. Yani kısacası Japonya Anayasa'sının 15. Maddesi gereği, bir mezuniyet şartı bulunmuyor.
Olay mezuniyet değil. Mesela sen ne mezunusun bilmiyorum ama, araştırmadan, etmeden, bilmeden böyle bir soru sormuşsun, üstelik Japonlarda Lise mezunu değilsen oy kullanamazsın algısı yapmışsın.
Bize araştıran, okuyan, bilen insanlar lazım. Bunları bildikten sonra mezuniyetin de aslında bir önemi olmuyor. Sonuç olarak insan kendini geliştirmiş oluyor.
Haklisin arastirmadim bu benim hatam yıllar önce bir makale içerisinde denk gelmiştim makale de daha açık ve net anlatıyordu. Ben hatamı kabul ediyorum sende umarim google amcadan yardim alıp üstünlük edası cevabın ile bizi bilgilendirmedigini var sayarak seni tebrik ediyorum
En İyi Cevaplar